TangoPapa 15.11.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Cześć, Przymierzam się do budowy domu na mojej działce, ale mam kompletne zaciemnienie umysłu jeśli chodzi o projekt domu i usytuowanie go na działce. Jestem ciekaw Waszych opinii jak można optymalnie zagospodarować moją działkę. Kilka szczegółów - Na południu jest rów melioracyjny wzdłuż, którego jest wjazd na działkę (jest to część działki) - powierzchnia ok 1200m2 (bez dojazdu ok 1000m2) - druga linia zabudowy - od zachodu sad, od północy podwórko sąsiada, od wschodu strefa relaksu sąsiada - w południowo-wschodniej części stoi słup energetyczny 1 nogą na mojej działce Założenia jakie stawiam projektowi: - ok 180-200m2 powierzchni domu - garaż 2 stanowiskowy - parterowy lub 2 kondygnacyjny jednakże chciałbym uniknąć skosów Jeśli mielibyście jaką wizję jak można to fajnie zaprojektować (chodzi mi oczywiście o koncepcję, a nie gotowy projekt) to bardzo chętnie poznam każdy głos w temacie;) pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.11.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 idz do architekta, to jego zawód. Poza tym czy MPZP daje wolną rękę? Można np. w tym kierunku - dom piętrowy z płaskim dachem, przy czym piętro tylko nad częścią budynku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TangoPapa 15.11.2017 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Dzięki za szybką odp;) u architekta byłem oczywiście i mam jakies koncepcje od niego, ale szukam jeszcze jakiś pomysłów lub inspiracji tak, aby na etapie planowania móc możliwie jak najbardziej wykorzystać i działkę i pomysłowość ludzką. MPZP nie jest jakiś restrykcyjny, mówi o skośnym dachu, a reszta to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.11.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 (edytowane) skoro skośny dach to lepiej poddasze niż piętro. Inaczej budynek wyjdzie wysoki. jakbyś chciał parterówkę to można wzorować się na takim projekcie: z tym, że wejście do domu trzeba byłoby zrobić w miejscu pom. nr 14 a wjazd do garażu na bocznej ścianie: Edytowane 15 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TangoPapa 16.11.2017 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Ciekawa myśl na pewno wezmę ją pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TangoPapa 22.11.2017 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Trochę posiedziałem nad tematem i wymyśliłem taką koncepcję: Co o niej myślicie? Zastanawiam się czy garażu w ogole nie wyrzucić w część północną wschodnią, ale wtedy dojazd do garażu będzie praktycznie przez całą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2017 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 MPZP nie jest jakiś restrykcyjny, mówi o skośnym dachu, a reszta to standard. Co to standard? Jaka powierzchnia biologicznie czynna? Jaka wysokość maksymalna? Ile kondygnacji? Jaki kąt nachylenia dachu? Garaż koniecznie musi być w bryle? Oderwanie go daje nowe możliwości aranżacji zarówno domu, jak i ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TangoPapa 30.11.2017 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Jeśli chodzi o MPZP: MPZPPrzeznaczenie terenu główne M - tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnejPrzeznaczenie terenu towarzyszące Usługi;Min. pow. biologicznie czynna 50 %Max. ilość kondygnacji 2,5Typ dachu spadzistyBudynki pomocnicze Max. pow. zabudowy - 60 m2;Plan preferuje lokowanie garaży i budynków gospodarczych w jednej bryle z budynkiem mieszkalnym;Wysokość - 1 kondygnacja; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.11.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 czyli dach może mieć 15 stopni - idealne na parterówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TangoPapa 30.11.2017 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Próbowałem znaleźć jakąś informację na temat definicji dachu spadzistego, ale nie udało mi się;/ jakie są wartości min i max dla dachu spadzistego? Czy wyrzucenie garażu na tył i de facto podjazd przez wschodnia strone działki byłoby korzystne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts