jajmar 25.10.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 A co to ma wspólnego z tym co napisałem? Twierdzicie tu zgodnie, że pod słup nie można dać izolacji. Napisałem, że bez obliczeń statyki nie da się tego jednoznacznie stwierdzić. Mylę się? Tak mylisz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.10.2017 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Tak mylisz się.Taaa. Gieniusz popatrzy i wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.10.2017 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Nie strasz. To mi zgnije całe zbrojenie ław? Na czym to zjawisko polega? Bo przecież bez tlenu nie będzie korozji - ale wilgoć będzie. .No w/g Was zgnije, takie wywody tu padają. Nie bezpośrednio, tylko pośrednio. (nawiazanie do braku izolacji poziomej przy połaczeniu ław ze słupami) A wilgoć to co to jest- woda, tak? A woda z czego sie składa? Tylko nie porównuj do układu kotłowego, bo w naturze nie ma obiegu zamkniętego. beton z natury jest wodoszczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 No w/g Was zgnije, takie wywody tu padają. Nie bezpośrednio, tylko pośrednio. (nawiazanie do braku izolacji poziomej przy połaczeniu ław ze słupami) Wilgoć nie szkodzi stali jak nie ma tlenu. Kto twierdził w tym wątku inaczej? A wilgoć to co to jest- woda, tak? A woda z czego sie składa? Masz na myśli że dojdzie tam do rozpadu wody na wodór i tlen? No, śmiała teza. A skąd energia do takiej reakcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.10.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 1.Wilgoć nie szkodzi stali jak nie ma tlenu. Kto twierdził w tym wątku inaczej? 2.Masz na myśli że dojdzie tam do rozpadu wody na wodór i tlen? No, śmiała teza. A skąd energia do takiej reakcji? 1. a w wilgoci nie ma tlenu? 2. a kto mówi o rozpadzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 1. a w wilgoci nie ma tlenu? 2. a kto mówi o rozpadzie? W wilgoci nie ma tlenu. Skoro nie mówisz o rozpadzie, to czemu pytasz, z czego składa się woda? Chyba wiesz, że to monotlenek diwodoru. Tylko co to ma do korozji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.10.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 W wilgoci nie ma tlenu. Skoro nie mówisz o rozpadzie, to czemu pytasz, z czego składa się woda? Chyba wiesz, że to monotlenek diwodoru. Tylko co to ma do korozji? Skoro twierdzisz, ze w wilgoci nie ma tlenu, to niech tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 26.10.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Kaizen znowu żrniesz mądrale, tego sie inaczej nie da nazwać: po pierwsze czym oddychają ryby w wodzie? to ttak a propos tlenu w wilgoci czyli wodzie po drugie weź i wrzuć sobie w google hasło korozja stali w betonie i np na stronie : http://solidnydom.pl/korozja-stali-zbrojeniowej-w-betonie.html jasno i szczegółowo wytlumaczone jest dlaczego dochodzi do korozji.... drugi najmądrzejszy perm uparty jak osioł nie umie przyznac ze sie w czym myli i sie nie zna, 13000 postów to dowód na nieomylność i wszechwiedze... jedyne co potrafi odpowiedzieć: Taaa. Gieniusz popatrzy i wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.10.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Jest tu ktoś dla kogo izolacja i płyta fundamentowa stojąca w wodzie to nie problem? Jest tu taki, który uważa, ze to nic takiego. Zgadnijcie kto? Jak woda wysoko, bo takie warunki to dochodzi do płyty, to normalne. W domu można chodzić w kaloszach ale to nie problem, bo XPS pod płyta cały czas izoluje. Są chętni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.10.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 w 2003 roku wykonywałem fundament blokowy i mysiałem skyć trochę ławy , doszedłem do zbrojenia wkoło którego była woda (pewnie jakieś pory i się dostała).Rdzeń to konstrukcja w której są zakładane jakieś siły zginające (w innym wypadku rdzenie zaczyna się od wieńca np, tam gdzie siły się pojawiają). Jak ktoś izoluje pod takim elementem to preparatem o porównywalnej twardośc (szlamy cementowe). Biorąc słup pod rozwagę..papy nie dasz pod podciągiem opartym na słupie , papy nie dasz w środku słupa i tak samo papy nie dasz na dole słupa. Temat zszedł na inne tory. Zaraz rozwinie się temat ochrony katodowej ....a potem na wpływ witonów na metal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.10.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 A dla Kaizena hydroizoalcja na betonie podkładowym to jakaś nowość, hehe. Nie, to jest podstawa prawidłowej hydroizolacji, gdy z ław wychodzą rdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 26.10.2017 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Przepraszam że dopiero dzisiaj piszę ale wczorajszy cały dzień z ławami dał dobrze w kość Co do pytania: Pewnie zdecydowana większość tak leje, bo taniej, ale ja na pewno tak nie zrobię. Możesz napisać ile sobie zaśpiewali za szalunek ław? Ile metrów mają te ławy? ław około 100mb - 5tyś za robotę i 4tyś za szalunki Oczywiście, żeby zdążyć szalowania nie było - nawet się nie powylewało - chodź betonu kosmos Fajnie, że temat izolacji poziomej pod słupy jest mocno komentowany ale ja dalej nie wiem. Przekonujecie żeby nie dawać żadnej izolacji bo beton ma się związać z betonem - ale: po 1; czy faktycznie wylanie betonu na słup - czyli w momencie zalewania wieńca na bloczkach, beton już dobrze zwiąże - czy faktycznie poza starterami beton do betonu się tak przyklei? , że jakaś dylatacja czy to w formie papy z otworami na pręty czy też jakiegoś mazidła dyskfalifikuje takie rozwiązanie po 2: jeżeli nie dajemy izolacji poziomej pod słupami czy też trzpieniami - a troche tego mam, to jak inaczej zmniejszyć ryzyko, że wilgoć od ławy będzie podciągana przez słupy, może w miejscu słupa dać więcej izolacji poziomej wokół słupa (chodź nie wiem czy to jakiś sens) po 3. dom parterowy ale może drenaż opaskowy przy samej ławie zniweluje tą wilgoć przy jej samej Wiem, że niektórzy powiedzą że lepiej było wszystko szalować i całą ławę wyizolować no ale jest tak i z tego co czytam to wiele osób leje ławy w wykopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 (edytowane) A dla Kaizena hydroizoalcja na betonie podkładowym to jakaś nowość, hehe. Nie, to jest podstawa prawidłowej hydroizolacji, gdy z ław wychodzą rdzenie. A powiedz mi jak tę izolację poziomą między chudziakiem a ławą łączysz z izolacją pionową ławy? I wyżej ściany fundamentowej? Innymi słowy - jak zapewniasz niezawodną, pewną szczelność całej izolacji betonu w gruncie, żeby do rdzenia wilgoć nie mogła się dostać? Technicznie pewnie da się to zrobić. Ale pytanie ile to kosztuje i jaki promil inwestorów w domach jednorodzinnych takie rzeczy robi? Znajdziesz choć jeden przykład w dziennikach budowy na FM? Czy może masz na myśli budowanie Linii Maginota? Zagrodzić wodzie drogę od dołu - ale pozostawić z boków odsłonięte flanki? Edytowane 26 Października 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.10.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Jak łączę te izolacje? A jaki to problem? Oczywiście, że boki ławy mają być posmarowane masą. A ponadto słyszałeś o fasecie? Zarówno na styku podbeton-ława jak i ława-ściana.Zdjęcie wrzucone w jednym z moich poprzednich postów. Edytowane 28 Października 2017 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.10.2017 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 (edytowane) Zdjęcie wrzucone w jednym z moich poprzednich postów. Konkretnie to w którym? I co to za zdjęcie, co jedno pokazuje fundament z każdej strony i na różnych etapach (że widać izolację poziomą chudziaka pod ławą i jej połączenie z izolacją ławy)? Edytowane 29 Października 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 29.10.2017 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 ^^To wcale takie trudne nie jest wystarczy sie tylko wyslic, a ze w naszym kochanym kraju jest 38 mln budowlancow wysmiewajacych sie z technologii to juz inna kwestia , w Polsce na palcach jednej reki mozna policzyc osoby ktore np do zaprawy klejowej odmierzaja tyle wody co w instrukcji, taki co to robi to jakiś dziwoloąg w ogole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts