Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na kamiennym fundamencie

Marcin819

Recommended Posts

Witam

Kupiliśmy z żoną mały dom z 1919r , który chcemy gruntownie wyremontować. (opolskie, powiat strzelce opolskie)

Prosta bryła 8 x 7,5m, ściana ok. 40cm z pełnej cegły.

Poza starymi pęknięciami widocznymi na zdjęciu, (głównie nad oknem wstawionym bez nadproża) reszta całkiem dobrze się trzyma.

Dach również prosty, cała konstrukcja drewniana wygląda na zdrową.

Problemem jest podciąganie kapilarne. Na jednej ze ścian wilgoć jest widoczna nawet do metra wysokości. Na szczęście cegła wygląda na porządną i jak dotąd nie trafiłem na zmurszałe czy spękane cegły.

Po odsłonięciu kawałka posadzki w pokoju i zagłębieniu w dół odkryłem "fundament" kamienny głęboki na ok. 50cm gdzie zaczyna się warstwa piachu.

Nie widać izolacji poziomej między fundamentem a ścianą.

Oczywiście w pierwszej kolejności myślimy o odtworzeniu izolacji, myślałem o metodzie iniekcyjnej ale w miarę zagłębiania się w temat coraz mniej mnie przekonuje, zostaje podcinka, ale czy ta metoda będzie bezpieczna w tym przypadku ?

Dorzucę lepsze zdjęcia konkretnych elementów, tymczasem będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię odnośnie izolowania zarówno przeciwwilgociowego jak i termicznego takiego domu.

Pozdrawiam

Marcin

dom.jpg

wp_ss_20170917_0003.jpg

Podcinka krótkimi odcinkami <0,5 metra, blacha z kwasiaka, podbita zaprawa , poczekać i noch ein mal. Trochę potrwa. Kolega tak robił z chałupą teściowej ponad dwa razy większą, z dobrym efektem. Tzn. efekt budowlany był 100%, rodzinny gorzej - rozwód po ukończeniu prac :( :( Bo to wyrachowana kobieta była, ta żona.

• 2 weeks później...

Witam

tak jak pisałem - o iniekcjach na tyle się naczytałem, że na pewno tego nie zastosuję,

Co do przyczyny zawilgocenia dorzucam jeszcze kilka zdjęć, wilgoć choć nie jestem biegły w temacie w/g mnie ewidentnie pochodzi od podciągania, widać wykwity.

Nie wspomniałem o tym wcześniej,a pewnie ma to też duże znaczenie: wylewka jest zrobiona bez dylatacji na styk do ścian na wysokości pierwszej warstwy cegły, pod betonem jest warstwa żużlu, niżej ZIEMIA i dopiero piach w którym lekko zagłębiony jest fundament.

Czy możesz podzielić się doświadczeniem, opisać jak to powinno wyglądać i działać bez izolacji poziomej ?WP_20170917_11_54_42_Pro.jpgWP_20171111_12_04_38_Pro.jpgWP_20171111_12_02_44_Pro.jpgWP_20171201_22_46_44_Pro.jpg

Pozdrawiam

PS. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem to że nie robi się izolacji między kamieniem a cegłą. Czy nie robi jej się wogóle, czy robi się nad pierwszą warstwą cegieł ?

Edytowane przez Marcin819

Otóż.. pieniądze :) nawet licząc koszty ewentualnej rozbiórki zakup był dość opłacalny.

To co widać na zdjęciach to najgorsze jego mankamenty, reszta nie wygląda tak dramatycznie.

Poza tym to fajny mały domek który stoi tam kupę lat, nie wygląda jakby miał się zaraz rozpaść i fajnie będzie przywrócić mu trochę zdrowia, zabezpieczyć na kolejne lata.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Warto sprawdzić czy zawilgocenie nie jest wynikiem zalewania ściany wodą z rynny.

A propos fundamentu kamiennego , to może być zbudowany z kamienia polnego spajanego zaprawą wapienną. Przy dużym udziale zaprawy taki fundament też może podciągać wodę i można rozważyć robienie izolacji poziomej