Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty 60 m2

Recommended Posts

Witam serdecznie. Przepraszam z góry jeżeli to nie ten dział, natomiast mam dylemat. Otóż interesuje mnie projekt domu z11-120 59m2. Sprawa ma sie nastepująco. Na dom mam przeznaczone 150 tysiecy złotych. Dzialke mam w pełni uzbrojoną. Bryła prosta, bez wcięć i innych dziwactw. Dach dwuspadowy, bez daszków. Dom parterowy. I teraz pytanie. Czy jest szansa na zbudowanie go w SSZ za 70-80 tysiecy z firmą? Ewentualnie murowanie i stropy jestem w stanie zrobić sam, jedyne co bym potrzebował na gotowo to fundamenty i dach. Wykonczenie, ocieplenie, tynki bede robił także sam. Czy jest szansa na tą cene? I jaka mniej wiecej bylaby cena orientacyjnie w przybliżeniu za ten metraż za metr kwadratowy stanu surowego zamknietego.

Dziekuje i Pozdrawiam.

Witam serdecznie. Przepraszam z góry jeżeli to nie ten dział, natomiast mam dylemat. Otóż interesuje mnie projekt domu z11-120 59m2. Sprawa ma sie nastepująco. Na dom mam przeznaczone 150 tysiecy złotych. Dzialke mam w pełni uzbrojoną. Bryła prosta, bez wcięć i innych dziwactw. Dach dwuspadowy, bez daszków. Dom parterowy. I teraz pytanie. Czy jest szansa na zbudowanie go w SSZ za 70-80 tysiecy z firmą? Ewentualnie murowanie i stropy jestem w stanie zrobić sam, jedyne co bym potrzebował na gotowo to fundamenty i dach. Wykonczenie, ocieplenie, tynki bede robił także sam. Czy jest szansa na tą cene? I jaka mniej wiecej bylaby cena orientacyjnie w przybliżeniu za ten metraż za metr kwadratowy stanu surowego zamknietego.

Dziekuje i Pozdrawiam.

Małe domki w porównaniu z tymi dużymi wychodzą najdrożej z uwagi na fakt, iż wykonawcy chcą mimo wszystko coś zarobić. Jeśli sam będziesz murował i tynkował to dasz radę finansowo, ale ciężko to widzę, bo się zatyrasz. Prace stricto budowlano-konstrukcjne nie zaoszczędzisz na nich aż tak wiele, fizycznie się zajedziesz, więc nie wiem czy ma to sens. Głównie skup się na wykończeniówce gdzie za każdy metr wykonawcy płacisz od 30pln/ m2 zaczynając od elewacji kończąc na gresie i panelach. Polecam podjechać na skład budowlany oraz do sklepu z dachami i poprosić o wycene materiałow w/g twojego projektu. Dodatkowo możesz poprosić aby jacyś ich zaprzyjaźnieni wykonawcy wycenili ci koszt robocizny. Tak tylko żebyś miał wgląd.

Edytowane przez adam1234567

. Na dom mam przeznaczone 150 tysiecy złotych. Dzialke mam w pełni uzbrojoną. Bryła prosta, bez wcięć i innych dziwactw. Dach dwuspadowy, bez daszków. Dom parterowy. I teraz pytanie. Czy jest szansa na zbudowanie go w SSZ za 70-80 tysiecy z firmą? .

Ja swój 98m2 SSO wybudowałem za 68 tyś robiąc samemu. Okna to ok 11 tyś SSZ. Z firmą musiałbym doliczyć z 30 tyś za robociznę

Twój budżet max 80 tyś - firma 30 tyś= zostaje 50 tyś na materiały.

Tak jak napisał adam1234567 nie ma znaczenia czy to dom 60m2 czy 100m2 krzykną Ci zapewne 30 tyś za robotę.

Mam nadzieję że już masz projekt i możesz wbić łopatę bo jak nie to znów Ci kasa ucieknie.

Pewne koszty są stałe niezależne od wielkości domu np przyłącza itp.

Po drugie komfort mieszkania w domu 60m2.

• 3 months później...
Murarze wcale nie muszą krzyczeć. Z moim umówiłem cenę robocizny za mb ław, wieńców, oraz za m2 ścian. Za m2 dachu i mb obróbek.

Pozdrawiam

Cezary

Masz racje kolego Tak jest chyba najwygodniej.

A pytanie ma do założyciela tematu. Czy już coś wybudowałeś? Jakie koszty poniosłeś? Ja właśnie zamierzam kupić ten sam projekt i jednocześnie chciałbym pogratulować Tobie wyboru, jest świetny.

Ja rozumiem, że trzeba ponosić koszty tzw stałe przy budowie domu. Niestety trzeba też zauważyć, że każdy metr więcej fundamentu, izolacji (fundamentu i ścian domu) dachu, instalacji, wykończenia podłogi itd kosztuje bardzo dużo. Pustaki na ściany są w tej kalkulacji akurat najtańsze.

Jeśli chodzi o mnie to wole dachówką pokryć te 60m2 pow. użytkowej, ogrzać je łądnym kominkiem, w razie potrzeby ogrzewać PC p/p i ogólnie mieć ładnie i zrobione do końca. Znam takich którzy się "szarpneli" i kolejne pokoje i łazienki kończą przez kilka lat.

Powtarzam JA WOLĘ raz a do końca.

Chyba głupot nie wię, prawda? :)

Wracając do projektu; założyciel tematu chyba zapadł się pod ziemię. Szkoda, bo ciekaw jestem ile mu "wyszło".

Pozdrawiam Mateusz.

Ja rozumiem, że trzeba ponosić koszty tzw stałe przy budowie domu. Niestety trzeba też zauważyć, że każdy metr więcej fundamentu, izolacji (fundamentu i ścian domu) dachu, instalacji, wykończenia podłogi itd kosztuje bardzo dużo. Pustaki na ściany są w tej kalkulacji akurat najtańsze.

Tyle, że nieproporcjonalnie. Jak masz ławy 6x10m to dokładając 2m w sumie ław masz 10m2 domu więcej.

Niewiele większe koszty potrafią dołożyć dużo więcej powierzchni i funkcjonalności. Ale są tez pewne limity przekroczenie których powoduje więcej niż proporcjonalny wzrost kosztów - np. poszerzenie budynku powodujące konieczność zrobienia ścian nośnych przez środek czy konieczność zmiany konstrukcji stropu albo dachu.

Taka altanka w roli domu mieszkalnego nie ma większego sensu. Drogie w budowie, drogie w utrzymaniu - taniej i wygodniej kupić mieszkanie. Ale jak ktoś koniecznie chce mieć dom, to ekonomia i wygoda się nie liczy.

Rozrysuj sobie to wszystko w skali. Te powierzchnie są bardzo ciasne a meble nie uwzględniają skali.

Tyle, że nieproporcjonalnie. Jak masz ławy 6x10m to dokładając 2m w sumie ław masz 10m2 domu więcej.

Niewiele większe koszty potrafią dołożyć dużo więcej powierzchni i funkcjonalności. Ale są tez pewne limity przekroczenie których powoduje więcej niż proporcjonalny wzrost kosztów - np. poszerzenie budynku powodujące konieczność zrobienia ścian nośnych przez środek czy konieczność zmiany konstrukcji stropu albo dachu.

Z tą altanką to już trochę przesada ;P Kolega, który zainicjował post pewnie chce w nim mieszkać na stałe. Ja właśnie szukam czegoś prostego, taniego i szybkiego w budowie na domek rekreacyjny całoroczny.To taka moja fanaberia, spełnienie marzenia (bardzo droga) bo na co dzień mieszkam w 51m2 w bloku. Działkę z mediami już mam.

Bardzo zainteresowało mnie to co napisałeś o powiększeniu budynku. Czy w tym konkretny projekcie Z11+120 dołożenie jednego metra po szerokości/długości zależy jak na to patrzeć (czyli 10,38mb + 1mb) nie spowoduje jakiejś katastrofy finansowej? Powierzchnia użytkowa zwiększy się o jakieś 6m2 ale pomijając fundamenty urośnie nam dach, który jest bardzo drogi. A na fanaberie, "kupka" (pieniążków oczywiście) jest ograniczona:)

Wiem, że takie małe domy wychodzą drożej za 1m2 niż już o 20m2 większe ale trzeba też wziąć pod uwagę przyszłe przeznaczenie. Ktoś może zapytać: dlaczego więc nie postawisz czegoś do 35m2 na zgłoszenie? Ja odpowiem: Po to mam działkę budowlaną w pięknej okolicy, żeby stało na niej coś ładnego a nie przypominającego ROD-bez urazy. Co innego gdybym WZ nie dostał... Edytowane przez swierol

Jeśli mogę Kolego Frofo007. Absolutnie nie neguję tego co napisałeś, powiem więcej wręcz się z Tobą zgadzam ale.... W postach wyżej napisałem, że ma to być domek rekreacyjny a nie strice mieszkalny (jeśli chodzi o mój domek) Jeśli miałbym budować do zamieszkania pewnie bardziej bym się pochylił do Waszych rad. Ma być mały żeby móc go w miarę szybko ogrzać bez konieczności robienia standardowych systemów grzewczych (kocioł na gaz, drewno, pellet, podłogówka, grzejniki, bufory itd) a skupic się na ładnym kominku czy jakiś grzejnikach elektrycznych.

Domek 60m2 już nie jest taki malusieńki. Na stronie z500 jest projekt Z11 bez powiększenia czyli ma 51m2, który jak widać cieszy sie bardzo dużym powodzeniem.

Przypinam, że na ROD to można zbudowac do 25 lub 35m2 ZABUDOWY!!

Kosiarkę oraz inne ogrodnicze instrumentaria to trzymam w garażu, który jest już postawiony, choć tak jak mówisz, jakies pomieszczenie gospodarczy w sumie by sie przydało.

A co do projektu. Myślę zrezygnować z tej mini kotłowni lub podzielić ja poprostu na pół (zrezygnować z komina) aby zwiększyć łazienkę i pozostawić w miarę sensowny wiatrołap

To i ja się wypowiem. W tym roku rozpoczynam budowę, projekt Konwalia 1. 80m2 użytkowego. Powiem tak, nie ma znaczenia czy to będzie 80m czy 50 w kwestii dom a mieszkanie. Od kilku lat mieszkam w mieszkaniu 50m i gdybym tylko miał możliwość, od razu przeprowadziłbym się do domu nawet 45m. Osobiście męczę się w mieszkaniu psychicznie i to główny powód mojego podejścia. Więc kwestia opłacalności budowy małego domu zależy od każdego z nas osobno, bo nie tylko ta opłacalność się liczy.