iso2 26.11.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Witam wszystkich Od dłuższego czasu nurtuje mnie myśl po jaką cholerę budować dom w tradycyjnej technologii murowanej ?Kosztuje to sporo a i mnóstwo czasu zabiera.Czy są jakieś plusy takiej technologii poza może tym że huragan go nie zmiecie ?W skandynawii budują z drewna od pokoleń i są zadowoleni.Na pewno taniej i szybciej.Idąc dalej nasuwa mi się pytanie a dlaczego nie domy modułowe albo nawet z kontenerów morskich ?Nie mam dużej rodziny toteż nie potrzebuję dużego domu.A że jestem raczej za minimalizmem to takie domy modułowe mi się bardzo podobają.Cena dużo niższa i praktycznie stawia się go od ręki.Reasumując zadam zaczepne pytanie: jaki jest sens budowania domu metodą tradycyjną ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) W skandynawii budują z drewna od pokoleń i są zadowoleni. Na pewno taniej i szybciej. Pretensje składaj do Kazia Wielkiego. To jego fanaberia. Ile kościołów średniowiecznych drewnianych widziałeś, a ile murowanych? Reasumując zadam zaczepne pytanie: jaki jest sens budowania domu metodą tradycyjną ? Trwałość, akustyka, pojemność cieplna (czyli byle słoneczko nie robi z domu sauny a kilku(nasto) godzinna awaria ogrzewania nie zamienia domu w lodówkę). Cena też nie jest tak dużo wyższa. Rozważałem i drewniany, i szkieletowy, i styropianowo-betonowy (szalunki tracone), i styropianowy (m3system). Różnica była żadna, w porównaniu z budową metodą gospodarczą albo i drożej. Zaleta, że masz stan deweloperski (albo trochę okrojony) od jednej firmy i nic Cię nie obchodzi. Ale w budowlance tak to wygląda, że jak nie drążysz, nie wnikasz, nie patrzysz na ręce, to masz fuszerkę nawet od teoretycznie super wykonawcy. A w powiązaniu z trwałością, to dom tradycyjny nie straci tak na wartości, jak rdzewiejący kontener. A nawet jak technologia teoretycznie trwała, to w związku z powszechnymi przekonaniami jak będziesz chciał sprzedać (albo Twoje dzieci czy wnuki, gdyby dotrwał i nie trzeba było jeszcze dopłacać za wyburzenie) to nie sprzedasz albo sprzedasz z większą stratą, niż tradycyjny. Edytowane 26 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 26.11.2017 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Pretensje składaj do Kazia Wielkiego. To jego fanaberia. Ile kościołów średniowiecznych drewnianych widziałeś, a ile murowanych? Trwałość, akustyka, pojemność cieplna (czyli byle słoneczko nie robi z domu sauny a kilku(nasto) godzinna awaria ogrzewania nie zamienia domu w lodówkę). Cena też nie jest tak dużo wyższa. Rozważałem i drewniany, i szkieletowy, i styropianowo-betonowy (szalunki tracone), i styropianowy (m3system). Różnica była żadna, w porównaniu z budową metodą gospodarczą albo i drożej. Zaleta, że masz stan deweloperski (albo trochę okrojony) od jednej firmy i nic Cię nie obchodzi. Ale w budowlance tak to wygląda, że jak nie drążysz, nie wnikasz, nie patrzysz na ręce, to masz fuszerkę nawet od teoretycznie super wykonawcy. A w powiązaniu z trwałością, to dom tradycyjny nie straci tak na wartości, jak rdzewiejący kontener. A nawet jak technologia teoretycznie trwała, to w związku z powszechnymi przekonaniami jak będziesz chciał sprzedać (albo Twoje dzieci czy wnuki, gdyby dotrwał i nie trzeba było jeszcze dopłacać za wyburzenie) to nie sprzedasz z większą stratą, niż tradycyjny. Dziękuję za opinię choć zupełnie się z nią nie zgadzam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Nie jestem na bieżąco z technologią drewnianą.Ale przynajmniej jeszcze do niedawna problemem była jakość drewna, z którego się budowało. Koszt budowy domu drewnianego jest porównywalny z murowanym. Mniejsza jest też dostępność wykwalifikowanych ekip (bo rynek mały) w sensownej cenie.Po wybudowaniu dom natychmiast traci na rynku wtórnym na wartości w porównaniu z murowanym. Na forum dom drewniany jednej z użytkowniczek cały spłonął w wyniku zwarcia instalacji, to też kiepska reklama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Poza szybkoscią zalet nie widze.Modułowe budownostwo sprawdza sie w krajach, gdzie roboczogodzina dużo kosztuje.Bo wtedy znacznie obniza koszty. Oglądalem program o rezydencjach gwiazd w Hollywood i one czasej byly technologią tradycyjną stawiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 26.11.