dancos 03.12.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 warto dołożyć do 16mm2. Do szybkiego ładowania samochodu elektrycznego w przyszłości może wystarczy. Możesz to ekonomicznie uzasadnić. Przewód 10 mm 2 wytrzyma obciążenie 22 kW Przewód 16 mm2 wytrzyma obciążenie 30 kW. Obecnie podstawowa instalacja domu jednorodzinnego to moc przyłączeniowa na poziomie 17,25 kVA (3x 230 V zabezp. 25 A). Większość ładowarek zewnętrznych do szybkiego ładowania samochodowych ( tych tańszych -Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf, Ford Focus Electric itp) , użytku domowego to 10 kw i pewnie to się zmieni i za 10 lat będzie to 18 kw. Czyli jest to maksymalna wartość ( z zapasem) jaką możemy obciążyć podstawową instalacje przyłączeniową łącznie z kablem 5x10 mm2, ładując samochód w taniej taryfie nocnej i jednocześnie nie używając innych odbiorników. Oczywiście są już ładowarki do super szybkiego ładowania CHAdeMO od 30 kW ale to już ogromny koszt całej instalacji . Można zamontować w domu, jak ktoś jest bardzo zamożny , kocha środowisko i nie szuka raczej oszczędności Wiązałoby się to z przebudową przyłącza, zwiększeniem zabezpieczenia, zakupem samej ładowarki (około 30 tys. zł) zwiększeniem opłat stałych, zakupem tesli s ( auta za 500 tyś zł) bo chyba jedyny posiada super nowoczesne akumulatory, które potrafią przyjąć 50 A . Oczywiście, jeżeli zdecydujemy się na to wszystko i dochodząc do sedna sprawy-możemy w końcu kupić ten kabel na ponad 25 KW 5x16mm 2 )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.12.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Możesz to ekonomicznie uzasadnić. Przewód 10 mm 2 wytrzyma obciążenie 22 kW Przewód 16 mm2 wytrzyma obciążenie 30 kW. Obecnie podstawowa instalacja domu jednorodzinnego to moc przyłączeniowa na poziomie 17,25 kVA (3x 230 V zabezp. 25 A). W tabelach, które znalazłem 10mm w gruncie to 52A. Czyli nie 22, a 12kW. Niby czy na trzech fazach mogę mieć 36kW czy 66kW to OBECNIE abstrakcja i żadna różnica w domu jednorodzinnym. Ale nie wiem też czemu kable WLZ mają wszystkie przewody tej samej grubości (szukałem z grubszym PEN, ale nie znalazłem). To jak mam na trzech fazach L po te 52A, to ile idzie na PEN? Wszystkie urządzenia jednofazowe przyjmuję. Czy wtedy nim płynie 3x52A? Dyskusje na ten temat czytałem, jednoznacznej odpowiedzi sobie nie wyrobiłem. Więc wolę przyjąć bezpieczniejszą wersję - bo jak na trzech fazach mogę mieć łącznie 52A, to nędznie to wygląda. Ale najważniejsze jest to, że przyjmujesz to, co teraz. A ja nie chcę rozwalać sobie kostki i ogrodu, jak za 5 czy 10 lat będzie można inaczej (a im szybciej bym naładował samochód, tym lepiej). Już teraz mogę mieć indukcję 10kW + 10kW w ogrzewaniu posadzki + bojler z 2kW + normalne odbiorniki. Wolałbym nie płakać, jak po dwudniowym padzie zasilania wszystko włączy się na pełnej mocy jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.12.2017 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 W tabelach, które znalazłem 10mm w gruncie to 52A. Czyli nie 22, a 12kW. Mylisz się. Ani 22 kW, ani 12 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.12.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Fajnie się to czyta Jeden z drugim nie za bardzo wiedzą o czym piszą ale mądrzą się niesamowicie W tabelach, które znalazłem 10mm w gruncie to 52A. Czyli nie 22, a 12kW. Potem tworzą się taki oto rodzynki o jak mam na trzech fazach L po te 52A, to ile idzie na PEN? Wszystkie urządzenia jednofazowe przyjmuję. Czy wtedy nim płynie 3x52A? To też dobre. Kup sobie podstawy elektrotechniki, poczytaj internet a najlepiej się tym w ogóle nie interesuj Powiem Ci tylko, że akurat w tym przypadku (jak na 3 fazach masz po 52A ) w przewodzie N nie popłynie żaden prąd. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez marcin225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.12.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Kolego marcin225, taa podana wartość 52 A nawet się zgadza, zgodnie z PN-IEC 60364-5-523 (tabela 52-C3, sposób ułożenia D), jedynie nie pasuje obciążenie dla niej. Ktoś liczyć mocy nie potrafi według wzoru. PS. PN-IEC 60364-5-523 - norma wycofana pół roku temu, bez zastąpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 04.12.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 To jak odnieść się do zasady : Na mm2 max 8A Zakładając 10mm to będzie 80 A Więc wychodzi na to, że przewód 5x10 teoretycznie wytrzyma 90kW 90kW to 90000W/400 = 250A :3= ~ 75A na L ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.12.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Nie odnosić się.To są szacunkowe "obliczenia", nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością.Ważniejszy jest iloczyn prądu i napięcia.Dochodzą dodatkowe czynniki zmniejszające jak - sposób ułożenia- ilość ułożenia we wiązce- wpływ harmonicznych- temperatura zewnętrzna itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.12.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Fajnie się to czyta Jeden z drugim nie za bardzo wiedzą o czym piszą ale mądrzą się niesamowicie No a kto ma się wypowiadać, jak elektrycy zamiast podać konkret to tylko krytykują inne wypowiedzi? W przepisach takich rzeczy, jak dopuszczalna obciążalność nie ma. Za normę trzeba zapłacić a w necie dostępne różne tabele - z różnych norm i mądrych książek. Ja akurat bazowałem na tym: Źle coś odczytałem, czy tabela niewłaściwa? Powiem Ci tylko, że akurat w tym przypadku (jak na 3 fazach masz po 52A ) w przewodzie N nie popłynie żaden prąd. Gwarantujesz? Właśnie się oczytałem jak dziki i wychodzi na to, że jesteś w błędzie. Np taka dyskusja na ISE Podobnych tematów na różnych forach sporo i raczej podejście, że przy dzisiejszych (a co dopiero jutrzejszych) urządzeniach jak Twoje jest raczej wyszydzane. No, ale to o niczym nie świadczy, bo brać elektryczna jest szydercza nad wyraz. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.12.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Może odpiszę.W dyskusji na ise brałem również udział, jakby się ktoś pytał. Natomiast pomijając wszelkie inne czynniki, przy równomiernym/identycznym obciążeniu faz w czasie, prądy "przesunięte" znoszą się w przewodzie N/PENAle to na dzień dzisiejszy pozostało teorią. Kiedyś przekrój żyły przewodu/kabla miał połowę przekroju przewodów fazowych.Na dzień dzisiejszy jest to zabronione. Polecam link - http://www.elektropomiar.com.pl/pliki/3%20Harmoniczne/3_5_1.pdf Edytowane 4 Grudnia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.12.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Kolego marcin225, taa podana wartość 52 A nawet się zgadza, zgodnie z PN-IEC 60364-5-523 (tabela 52-C3, sposób ułożenia D), jedynie nie pasuje obciążenie dla niej. Ktoś liczyć mocy nie potrafi według wzoru. Nie odnosiłem się konkretnie do wartości 52 A tylko do tej mocy z niej obliczonej która jest po prostu bzdurna. No a kto ma się wypowiadać, jak elektrycy zamiast podać konkret to tylko krytykują inne wypowiedzi? Padły odpowiedzi zaraz na początku tego wątku. Natomiast Ty ewidentnie tu ludziom doradzasz i jeszcze podpierasz swoje założenia bzdurami. Nie powinieneś tego robić nie posiadając elementarnej wiedzy w tej dziedzinie. Myślisz , że jak poczytasz parę tematów z for internetowych to już jesteś alfą i omegą ale niestety tak to nie wygląda bo jeszcze należałoby zrozumieć co się czyta a akurat w elektryce nie jest to takie łatwe. Gwarantujesz? Właśnie się oczytałem jak dziki i wychodzi na to, że jesteś w błędzie. Np taka dyskusja na ISE no i widzisz. Znowu coś znalazłeś ale nie zrozumiałeś o co dokładnie chodzi. Chociaż już na wstępie powinno Cię zastanowić czy to dotyczy domków jednorodzinnych jak gość pisze o kilkuset komputerach Zresztą nieważne bo ja na pewno nie mam zamiaru tego tłumaczyć. Gwarantuje Ci, że w domku jednorodzinnym nie ma to żadnego znaczenia. Co innego w biurowcach itp. gdzie może być mnóstwo odbiorów nieliniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.12.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Gwarantuje Ci, że w domku jednorodzinnym nie ma to żadnego znaczenia. Co innego w biurowcach itp. gdzie może być mnóstwo odbiorów nieliniowych. A skąd wiesz, co będzie wyczyniała ładowarka samochodu za 5 czy 10 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.12.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Co by nie wyczyniała, prąd w przewodzie N / PEN nie będzie większy, niż w przewodach fazowych.A tego pilnuje odpowiedni dobór zabezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.12.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Czytając forum można uczyć się na nowo elektrotechniki a raczej nowej kreatywnej elektrotechniki:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 05.12.