Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolocja pozioma i pionowa ław , dylemat z prętami słupów

drozduu

Recommended Posts

Panowie proszę o pomoc

przewertowałem parę postów i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi

na ławy wylany beton b25 w8 (lane w wykopie) i teraz jak to jest z tymi izolacjami

Na izolację poziomą mam zamiar dać papę - moje pytania:

- ława jest trochę brudna z błota - po wylaniu ław padało pare dni i naniosło z wykopów, wymyć to np karcherem przed izolacją czy nie ma potrzeby

- jaką papę (PAPA ICOPAL FUNDAMENT SBS - najdroższa czy jest sens, Matizol Fundament SBS, Papa podkładowa Nexler PJ 40 - czy pod ściany fundamentowe też może być albo co innego ?? czy byle jaka v60s30 ???

- czy kłaść raz czy dwa razy

- jakiej szerokości (bloczek 24cm, ława min 60cm) - czy pociąć papę na 3 czyli po 33cm i dawać środkiem osi czy po 50cm, żeby wychodziła bardziej na zewnątrz budynku w celu połączenia z izolacją pionową

- co z izolacją przy (pod słupem)

- od minuty 22.30.

niby mnie to przekonało ale na forum dużo opinii, że słup ma być połączony z ławą i to nie tylko pręty ale też beton ma się stykać, fakt przy takiej izolacji jak na filmiku nie wiem czy słup będzie pełnił swoją rolę (chodz są pręty) ale znowu jak inaczej zabezpieczyć poziomo ławę od słupa, skoro w tych miejscach nie można to jaki jest sens stosowania gdzie indziej tej izolacji

Izolacja pionowa

- co stosować: dysperbit czy jakieś inne mazidła

- szczerze przekonuje mnie użycie papy na izolację pionową ściany -

a zwłaszcza, że dysperbit mówicie ze jako grunt a tak to sam w sobie po paru latach i tak spłynie, znowu izolacje płynne 2składnikowe są pare razy droższe od papy (z tym, że aplikacja łatwiejsza i w cenie ekipy ;( )

Proszę jeszcze raz o pomoc

Edytowane przez drozduu

Jako izolację poziomą ławy fundamentowej zastosuj 1 lub 2 warstwy folii.

Bardziej skup się na izolacji pionowej ścian fundamentowych stosując papę termozgrzewalną.

W miejscu styku ściany z ławą ze względu na ławy lane w gruncie. wywinąć papę na warstwę poziomą izolacji.

Jako izolację poziomą słupa nie stosować papy lub folii tylko i wyłącznie dodatki zwiększające wodoszczelność betonu.

Edytowane przez Mareks77

niby mnie to przekonało

Jeden dureń coś nakręcił i cale forum tym przekonał. Jak Cie przekonał rób jak na filmie ale już nie wklejają tych linków do idiotycznych rozwiązań wbrew logice i sztuce budowlanej.

Co do idolizacji na bloczkach to przecież i tak fikcja co dasz to będzie takie sobie, a co użyć zależy od gruntu i wody jaką masz a nie od filmików na YT.

Jak już założysz papę pod słupy to za jakiś czas wrzuć pod tym linkiem fotki jak się ładnie te słupy rysują.

Dziękuje bardzo za nakierowanie, że pod słupy nie daje żadnej papy

Dziękuje, naprawę przekonaliście mnie ale proszę zrozumieć, że ktoś buduje 1szy raz ;)

Jeżeli możecie to pomóżcie jeszcze z tymi dylematami

- co lepiej dać na izolocję poziomą pomiędzy ławą i ścianą, folię czy papę

- jakiej szerokości dawać izolację poziomą - czy paski 33cm szerokości wystarczy żeby to spiąć razem z izolacją pionową poprzez fasetę

- czy miejsca słupów na ławie zostawić bez izolacji (tylko po co dawać całą izolację poziomą ławy), jeżeli coś dawać to co polecacie - czy mają to być zwykłe zaprawy wodoszczelne (czy to nie zdylatuje słupa i czy nie jakoś za mało wytrzymałe pod słupa)

- co zastosować na izolację pionową - skoro dysperbity to "placebo" - też czytając przychylam się do tego stwierdzenia to co: - papa (czy dobrze się połączy z xpsem) czy izolacje dwuskładnikowe np: Remmers BIT K2 (ostra cena w porównaniu do dysperbitu

i teraz kierownik mówi, że izolacja pozioma pomiędzy ławą a ścianą nie do końca ma sens, że ściana wilgoci z ławy nie weźmie bo grubość ławy 35-40cm, że ważniejsza jest izolacja pionowa ale tutaj już stosować coś dwuskładnikowego - do wysmarowania ścian fundamentowych i ławy po jednej stronie (to i to tylko po zewnętrzym obrysie budynku).

Acha grunt to glina, woda badana późną wiosną - poniżej 3m

Odsyłam do muratora z sierpnia 2016. Słup żelbetowy na styku z ławą fundamentowa należy izolować specjalnymi zaprawami, papy nie należy stosować.

[ATTACH=CONFIG]388298[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]388299[/ATTACH]

Proszę o nakierowanie jaką tą specjalną zaprawę wodoszczelną zastosować

Gość grend
jezeli nie ma wody na poziomie fundamentów i grunt przesiąkliwy to bym nie robił tzw ciężkiej izolacji pionowej z papy - tylko xps albo hydro siatka,klej i na to pożądne "mazidło" w grupie izolbet cos takiego robia

Jakoś mnie to nie przekonuje , szczególnie czas w jakim to należy zrobić czyli bezpośrednio przed zalaniem słupa metodą mokre na mokre". Jak wiadomo w momencie przyjazdu betonu już wszystko jest zaszalowane ( w tym słupy) więc jak nałożyć wtedy tą zaprawę na przykładowo kilka słupów?

a Zaprawa uszczelniajaca 25 kg ULTRAMENT

"Można go stosować wewnątrz i na zewnątrz.

Jako podłoże nadają się mur z cegły silikatowej, bloczków betonowych, ceramicznej cegły pełnej, betonu

komórkowego, tynki o grubości min. 10 mm oraz beton o minimalnej wytrzymałości C 12/15 (stare

oznaczenie B 15). "

ale proszę o potwierdzenie czy ta zaprawa (lub inna zaprawa krystaliczna uszczelniająca) nie zdylatuje słupa

My robiliśmy lejek z rurki na wodę ale to przy ścianie 150 cm. Zastosuj izolację jakąkolwiek (to nie musi być warstwa sczepna bo ona wymaga mokre na mokre i wtedy lejek)

robiliście to jako szlam i wpuszczaliście to przez lejek między szalunek słupów przy zalewaniu wieńca ??

Jeżeli to jest słup gdzie projektowane są momenty zginające większe niż mimośród niezamierzony (np słup z 6 metry od domu obciążony jednostronnie podciągiem), to najlepiej izolację pomminąc lub wybrać izolacje krystalizujące np. Szomburga na bazie krzemionki (taki płyn czerwony chyba nazwy nie pamietam ). kładziesz je w warstwie mniejszej jak milimetr bo on nie ma wypełniacza tylko sam roztwór krzemionkowy w sumie one wnikają w beton i z czasem uszczelniają pory w nim. Taki słup zewnetrzny wystarczy jak zaizolujesz z zewnatrz. Jak to są rdzenie to możesz użyć izolacji np. cr 65 i podobnych z wypełniaczem mineralnym nie polimerowym.

• 1 month później...