Kaizen 24.10.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 (edytowane) Nie izoluje się słupów, rdzeni papą. Dlaczego już koledzy napisali. W filmie gość pokazuje i mówi bzdury. To po co kłaść papę gdzie indziej, jak wilgoć sobie wejdzie słupami? Albo bzdurą jest w ogóle dawanie papy, albo bzdurą jest dziurawienie tej izolacji. I czemu papa ma szkodzić słupowi, a nie szkodzi ścianie nośnej bez słupa - bo przecież powszechnie jest dawana pod ściany nośne. No i jaki przegub w domu jednorodzinnym? Tu praktycznie same siły ściskające - a z innymi sobie na tym poziomie nawet byle jakie zbrojenie poradzi.. A wilgoć w ścianie to realne zagrożenie przy braku hydroizolacji. Edytowane 24 Października 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.10.2017 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 ^^Znowu wypowiadasz się w temacie na którym się nie znasz , nie izoluje się papą bo papa nie pozwala zespolić się słupowi z fundamentem , jedynie szlam jest w stanie się zespolić i z fundamentem i z lanym słupem jako warstwa szczepna i koniec w tym temacie , nie madrkuj bo sie nie znasz na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.10.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 A co niestabilnego w przedzieleniu betonu papą? Za to brak tego przedzielenia powoduje, że cała reszta izolacji przeciwwilgociowej idzie w piach, bo woda ma otwartą drogę do góry. Też tak myślałem na początku ale bo iluś pytaniach i rozmyślaniach dowiedziałem się że jednak słupa się nie izoluje od ławy, z dwóch ważnych względów po pierwsze tak jak wyżej czyli słup ma stać stabilnie nie na miękkim podkładzie z papy, po drugie należy zachować ciągłość betonu tak by pręty nie były narażone na kontakt z powietrzem, wodą, glebą itd. Podkład z papy stanowi przerwę w ciągłości i zbrojenie po iluś latach może w tym miejscu przestać istnieć co czyni słup bezużytecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 po pierwsze tak jak wyżej czyli słup ma stać stabilnie nie na miękkim podkładzie z papy, po drugie należy zachować ciągłość betonu tak by pręty nie były narażone na kontakt z powietrzem, wodą, glebą itd. Obydwa argumenty wymagałyby zniknięcia papy. Gdyby podkład z papy był miękki (swoją drogą nie mogę znaleźć wytrzymałości na ściskanie) to pod ściany konstrukcyjne też by jej się nie dawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.10.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 To po co kłaść papę gdzie indziej, jak wilgoć sobie wejdzie słupami? Albo bzdurą jest w ogóle dawanie papy, albo bzdurą jest dziurawienie tej izolacji. I czemu papa ma szkodzić słupowi, a nie szkodzi ścianie nośnej bez słupa - bo przecież powszechnie jest dawana pod ściany nośne. No i jaki przegub w domu jednorodzinnym? Tu praktycznie same siły ściskające - a z innymi sobie na tym poziomie nawet byle jakie zbrojenie poradzi.. A wilgoć w ścianie to realne zagrożenie przy braku hydroizolacji. Nie będę Ci tłumaczył wszystkiego napisze tylko tyle słup i rdzeń musi przenieść moment u podstawy ścina przenosi głównie obciążenie pionowe. O ile w płaszczyźnie ściany tworzy się tarcza to w płaszczyźnie prostopadłej taki rdzeń (na papie) nic nie trzyma. Nie motaj ludziom w głowach bo naprawdę wypisujesz bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.10.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Obydwa argumenty wymagałyby zniknięcia papy. Gdyby podkład z papy był miękki (swoją drogą nie mogę znaleźć wytrzymałości na ściskanie) to pod ściany konstrukcyjne też by jej się nie dawało. Nosz k...rwa, człowieku NIE PRZERYWA się monolitycznych elementów konstrukcyjnych koniec i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.10.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Pierdzielicie koledzy. Najpierw trzeba zrobić obliczenia statyczne tj czy słup ma być sztywno związany z podstawą czy nie. Czy to co na nim spoczywa jest z nim związane zbrojeniem czy nie. Dopiero wtedy można powiedzieć czy pod słupem może być izolacja. Poza tym, słup nie musi być monolityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.10.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Poza tym, słup nie musi być monolityczny. Jasne że nie musi być monolityczny, pokaż mi slup na budowie domku prefabrykowany. A tak w ogóle sam pierdzielisz, jeżeli nie, pokaż mi jak połączyć słup monolityczny z ławą lub stopa aby uzyskać przegub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.10.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Pierdzielicie koledzy. Najpierw trzeba zrobić obliczenia statyczne tj czy słup ma być sztywno związany z podstawą czy nie. Czy to co na nim spoczywa jest z nim związane zbrojeniem czy nie. Dopiero wtedy można powiedzieć czy pod słupem może być izolacja. Poza tym, słup nie musi być monolityczny. Mądralo , rdzenie za zadanie mają usztywniać konstrukcje czyli muszą być zwiazane z podstawa jak to piszesz czyli muszą być zespolone, czyli beton wylany na beton lub na warstwę szlamu cementowego który ma wytrzymałość na ściskanie rzędu 30 MPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.10.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Jasne że nie musi być monolityczny, pokaż mi slup na budowie domku prefabrykowany.Małego domku tak, raczej się nie zdarza ale mówimy o budownictwie. A tak w ogóle sam pierdzielisz, jeżeli nie, pokaż mi jak połączyć słup monolityczny z ławą lub stopa aby uzyskać przegub.Bez obliczeń statyki nie można twierdzić, że zastosowanie izolacji pod słupem jest niemożliwe. Są różne sytuacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.10.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Małego domku tak, raczej się nie zdarza ale mówimy o budownictwie. Bez obliczeń statyki nie można twierdzić, że zastosowanie izolacji pod słupem jest niemożliwe. Są różne sytuacje. Kolego jakbyś miał pojecie o czym piszesz, to byś wiedział że statykę się zakłada, tzn to gdzie są przeguby się zakłada i pod to się projektuje połączenia. A nie odwrotnie. A co do o czym tu piszemy to w 99,9% o domkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.10.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Kolego jakbyś miał pojecie o czym piszesz, to byś wiedział że statykę się zakłada, tzn to gdzie są przeguby się zakłada i pod to się projektuje połączenia. A nie odwrotnie. A co do o czym tu piszemy to w 99,9% o domkach.A co to ma wspólnego z tym co napisałem? Twierdzicie tu zgodnie, że pod słup nie można dać izolacji. Napisałem, że bez obliczeń statyki nie da się tego jednoznacznie stwierdzić. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.10.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Może i się nie mylisz, ale przy budowie domu jednorodzinnego ... większość inwestorów, wykonawców, architektów, projektantów wyznaje zasadę who cares Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.10.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 To po co kłaść papę gdzie indziej, jak wilgoć sobie wejdzie słupami?.................gdyby miała wejść słupami, to zanim dojdzie do samej góry to zgniją wszystkie pręty zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.10.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 gdyby miała wejść słupami, to zanim dojdzie do samej góry to zgniją wszystkie pręty zbrojeniaSą jeszcze słupy żelbetowe w ścianach o ile konstrukcja takie przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.10.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Może i się nie mylisz, ale przy budowie domu jednorodzinnego ... większość inwestorów, wykonawców, architektów, projektantów wyznaje zasadę who caresNo tak i jest. Poza tym to automat. Kto myśli, przy projektowaniu? Są sprawdzone rozwiązania, to się je stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) gdyby miała wejść słupami, to zanim dojdzie do samej góry to zgniją wszystkie pręty zbrojenia Nie strasz. To mi zgnije całe zbrojenie ław? Na czym to zjawisko polega? Bo przecież bez tlenu nie będzie korozji - ale wilgoć będzie. Mnie tam martwi już dotarcie do wnętrza domu jak mi grzybek czy pleśń zacznie się robić na styku słupa i posadzki to będzie niefajnie, jak mi wykonawca oszczędził tej papy (a nie wiem dokładnie jak to zrobili). Edytowane 25 Października 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.10.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Zapewne papa przebita przez zbrojenie i robota poszła dalej, żeby tylko nikt nie zauważył. Dlatego powtarzam: hydroizolacja powinna być na betonie podkładowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.10.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Dlatego powtarzam: hydroizolacja powinna być na betonie podkładowym. to coś nowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 25.10.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 http://receptynadom.pl/odizolowac-slupy-parteru-wilgoci-gruntowej/ Tutaj proponują takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts