Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

różnica temperatur na miedzy parterem, a poddaszem

tdzik1719513437

Recommended Posts

Witam, zaczynam pierwszy swój sezon grzewczy w nowym domu 130m2. Parter + poddasze użytkowe wszystko w podłogówce. Temperatura ustawiona na 21,6 w dzień i 21,0 w nocy. Piec i czujnik na dole .Wchodząc wieczorem na piętro odczuwam znacznie niższą temperature. Czy jest to normalne przy podłogówce? Myślałem że ciepłe powietrze powinno iść do góry i to na pięterku powinno być cieplej .Na dole kafle na podłodze, a poddasze całe w panelach.

To czemu jest za chłodno zależy właściwie od dwóch rzeczy które mogę być dobrane do siebie świadomie lub przypadkiem.

Jedna to zapotrzebowanie na ciepło piętra (czyli jakie ocieplenie skosów i sufitu, ścian i jakie okna oraz jak zamontowane).

Druga to moc grzewcza podłóg (w skrócie zależna od zagęszczenia rurek podłogówki, wykończenia czyli np. panel, wykładzina itp., stopnia zasłonięcia podłogi meblami, łózkami).

Zwykle piętro potrzebuje mniej niż dół i tak mniej więcej 40/60. Jeżeli jest położona podłogówka tak samo, a na dole są płytki to będzie mocniej grzał dół. Jakie jest zapotrzebowanie dołu i góry tego nie piszesz, więc trudno powiedzieć. Czy jastrych ma taką samą grubość czy inną?

Skoro masz podłogówkę to rozkręć na maksa górę na rotametrach (o ile są) a dół podczas pracy przykręć o jakieś 10% przepływu na rotametrach (o ile są) i poczekaj ze dwa, trzy dni na reakcję.

U mnie na górze jest średnio o 1 st. niższa temperatura niż na dole (22 / 21 st). Ciekaw jestem czy przy płytkach zamiast paneli też byłaby taka różnica czy może mniejsza lub jej brak. Myślę, że wychładzanie przez dach swoje robi. Na szczęście nie przeszkadza to nam, bo na górze są sypialnie i dzięki temu lepiej się mi śpi.

Problem też tkwi w wielkości elementów które mogą zakumulować ciepło. Porównaj chociaż powierzchnię ścian na dole i na górze. U mnie góra szybciej się nagrzewa ale i szybciej stygnie. Na dole jest dość stabilnie i temp. pomiędzy poszczególnymi cyklami grzania ( a grzeję tylko między 22 a 6 rano) waha się pomiędzy 21,5 a 22,5. Na górze rano dobija do 23 ale wieczorem już potrafi być 20,5.