kamil1403 13.11.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Witam, szukałem na forum, ale nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi na moje pytania, otóz zamierzam ocieplić strop betonowy 40 cm warstrwą wełny szklanej o lambdzie 0,35. Scianka kolankowa wraz z murłata jest wysokości 87 cm. Nie mam pojecia jak w takim przypadku połączyć ocieplenie ścian zewnętrznych w ociepleniem stropu. Na początku myślalem, zeby zostawić 2cm szczeline miedzy styropianem na elewacji, a murłatą do wentylacji poddasza nieużytkowego, na murłate położyc 8cm styro od góry, z boku do wyrównania ściany 5cm, a póżniej całość od stropu do wysokości pełnej dokleić 15 cm styro i dopiero póżniej rozłożyc wełne na stropie, jednak po przeczytaniu kilku postów rozumiem, ze nie należy ocieplać ściany od wewnątrz styropianem tak samo jak murłaty. Proszę o pomoc i jakieś sensowne rozwiązanie tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 13.11.2017 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Podbijam. Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.11.2017 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Całość ocieplić ciągłą warstwą pianki OK. Na stropie zastosować układ legarowy z deskami z gr. 20-22cm a na ściany kolankowe i murłatę 15cm. Sprawdzone.PozdravSM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 14.11.2017 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź, niestety ocieplenie pianą nie wchodzi w grę ponieważ mam kupiony materiał na ocieplenie stropu. Czy ktoś podpowie inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.11.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 możesz to zrobić podobnie jak na detalach https://static.rockwool.com/globalassets/rockwool-pl/wsparcie/biblioteka-cad/poddasze-uytkowe/pliki/12.1.7.1.pdfhttps://static.rockwool.com/globalassets/rockwool-pl/wsparcie/biblioteka-cad/poddasze-uytkowe/pliki/12.2.7.1.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 14.11.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź, niestety ocieplenie pianą nie wchodzi w grę ponieważ mam kupiony materiał na ocieplenie stropu. Czy ktoś podpowie inne rozwiązanie? Witaj Mam podobnie strop + 1 pustak + wieniec + murłata Na strop mam położone 20cm styropianu i na to poszła wylewka z mixokreta, Murłaty nie ocieplałem, robiłem badanie kamerą termowizyjną FLIR i nie dostrzegłem uciekania ciepła, Z zewnątrz styropian dochodzi do deskowania + 1cm szpara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 14.11.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Ja u siebie ocieplałem strop 30cm i ściany szczytowe oraz murałaty styro 10cm od strony strychu. Na styro na strychu na podłodze mixokret. W miejsce jak u Ciebie dam listweki 3cm, membranę i wełnę. Ale to jak już nie będę miał na co $ wywalić. Po prawej stronie przy krokwii jest właśnie taka listewk a przybita. Na razie jest tak, że murłata jest niczym nie ocieplona aby drewno spokojnie sobie schło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 14.11.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź, niestety ocieplenie pianą nie wchodzi w grę ponieważ mam kupiony materiał na ocieplenie stropu. Czy ktoś podpowie inne rozwiązanie? Zakupiony materiał, czyli watę sprzedać/oddać/zastosować gdzie indziej (tylko gdzie?!) i zastosować piankę OK. SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 14.11.2017 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dzięki Łukasz i cobra za podesłane pomysły. Na początku skłaniałem się ku temu żeby całość murłatę ocieplić styropianem, a na ściankę kolankową dać styropian na kijankę z wełna na stropie. Myślicie ze będzie to jednak dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 22.11.2017 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Czy ktoś potrafi wyliczyć „U” dla stropu monolitycznego grubości 17cm i ocieplenia 40cm wełna lambda 0,35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.11.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Współczynnik przenikania ciepła dla przegrody składającej się z jednorodnych warst:U = 1 / (Rsi + Rstropu + Rwełny + Rse)U = 1 / (0,1 + 0,17/2,3 + 0,4/0,035 + 0,04) = 0,09 W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2017 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Czy ktoś potrafi wyliczyć „U” dla stropu monolitycznego grubości 17cm i ocieplenia 40cm wełna lambda 0,35? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 23.11.2017 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Dzięki za wyliczenia Uważacie, ze to dobry wynik jak na dom parterowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 27.11.2017 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Ktoś odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.12.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Ja się podepnę pod temat stropu, chociaż to trochę inny temat. Kupiłem dom, budowa początek lat 90tych (piwnica, parter, piętro, poddasze skośne 2m na środku). Ściany to beton komórkowy 36cm + 10cm styropianu (lambda niewiadoma). Okna dwuszybowe, szyby zespolone (1,1). Na razie palę kotłem zasypowym, jako że mam jeszcze grabu na półtora mocnej zimy. W marcu rusza u nas dotacja na piece 5 klasy i mam zamiar kupić pelleciaka ale do tej pory muszę coś zrobić ze strychem. Jest nieocieplony, tzn. poprzednik powkręcał 5cm styropianu twardego chyba 0,33 na dachu. Na piętrze w tym momencie mam zimniej niż na parterze, gdzie w normalnie ocieplonym domu powinno być odwrotnie, ale wiadomo, strych nie trzyma ciepła. Moje pytanie brzmi, czy aby coś z tego ciepła mi zostało, lepiej ocieplić dach, czy strop, który jest betonowy? Wiem że najlepiej jedno i drugie, ale na razie fundusze na to nie pozwalają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 04.12.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Ocieplanie dachu nie ma żadnego sensu jeśli strych nie jest zamieszkany i ogrzewany. Najskuteczniej i najprościej będzie wykonać izolację stropu nad piętrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 04.12.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 ...Uważacie, ze to dobry wynik jak na dom parterowy? To mniej niż graniczne wartość współczynnika przenikania ciepła stropu pod nieogrzewanym poddaszem Umax ≤ 0,12 W/m2K wg NFOŚiGW, która przyznaje dopłaty do kredytów na budowę domów energooszczędnych NF15. Warto zobaczyć jakie są wszystkie wymagania techniczne w Polsce dla domów energooszczędnych. Link do pliku przygotowanego przez Krajową Agencję Poszanowania Energii S.A. http://nfosigw.gov.pl/download/gfx/nfosigw/pl/nfoopisy/803/4/3/zalacznik_a_do_wytycznych2.docx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 05.12.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Dziękuję. Teraz wiem juz wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts