Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie prądu do domu od skrzynki

Recommended Posts

He he - i tam są informacje o sposobach ułożenia i obciążalności prądowej długotrwałej dla różnych przekrojów, z poprawkami, współczynnikami zmniejszającymi w zależności od .......... itd ?

To jeszcze mi powiedz, co pisze w punkcie 523 wspomnianej przez Ciebie normy (?)

Edytowane przez elpapiotr

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Normy są obowiązujące tylko w przypadku ich przywołania i to WT jest aktem prawnym je przywołującym. PKN to dziwna instytucja taka samosia.

BZDURY.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,dobrowolnosc_czy_obligatoryjnosc_stosowania_pn___dwuglos_w_sprawie,6180

Masz poczytaj sobie.

Nie ma co krzyczeć, dla Ciebie może bzdury jednak z podlinkowanego materiału cyt. "Dobrowolność czy obligatoryjność stosowania PN - dwugłos w sprawie"

Może jednak sam sobie poczytaj tylko w całości i ze zrozumieniem;-)

Ps. Możesz przyjąć że to co napisałem to moja opinia i tyle.

Edytowane przez Remiks

Jakieś uzasadnienie?

Kontakt z wodą nie jest korzystny dla izolacji typowego kabla YKY czy YKXS a ułożenie kabla w arocie, to właśnie kontakt z wodą.

Kto zabroni położyć cały odcinek w rurze?

Nie stać cię na wykonanie kanalizacji kablowej, która zapewni szczelność.Tak więc zabroni księgowy.

Ale jeżeli te kilkanaście mb kabla ma ci spędzać sen z oczu, bo brak ochrony rurą PCV naraża go na uszkodzenie, to pchaj go w tą rurę. Taka fanaberia inwestora jest do zaakceptowania. Zazwyczaj daje się kilka lat gwarancji na roboty a tu jest mowa o skróceniu okresu eksploatacji kabla (na oko) z 50 do 35 lat.

Edytowane przez krzcel

Kolega widzę nie inżynier tylko prawnik albo filozof :)

Sprawa wygląda tak, że faktycznie mogę sobie olać PN i zrobić po swojemu ale muszę takie autorskie rozwiązanie uzasadnić a to oznacza koszty - badania, ekspertyzy, certyfikacje, obliczenia - miliony złotych. Stosuje się ale tylko dla nietypowych projektów, bardzo rzadko, bardzo ostrożnie i bardzo niechętnie. Nie piszę tu o tzw. odstępstwie od WT, bo te odstępstwa to są w zasadzie "typówki" i ryzyko wejścia na minę jest zerowe.

I tu się pojawił temat wejścia na minę. Jeżeli wykonam obiekt zgodnie z PN a coś się (odpukać) stanie złego, to zawsze w Sądzie się wybronię polskimi normami. Natomiast w przypadku rozwiązania autorskiego, nawet jeżeli będzie lepsze o proponowanego w PN, to i tak jestem w czarnej d.

Mało kto jest tak wybitnym inżynierem żeby sobie pozwolić na odstępstwa od PN. Ja nie jestem . Słowo "wybitny" w pierwszym zdaniu można zastąpić słowem "nieodpowiedzialny".

Kontakt z wodą nie jest korzystny dla izolacji typowego kabla YKY czy YKXS a ułożenie kabla w arocie, to właśnie kontakt z wodą.

Podaj mi źródło tych rewelacji bo pierwsze słyszę. Wyobraź sobie że w moim rejonie jest bardzo wysoki poziom wód gruntowych i większość kabli ma ten kontakt z wodą przez większą część roku.

Zazwyczaj daje się kilka lat gwarancji na roboty a tu jest mowa o skróceniu okresu eksploatacji kabla (na oko) z 50 do 35 lat.

Tak na "oko" to może do 32? A może do 48?

Sprawa wygląda tak, że faktycznie mogę sobie olać PN i zrobić po swojemu ale muszę takie autorskie rozwiązanie uzasadnić a to oznacza koszty -

Po co Ty to piszesz i co to ma wspólnego z moją wypowiedzią? Ja napisałem że bzdura jest stwierdzenie: "Normy są obowiązujące tylko w przypadku ich przywołania i to WT jest aktem prawnym je przywołującym" .

Normy oczywiście są obowiązujące ale nie tylko te które przywołuje WT bo wiele jest norm których WT nie przywołuje a na podstawie których się projektuje. Były też sytuacje że WT przywołuje dwie normy w jednym temacie których treści się w dużym stopniu wykluczają (chodzi o normy dot. instalacji odgromowych kilka lat temu).

A już pisanie, że PKN jest dziwną instytucją nie wiem jak nazwać. To PKN wprowadza wszystkie normy i musi je "przystosować" do realiów naszego kraju.

Dlatego jak PKN wycofuje daną normę a w jej miejsce jest inna obowiązująca to na podstawie której wykonasz projekt? Tej wycofanej przywołanej w WT czy tej obowiązującej która pewno niedługo będzie przywołana ( bo jak wiadomo WT nie zmienia się z minuty na minute) ?

Podaj mi źródło tych rewelacji bo pierwsze słyszę.
Źródło to karty katalogowe, rozmowy z przedstawicielami producenta, obserwacje własne np. przy przekładkach istniejących kabli.

Wyobraź sobie że w moim rejonie jest bardzo wysoki poziom wód gruntowych i większość kabli ma ten kontakt z wodą przez większą część roku.
Tak potrafię sobie wyobrazić(choć nie do końca uwierzę że mieszkasz na bagnach i masz po kostki wody w piwnicy) ale to nic nie zmienia w mojej opinii co do sposobu układania kabla.

Tak na "oko" to może do 32? A może do 48?
Racja. Zmieniam treść tego akapitu na: " w stopniu bez znaczenia ze względu na zobowiązania gwarancyjne wykonawcy".

Normy oczywiście są obowiązujące ale nie tylko te ......
Nie to forum i nie jest to takie oczywiste.

musi je "przystosować" do realiów naszego kraju.
ROTLF. Zresztą Warunki Techniczne też ROTLF.

to na podstawie której wykonasz projekt? Tej wycofanej przywołanej w WT czy tej obowiązującej
(Tu lepiej byłoby użyć słowa "aktualnej", słowo "obowiązującej" może byc mylące.) Odpowiadam: wiem ale nie powiem, gdyż odpowiedź nie jest typu binarnego a taką próbuje wymusić pytanie. No i to nie jest forum na ten temat.

Obecnie realizuję projekt , w którym pan projektant powołał się na PN/E-05009.

Dobre, prawda ?

Czy projektant zaprojektował coś wg tej normy czy tylko się powołał? Często bywa, że w projektach jest wypisana litania norm część starych, część nowych... Nie oznacza to, że projekt jest wykonany źle.