Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozważania na temat technologii budowy domu

iso2

Recommended Posts

Witam wszystkich

Od dłuższego czasu nurtuje mnie myśl po jaką cholerę budować dom w tradycyjnej technologii murowanej ?

Kosztuje to sporo a i mnóstwo czasu zabiera.

Czy są jakieś plusy takiej technologii poza może tym że huragan go nie zmiecie ?

W skandynawii budują z drewna od pokoleń i są zadowoleni.

Na pewno taniej i szybciej.

Idąc dalej nasuwa mi się pytanie a dlaczego nie domy modułowe albo nawet z kontenerów morskich ?

Nie mam dużej rodziny toteż nie potrzebuję dużego domu.

A że jestem raczej za minimalizmem to takie domy modułowe mi się bardzo podobają.

Cena dużo niższa i praktycznie stawia się go od ręki.

Reasumując zadam zaczepne pytanie: jaki jest sens budowania domu metodą tradycyjną ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W skandynawii budują z drewna od pokoleń i są zadowoleni.

Na pewno taniej i szybciej.

Pretensje składaj do Kazia Wielkiego. To jego fanaberia.

Ile kościołów średniowiecznych drewnianych widziałeś, a ile murowanych?

Reasumując zadam zaczepne pytanie: jaki jest sens budowania domu metodą tradycyjną ?

Trwałość, akustyka, pojemność cieplna (czyli byle słoneczko nie robi z domu sauny a kilku(nasto) godzinna awaria ogrzewania nie zamienia domu w lodówkę). Cena też nie jest tak dużo wyższa. Rozważałem i drewniany, i szkieletowy, i styropianowo-betonowy (szalunki tracone), i styropianowy (m3system). Różnica była żadna, w porównaniu z budową metodą gospodarczą albo i drożej. Zaleta, że masz stan deweloperski (albo trochę okrojony) od jednej firmy i nic Cię nie obchodzi. Ale w budowlance tak to wygląda, że jak nie drążysz, nie wnikasz, nie patrzysz na ręce, to masz fuszerkę nawet od teoretycznie super wykonawcy.

A w powiązaniu z trwałością, to dom tradycyjny nie straci tak na wartości, jak rdzewiejący kontener. A nawet jak technologia teoretycznie trwała, to w związku z powszechnymi przekonaniami jak będziesz chciał sprzedać (albo Twoje dzieci czy wnuki, gdyby dotrwał i nie trzeba było jeszcze dopłacać za wyburzenie) to nie sprzedasz albo sprzedasz z większą stratą, niż tradycyjny.

Edytowane przez Kaizen

Pretensje składaj do Kazia Wielkiego. To jego fanaberia.

Ile kościołów średniowiecznych drewnianych widziałeś, a ile murowanych?

Trwałość, akustyka, pojemność cieplna (czyli byle słoneczko nie robi z domu sauny a kilku(nasto) godzinna awaria ogrzewania nie zamienia domu w lodówkę). Cena też nie jest tak dużo wyższa. Rozważałem i drewniany, i szkieletowy, i styropianowo-betonowy (szalunki tracone), i styropianowy (m3system). Różnica była żadna, w porównaniu z budową metodą gospodarczą albo i drożej. Zaleta, że masz stan deweloperski (albo trochę okrojony) od jednej firmy i nic Cię nie obchodzi. Ale w budowlance tak to wygląda, że jak nie drążysz, nie wnikasz, nie patrzysz na ręce, to masz fuszerkę nawet od teoretycznie super wykonawcy.

A w powiązaniu z trwałością, to dom tradycyjny nie straci tak na wartości, jak rdzewiejący kontener. A nawet jak technologia teoretycznie trwała, to w związku z powszechnymi przekonaniami jak będziesz chciał sprzedać (albo Twoje dzieci czy wnuki, gdyby dotrwał i nie trzeba było jeszcze dopłacać za wyburzenie) to nie sprzedasz z większą stratą, niż tradycyjny.

Dziękuję za opinię choć zupełnie się z nią nie zgadzam.

Pozdrawiam

Nie jestem na bieżąco z technologią drewnianą.

Ale przynajmniej jeszcze do niedawna problemem była jakość drewna, z którego się budowało.

Koszt budowy domu drewnianego jest porównywalny z murowanym.

Mniejsza jest też dostępność wykwalifikowanych ekip (bo rynek mały) w sensownej cenie.

Po wybudowaniu dom natychmiast traci na rynku wtórnym na wartości w porównaniu z murowanym.

Na forum dom drewniany jednej z użytkowniczek cały spłonął w wyniku zwarcia instalacji, to też kiepska reklama.

iso2

- daj do wyceny / ofertowania ten sam projekt budynku w technologi tradycyjnej / szkieletowej drewnianej / modułowej / ...

gwarantuje Ci, że dom o takim samym standardzie ( który wynika z przepisów budowlanych ) w technologi szkieletowej drewnianej, może być i o 30% droższy od np. realizowanego w "tradycji". Budownictwo modułowe - tak, ale technologi jest X i trudno porównywać.

- gdyby jedna z technologi budowy domu była zdecydowanie tańsza od innej, pewnie te droższe przeszłyby do historii, a tak nie jest !

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

iso2

- daj do wyceny / ofertowania ten sam projekt budynku w technologi tradycyjnej / szkieletowej drewnianej / modułowej / ...

gwarantuje Ci, że dom o takim samym standardzie ( który wynika z przepisów budowlanych ) w technologi szkieletowej drewnianej, może być i o 30% droższy od np. realizowanego w "tradycji". Budownictwo modułowe - tak, ale technologi jest X i trudno porównywać.

- gdyby jedna z technologi budowy domu była zdecydowanie tańsza od innej, pewnie te droższe przeszłyby do historii, a tak nie jest !

Dostałem ofertę na dom modułowy ok 55m2 w kwocie 150 000 PLN.

Bardzo proszę o podanie ceny wymurowania domu o takiej powierzchni.

Spełnia WT2017? Czy to może taka altanka, niespełniająca wymogów stawianych budynkom mieszkalnym? W tym wszystkie instalacje?

Podzielam zdanie Elfir- koszty budowy są porównywalne, a dom murowany, gdy ma się czas i samozaparcie, można postawić samemu(jeśli mówimy o najtańszych rozwiązaniach). My rozważaliśmy wiele opcji np. prefabrykaty keramzytobetonowe albo własnie szkieletówkę i ze wszystkich rachunków najtańszy wychodził beton komórkowy. W dodatku, jak już wspominali przedmówcy, wiele ekip muruje i się na tym zna. Jeśli natomiast nawali Ci ekipa od szkieletu, to trudniej będzie znaleźć zastępstwo. Sąsiadka pogoniła od siebie leniwą ekipę murującą jej dom i już w kolejnym tygodniu miała u siebie nowych wykonawców, którzy wcisnęli ją w grafik pomiędzy innymi robotami. Nie sądzę, aby podobnie było przy domu drewnianym.

Pewnie po stronie inwestora jest zrobienie fundamentów, przyłączy itd.

A ekipa tylko stawia ściany i dach.

**

Pożar - w domu murowany co ma się uszkodzić od ognia? mury i tynk?

To fakt że w wycenach domów szkieletowych nie ma wzmianki o fundamencie który de facto inwestor musi zrobić sam. Oczywiście są wykonawcy którzy świadczą usługi kompleksowo czyli razem z fundamentem ale to kosztuje extra. A jeśli chodzi o pożar to niestety jeśli dom z drewna spłonie to wjeżdża ciężki sprzęt i usuwa zgliszcza, przy domu murowanym jeśli mury zostaną narażone na wysoką temperaturę z ciężkim sercem trzeba zrobić to samo, bo stać będą ale nie nadają się na ponowne wykorzystanie.

Fajnie ale w jakim stanie będzie ten dom ? co w nim będzie ? wliczony jest fundament ? roboty ziemne ? projekt ? za kwotę 150 tys zł masz murowańca w stanie SSO o powierzchni do 140 mkw w prostej bryle i dachu, albo stan deweloperski dla takiej malizny o powierzchni ok 60 mkw.

To fakt że w wycenach domów szkieletowych nie ma wzmianki o fundamencie który de facto inwestor musi zrobić sam. Oczywiście są wykonawcy którzy świadczą usługi kompleksowo czyli razem z fundamentem ale to kosztuje extra. A jeśli chodzi o pożar to niestety jeśli dom z drewna spłonie to wjeżdża ciężki sprzęt i usuwa zgliszcza, przy domu murowanym jeśli mury zostaną narażone na wysoką temperaturę z ciężkim sercem trzeba zrobić to samo, bo stać będą ale nie nadają się na ponowne wykorzystanie.

A gdzie napisałem w poprzedniej wiadomości że to szkieletowy, drewniany ?

Domy modułowe są z różnych materiałów.

Proponuję czytać ze zrozumieniem i nie zaśmiecać wątku.

A gdzie napisałem w poprzedniej wiadomości że to szkieletowy, drewniany ?

Domy modułowe są z różnych materiałów.

Proponuję czytać ze zrozumieniem i nie zaśmiecać wątku.

Jeśli są z różnych materiałów to mogą też być z drewna chyba ... zobacz to co inni napisali bo były wzmianki o szkieletach i ogólnie o drewnianych, poza tym cytowałem nie Ciebie a Elfir. Tak więc proponuje czytać ze zrozumieniem bo sądząc po pierwszym poście piszesz o drewnianej Skandynawii a później o domach modułowych ale już nie z drewna ... dziwny wywód. Brzmisz trochę ja ci od reklamy modułowców :) ... może to coś co masz w stopce

Jeśli są z różnych materiałów to mogą też być z drewna chyba ... zobacz to co inni napisali bo były wzmianki o szkieletach i ogólnie o drewnianych, poza tym cytowałem nie Ciebie a Elfir. Tak więc proponuje czytać ze zrozumieniem bo sądząc po pierwszym poście piszesz o drewnianej Skandynawii a później o domach modułowych ale już nie z drewna ... dziwny wywód. Brzmisz trochę ja ci od reklamy modułowców :) ... może to coś co masz w stopce

Może zatem opuścisz mój wątek i oboje będziemy ukontentowani

czuwaj

oboje będziemy

Uuups. Przepraszam, że zwracałem się jak do mężczyzny.

Czy "twój" wątek będzie zmierzał do reklamy jakichś modułów?

Bo sama cena w miarę atrakcyjna sugeruje coś takiego. Potem się okazuje, że nie dom, a 3/4 prac i nie można się w nim zameldować, bo nie spełnia WT. I wychodzi z tego bardzo drogi domek rekreacyjny.

Edytowane przez Kaizen

Sąsiadka pogoniła od siebie leniwą ekipę murującą jej dom i już w kolejnym tygodniu miała u siebie nowych wykonawców, którzy wcisnęli ją w grafik pomiędzy innymi robotami. .

Oj chyba było to w poprzedniej epoce albowiem dziś na dobrych fachowców czeka się rok a nawet i dłużej :)