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Dziękuję za opinię choć zupełnie się z nią nie zgadzam. Pozdrawiam Napisalbys chociaz dlaczego. Dostales calkiem tresciwa odpowiedz, a nie potrafisz skomentowac tego w zaden sposob i uzyc choc 1 arguemntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.11.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) iso2 - daj do wyceny / ofertowania ten sam projekt budynku w technologi tradycyjnej / szkieletowej drewnianej / modułowej / ... gwarantuje Ci, że dom o takim samym standardzie ( który wynika z przepisów budowlanych ) w technologi szkieletowej drewnianej, może być i o 30% droższy od np. realizowanego w "tradycji". Budownictwo modułowe - tak, ale technologi jest X i trudno porównywać.- gdyby jedna z technologi budowy domu była zdecydowanie tańsza od innej, pewnie te droższe przeszłyby do historii, a tak nie jest ! Edytowane 26 Listopada 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 26.11.2017 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 iso2 - daj do wyceny / ofertowania ten sam projekt budynku w technologi tradycyjnej / szkieletowej drewnianej / modułowej / ... gwarantuje Ci, że dom o takim samym standardzie ( który wynika z przepisów budowlanych ) w technologi szkieletowej drewnianej, może być i o 30% droższy od np. realizowanego w "tradycji". Budownictwo modułowe - tak, ale technologi jest X i trudno porównywać. - gdyby jedna z technologi budowy domu była zdecydowanie tańsza od innej, pewnie te droższe przeszłyby do historii, a tak nie jest ! Dostałem ofertę na dom modułowy ok 55m2 w kwocie 150 000 PLN. Bardzo proszę o podanie ceny wymurowania domu o takiej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Dostałem ofertę na dom modułowy ok 55m2 w kwocie 150 000 PLN. Bardzo proszę o podanie ceny wymurowania domu o takiej powierzchni. Spełnia WT2017? Czy to może taka altanka, niespełniająca wymogów stawianych budynkom mieszkalnym? W tym wszystkie instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Pewnie po stronie inwestora jest zrobienie fundamentów, przyłączy itd.A ekipa tylko stawia ściany i dach. **Pożar - w domu murowany co ma się uszkodzić od ognia? mury i tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 26.11.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Podzielam zdanie Elfir- koszty budowy są porównywalne, a dom murowany, gdy ma się czas i samozaparcie, można postawić samemu(jeśli mówimy o najtańszych rozwiązaniach). My rozważaliśmy wiele opcji np. prefabrykaty keramzytobetonowe albo własnie szkieletówkę i ze wszystkich rachunków najtańszy wychodził beton komórkowy. W dodatku, jak już wspominali przedmówcy, wiele ekip muruje i się na tym zna. Jeśli natomiast nawali Ci ekipa od szkieletu, to trudniej będzie znaleźć zastępstwo. Sąsiadka pogoniła od siebie leniwą ekipę murującą jej dom i już w kolejnym tygodniu miała u siebie nowych wykonawców, którzy wcisnęli ją w grafik pomiędzy innymi robotami. Nie sądzę, aby podobnie było przy domu drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.11.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Pewnie po stronie inwestora jest zrobienie fundamentów, przyłączy itd. A ekipa tylko stawia ściany i dach. ** Pożar - w domu murowany co ma się uszkodzić od ognia? mury i tynk? To fakt że w wycenach domów szkieletowych nie ma wzmianki o fundamencie który de facto inwestor musi zrobić sam. Oczywiście są wykonawcy którzy świadczą usługi kompleksowo czyli razem z fundamentem ale to kosztuje extra. A jeśli chodzi o pożar to niestety jeśli dom z drewna spłonie to wjeżdża ciężki sprzęt i usuwa zgliszcza, przy domu murowanym jeśli mury zostaną narażone na wysoką temperaturę z ciężkim sercem trzeba zrobić to samo, bo stać będą ale nie nadają się na ponowne wykorzystanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.11.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Dostałem ofertę na dom modułowy ok 55m2 w kwocie 150 000 PLN. Bardzo proszę o podanie ceny wymurowania domu o takiej powierzchni. Fajnie ale w jakim stanie będzie ten dom ? co w nim będzie ? wliczony jest fundament ? roboty ziemne ? projekt ? za kwotę 150 tys zł masz murowańca w stanie SSO o powierzchni do 140 mkw w prostej bryle i dachu, albo stan deweloperski dla takiej malizny o powierzchni ok 60 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 26.11.2017 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 To fakt że w wycenach domów szkieletowych nie ma wzmianki o fundamencie który de facto inwestor musi zrobić sam. Oczywiście są wykonawcy którzy świadczą usługi kompleksowo czyli razem z fundamentem ale to kosztuje extra. A jeśli chodzi o pożar to niestety jeśli dom z drewna spłonie to wjeżdża ciężki sprzęt i usuwa zgliszcza, przy domu murowanym jeśli mury zostaną narażone na wysoką temperaturę z ciężkim sercem trzeba zrobić to samo, bo stać będą ale nie nadają się na ponowne wykorzystanie. A gdzie napisałem w poprzedniej wiadomości że to szkieletowy, drewniany ? Domy modułowe są z różnych materiałów. Proponuję czytać ze zrozumieniem i nie zaśmiecać wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A dach z czego jest zrobiony? W prawie 100% domów dach jest drewniany. Mury poddane temperaturze występującej podczas pożaru nadają się tylko do rozbiórki. U mnie z betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.11.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A gdzie napisałem w poprzedniej wiadomości że to szkieletowy, drewniany ? Domy modułowe są z różnych materiałów. Proponuję czytać ze zrozumieniem i nie zaśmiecać wątku. Jeśli są z różnych materiałów to mogą też być z drewna chyba ... zobacz to co inni napisali bo były wzmianki o szkieletach i ogólnie o drewnianych, poza tym cytowałem nie Ciebie a Elfir. Tak więc proponuje czytać ze zrozumieniem bo sądząc po pierwszym poście piszesz o drewnianej Skandynawii a później o domach modułowych ale już nie z drewna ... dziwny wywód. Brzmisz trochę ja ci od reklamy modułowców ... może to coś co masz w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 26.11.2017 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jeśli są z różnych materiałów to mogą też być z drewna chyba ... zobacz to co inni napisali bo były wzmianki o szkieletach i ogólnie o drewnianych, poza tym cytowałem nie Ciebie a Elfir. Tak więc proponuje czytać ze zrozumieniem bo sądząc po pierwszym poście piszesz o drewnianej Skandynawii a później o domach modułowych ale już nie z drewna ... dziwny wywód. Brzmisz trochę ja ci od reklamy modułowców ... może to coś co masz w stopce Może zatem opuścisz mój wątek i oboje będziemy ukontentowani czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) oboje będziemy Uuups. Przepraszam, że zwracałem się jak do mężczyzny. Czy "twój" wątek będzie zmierzał do reklamy jakichś modułów? Bo sama cena w miarę atrakcyjna sugeruje coś takiego. Potem się okazuje, że nie dom, a 3/4 prac i nie można się w nim zameldować, bo nie spełnia WT. I wychodzi z tego bardzo drogi domek rekreacyjny. Edytowane 26 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.11.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Może zatem opuścisz mój wątek i oboje będziemy ukontentowani czuwaj To wolny kraj, mogę przebywać gdzie chcę. Jak chcesz się bawić w reklamę to wykup konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 26.11.2017 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Sąsiadka pogoniła od siebie leniwą ekipę murującą jej dom i już w kolejnym tygodniu miała u siebie nowych wykonawców, którzy wcisnęli ją w grafik pomiędzy innymi robotami. . Oj chyba było to w poprzedniej epoce albowiem dziś na dobrych fachowców czeka się rok a nawet i dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts