przemo1 13.11.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Zamknięty - potrzebny jest jako zabezpieczenie pompy głównie w przypadku, kiedy wszystkie pętle są/mogą być automatycznie zamknięte (np masz elektryczne siłowniki z czujnikami pokojowymi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.11.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 W tej chwili ustawione na piecu 45st.C Temperatura na zewnątrz około 5st.C. Grzejniki odpalone na maxa to są gorące. Chodzi o to jak najlepiej zgrać podłogówkę z kominkiem. Przy moim systemie, żeby mieć temperaturę w domu około 23st chodzi mi podłogówka. Załóżmy, że chodzi na niskich parametrach cały czas. Odpalam kominek , temperatura wzrasta do 25st. Piec się rozłącza. Zanim ponownie mi się będzie miał załączyć minie ponad 24 godziny. Czyli temperatura wody w rurkach spadnie. Żeby ponownie temperatura wzrosła na parterze minie sporo czasu. Chodzi mi tylko gdzie znaleźć kompromis pomiędzy tym wszystkim? Rozwiązaniem jest umieszczenie sterownika od pieca w pomieszczeniu z podłogówką. Sterowniki przynajmniej te programowalne bardziej zaawansowane mają zaprogramowany algorytm sterowania PID który zacznie ponowne ogrzewanie podłogówki szybciej aniżeli przed spadkiem temperatury pokojowej poniżej 23*C. Temperatura w rurkach bym się nie martwił ale ponowne rozgrzanie kilku ton betonu w posadzce zajmie większą chwilkę więc możliwe że małego wahnięcia o jakieś 1*C poniżej ustalonej nie da się uniknąć ale przeżyć się da i odczuwalne to nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.11.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Wysterowanie systemu mieszanego bez wyodrębnienia dwóch obiegow może być trudne, choć da się to zrobic. Po pierwsze kociol w tryb pełnej pogodowki - ewentualnie na stałą t. zasilania, np 55'C (to zalezy od grzejnikow). Na pętle zakładamy silowniki + termostaty w odpowiadających im pomieszczeniach z OP - ale termostaty z regulacją PI, a nie z histereza. Na rozdzielaczu ustawiamy zabezpieczenie temp. np. 40'C (zbędne gdy masz RTLe na powrotach pętli). Jak to działa? Tam gdzie są grzejniki, i sprawa jest prosta - tak jak w blokach, czynnik krąży cały czas w instalacji a o odpowiednią temperaturę dbają głowice. Tam, gdzie mamy OP, algorytm PI w termostatach dba o odpowiednio szybkie reagowanie i utrzymanie temperatury - po prostu w odpowiednim momencie otwierają bądź zamykają siłowniki od pętli. Takie rozwiązanie gwarantuje komfort i zamknięcie obiegow przy dostarczeniu dodatkowych źródeł ciepła np. kominka. Ps. Choć tak naprawdę OP nie lubi za bardzo współpracy ze średniowiecznymi sposobami ogrzewania typu kotlownia w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 29.11.2017 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Witam ponownie.Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem ale próbowałem różne ustawienia.I podsumowując to wygląda tak. Temperatura zadana na piecu 45st.C. Na zaworze na górnej belce 40st.C. W takim ustawieniu grzeje pięknie podłoga jak są zamknięte grzejniki. Po otwarciu grzejników na piętrze, podłoga nagrzewa się bardzo bardzo długo i bardzo mało efektywnie to działa. Pytanie teraz brzmi co w takiej sytuacji zrobić? Czy np. wystarczy podnieść ręcznie temperaturę na piecu czy może jakieś ustawienia serwisowe trzeba będzie pozmieniać? Czy całkowicie coś innego jeszcze pokombinować? Z firmy Gorgiel otrzymałem informację, że mój układ z rozdzielaczami przystosowany jest minimalnej temperatury zasilania z pieca 55st. C. Więc chyba tutaj leży głównie przyczyna problemu. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 29.11.2017 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Witam ponownie. Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem ale próbowałem różne ustawienia. I podsumowując to wygląda tak. Temperatura zadana na piecu 45st.C. Na zaworze na górnej belce 40st.C. W takim ustawieniu grzeje pięknie podłoga jak są zamknięte grzejniki. Po otwarciu grzejników na piętrze, podłoga nagrzewa się bardzo bardzo długo i bardzo mało efektywnie to działa. Pytanie teraz brzmi co w takiej sytuacji zrobić? Czy np. wystarczy podnieść ręcznie temperaturę na piecu czy może jakieś ustawienia serwisowe trzeba będzie pozmieniać? Czy całkowicie coś innego jeszcze pokombinować? Z firmy Gorgiel otrzymałem informację, że mój układ z rozdzielaczami przystosowany jest minimalnej temperatury zasilania z pieca 55st. C. Więc chyba tutaj leży głównie przyczyna problemu. Co Wy na to? A i jeszcze jedna bardzo ważna informacja z firmy Gorgiel. Propozycja zastosowania sprzęgła hydraulicznego pomiędzy podłogówką a grzejnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 29.11.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Czy w sytuacji gdy zaczynają grzać grzejniki przepływy na instalacji OP pozostają takie same czy ulegają zmniejszeniu? Podwyższenie temp. zasilania na piecu da możliwość nastawienia większego zdławienia na zaworze regulacyjnym układu mieszającego - po prostu dla uzyskania tej samej temp. zasilania OP będziemy potrzebować mniej wody gdyż jej temp. będzie wyższa. Dzięki temu odzyskasz trochę ciśnienia na pozostałą część instalacji. Takie objawy mogą być skutkiem błędnej konfiguracji średnic do zasilania OP i grzejników - po prostu przy otwartych działających grzejnikach brakuje trochę przepływu na instalację OP. Sprzęgło mogłoby pomóc w tym przypadku ustabilizować sytuację. Edytowane 29 Listopada 2017 przez KAN-therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 30.11.2017 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Czy w sytuacji gdy zaczynają grzać grzejniki przepływy na instalacji OP pozostają takie same czy ulegają zmniejszeniu? Podwyższenie temp. zasilania na piecu da możliwość nastawienia większego zdławienia na zaworze regulacyjnym układu mieszającego - po prostu dla uzyskania tej samej temp. zasilania OP będziemy potrzebować mniej wody gdyż jej temp. będzie wyższa. Dzięki temu odzyskasz trochę ciśnienia na pozostałą część instalacji. Takie objawy mogą być skutkiem błędnej konfiguracji średnic do zasilania OP i grzejników - po prostu przy otwartych działających grzejnikach brakuje trochę przepływu na instalację OP. Sprzęgło mogłoby pomóc w tym przypadku ustabilizować sytuację. Przepływy na instalacji po włączeniu kaloryferów nie ulegają zmianie. Jedynie spada temperatura na tej dolnej belce o około 4st.C w momencie załączenia kaloryferów i już nie dojdzie do takiej samej jak przed włączeniem. No a ma to związek z tym, że dowiedziałem się kolejnej informacji od mojego hydraulika niestety . . . Grzejniki są powpinane w rury od podłogówki. No i przez to te problemy. Przy odkręceniu grzejników spada efektywność podłogówki. Hydraulik ma przyjechać i wszystko jeszcze raz wyregulować. Powiedział, że m.in. kryzowanie grzejników zrobi bo może za duży przepływa wody na grzejnikach jest. Sondę od zaworu przy rozdzielaczach che przenieść na belkę powrotu. I jeszcze jakieś inne rzeczy. Stwierdził, że taki mały domek to musi wszystko chodzić. Nie ma innej opcji. Zobaczymy co z tego wyjdzie ale cudów się nie spodziewam. Masakra. Do wglądu jeszcze zdjęcie połączeń do pieca. Edytowane 30 Listopada 2017 przez dembin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 30.11.2017 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Kto przy zdrowych zmysłach, mając wysoką temperaturę z pieca, włącza grzejniki w obwód niskotemperaturowej podłogowki? Grzejniki powinny być zasilane prosto z pieca a podłogówka dopiero po zmieszaniu gorącej wody z pieca zimną wodą. No dokładnie. Ręce mi opadły. Wszystko w domu wykończone - podłogi, ściany itp. Nie jestem wstanie nic kuć i zmieniać. Po prostu porażka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 30.11.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Witam i powiedz " hydraulikowi" aby ci wyczyścił filtry hihihi (wszystko przy wyjmowaniu sitka co nie jest przyklejone do niego wleci do instalacji a może ma jakiś genialny sposób na to?Te filtry które zastosował sitka powinny być skierowane w dół , Prawidłowo tylko zamontował na cyrkulacji a te dwa niech zamontuje w poziomie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 30.11.2017 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Witam i powiedz " hydraulikowi" aby ci wyczyścił filtry hihihi (wszystko przy wyjmowaniu sitka co nie jest przyklejone do niego wleci do instalacji a może ma jakiś genialny sposób na to? Te filtry które zastosował sitka powinny być skierowane w dół , Prawidłowo tylko zamontował na cyrkulacji a te dwa niech zamontuje w poziomie. Pozdrawiam Czyli osadnik skierowany zawsze ku dołowi tak? Pokarzę mu to teraz w sobotę . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 30.11.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Przy zachowaniu kierunku na filtrze jest strzałka czyli te 2 niech przerobi aby były poziomo.Tak ustawione to co w środku w filtrze zawsze zostanie w rurze( chyba ,że np styropian to będzie pływał).A i filtr Gazu tak samo chroni kocioł ale wyczyścić się nie da. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez kaju fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian77 18.12.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 U mnie mam 100 procent podłogówki i cztery grzejniki w pokojach od północy mieszkam cztery lata piec kondensacyjny vitodens 100 .Instalator mojego systemu założył wiele elektroniki której połowa była by niepotrzebna. Ale teraz mam możliwości eksperymentów za caly rok 134,5 m2 koszt ogrzewania tylko gazem to 2600 zł z ogrzewaniem cwu.Moim zdaniem podłoga nigdy nie spełni wymagań jeżeli będziesz włączać kominek Jeżeli chcesz mieć 23 stopnie w pokoju na dole z podłogówką to rotometry wystarczy ustawić by pokazywały 1,5 max 2,0 temperatura na zasilaniach wszystkich pętli około 40 stopni ale piec powinien chodzić 45 47stopni wtedy jest ekonomiczny mówimy tu o piecu kondensacyjnym i grzejniki do góry będą ciepłe ograniczone termostatem.Jak jest 0 stopni na dworze to u mnie piec włącza się dwa razy na dobą po około dwie godziny.Steruje tym włączaniem sterownik w pokoju histereza tego sterownika wynosi 0,5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.12.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 U mnie mam 100 procent podłogówki i cztery grzejniki w pokojach od północy mieszkam cztery lata piec kondensacyjny vitodens 100 .Instalator mojego systemu założył wiele elektroniki której połowa była by niepotrzebna. Ale teraz mam możliwości eksperymentów za caly rok 134,5 m2 koszt ogrzewania tylko gazem to 2600 zł z ogrzewaniem cwu. Moim zdaniem podłoga nigdy nie spełni wymagań jeżeli będziesz włączać kominek Jeżeli chcesz mieć 23 stopnie w pokoju na dole z podłogówką to rotometry wystarczy ustawić by pokazywały 1,5 max 2,0 temperatura na zasilaniach wszystkich pętli około 40 stopni ale piec powinien chodzić 45 47stopni wtedy jest ekonomiczny mówimy tu o piecu kondensacyjnym i grzejniki do góry będą ciepłe ograniczone termostatem.Jak jest 0 stopni na dworze to u mnie piec włącza się dwa razy na dobą po około dwie godziny.Steruje tym włączaniem sterownik w pokoju histereza tego sterownika wynosi 0,5 stopnia. Jeżeli masz 4 grzejniki to nie masz 100% podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian77 18.12.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Grzejniki są tylko na wypadek gdyby podłogówka nie dała rady tak zaprojektował instalator ale teraz wiem że były nie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian77 18.12.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 A czemu ma służyć głowica termostatyczna do grzejnika w skrzynce do rozdzielacza podłogówki Taka głowica ogranicza bardzo przepływ i zakręca się po załączeniu pieca gdy na belce zasilającej jest 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.12.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Głowica jest po to aby nie puścić gorącej wody w podłogę czyli ustawia się nią stopień pomieszania wody wpadajacej w dolną belkę zasilająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.12.2017 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 A czemu ma służyć głowica termostatyczna do grzejnika w skrzynce do rozdzielacza podłogówki Taka głowica ogranicza bardzo przepływ i zakręca się po załączeniu pieca gdy na belce zasilającej jest 40 stopni.[ATTACH=CONFIG]403437[/ATTACH] Czyli działa prawidłowo, zgodnie z przeznaczeniem. I nie jest to głowica grzejnikowa, ma ona sondę zewnętrzną i służy do regulacji temp. zasilania pętli OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian77 19.12.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts