pawel13pawel 18.10.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Witam natrafiłem na jednym z portali ogłoszeniowych na interesującą mnie nieruchomość. Ogłoszenie było dodane przez biuro nieruchomości więc umówiłem się z przedstawicielem biura na obejrzenie nieruchomości (oddalonej o ponad 500km od miejsca mojego zamieszkania). Dom wraz z działką była akurat taki jakiego szukałem więc bez wahania po prezentacji udaliśmy się do siedziby Agencji by podpisać umowę rezerwacji oraz uiścić zaliczkę za rezerwację.Przedstawiciel biura po wszystkim poinformował że w ciągu kilku najbliższych dni zostanie umówione spotkanie u notariusza z właścicielem nieruchomości i działek (dom leży na dwóch sąsiadujących działkach). Po miesiącu okazało się że mogę kupić tylko pół domu i tylko jedną działkę ponieważ sprzedający nie dopełni formalności spadkowych i druga połowa domu i działka przeszły na własność skarbu państwa. Na chwilę obecną nie dość że straciłem miesiąc to zrezygnowałem z kilku innych korzystnych ofert. Jakie mogę podjąć kroki prawne wobec biura które nie sprawdziło oferty przed jej wystawieniem oraz wobec sprzedającego który tak naprawdę próbował sprzedać działkę nie należącą do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Jakie mogę podjąć kroki prawne wobec biura Reakcja biura (jak będzie szczera) będzie wyglądała tak jak na filmiku po 3 minucie. Ale pewnie zaproponują dalszą pomoc i znalezienie innej nieruchomości. Może nawet bez dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 18.10.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 ... Dom wraz z działką była akurat taki jakiego szukałem więc bez wahania po prezentacji udaliśmy się do siedziby Agencji by podpisać umowę rezerwacji oraz uiścić zaliczkę za rezerwację. Ależ Ty się prosisz o kłopoty. Szybciej kupujesz dom niż ja buty. Tak dla Twojej wiadomości - tu możesz sobie sprawdzić treść księgi wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel13pawel 18.10.2017 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Reakcja biura (jak będzie szczera) będzie wyglądała tak jak na filmiku po 3 minucie. Kaizen a skąd tu taka twoja opinia ? Czy nie jest obowiązkiem biura sprawdzenie dokumentacji nieruchomości ? Samo biuro zapewniało mnie że ma pełen komplet dokumentów (mam to na piśmie w umowie rezerwacyjnej) niezbędnych do sprzedaży nieruchomości, poinformowało że nieruchomość ma jednego właściciela, uregulowane kwestie własnościowe, brak obciążeń.) Na okres miesiąca od podpisania umowy rezerwacyjnej do momentu wykazania braków dysponowała kaucją będąc świadomym że nie może mi sprzedać nieruchomości. Pieniądz w dzisiejszych czasach pracuje więc poniosłem przez nich wymierne straty. Nuxe wiem gdzie można sprawdzić księgi wieczyste jednak nie czułem takiej potrzeby jeśli pośrednik zapewnił mnie że jest wszystko ok tym bardziej że przy podpisaniu umowy standardem jest sprawdzenie aktualnych kw. Co do pośpiechu przy kupnie cóż jestem budowlańcem a jest to obiekt który można ocenić w pięć minut gdyż jak dla mnie bardziej liczyła się działka a nieruchomość i tak miała być do kapitalnego remontu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2017 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Czy nie jest obowiązkiem biura sprawdzenie dokumentacji nieruchomości ? Bo są bezkarni. Odpowiadają jedynie za dołożenie należytej staranności (co trudno udowodnić). Wcześniej dostawali jakieś śmieszne kary od "sądu" działającego przy ministrze infrastruktury, ale po deregulacji jest wolna amerykanka. Powodzenia jak chcesz powalczyć, ale szanse na jakiekolwiek odszkodowanie oceniam na bliskie zera. Czy może słyszałeś, żeby ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie z OC pośrednika? OC obowiązkowe chyba tylko komunikacyjne realnie działa. Pośrednicy, zarządcy nieruchomości, biura rachunkowe, doradcy podatkowi itp. zawody płacą takie obowiązkowe ubezpieczenia jako haracz - o wypłaceniu odszkodowania z takiego odszkodowania nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.10.2017 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Kaizen a skąd tu taka twoja opinia ? Czy nie jest obowiązkiem biura sprawdzenie dokumentacji nieruchomości ? Nuxe wiem gdzie można sprawdzić księgi wieczyste jednak nie czułem takiej potrzeby jeśli pośrednik zapewnił mnie że jest wszystko ok tym bardziej że przy podpisaniu umowy