Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system ogrzewania dla gospodarstwa agroturystycznego ?

Bohuś

Recommended Posts

Jestem na etapiem murowania budynków, które docelowe mają stanowić gospodarstwo agroturystyczne z niewielką produkcją rolna. Przemiał zbóż, tłoczenie olejów. Posiadam trochę ziemii urawnej i kawałek lasu. W gospodarstwie zaprojektowano :

1. budynek mieszkalny,

2. budynek produkcyjny (przemial zbóz, tłoczenie olejów) z mieszkalnym poddaszem)

3. oraz budynek magazynowy - stodołę

1. Budynek mieszkalny położony jest na zboczu - nachylenie działki wynosi 10 % - o tyle ważne, że piwnica, którą budynek mieszkalny posiada, jest częściowo zagłębiony w ziemi, a w części ( jedna dłuższa ściana ) posiada okna - tak jak to się częsta zdarza w domach góralskich, mimo iż ten wybudowano na Mazurach.

Powierzchnia użytkowa budynku 514 m

Kubatura - 1808 m

a. piwnica - częściowo w ziemi - 196 m, w tym kotłownia 20 m i sklad na opał 20

b. parter - 165 m

c. piętro - 155 m

d. strych niemieszkalne - 100 m -

Ściany zewnętrzne wykonane z Porothermu będa ocieplone wełną o grubosci 10 cm. Okna plastikowe, trójszybowe, Dach odeskowany, przkryty papą i na tym leży dachówka ceramiczna. Poddasze będzie ocieplone wełną 5 cm i pokryte regipsem .

W budynku na stałę mają mieszkać gospodarze - 3 osoby. Na piętrze znajduje się 5 pokoi z łazienkami dla turystów.

W projekcie wskazano moc pieca do ogrzania tego budynku na 20-30 kW.

Ze względu na brak gazu, dostęp do własnego drewna, możliwość jego składowania i suszenia przewidziano piec na paliwo stałe - w domyśle drewno lub pellet.

Jednakże żeby skomplikować sprawę do budynku mieszkalnego dobudowano budynek produkcyjny. Oba budunki łączą się kotłownią. Budynek produkcyjny składa się z :

a. parteru - ok. 160 metrów - Tam będzie odbywała sie produkcja przetwórcza

b. uzytkowego poddasza - ok. 150 metrów - mozliwość zagospodarowania na dalsze 5 pokoi lub salę konferencyjną - jeszcze na razie nie wiem.

Wykonanie podobne - Porotherm z tym, ze bedę juz ocieplał styropianem.

Projekty obu budynków były przygotowywane przez różnych architektów. Budynek produkcyjny - przewidywana moc pieca 12 kW.

I teraz kilka pytań:

Jak skonfigurować c.o. i c.w.u.? Jest jedna spora kotłownia i miejsce na opał. Wykluczam ekogroszek i węgiel. Pozostaje drewno i/lub pellet

Oba budynki ogrzewane zimia, c.w.u w zasadzie przez cały rok z uwzględnieniem zapotrzebowania na grzanie wody dla letników. Zakładam, że na razie nie zagospodaruję poddasza nad budynkiem produkcyjnym . Brak kasy. Ale w przyszłości możliwość podgrzewania c.w.u. dal kolejnych 10 osób. Ze względu na sezonowość wodę będzie podgrzewało się raczej altem. Zimą ludzie nie jeźdżą na Mazury.

W budynku produkcyjnym i na poddaszu - grzejniki . Budynek mieszkalny - zaprojektowano częściowo ogrzewanie podłogowe na parterze, na pietrze i w piwnicy grzejniki. Nie chcę ogrzewania podłogowego w całym budynku. W zasadzie, gdyby nie dość specyficzny układ okien to pewnie chciałbym w całym domu grzejniki ale w cześci dziennej już się tego raczej nie da zrobic.

Podgrzewanie wody w części domowej przez cały rok dla trzech osób. Przez część roku może byc ich nawet 15 a możei w przyszłości dla 25.

Czy wstawić jeden duży piec ogrzewający oba budynki ? Czy może dwa ? Jakie ? Na drewno czy może na pellet ? Jeżeli na drewno to może na holtzgas ?

Automatyka ? Wtedy w zasadzie pozostaje pellet ale moje drewno będzie gniło i bedzie się marnowało. A może jeden większy na drewno a drugi mniejszy na pellet i w razie jakiś wyjazdów korzystać z automatyki. Mam osoby, które będą zaglądały do kotłowni ale niekoniecznie chciałbym je zatrudniać jako "palaczy".

W przyszłości przygotowałem dach budynku produkcyjnego pod załozenie fotowoltaiki ale na razie to śpiew przyszłości. Na tej cześci dachu uda się zainstalować panele do 10 kW. Ale na razie nie mam na to srodków w budżecie. Z tych samych przyczyn nie biorę pod uwagę pompy ciepła.

Proszę o jakieś rady i inspiracje.

Ze względu na sezonowość wodę będzie podgrzewało się raczej altem.

Przeliczyłbym kolektory słoneczne. Duże zapotrzebowanie na CWU latem może pozwoliłoby nawet jakąś zauważalną część potrzeb grzewczych zimą zaspokoić? A może i na jakąś dotację się załapiecie?

A czemu droga wełna na ścianach i czemu tak cienko (zwłaszcza na poddaszu)?

Co do grubości wełny na ścianach i poddaszu to cytat z projektu. Na razie wymurowałem. Ocieplać bedę w przyszłym roku. Sugerujesz, że za cieńko mój projektant to zrobił. Mogę dołożyc. Kolektory. Tak zastanawiałem się. Świadomie zmieniłem konstrukcję budynku produkcyjnego, aby uzyskać jak najwiekszą ekspozycję dachu od strony południowej. Miała być fotowoltaika. W sumie jeszcze nie podjąłem decyzji czy podgrzewamy wodę czy robimy prąd. Co do dotacji to trzymam się od tego wszystkiego z daleka. Wiem. Może to i głupie ale nie mam dobrych doświadczeń w tym zakresie. Ja tam gdzie buduję jestem nowy. Murarzy musiałem ściągnąć spod Płońska. Dekarza zresztą też. Z miejscowyc to na razie mam tylko dobre doświadczenie z oknami. Tutejsi wykonawcy nie dokońca rozumieją, że nie chcę węgla ani ekogroszku. Jak to przecież to najtaniej wychodzi - twierdza. Jak sobie Pan zaprojektuje to oczywiście Panu zrobimy ale najlepiej to Pan wstawi jakiegoś śmieciuch byle duży był. Mam jeszcze trochę czasu - pewnie wiosna przyszlego roku więc próbuję coś z mądrymi ludźmi znaleźć.

abyś nie zbankrutował na ogrzewaniu jednak zajrzyj do charakterystyki cieplnej swoich budynków.

Na moje oko to poddasze nie spełniałoby norm cieplnych już w 2010 roku.

W projekcie wskazano moc pieca do ogrzania tego budynku na 20-30 kW.

Ogromna moc pieca dla współczesnego budownictwa, ale nic dziwnego, skoro dom jest zimny.

Jeśli na dole budynku ma trwać produkcja musisz dokładnie wygłuszyć poddasze, skoro miałyby tam być pokoje. Podobnie, jeśli nie chcesz słyszeć gości, wygłusz stop u siebie.

CW do mycia najłatwiej na kolektorach. Po co latem grzać w piecu?

Skoro w zasadzie są małe szanse na gości zimą, w pokojach nad budynkiem produkcyjnym można obniżać temperaturę. A to tym bardziej zmniejszy obciążenie cieplne.

Przeliczyłbym kolektory słoneczne. Duże zapotrzebowanie na CWU latem może pozwoliłoby nawet jakąś zauważalną część potrzeb grzewczych zimą zaspokoić? A może i na jakąś dotację się załapiecie?

)?

a w dni pochmurne bez mycia..

Masz las pal drewnem , z nudów bym tak robił w zimie.

Jestem na etapiem murowania budynków, które docelowe mają stanowić gospodarstwo agroturystyczne z niewielką produkcją rolna. Przemiał zbóż, tłoczenie olejów. Posiadam trochę ziemii urawnej i kawałek lasu. W gospodarstwie zaprojektowano :

1. budynek mieszkalny,

2. budynek produkcyjny (przemial zbóz, tłoczenie olejów) z mieszkalnym poddaszem)

3. oraz budynek magazynowy - stodołę

Proszę o jakieś rady i inspiracje.

Witaj, skoro ma to być agroturystyka, to warto zadbać o wygodny i niezawodny system grzewczy jak i przygotowywanie cwu, by zamiast siedzieć w kotłowni i dokładac do kotła, móc spędzać czas z gośćmi.

Aby jednak taki system wykonać należy dokładnie przeanalizować konfigurację tych budynków, ich lokalizację i sprawdzić najlepsze warianty urządzeń. W tym celu najlepiej zaprosić na budowę specjalistę, który kompleksowo zaplanuje i wykona cały system - własnie dlatego polecam autoryzowanych partnerów firmy Viessmann - zobacz co oferują i znajdź takiego w swojej okolicy: TUTAJ

Gdyby był jakikolwiek problem z kontaktem - jestem do Twojej dyspozycji tutaj na forum jak i na priv!

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu!

Jest trroche lepiej niż pisałem. Błednie zacytowałem ten fragment. On dotyczył dodatkowego docieplenia. Na poddaszu ma być 20 cm wełny plus ewentualne dodatkowe 3 cm. Ściany - wełna 12 cm. Fakt jest dużo okien - ponad 40. Ale 7-komorowe ramy, klasa A, o współczynniku przenikania ciepła Uf=1,0 W/m2K 2-komorowe zespolenie szyb U=0.5 - mają zapewnić dobrą izolację cieplną.

Przyjrzę się kolektorą - ale jak pisałem wcześniej ten południowy dach chciałem wykorzystać pod fotowoltaikę. Czy sądzisz, że kolektory wystarcza latem do ogrzania wody. Powierzchni dachu, którą mogę wykorzystać w tym celu to około 50 metrów kwadratowych

Co do wyciszenia części produkcyjnej to zdaję sobie z tego sprawę chociaż na razie nie planuję zrobienia tam pokoi. Ponadto ze względu na specyfikę produkcji maszyny bedą głównie hałasować w miesiącach jesiennych i zimowych. Latem kiedy pojawiają się turyści to zboża sa jeszcze na polu. A po żniwach i wysuszeniu ziarna będę go ładował do silosów. Nie ma więc specjalnie kolizji z potencjalnymi letnikami.

Jeżeli chodzi o miesiace zimowe to właśnie tak sobie myślałem, żeby na górze w budynku produkcyjnym zachować temperaturę technologiczną a grzać tylko dół. Moje pytanie grzać tylko czym drewno czy pellet ? A może holzgas. A może jakąś hybrydę drewno/pellet ?.

a latem?

Nie ma to jak wypoczynek w zadymionej okolicy.

Po co z miasta wyjeżdżać?

A cobyś zaproponował bez zadymiania ? Pompa ciepła ? Tylko musiałbym zapewnić wystarczającą ilość energii elektrycznej dla pompy. Problem w tym, że u mnie dość często nastepują wyłączenia prądu. Co wtedy ? Agregaty i tydzień dymimy olejem ? Niestety dostawca energii nie jes tmi w stanie zagwarantować nieprzerwanych dostawy energii elektrycznej.. Czy przy pompie mogę się obyć bez prądu ? Chyba nie.