Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie ogrzewania podłogowego - pytanie

grzech25

Recommended Posts

Witam.

Domek zakupiłem z instalacją w pakiecie - instalator nie znany ;)

Piec na ekogroszek, zbiornik 120L, kaloryfery (szt. 7), podłogówka

Wiosną wymieniłem jedną z pomp (cw+co) na elektroniczną. Aktualnie z kaloryferów odkręcona tylko drabinka w łazience.

Do czego zmierzam - ano ostatnio odkryłem dziwną rzecz - podłoga w łazience jakby cieplejsza. Sprawdziłem na sterowniku pieca - obieg podłogówki nie załączony i pompa nie pracuje. A jednak coś mi delikatnie podłogę grzeje. Wydaje mi się, że nowa pompa jest na tyle wydajna, że pcha wodę z powrotu do obiegu powrotnego podłogówki. Pytanie - czy w takim wypadku nie należy założyć zaworu przeciwzwrotnego na powrocie podłogówki?

Oddzielnie z drabinki nie - wszystkie powroty ze skrzynki grzejników idą jedną rurą.

Nigdy dodatkowo zasilania podłogówki nie zakręcałem, wychodząc z założenia, że może działać tylko po załączeniu pompy. Nigdy wcześniej nie zaobserwowałem zjawiska a jedyne co ostatnio zrobiłem to wymiana tej pompy. Zatem to w jej "sile" upatruje tego zasilania - "pod prąd".

Też ciepłe na rozdzielaczu.

Ja nie ogarniam tych rurek:( Jak to możliwe, że woda powrotem zasila tą podłogówkę gdy pompa tej jest wyłączona? Bo do ogrzania jest potrzebny przepływ, zatem jak woda wpływa powrotem to musiała by wracać zasileniem, ale tam za pompą jest przecież zawór przeciwzwrotny a poza tym woda musiała by dalej przez pompę płynąć do zaworu trójdrożnego! :(

• 2 weeks później...

Może drabinka w łazience i podłogówka są podłączone szeregowo to znaczy że zasilanie idzie do grzejnika a jak z niego wychodzi to podłączone jest do podłogówki.

Sprawdź w skrzynce rozdzielacza i policz ile jest grzejników i pętli podłogówki. Jeśli brakuje jednego zasilania i powrotu to oznacza że może być tak podłączone