voyt1719512643 02.11.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Proszę doświadczonych kolegów o opinie i odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dotyczące trwających obecnie prac w domu w którym mieszkam. Dom z 1903 roku, niepodpiwniczony, znajdujący się na gruncie podmokłym. Na szczęście mieszkam na piętrze, mieszkańcom parteru mocno doskwiera wilgoć. W tym roku ruszył remont, zakres: termoizolacja, izolacja pozioma i pionowa fundamentów. Teraz moje pytania i zastrzeżenia do prac wykonywanych przez dwie ekipy (jedna termoizolacja, druga fundament). 1. co może tłumaczyć rozpoczęcie prac od docieplenia elewacji a po ich zakończeniu odkrycie fundamentu, nie spotkałem się jeszcze z taką kolejnością? 2. w jaki sposób firma, która obecnie zajmuję się izolacją poz/pion fundamentu chce "wywinąć" folie ponad poziom fundamentu i schować go pod położonym już styropianem - czy może to nie jest konieczne? 3. dom ma ponad 100 lat, czy odkrycie całej ściany jest bezpieczne (odkryto fundament na długości 11 metrów po obu stronach domu - szczyt), dodatkowo ciągle pada deszcz a grunt jest mocno podmokły. 4. jak widać na załączonych zdjęciach, ktoś kiedyś wzmacniał fundament, jak oceniacie sensowność i jakość tej pracy? 5. pomiędzy wylanym wzmocnieniem a fundamentem właściwym jest wolna przestrzeń do której bez trudu dostaje się woda, jaki sens ma wykonanie nawiertów pod iniekcje w tym betonie, jeśli nie sięgają one do właściwego fundamentu (nawiercono tylko betonowe wzmocnienie). 6. czy nie należałoby rozkuć tego wzmocnienia i wykonać iniekcji w nowo wylanym, głęboko, tak aby dosięgały fundamentu właściwego (cała ta uzbrojona konstrukcja się sypie i jak pisałem wyżej pomiędzy nią a fundamentem/ścianą jest wolna przestrzeń). 7. czy w ogóle rozpoczynanie takich prac o takiej porze roku i ciągle padających deszczach ma sens, przecież fundament musi wyschnąć a w dole stoi woda. Będę wdzięczny za opinie i porady doświadczonych kolegów, na moje oko nie wygląda to dobrze. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 a co odpowiedziała firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyt1719512643 10.11.2017 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Temat do zamknięcia, sprawa wyjaśniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.11.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 A w jaki sposób wyjaśniona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts