Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oswietleniem swiatla w domu

Recommended Posts

Witam. Mam problem z oswietleniem od jakiegos czasu w domu. Wlacze np. oswietlenie w jakims pomieszczeniu i po jakims czasie przy zalaczaniu innego urzadzeniu typu lodowka, zamrazalka, wentylator przy piecu C.O. swiatlo oswietleniowe zaczyna mi mruzyc momentami, nie mruzy caly czas tylko raz na jakis czas. Sa momenty ze zamruzy np. 3 razy pod rząd. Mam podlaczony do sieci roznicowo pradowy kgorego nie wybija i jest sprawny. Bez niego tez sie to dzialo. Dodam jeszcze ze jestesmy podlaczeni na jednym kablu ziemnym od slupa energetycznego z sasiadem.

Prosze o pomoc. Od czego to moze byc? Z gory dziekuje

"A czy z tego powodu moze sie uszkodzic jakies urzadzenie, telewizor czy lodowka itp?"

Tak może się uszkodzić wiele urządzeń, gdyż przy przerwie na przewodzie N przy instalacji 3 fazowej może pojawić się na odbiornikach napięcie nawet 400V zamiast 230V. Posłuchaj "elpapiotr-a" i wezwij kumatego elektryka.

Lekko odświeżając temat. Mija pół roku od podłączenia budynku. W międzyczasie robione tynki, piankowanie sufitów - trochę prądu poszło.

W ostatni piątek kilku sekundowe braki fazy. W poniedziałek dom wyziębiony (czujnik braku fazy odłączał ogrzewanie), świetlówki migają jak choinka, znowu brak fazy, a jak jest to ok. 170V.

Wezwanie pogotowie otwiera szafkę a tam wypalone styki. Podwykonawca PGE zapomniał dokręcić zaciski montując szafkę. a PGE to odebrało. Cieszyć się, że elektronika w PC nie poszła.

dc1e474d6b78.jpg

Edytowane przez Pablo_11