sebastex 28.10.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Witam. Przeszukałem forum i nie znalazłem nic co by odpowiadało mojemu przypadkowi. Jeśli nie doszukałem to z góry przepraszam. Mam zaprojektowaną płytę fundamentową w formie wanny, czyli płyta -1,5m pod poziomem "0" czyli jakieś -1,20 o grubości 30 cm i pod nim chudziak 10 cm. Między chudziakiem a płytą mam zaprojektowaną folię PE jak na prowizorycznym rysunku i moje pytania o to jak najlepiej to zrobić proszę o rady: 1. chciałem tą folię 1 mm dać na spód, aby nierówności z chudziaka nie przebiły folii a folię 0,5 wywinąć na ściany fundamentowe przed zalaniem betonem, a później na ścianę żeby się łączyła z poziomą 2. Dać folię 1 mm na górę, aby nie uszkodzić folii podczas zbrojenia i folię wywinąć za xps od strony zewnętrznej a ścianę zabezpieczyć przeciwwilgociowo (tylko jak połączyć folie z dysterbitem dom na szkodach górniczych czy w czasie wstrząsów i nie porozkleja się tam ???) 3. Zastanawiam się czy nie zamienić tego chudziaka na 10 cm xps 2x5 cm, tylko po co zwiększać koszty to już jest poniżej strefy przemarzania a i tak pod posadzką będzie styro Proszę Was o porady?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Płacisz za płytę a dostajesz mostek termiczny jak przy ławach albo i gorszy. Daj ten XPS pod, bo inaczej te boki płyty będą mostkiem. A nad EPSem zastanów się - można zrobić płytę grzewczą i nie dawać już izolacji termicznej na albo daj minimum, żeby instalacje tam ukryć. Opcja z nie dawaniem EPS na wierzch ma też tę zaletę, że odpada wykonanie wylewki i układania styropianu. Za to trzeba wyjątkowo równo wylać płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Sądzisz, że te 10 cm XPS to wystarczy 1,2 m pod gruntem i pytanie drugie tą folię dać pod Xps-a czy na XPS a może tu i tu i złączyć nad ścianami fundamentowymi. tego chudziaka muszę wylać pod XPS-a jeśli mam w projekcie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.10.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 z dlaczego ta płyta jest tak głęboko? co to ma na celu? myślałem, że to dom z piwnicą, ale piszesz, że płyta 1,5 m pod poziomem 0. co masz na myśli przez poziom 0? poziom gruntu czy poziom parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 28.10.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 jak robisz wannę to nie z foli, ma to trwać i trwać a nie jak reklamówka zBiedronki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Problem z tym, że garaż i wnęka pod schodami jest na niższym poziomie jak reszta parteru i tam mi konstruktor zaprojektował aby płyta była na całej długości w jednym poziomie, dlatego aż tak nisko bo pod strefą przemarzaniaa przy okazji scianki fundamentowe i 8 trzpieni tworzą skrzynie. Narazie 1 stopień szkód górniczych, ale w przyszlosci mają tam drążyć i 3 stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 jak robisz wannę to nie z foli, ma to trwać i trwać a nie jak reklamówka zBiedronki. To co proponujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Do Imrahil Problem z tym, że garaż i wnęka pod schodami jest na niższym poziomie jak reszta parteru i tam mi konstruktor zaprojektował aby płyta była na całej długości w jednym poziomie, dlatego aż tak nisko bo pod strefą przemarzaniaa przy okazji scianki fundamentowe i 8 trzpieni tworzą skrzynie. Narazie 1 stopień szkód górniczych, ale w przyszlosci mają tam drążyć i 3 stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 28.10.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Folię Epdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.10.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 To co proponujesz?? pape na gorąco w dwóch warstwach na chudziaku. chudziak wylany na równo jak płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Folię Epdm Też nad tym myślałem - dobra i droga i mam dylemat chciałem taką 1 mm jak do oczek ale jeszcze nie zgłębiałem tematu czy sie nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) pape na gorąco w dwóch warstwach na chudziaku. chudziak wylany na równo jak płyta. Zwykła papę to trochę mi strach, a papa sbs to chyba drożej wychodzi jak folia epdm A poza tym przemyślałem termoizolację i przekonałem sie na xps 10 cm zamiast chudziaka, ale musze to przedyskutowac z kierbudem czy mogę chudziaka zastapić Edytowane 28 Października 2017 przez sebastex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.10.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 jak dasz xps, to folia wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.10.2017 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) tego chudziaka muszę wylać pod XPS-a jeśli mam w projekcie??Nie rezygnuj z chudziaka! Chudziak to znacznie lepsze podłoże pod XPS niż grunt. Dlaczego chcesz z niego rezygnować? Przerasta Cię koszt kilku m3 betonu B10? Pamiętaj, że fundamentów już nigdy w życiu nie poprawisz. A druga sprawa to mimo zapewnień wszelkiej maści kierowników budów i wykonawców, folia to nie hydroizolacja. Znacznie lepiej, moim zdaniem, jak zastosujesz papę jako hydroizolację poziomą lub masę. Folia to warstwa poślizgowa i nie traktujmy tego jako hydroizolacji. A w wodoszczelność betonu tak w 100% to nie wierz. A tu kolega z forum umieścił zdjęcia z budowy swojej płyty: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=7546014&viewfull=1#post7546014 Edytowane 29 Października 2017 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.10.2017 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Na poziome powierzchnie papa się nadaje na pionowe nie. Jak dasz pod płytą papę to trzymając się tej samej izolacji musisz na ściany wanny także papę dać. I tutaj pojawia się tzw docisk (coś co utrzyma papę przy ścianie zazwyczaj jest to ścianka dociskowa)Dlatego najlepiej zastosować chemię Mineralną czy bitumiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 29.10.2017 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 (edytowane) Nie rezygnuj z chudziaka! Chudziak to znacznie lepsze podłoże pod XPS niż grunt. Dlaczego chcesz z niego rezygnować? Przerasta Cię koszt kilku m3 betonu B10? Pamiętaj, że fundamentów już nigdy w życiu nie poprawisz. A druga sprawa to mimo zapewnień wszelkiej maści kierowników budów i wykonawców, folia to nie hydroizolacja. Znacznie lepiej, moim zdaniem, jak zastosujesz papę jako hydroizolację poziomą lun masę. Folia to warstwa poślizgowa i nie traktujmy tego jako hydroizolacji. A w wodoszczelność betonu tak w 100% to nie wierz. A tu kolega z forum umieścił zdjęcia z budowy swojej płyty: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=7546014&viewfull=1#post7546014 Chudziak nie przeszkadza mi jeśli chodzi o koszty. Ale wydaje mi się ze tak folia 1 mm szybciej się uszkodzi między chudziakiem a xps-em niż piaskiem i xps. Po drugie większość płyt które widziałem nie mają chudziaku pod sobą. Najbardziej mnie zastanawia dlaczego ludzie tak rzadko dają folie na xps??? Moim zdaniem powinno się najpierw zadbać o termoizolacjego a później jak w ławach o przeciwwilgociowe izolacje. Może mi to ktoś wytłumaczyć? ? Przecież xps nie zabezpiecza przeciwwilgociowo. Co do papy to była moja pierwsza wersja na hydroizolację ale mam szkody gornicze i boję się że przy jakiś ruchach ziemi papa się pozrywa a folia ma większą rozciągliwosć - takie moje przemyślenia. Moje wody gruntowe do 3 metrów nie były wykryte i to po roztopach ostatnie zimy, ale na szkołach górniczych mogą się zmienić. Dlatego profilaktycznie dam drenaz i przez studzienkę odprowadzę wodę do niższych przerostow grubego piasku i wrzucę do studzienki pompę z czujnikiem poziomu która w razie wyższego poziomu wody przepompuje do zbiornika deszczówki . Nie wiem czy nie warto takiej folii 0.5 dać pod xps. Prawie nikt nie daje i wyciągnąć ją do góry polaczyc z folią na xpsie i połączenie docierać ścianą pod którą będzie folia sbs Edytowane 29 Października 2017 przez sebastex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.10.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Po co Tobie ocieplenie płyty 120 cm poniżej gruntu? Jakby ruch ziemi miał cokolwiek zerwać pod płyta musiałaby pęknąć płyta, a tego chyba nie zakładasz?Prad masz linia naziemna? Czy podziemna? Jak włączy się pompa jak podczas tąpnięcia zniknie zasilanie w sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 29.10.2017 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Po co Tobie ocieplenie płyty 120 cm poniżej gruntu? Żeby nie było mostka termicznego przez ścianki fundamentowe Jakby ruch ziemi miał cokolwiek zerwać pod płyta musiałaby pęknąć płyta, a tego chyba nie zakładasz? Nie zakladam 5 ton stali i 35 m3 B25 na 123 m2 Prad masz linia naziemna? Czy podziemna? Jak włączy się pompa jak podczas tąpnięcia zniknie zasilanie w sieci? Pod ziemia, ale podczas tapniecia woda gruntowa sie nie podniesie i prąd też nie zniknie. To nie sa takie wstrząsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 29.10.2017 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Już mam mętlik w głowie. Albo tylko chudziak i posypac przed wylaniem tym hydrostop?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 29.10.2017 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Po dużej analizie wymyśliłem coś takiegoZaczynam od najnizszej warstwy: Xps 2x5 cmChudziak 10 cmIzolacja przeciwwodna tj grunt i masy bitumiczne ciężkie z siatką z włóknaPłyta fundamentowaWylewam ścianki fundamentoweIzolacja ciężka ścianek połączona z izolacją na chudziakuXps 10 cm na sciankach doklejony do xpsa pod chudziakiemFolia kubełkowa na obwodzie Drenaż do przemyślenia Uważacie że będzie dobrze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts