grzech25 26.10.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Witam. Domek zakupiłem z instalacją w pakiecie - instalator nie znany Piec na ekogroszek, zbiornik 120L, kaloryfery (szt. 7), podłogówka Wiosną wymieniłem jedną z pomp (cw+co) na elektroniczną. Aktualnie z kaloryferów odkręcona tylko drabinka w łazience. Do czego zmierzam - ano ostatnio odkryłem dziwną rzecz - podłoga w łazience jakby cieplejsza. Sprawdziłem na sterowniku pieca - obieg podłogówki nie załączony i pompa nie pracuje. A jednak coś mi delikatnie podłogę grzeje. Wydaje mi się, że nowa pompa jest na tyle wydajna, że pcha wodę z powrotu do obiegu powrotnego podłogówki. Pytanie - czy w takim wypadku nie należy założyć zaworu przeciwzwrotnego na powrocie podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Sprawdź, czy przypadkiem w podłogę nie jest wpuszczony powrót z tej drabinki.Jak masz zakręcone zasilanie podłogówki, to i pod prąd woda nie popłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 26.10.2017 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Oddzielnie z drabinki nie - wszystkie powroty ze skrzynki grzejników idą jedną rurą.Nigdy dodatkowo zasilania podłogówki nie zakręcałem, wychodząc z założenia, że może działać tylko po załączeniu pompy. Nigdy wcześniej nie zaobserwowałem zjawiska a jedyne co ostatnio zrobiłem to wymiana tej pompy. Zatem to w jej "sile" upatruje tego zasilania - "pod prąd". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.10.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Nie patrz na podłogę czy ciepła tylko rurki od O.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 27.10.2017 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Też ciepłe na rozdzielaczu. Ja nie ogarniam tych rurek:( Jak to możliwe, że woda powrotem zasila tą podłogówkę gdy pompa tej jest wyłączona? Bo do ogrzania jest potrzebny przepływ, zatem jak woda wpływa powrotem to musiała by wracać zasileniem, ale tam za pompą jest przecież zawór przeciwzwrotny a poza tym woda musiała by dalej przez pompę płynąć do zaworu trójdrożnego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Może drabinka w łazience i podłogówka są podłączone szeregowo to znaczy że zasilanie idzie do grzejnika a jak z niego wychodzi to podłączone jest do podłogówki.Sprawdź w skrzynce rozdzielacza i policz ile jest grzejników i pętli podłogówki. Jeśli brakuje jednego zasilania i powrotu to oznacza że może być tak podłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 07.11.2017 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Sprawdzę dla pewności. Ale tu winna jest chyba ta pompa bo przestawiłem z auto (8 W) na najmniejszą moc (4 W) i teraz rozdzielacz podłogówki zimny. Niesamowite jest dla mnie to, że przed wymianą, stara pompa na najmniejszym biegu (40 W) nie pompowała tak jak ta elektroniczna przy 8 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts