Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

guf

Recommended Posts

Witam Panie i Panowie,

Po parumiesiecznym przeczesywaniu forum postanowilem zglosic sie z prosba o porade.

Z gory prosze i dziekuje za wyrozumialosc. jako ze daleko mi do kompetencji budowlanych.

Sytuacja dosc nietypowa(moze nie?)

Odkupilismy paruletni dom w stanie ktory moge okreslic jako surowym zamknietym, czesc robot wykonana elewacje, tynki, instalacja elektryczna i posadzki,

Dom 200m2, podlaczony do miejskiego gazu, okolo po 100m2 na kazda kondygnacje, oryginalnie dostosowany na instalacje grzejnikowa.

Na calej gorze instalacja juz byla rozprowadzona, grzejniki zamontowane, rury w posadzce, w lazience dodatkowo podlogowka na RTL. I tutaj nie ma problemu, nawet pasuje mi tu rozwiazanie jak juz jest nie bede zmieniac. Na dole natomiast jest lekki syf, stary kociol do wywalenia wisi w malej lazience, kominek z plaszczem dla mnie zbedny wiec wywalam no i tajemniczo rozprowadzona instalacja bez grzejnikow wiec nie bardzo wiem jak to leci.

Chcialbym nowy piec kondensacyjny z zasobnikiem przeniesc do pomieszczenia gospodarczego. Wymarzyla mi sie tez kiedys podlogowka ale teraz dylematy... finansowe i egzystencjonalne...czy skuwac cala posadzke na dole do zywej ziemi i robic caly dol na podlogowke i zmieszac to z kaloryferami na gorze... czy dac sobie spokoj i zrobic kompromis polegajacy na grzejnikach w calym domu i zapomniec o podlogowce, systemie mieszanym,i dodatkowych niedogodnosciach

Bede wdzieczny za kazde info

setki postow nadchodza bo dylematow jest duuuuzo wiecej

pozdrawiam

Witam

Dziekuje za odpowiedz

Przepraszam piszac posadzki mialem na mysli wylewki

Niestety nie wiem na jakiej wysokosci jest sciana fundamentowa byc moze udaloby sie dowiedzie od osoby od ktorej dom odkupilismy. Jesli sie nie myle to na dole pod wylewka betonowa standardowo styropian 2x 5 cm i folia pomiedzy nimi

Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze mozna skuc cala wylewke na dole do zywej ziemi zrobic nowa izolacje np z plyt pir, zrobic podlogowke i zalac nowa wylewke a pozniej to polaczyc z grzejnikami na gorze i podpiac pod kondensat tylko pytanie czy nie beda to za drogie koszty inwestycji i pozniej utrzymania za ciut luksusu. Czy po prostu nie lepiej zmodyfikowac lekko istniejaca instalacje i wstawic na dol funkcjonalne i przyjemne dla oka grzejniki np. plytowe

Bo jesli to roznica rzedu 5-10 tys to jeszcze przeboleje ale obawiam sie ze moze byc wiecej i jesli wiecej i pozniej jeszcze rozterki typu pogodynka, krzywe i programowanie to nie wiem czy na moje nerwy. Chcialbym dosc prosty i skuteczny system ogrzewania( ha jak kazdy). Dodam jeszcze ze w salonie na miejsce tego pieca z plaszczem przewiduje niewielka koze na zimowe wieczorki z ksiazka albo mila kolacje rodzinna

Witam Panie i Panowie,

Po parumiesiecznym przeczesywaniu forum postanowilem zglosic sie z prosba o porade.

Z gory prosze i dziekuje za wyrozumialosc. jako ze daleko mi do kompetencji budowlanych.

Sytuacja dosc nietypowa(moze nie?)

Odkupilismy paruletni dom w stanie ktory moge okreslic jako surowym zamknietym, czesc robot wykonana elewacje, tynki, instalacja elektryczna i posadzki,

Dom 200m2, podlaczony do miejskiego gazu, okolo po 100m2 na kazda kondygnacje, oryginalnie dostosowany na instalacje grzejnikowa.

Na calej gorze instalacja juz byla rozprowadzona, grzejniki zamontowane, rury w posadzce, w lazience dodatkowo podlogowka na RTL. I tutaj nie ma problemu, nawet pasuje mi tu rozwiazanie jak juz jest nie bede zmieniac. Na dole natomiast jest lekki syf, stary kociol do wywalenia wisi w malej lazience, kominek z plaszczem dla mnie zbedny wiec wywalam no i tajemniczo rozprowadzona instalacja bez grzejnikow wiec nie bardzo wiem jak to leci.

Chcialbym nowy piec kondensacyjny z zasobnikiem przeniesc do pomieszczenia gospodarczego. Wymarzyla mi sie tez kiedys podlogowka ale teraz dylematy... finansowe i egzystencjonalne...czy skuwac cala posadzke na dole do zywej ziemi i robic caly dol na podlogowke i zmieszac to z kaloryferami na gorze... czy dac sobie spokoj i zrobic kompromis polegajacy na grzejnikach w calym domu i zapomniec o podlogowce, systemie mieszanym,i dodatkowych niedogodnosciach

Bede wdzieczny za kazde info

setki postow nadchodza bo dylematow jest duuuuzo wiecej

pozdrawiam

Kolego napisałeś tak "no i tajemniczo rozprowadzona instalacja bez grzejnikow wiec nie bardzo wiem jak to leci" - to znaczy jest tam podłogówka, bo skoro nie ma grzejników to co niby miało by grzać, nie sądzę aby ktoś tylko tym kominkiem w płaszczu chciał załatwić temat ogrzewania.

Może jest jakiś rozdzielacz (skrzynka z rurakami) wtedy wrzuć jakieś zdjęcia, jakieś inne skrzynki/ rurki z pompami etc.

Szczerze mówiąc to nie wynika dokładnie z Twojego postu jak ta instalacja jest zrobiona, co, z czym połączone więc żadnych realnych porad chyba nie dostaniesz.

Kucie teraz podłogi do spodu żeby wpakować tam podłogówkę to naprawdę konkretna rozwałka a nie drobny remont. Oczywiście wszystko da się zrobić ale to wymaga zarówno czasu jak i budżetu i dobrze żebyś świadomie podjął taką decyzję.

Sama zmiana kotła na kondensacyjny - na co konkretnie liczysz ?

Kwestię samego przełożenia do innego pomieszczenia to ok ale jeżeli liczysz np. na marketingowo niższe koszty to możesz się zdziwić, szczególnie jeżeli okaże się, że masz grzejniki dopasowane na temperaturę zasilania 70 stopni a nie np. 45. Kocioł kondensacyjny grzany na 60 - 70 stopni będzie pociągał za sobą równie wysokie koszty eksploatacji jak zwykły atmosferyczny a w zakupie i serwisie jest zdecydowanie droższy.

Równie dobrze w nowe miejsce możesz na razie przełożyć "stary kocioł" - to, że jest stary i nie ma może nowoczesnego sterowania wcale nie musi go przekreślać. Pytanie co to faktycznie jest, ile ma lat, czy on jest sprawny i dopasowany do tego konkretnego domu - jeżeli tak to może lepiej zamiast w kocioł zainwestować w izolację domu (może strop), okna, drzwi wejściowe/garażowe. Może zlokalizuj jakiegoś serwisanta od tego kotła, który by go obejrzał i sprawdził podstawowe parametry. Lepiej komuś zapłacić i poradzić się niż zgadywać.

Pamiętaj, że kocioł zawsze zdążysz wymienić i to jest dla wprawnego instalatora sprawa na maksymalnie kilka godzin pracy.

Nie zrozum mnie źle ale naprawdę nie napisałeś zbyt wiele konkretów - wymiana kotła na nowszy to przy tym wszystkim przysłowiowy pikuś, podaj więcej informacji o samej instalacji, sposobie jej rozprowadzenia, sterowania etc. Jak sam się nie orientujesz wymagaj więcej od tego kto Ci sprzedał ten dom lub szukaj w okolicach jakiego inżyniera budowlanego/firmy kto Ci pomoże zdiagnozować lepiej tą sytuację, ocenić kondycję domu i możliwości jego modernizacji.

To, że na FM jest lansowana podłogówka to fakt ale stoją za tym konkretne przesłanki i dotyczy to przede wszystkim nowo budowanych domów, w których od fazy projektu planuje się takie a najlepiej tylko takie ogrzewanie. W przypadku remontów sprawa nie jest już tak jednoznaczna a na pewno trzeba mieć podstawową wiedzę o konstrukcji tego domu i instalacjach zanim taką decyzję podejmie się.

Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze mozna skuc cala wylewke na dole do zywej ziemi zrobic nowa izolacje np z plyt pir, zrobic podlogowke i zalac nowa wylewke a pozniej to polaczyc z grzejnikami na gorze i podpiac pod kondensat tylko pytanie czy nie beda to za drogie koszty inwestycji i pozniej utrzymania za ciut luksusu. Czy po prostu nie lepiej zmodyfikowac lekko istniejaca instalacje i wstawic na dol funkcjonalne i przyjemne dla oka grzejniki np. plytowe

Bo jesli to roznica rzedu 5-10 tys to jeszcze przeboleje ale obawiam sie ze moze byc wiecej i jesli wiecej i pozniej jeszcze rozterki typu pogodynka, krzywe i programowanie to nie wiem czy na moje nerwy. Chcialbym dosc prosty i skuteczny system ogrzewania( ha jak kazdy). Dodam jeszcze ze w salonie na miejsce tego pieca z plaszczem przewiduje niewielka koze na zimowe wieczorki z ksiazka albo mila kolacje rodzinna

5 - 10 tysięcy ale za co ?

Za wyprucie tego co masz, utylizację, położenie nowych izolacji i instalacji, rozdzielacz, mieszacz, spięcie ...

Nie przeprowadzałem takiej operacji ale wydaje mi się, że musisz liczyć się z dużo wyższymi kłopotami.

Położenie czegoś od nowa jest z reguły tańsze niż remont - wywalenie tego co jest.

Koza - fajna i prosta sprawa, to może być ciekawe i funkcjonalne uzupełnienie.

Dzieki za odpowiedz. Doceniam szczere i konketne rady nie ma obaw o uraze. Ok moze uzupelnie troche informacji bo rzeczywiscie moj 1 post na forum nie nalezy do nalepszych...

Chwala wam za cierpliwosc i zrozumienie

Dom od kilku lat stoi pusty

Czlowiek ktory go budowal nie podolal finansowo a my zastalismy taki stan a nie inny wiec czesc technologi jest starawa i niepotrzebnie skomplikowana. Dom byl budowany etapami na przestrzeni kilku lat ito widac w owczesnych zastosowaniach

Jak pisalem stary kociol jest na dole w lazieneczce na moje oko ma ok 10 lat i jest rozlaczony. Sterowania nie ma zadnego. Zasobnik zas jest w pomieszczeniu gospodarczym. I z pomieszczenia gosp ida rury w gore i tam juz sa kultularnie rozprowadzone i zalane wylewka z izolacja styropianowa( mam foty akurat z tego etapu- byc moze robota innego juz fachowca)

Napisalem ze na dole nie ma grzejnikow, powinienem jednak dodac ze musialy w paru miejscach byc bo sa doprowadzone rury instalacji. Nie pasuje mi ich rozmieszczenie, nie wiem gdzie w wylewce sa poprowadzone rury a ze sie nie znam stad ta tajemniczosc tego ukladu. Stropu jeszcze nie docieplalem to kolejny dylemat, elewacja jest 15 cm styro

Na dole i tak bede burzyl sciany robil rozpierdolke ale rzeczywiscie zerwanie calej wylewki i polozenie 100 m2 nowej i podlogowke moze byc finansowo niemadre. Do tego jeszcze skalibrowanie z ogrzewaniem tradycyjnym na gorze igra moze byc nie warta swieczki

Kondensat wydaje sie rozsadnym wyborem przy ukladzie mieszanym, na grzejnikach juz raczej nie, chyba ze wieksze kaloryfery i nizsza temperatura w nich wody ale to tez watpliwe chyba ze na wszystkich scianach kaloryfery(hihi)

Kociol atmosferyczny??? Poszukam poczytam dzieki

Dodam jeszcze ze planuje rekuperacje jesli to pomoze w naszych rozwazaniach

Dzieki za odpowiedz. Doceniam szczere i konketne rady nie ma obaw o uraze. Ok moze uzupelnie troche informacji bo rzeczywiscie moj 1 post na forum nie nalezy do nalepszych...

Chwala wam za cierpliwosc i zrozumienie

Dom od kilku lat stoi pusty

Czlowiek ktory go budowal nie podolal finansowo a my zastalismy taki stan a nie inny wiec czesc technologi jest starawa i niepotrzebnie skomplikowana. Dom byl budowany etapami na przestrzeni kilku lat ito widac w owczesnych zastosowaniach

Jak pisalem stary kociol jest na dole w lazieneczce na moje oko ma ok 10 lat i jest rozlaczony. Sterowania nie ma zadnego. Zasobnik zas jest w pomieszczeniu gospodarczym. I z pomieszczenia gosp ida rury w gore i tam juz sa kultularnie rozprowadzone i zalane wylewka z izolacja styropianowa( mam foty akurat z tego etapu- byc moze robota innego juz fachowca)

Napisalem ze na dole nie ma grzejnikow, powinienem jednak dodac ze musialy w paru miejscach byc bo sa doprowadzone rury instalacji. Nie pasuje mi ich rozmieszczenie, nie wiem gdzie w wylewce sa poprowadzone rury a ze sie nie znam stad ta tajemniczosc tego ukladu. Stropu jeszcze nie docieplalem to kolejny dylemat, elewacja jest 15 cm styro

Na dole i tak bede burzyl sciany robil rozpierdolke ale rzeczywiscie zerwanie calej wylewki i polozenie 100 m2 nowej i podlogowke moze byc finansowo niemadre. Do tego jeszcze skalibrowanie z ogrzewaniem tradycyjnym na gorze igra moze byc nie warta swieczki

Kondensat wydaje sie rozsadnym wyborem przy ukladzie mieszanym, na grzejnikach juz raczej nie, chyba ze wieksze kaloryfery i nizsza temperatura w nich wody ale to tez watpliwe chyba ze na wszystkich scianach kaloryfery(hihi)

Kociol atmosferyczny??? Poszukam poczytam dzieki

Dodam jeszcze ze planuje rekuperacje jesli to pomoze w naszych rozwazaniach

Kilka wątków:

1. Elewacja - 15 cm to poniżej tego co standardowo robi się na obecnych budowach i zapewne nie te parametry materiału co teraz ale czy na tej elewacji jest już jakaś struktura czy zaciągnięte klejem ? Jak jest tynk i pasuje Ci zewnętrznie to bym tego nie ruszał ale jak jest tylko klej to można coś jeszcze pomyśleć i poprawić.

Czasem niewielkim kosztem można poprawić słabe miejsca typu: nadproża, balkony, obróbki drzwi garażowych czy okien, łącznie z dachem etc. i bez zbytniego psucia tego co już kupiłeś poprawić parametry.

2. Strop - tu będziesz to mocno czuł zarówno w komforcie jak i w kieszeni jak nie ocieplisz. W zależności od konstrukcji i przeznaczenia strychu różne patenty zrealizować ale osobiście na Twoim miejscu najpierw docieplił bym strop zanim cokolwiek ruszał bym na elewacji.

Strop bez ocieplenia to będzie "dramat" w użytkowaniu.

3. Jak kocioł ma ok. 10 lat to zapewne właśnie atmosferyczny - skoro pieniądze u poprzedniego właściciela wzięły górę to raczej nie rwał się ówcześnie na kondensat ale może warto go sprawdzić jak będziesz przenosił podłącznie kotła do innego pomieszczena. On jest stary ale pewnie mało używany więc zawsze możesz spróbować go sprzedać.

4. Dół w takim razie rozumiem, że nie jest wcale wykończony ? To uprasza sprawę :-)

Jeżeli tak to kaloryfery można łatwo odciąć. Jak nie ma tam piwnicy a tak zrozumiałem to kwestię izolacji podłogi i tak warto sprawdzić bo jak to zawalisz to będzie po prostu "ciągnąć" od podłogi i komfort będzie daleki od nakładu inwestycyjnego na całość domu.

Powyżej już napisane - jaką masz przestrzeń na ew. podłogówkę ?

15 cm izolacji, pewnie z 7 cm wylewki i jakaś okładzina na to kolejne centymetry ... - dasz radę z drzwiami, schodami, tarasem ? Jeżeli tak to masz przestrzeń do dalszej analizy i szukaj jakiegoś projektanta kto Ci to rzetelnie oceni, zaprojektuje i skalkuluje.

p.s.

Jak nie musisz to nie spiesz się z podejmowaniem decyzji i wykończeniem, pytaj ludzi czego by w kolejnej budowie nie zrobili i wyciągaj wnioski dla swojego domu - Twój dom, Twoje pieniądze, Twoje życie :-)

Dziekuje bardzo za wszystkie posty

Karol, elewacja juz otynkowana wiec na razie zostawiam, moze za 10 lat doloze przy renowacji w razie potrzeby.

Strop na mus bedzie dobrze ocieplony, zalowac tu kasy nie bede, szczegolnie ze inne elementy docieplenia "kuleja" pozostaje jeszcze wybor materialu do jego ocieplenia ale to kolejne dylematy i nastepne zarwane noce:bash:

Dol nie jest wykonczony, pusto- tylko wylewka, otynkowane sciany i oczywiscie instalacja elektryczna i podlaczenia w wc i kuchni. zero dzwi wewnetrznych, ktorych nota bene na dole beda 2 sztuki- 1 do wc a 2 do biura/pokoiku dolnego. Zaraz zostane zlinczowany ale nawet nie przewiduje drzwi w wiatrolapie- wchodzisz do domu i z lekko oslonietej czesci korytarzowej prosto na otwarty plan.

No i wlasnie o tym myslalem zeby dobrze odizolowac sie od podloza jesli juz bym skuwal stara wylewke.

Nie zrozumcie mnie zle, nie chce zabrzmiec jak bufon. ten dom jest daleki od idealu i wiedzielismy o tym przy kupnie ale urzekl nas wraz z okolica. Nie jestem bogaczem ale bedzie mnie stac na dobre wykonczenie i nie bede szczedzil tam gdzie nie nalezy bo chce go wykonczyc porzadnie. Ale jestem tez czlowiekiem praktycznym i licze sie z ciezko zarobionymi pieniazkami wiec jesli podlogowka ma mnie wyniesc razem z calym tym bajzlem 30 kola no to podziekuje i kupie fajne kaloryfery i jakos przezyje troszke zimniejsza posadzke pod stopami itp. Ewentualnie wyzynarka diamentowa przejade cala wylewke na dole i pexami porobie petle i polacze z kaloryferami(nie wiem czy widzieliscie ta metote, ciekaw jestem jak to w praktyce). Albo tzw sucha podlogowka

Przepraszam...abstrahuje

Podlogowki na dole byloby okolo 90m2. Rozumiem ze pytajac o przestrzen masz na mysli czy zmieszcze sie z izolacja, wylewka i okladzina od podloza?

Mysle ze bym sie zmiescil ale macie racje lepiej sprawdzic suche fakty.

Czasu jeszcze mam ruszam w lato nastepnego roku jak Bog da

Pytam ludzi i dziekuje ale chyba malo mialo podobny dylemat w tej kwestii

• 4 weeks później...

Witam,

Przy istniejących posadzkach wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego może być utrudnione i dość drogie w rozwiązaniu, więc polecam zastosować ogrzewanie grzejnikowe. Przy przeniesieniu kotła do pomieszczenia gospodarczego należy sprawdzić, czy będzie tam możliwość podłączenia kotła do komina spalinowego. Jeżeli nie, należy wtedy sprawdzić kubaturę pomieszczenia oraz poprowadzić koncentryczny przewód spalinowy przez elewację budynku. Jest to możliwe jedynie dla kotłów o mocy mniejszej, niż 21kW.

W celu pomocy przy doborze kotła gazowego oraz montażu kotła marki Junkers, zachęcam do kontaktu z naszym autoryzowanym instalatorem. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

W razie pytań, chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam

Piszesz ,że będziesz na dole rozwalał ściany to przy okazji wywal posadzki.

Jeśli przenosisz kocioł do innego pomieszczenia i tak będziesz wykonywał nową instalację c.o. na parterze i oczywiście podejście do instalacji piętra.

A układ mieszany nie jest taki zły jak tu piszą są nawet są gotowe zestawy do 2-3 stref grzewczych np wpisz w gogle CONNECT AT-BT LE i masz a jest wiele innych tylko trzeba wybrać kocioł który może sterować kilkoma strefami i tam ustawiasz krzywe grzania lub montujesz 2 regulatory temperatury które sterują strefami (pompami) i pracą kotła.

big_beretta-conect-at-bt-ex-g.jpg

Witam, dziekuje za posty myslalem ze temat juz umarl.

kociol na pewno mniejszy niz 21 kW, wiec rura przez elewacje. Milo wiedziec ze przy zakupie kotla jest mozliwosc wykonania/przearanzowania instalacji.

Kaju az takiej rozpierdolki to nie bede robil, mowiac o rozwalaniu mialem skromniej na mysli usuniecie scianki dzialowej miedzy kuchnia a salonem ;)

Mialem tez nadzieje ze przy niewielkich aranzacjach uda sie nowa instalacje podpiac/polaczyc z istniejaca bo na gore idzie juz kulturka z pomieszczenia gospodarczego tam gdzie bedzie kociol, tylko dol jakis taki starszym stylem zrobiony.

Wydaje mi sie ze uklad mieszany w zaistnialej sytuacji moze byc dosc drogi, wiec po przemysleniu zdecydujemy sie na grzejniki a za zaoszczedzone pieniadze urzadzimy lazienke. A moze dodatkowo do grzejnikow cos takiego: