Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylany chudziak pod ławy a deszcz

drozduu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pod ławą powinien być chudziak, a na nim hydroizolacja.

Jakieś nowinki tu czytam. Jaki jest sens hydroizolacji pomiędzy ławą a chudziakiem pod ławami?! Natomiast ławy można wylewać do gruntu, jak wykop jest stabilny, ale żeby beton nie tracił wody można wykop wyłożyć folią.

Edytowane przez piotrek0m

Też bym wolał to robić w szalunku ale dopłata (chyba, żeby mnie zniechęcić) zwaliła mnie z nóg, zresztą dużo budujących leje ławy w gruncie

Na ławy będzie prawdopodobnie b25 w8 ale pytanie o te obsypane ściany wykopu, kierownik mówi, że jak jest chudziak to nic się nie dzieje - najważniejsze, że grunt pod ławą się nie uplastycznił - ale niektóre ściany wykopu poobsypywały się strasznie i są bardzo plastyczne (glina) - czy taka sytuacja jak opisałem czyli reasumując

wykop po 2 dniach deszczu (poobrywane ściany) ale chudziak na dnie wykopu deskfalifikuje wylewanie ławy, majster mówi, że błoto zbiorą, wodę wypompują ale.... no właśnie ale. .. czy poza wiekszą ilością betonu - bo większa dziura nic się ławie nie stanie

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi

Też bym wolał to robić w szalunku ale dopłata (chyba, żeby mnie zniechęcić) zwaliła mnie z nóg, zresztą dużo budujących leje ławy w gruncie
Pewnie zdecydowana większość tak leje, bo taniej, ale ja na pewno tak nie zrobię.

Możesz napisać ile sobie zaśpiewali za szalunek ław? Ile metrów mają te ławy?

A co da lanie ław w szalunek? Pytam serio. Na pewno będą ładniejsze... 1m zakopane pod ziemią. Kiedyś domy budowano na luźnych kamieniach i stoją. Teraz nawet parterówki mają solidne zbrojone ławy zalewane betonem towarowym. A że troche krzywo będzie, miejscami szerzej? Ważne, żeby zbrojenie nie leżało na dnie wykopu tylko na solidnych podkładkach.

T

Na ławy będzie prawdopodobnie b25 w8 ale pytanie o te obsypane ściany wykopu, kierownik mówi, że jak jest chudziak to nic się nie dzieje - najważniejsze, że grunt pod ławą się nie uplastycznił - a

Kierownik mądrzej mówi niż wielu amatorów forumowiczów. Zagrożeniem dla ław jest plastyczne podłoże które podczas wylewania miesza się z betonem. Wytrzymałość betonu nie będzie właściwa, będzie to nie ława betonowa, ale ława z mieszanki betonowo błotnej i zasadniczo chodzi o to, żeby tego unikać. W miejscach gdzie się obsypuje wykop można zrobić kawałek szalunku, żeby osłonić to miejsce, żeby ziemia nie osypywała się do lanego betonu. Betonu może być więcej, może być szerzej, byleby rdzeń zbrojenia miał otulinę i był tam gdzie potrzeba. Szalowanie nie jest niezbędne.

Pewnie zdecydowana większość tak leje, bo taniej, ale ja na pewno tak nie zrobię.

Możesz napisać ile sobie zaśpiewali za szalunek ław? Ile metrów mają te ławy?

Nie przejmuj się, Ty chcesz mieć naprawdę bardzo dobrze zrobione, wiekszość w naszym kraju to "paproki" które lubią mieć bylejak, ale to szczegół.

Danie izolacji na chudziaka napewno wydłuzy trwałość fundamentu. A ławy lane w szalunkach da sie potem dobrze zaizolować, wylane w gruncie nawt jak da sie folie PE to boki napewno nie sa zaizolowane. Musialaby byc specjalna folia która łączy sie z betonem podczas wylewania, wtedy jak najbardziej mozna by lac w gruncie. Ale to sa takie zalozenia ze sie wszystko robi bardzo dobrze -> rzeczywistości jest inna, jak najtaniej ....

Możesz mi napisać jak wykonasz prawidłowo hydroizolację przy rdzeniach wystających z ław?

Robisz nacięcia przez które przepuszczasz pręty i przygrzewasz papę. W którymś odcinku Łukasz prowadzący kanał Dom za 150 tysięcy na YT łopatologicznie (jak wszystko u niego) pokazywał.

o do izolacji łąw w miejscu trzpieni i słupów albo papa z otworami a i są chyba jakies specjalne mazidła w to miejsce - gdzieś widziałem taki filmik

Chciałem robić papę na chudziaku ale z drugiej strony przecież ściany ławy będą lane w gruncie więc nie ma szans ich zaizolować więc chyba izolacja samego spodu ławy mija się z celem

Kierownik doradza dla spokojności beton w8 - wiadomo, że nie wodoszczelny ale....

docelowo chce zrobić drenaż przy ławach, działka ma też dreny melioracyjny

Jutro rano mają wypompować całą wodę (ok 5cm na chudziaku) i zebrać

Pytanie tylko - wilgotne ściany nie psują czegoś - wiem - obawa że się obsuną przy laniu ław - jak to znielować żeby mieć pewność że sie nie obsuną - zbierać dużo też średnio

Na rdzeniach papy nie powinno sie dawać. Rdzeń to rodzaj słupa, przecież nie po to sie daje zbrojenie w rdzeniu aby potem słup nie stał stabilnie tylko na warstwie 4 mm elastycznej podstawy.

A co niestabilnego w przedzieleniu betonu papą? Za to brak tego przedzielenia powoduje, że cała reszta izolacji przeciwwilgociowej idzie w piach, bo woda ma otwartą drogę do góry.

Tu wspomniany film Łukasza.

Około 22:25 zaczyna się o hydroizolacji słupa, a pod koniec jest konkretnie i IMO przekonująco wyjaśnione, czemu brak papy tutaj to błąd.

Edytowane przez Kaizen

Kierownik doradza dla spokojności beton w8 - wiadomo, że nie wodoszczelny ale....

Ten W8 to jako rezerwa, a podstawa to masa hydroizolacyjna.

Chciałem robić papę na chudziaku ale z drugiej strony przecież ściany ławy będą lane w gruncie więc nie ma szans ich zaizolować więc chyba izolacja samego spodu ławy mija się z celem

M.in. dlatego nie leje się ław w gruncie.

Porządna robota pokazana na zdjęciu.

Przejście rury.jpg

To na gruncie też nie można stawiać słupów? Trzeba do litej skały się dokopać? I co z murami - całe stoją zazwyczaj na papie. Czemu stoją stabilnie?

Na gruncie nie stawia się słupów, raczej na stopie albo ławie.

Oczywiście można tarczę porównać do pręta, ale ja za mało wiem żeby to robić.