Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilość obwodów w domu 138m2

Recommended Posts

Witam,

Liczę sobie ile potrzebować będę w domu obwodów elektrycznych. Dom taki jak w stopce.

Ogólnie wyszło mi łącznie 24 obwody na dom 138m2, chyba trochę dużo.

Czy mógłby ktoś spojrzeć doświadczonym okien i podpowiedzieć, co można połączyć lub potwierdzić, że jest dobrze.

Skrzynka planowana jest na 72 pola.

Pozdrawiam

Damian

Myślę że wybór 1 rozdzielni na 72 pola jest błędny i optował bym tu raczej za zamontowaniem osobnej np. 12 polowej lub większej rozdzielni na poddaszu.

Po drugie to w domu masz zapewne zasilanie 3 fazowe więc oprócz planowania ilościowego zadbaj także o w miarę równy podział dotyczący poboru prądu tak aby wszystkie fazy były w miarę równomiernie obciążone.

Po trzecie to osobny wyłącznikiem różnicowo-prądowym zabezpiecz odbiorniki zewnętrzne jakimi są ewentualne oświetlenie, gniazda zewnętrzne.

W oświetleniu zewnętrznym nie zapomnij o tarasie, wejściu do domu, balkonie oraz o ewentualnym wyłączniku zmierzchowym lub czasowym do numeru domu a także zasilaniem domofonu.

Nie wiem co planujesz na stryszku ponad poddaszem ale jeśli graciarnie to oświetlenie i chociaż jedno gniazdo przyda się na pewno.

Ponadto w przypadku kilku anten SAT oraz DVBTnaziemnej i RTV na stryszku przyda się zasilanie do Multiswitch-a

Zastanawiał bym się nad prawidłowością połączenia gniazdek garażu z małą łazienką, oraz nad podziałem salonu i połączeniem go z jadalnią, korytarzem, wiatrołapem itp.

Edytowane przez Mareks77

Mareks77

dzięki bardzo za porady, faktycznie gniazdko oraz światło na strychu jak najbardziej potrzebne :)

Myślę, że łazienkę na dole połączę razem z łazienką u góry jako 1 obwód.

Dlaczego sądzisz, że nie powinienem salonu (miejsce z TV ma osobny obwód) z wiatrołapem, jadalnią i korytarzem? tam nie będzie dużego obciązenia

Dlaczego sądzisz, że nie powinienem salonu (miejsce z TV ma osobny obwód) z wiatrołapem, jadalnią i korytarzem? tam nie będzie dużego obciązenia

Zastanawiałem się ogólnie nad podziałem salonu na dwie części. Nie mam wiedzy co tam planujesz ale jeśli w części jadalnej nie podłączysz nic oprócz odkurzacza podczas porządków i taka sama sytuacja występuje w pozostałych trzech pomieszczeniach to może i dobre wyjście.

Dla miejsca z TV zrób sobie więcej gniazd tak aby potem nie stosować przedłużaczy.

Jeśli TV będzie wiszący i masz już wizję przyszłego umeblowania to pomyśl o umiejscowieniu kanału w ścianie.

Przeciągniesz nim wszystkie kable pomiędzy urządzeniami

Żeby nie dublować tematów to trochę wykorzystam autora :cool: i skorzystam z gotowca:

Dom 230m2 podłóg, z poddaszem użytkowym jak stopce. Obwody wstępnie planuję tak:

3-fazy

1 pompa ciepła z podlicznikiem

2 płyta indukcyjna

3 na zewnątrz domu gniazdko techniczne

4 kominek elektryczny (o ile potrzebuje 3 fazy, a chyba nie)

230V

Gniazdka:

Parter

1 Kuchnia - piekarnik

2 Kuchnia - Lodówka + zmywarka

4 Kuchnia - Reszta gniazdek

5 pom. gosp. - reku, odkurzacz, inne

6 pom. gosp. - pralka + suszarka

7 salon_1 - TV, amplituner, dekoder, konsola, itp.

8 Salon_2 - reszta salon, jadalnia, korytarz, wiatrołap

9 Łazienka mała

10 gabinet_1 - komputer / drukarki

11 gabinet_1 - akwarium

12 gabinet_2 - komputer / ploter

Poddasze

13 Łazienka główna

14 gniazdka piętro_1 - sypialnia główna, garderoba, korytarz

15 gniazdka piętro_2 - pokoje dzieci

16 poddasze - gniazdko

17 rolety parter+poddasze 8szt

Zewnątrz

18 taras

19 gniazdko lub gniazdka techniczne

20 wiatka na samochody

21 brama

Światła

22 Parter_1 - Kotłownia, pom. gosp., garaż, gabinet_1, gabinet_2, łazienka mała

23 Parter_2 - Salon, kuchnia, wiatrołap, korytarz

24 Poddasze - Łazienka główna

25 Poddasze - 3 pokoje, garderoba, korytarz, schody

26 Zewnątrz - światła zewnątrz na elewacji

27 Zewnątrz - lampy ogrodowe / chodnikowe

Ma to sens? Chyba przy takiej liczbie obwodów zrobi się rozdzielnię również na poddaszu.

Jeśli nie będziesz tego robił sam to planować za niego także nie musisz. Jeśli masz już jakąś wizję umeblowania to Twoja rola ogranicza się do wskazania ewentualnych ważnych dla ciebie miejsc posadowienia punktów.

Jeśli fachowiec ma doświadczenie to mógłbyś zdać się na jego inicjatywę oraz rozwiązania ale ze względu na ilość pseudofachowców w naszym kraju kontrola nie zawadzi.

Oczywiście możesz mu cokolwiek zasugerować i poznać jego zdanie orientując się przy okazji "co to za ptica".

Rozdzielnica na poddaszu to dobre rozwiązanie bo z tego co napisałeś po dodaniu różnicówek jakiegoś ewentualnego domofonu, podświetlanego numeru i małej rezerwy jedna wyjdzie większa niż 48 pól.

• Like 1