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Co by nie wyczyniała, prąd w przewodzie N / PEN nie będzie większy, niż w przewodach fazowych. A kto mu zabroni? W praktyce spotkałem się z prądem w przewodzie neutralnym o wartościach rzędu prądu fazowego, ale teoretycznie może być nawet 3 razy większy. Oczywiście jestem pewien, że żadna firma nie wypuści urządzenia do zastosowań w budownictwie, które sieje harmonicznymi jak sowiecka stacja zagłuszania radia Wolna Europa, ale teoretycznie taki przypadek może zaistnieć. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.12.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 W praktyce spotkałem się z prądem w przewodzie neutralnym o wartościach rzędu prądu fazowego, ale teoretycznie może być nawet 3 razy większy. Proszę o bliższe informacje na temat tej teorii. Chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 05.12.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 W praktyce spotkałem się z prądem w przewodzie neutralnym o wartościach rzędu prądu fazowego, ale teoretycznie może być nawet 3 razy większy.. A sprawdzałeś czy rzeczywiście są to trzy różnoimienne fazy przesunięte o 120 stopni? Jeśli zasilasz odbiornik trzema przewodami w tej samej fazie, to nie ma cudów i w N rzeczywiście będzie trzykrotność prądu fazowego. A harmoniczne nie mają tu nic do gadania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 06.12.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Jeśli zasilasz odbiornik trzema przewodami w tej samej fazie, to nie ma cudów i w N rzeczywiście będzie trzykrotność prądu fazowego. Trzecia harmoniczna ( i jej wyższe koleżanki) zachowuje się właśnie tak, jakbyś miał na tej samej fazie. Narysuj sobie sinusoidy na wspólnym wykresie i od razu zauważysz dlaczego tak się dzieje. Proszę o bliższe informacje na temat tej teorii. Chętnie poczytam. Jest to dyskusja akademicka, raczej nie spotkamy się w praktyce ale teoria obwodów dopuszcza taką sytuację. To przypadek, gdy odbiornik pracuje tylko na wielokrotnościach nieparzystych trzeciej harmonicznej prądu - i już mamy In=3If. Do tego dochodzi zmniejszenie czynnego przekroju kabla na skutek efektu naskórkowości. Głębokość wnikania dla 50, 150 i 450 Hz to odpowiednio 9,5,3 milimetry, czyli przekrój 240mm2 "staje się" przekrojem 120mm2 dla 450 Hz. W budownictwie mieszkaniowym, nie należy się tymi zjawiskami jakoś znacząco przejmować. Po prostu trzeba o nich pamiętać dla wybranych sytuacji, jak np. kabel pomiędzy silnikiem a falownikiem w basenowej centrali wentylacyjnej. A przemysłówce w zasadzie też się tym nie przejmuję - projektant bierze kasę za zasilanie technologii - niech liczy przekroje. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.12.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Pewnie, że akademicka z teorią krzcelową.Jak odniesiesz się do stwierdzenia na str. 2, 3 i 4 podanego wcześnie opracowania : http://www.elektropomiar.com.pl/pliki/3%20Harmoniczne/3_5_1.pdfMasz lepsze informacje lub opracowanie własne z załączonymi pomiarami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 07.12.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Jak odniesiesz się do stwierdzenia na str. 2, 3 i 4 podanego wcześnie opracowania : http://www.elektropomiar.com.pl/pliki/3%20Harmoniczne/3_5_1.pdf? Przytoczone opracowanie nie koliduje (moim zdaniem) z tym co napisałem. Nawet podali przykład obliczeniowy, że dla 50% trzeciej harmonicznej bez uwzględniania innych harmonicznych należało przyjąć przekrój przewodu neutralnego wyższy niż fazowego. Ewentualne proszę o dokładniejsze wskazanie gdzie jest jakaś sprzeczność, to spróbuję wyjaśnić. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 07.12.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Nie odnosić się. To są szacunkowe "obliczenia", nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością. Ważniejszy jest iloczyn prądu i napięcia moc i jakość wzorowa sposób ułożenia - ilość ułożenia we wiązce optymalny - wpływ harmonicznych w normie , nie w domu nie miga itp - temperatura zewnętrzna itd. -10 do + 36 Czy ktoś w końcu jest w stanie napisać czy kabel 5x10 mm2 wystarczy aby w przyszłości ładować samochód super szybką ładowarką CHAdeMO 30 kW Edytowane 7 Grudnia 2017 przez dancos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts