Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylany chudziak pod ławy a deszcz

drozduu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie strasz. To mi zgnije całe zbrojenie ław? Na czym to zjawisko polega? Bo przecież bez tlenu nie będzie korozji - ale wilgoć będzie.

.

No w/g Was zgnije, takie wywody tu padają. Nie bezpośrednio, tylko pośrednio. (nawiazanie do braku izolacji poziomej przy połaczeniu ław ze słupami)

A wilgoć to co to jest- woda, tak? A woda z czego sie składa? Tylko nie porównuj do układu kotłowego, bo w naturze nie ma obiegu zamkniętego.

beton z natury jest wodoszczelny.

No w/g Was zgnije, takie wywody tu padają. Nie bezpośrednio, tylko pośrednio. (nawiazanie do braku izolacji poziomej przy połaczeniu ław ze słupami)

Wilgoć nie szkodzi stali jak nie ma tlenu. Kto twierdził w tym wątku inaczej?

A wilgoć to co to jest- woda, tak? A woda z czego sie składa?

Masz na myśli że dojdzie tam do rozpadu wody na wodór i tlen? No, śmiała teza. A skąd energia do takiej reakcji?

Kaizen znowu żrniesz mądrale, tego sie inaczej nie da nazwać:

po pierwsze czym oddychają ryby w wodzie? to ttak a propos tlenu w wilgoci czyli wodzie

po drugie weź i wrzuć sobie w google hasło korozja stali w betonie i np na stronie : http://solidnydom.pl/korozja-stali-zbrojeniowej-w-betonie.html jasno i szczegółowo wytlumaczone jest dlaczego dochodzi do korozji....

drugi najmądrzejszy perm uparty jak osioł nie umie przyznac ze sie w czym myli i sie nie zna, 13000 postów to dowód na nieomylność i wszechwiedze...

jedyne co potrafi odpowiedzieć:

Taaa. Gieniusz popatrzy i wie.

Jest tu ktoś dla kogo izolacja i płyta fundamentowa stojąca w wodzie to nie problem? Jest tu taki, który uważa, ze to nic takiego. Zgadnijcie kto? Jak woda wysoko, bo takie warunki to dochodzi do płyty, to normalne. W domu można chodzić w kaloszach ale to nie problem, bo XPS pod płyta cały czas izoluje. Są chętni?

w 2003 roku wykonywałem fundament blokowy i mysiałem skyć trochę ławy , doszedłem do zbrojenia wkoło którego była woda (pewnie jakieś pory i się dostała).

Rdzeń to konstrukcja w której są zakładane jakieś siły zginające (w innym wypadku rdzenie zaczyna się od wieńca np, tam gdzie siły się pojawiają). Jak ktoś izoluje pod takim elementem to preparatem o porównywalnej twardośc (szlamy cementowe). Biorąc słup pod rozwagę..papy nie dasz pod podciągiem opartym na słupie , papy nie dasz w środku słupa i tak samo papy nie dasz na dole słupa.

Temat zszedł na inne tory. Zaraz rozwinie się temat ochrony katodowej ....a potem na wpływ witonów na metal

Przepraszam że dopiero dzisiaj piszę ale wczorajszy cały dzień z ławami dał dobrze w kość

Co do pytania:

Pewnie zdecydowana większość tak leje, bo taniej, ale ja na pewno tak nie zrobię.

Możesz napisać ile sobie zaśpiewali za szalunek ław? Ile metrów mają te ławy?

ław około 100mb - 5tyś za robotę i 4tyś za szalunki

Oczywiście, żeby zdążyć szalowania nie było - nawet się nie powylewało - chodź betonu kosmos

Fajnie, że temat izolacji poziomej pod słupy jest mocno komentowany ale ja dalej nie wiem.

Przekonujecie żeby nie dawać żadnej izolacji bo beton ma się związać z betonem - ale:

po 1; czy faktycznie wylanie betonu na słup - czyli w momencie zalewania wieńca na bloczkach, beton już dobrze zwiąże - czy faktycznie poza starterami beton do betonu się tak przyklei? , że jakaś dylatacja czy to w formie papy z otworami na pręty czy też jakiegoś mazidła dyskfalifikuje takie rozwiązanie

po 2: jeżeli nie dajemy izolacji poziomej pod słupami czy też trzpieniami - a troche tego mam, to jak inaczej zmniejszyć ryzyko, że wilgoć od ławy będzie podciągana przez słupy, może w miejscu słupa dać więcej izolacji poziomej wokół słupa (chodź nie wiem czy to jakiś sens)

po 3. dom parterowy ale może drenaż opaskowy przy samej ławie zniweluje tą wilgoć przy jej samej

Wiem, że niektórzy powiedzą że lepiej było wszystko szalować i całą ławę wyizolować no ale jest tak i z tego co czytam to wiele osób leje ławy w wykopie

A dla Kaizena hydroizoalcja na betonie podkładowym to jakaś nowość, hehe.

Nie, to jest podstawa prawidłowej hydroizolacji, gdy z ław wychodzą rdzenie.

A powiedz mi jak tę izolację poziomą między chudziakiem a ławą łączysz z izolacją pionową ławy? I wyżej ściany fundamentowej? Innymi słowy - jak zapewniasz niezawodną, pewną szczelność całej izolacji betonu w gruncie, żeby do rdzenia wilgoć nie mogła się dostać?

Technicznie pewnie da się to zrobić. Ale pytanie ile to kosztuje i jaki promil inwestorów w domach jednorodzinnych takie rzeczy robi? Znajdziesz choć jeden przykład w dziennikach budowy na FM?

Czy może masz na myśli budowanie Linii Maginota? Zagrodzić wodzie drogę od dołu - ale pozostawić z boków odsłonięte flanki?

Edytowane przez Kaizen

Jak łączę te izolacje? A jaki to problem? Oczywiście, że boki ławy mają być posmarowane masą. A ponadto słyszałeś o fasecie? Zarówno na styku podbeton-ława jak i ława-ściana.

Zdjęcie wrzucone w jednym z moich poprzednich postów.

Edytowane przez Robinson74

Zdjęcie wrzucone w jednym z moich poprzednich postów.

Konkretnie to w którym? I co to za zdjęcie, co jedno pokazuje fundament z każdej strony i na różnych etapach (że widać izolację poziomą chudziaka pod ławą i jej połączenie z izolacją ławy)?

Edytowane przez Kaizen

^^

To wcale takie trudne nie jest wystarczy sie tylko wyslic, a ze w naszym kochanym kraju jest 38 mln budowlancow wysmiewajacych sie z technologii to juz inna kwestia , w Polsce na palcach jednej reki mozna policzyc osoby ktore np do zaprawy klejowej odmierzaja tyle wody co w instrukcji, taki co to robi to jakiś dziwoloąg w ogole...