standardem jest sprawdzenie aktualnych kw. Co do pośpiechu przy kupnie cóż jestem budowlańcem a jest to obiekt który można ocenić w pięć minut gdyż jak dla mnie bardziej liczyła się działka a nieruchomość i tak miała być do kapitalnego remontu Przepraszam Cie bardzo. Wiesz jak sprawdzić księgę wieczystą i nie sprawdziłeś? Epitety pominę Nawet własne oczy czy innsze zmysły mogą cię zawieść, a ty polegasz na słowie jakiegos gościa który wystękał "będzie pan zadowoloooonyyyy". Twa nieroztropnośc została przykładnie ukarana. Osobna sprawa jak byś sprawdził KW? Skad weźmiesz numer KW? Jest to dana osobowa i podlega ochronie. Po nazwisku nie znajdziesz, po numerze działki czy adresie także nie. Służby znajdą ale przeciętny śmiertelnik nie ma takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 19.10.2017 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Czy zwrócono Ci opłatę rezerwacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 19.10.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Numer księgi wieczystej posiada pośrednik, który nawet na pierwszym spotkaniu może/musi pokazać wydruk z KW kupującemu. Pośrednik podaje bez problemu numer księgi, żeby kupujący mógł sobie na bieżąco sprawdzać czy w międzyczasie nie pojawiły się w księdze jakieś wpisy.Jeśli finansujemy nieruchomość z kredytu, to takie sprawy sprawdza też bank. Jednak gdy moi rodzice kupowali dom, to sprawdzaliśmy stan KW na www na chwilę przed podpisaniem aktu notarialnego - tak na wszelki wypadek, choć wiadomo, że nigdy nie ma pewności czy właściciel godzinę wcześniej nie podpisał aktu notarialnego z kimś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.10.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Numer księgi wieczystej posiada pośrednik, który nawet na pierwszym spotkaniu może/musi pokazać wydruk z KW kupującemu. Pośrednik podaje bez problemu numer księgi, żeby kupujący mógł sobie na bieżąco sprawdzać czy w międzyczasie nie pojawiły się w księdze jakieś wpisy. Jeśli finansujemy nieruchomość z kredytu, to takie sprawy sprawdza też bank. Jednak gdy moi rodzice kupowali dom, to sprawdzaliśmy stan KW na www na chwilę przed podpisaniem aktu notarialnego - tak na wszelki wypadek, choć wiadomo, że nigdy nie ma pewności czy właściciel godzinę wcześniej nie podpisał aktu notarialnego z kimś innym. I tak czyni rozsądny nabywca. Tak wygląda należyta staranność w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.10.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Skad weźmiesz numer KW? Jest to dana osobowa i podlega ochronie. Po nazwisku nie znajdziesz, po numerze działki czy adresie także nie. Służby znajdą ale przeciętny śmiertelnik nie ma takiej opcji. Po numerze działki jak najbardziej można znaleźć nr KW. Są strony które to oferują za drobną odpłatnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.10.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Po numerze działki jak najbardziej można znaleźć nr KW. Są strony które to oferują za drobną odpłatnością. Gdybyś dokładniej zgłębił temat, to może raczyłbyś zauwazyć że na płatnych stronach sa tylko księgi wieczyste nieruchomości które trafiły do obrotu (były wystawione na sprzedaż) lub na które z różnych przyczyn np. wystawiano decyzje administracyjne. Nieruchomości w której bezpotomni małżonkowie Kowalscy mieszkają od zawsze, raczej tam nie znajdziesz. Dlaczego? Róbmy swoje. Sa od tego odpowiednie organa, to ich działka może się kiedyś przyjrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Nieruchomości w której bezpotomni małżonkowie Kowalscy mieszkają od zawsze, raczej tam nie znajdziesz. Dlaczego? Bo nie mają założonych ksiąg wieczystych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.10.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Bo nie mają założonych ksiąg wieczystych. Nic z tych rzeczy! To byłoby za proste rozwiązanie. Milcząco załozyłem równośc szans - to oczywiste. To nie Kongresówka lub Galicja. Tam słyszałem, że papiery spadkowe trzyma się w sienniku a ujawnienie tych zmian robi się od wielkiego dzwonu, bo koszta. Całe 70 zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.10.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 I tak czyni rozsądny nabywca. Tak wygląda należyta staranność w praktyce. Tak czyni notariusz, który dokłada należytej staranności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts