Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozważania na temat technologii budowy domu

iso2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostałem ofertę na dom modułowy ok 55m2 w kwocie 150 000 PLN.

Bardzo proszę o podanie ceny wymurowania domu o takiej powierzchni.

150 000 PLN / 55m2 = 2727zł / m2 - czyli " szału " nie ma !

nie jestem kosztorysantem ( i pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi ) , ale wg mnie dla budynku realizowanego w " tradycji "

szacunkowy koszt stanu zamkniętego to około 2000,-zł / m2

szacunkowy koszt stanu "developerskiego" 3000 - 3200,-zł / m2

do zamieszkania 3500,-zł / m2

... do tego dochodzi zagospodarowanie, media, itd

czy budynek jest realizowany jako modułowy, czy w tradycji, przykładowe drzwi podnoszono przesuwne 2,2 x 6m kosztują tyle samo !

napisz : za co 2727zł/m2 ? za jaki stan ( etap ) realizacji budynku ?

... do tego dochodzi zagospodarowanie, media, itd

Część kosztów niewiele zależy od wielkości domu. Kotłownia/pomieszczenie techniczne i jej wyposażenie czy dom ma 55m2, czy 110m2 kosztuje prawie tyle samo (i tak kocioł, zasobnik i rekuperator najmniejsze wystarczą). Zbudowanie szamba czy przyłączy - tak samo. Papierkologia - bardzo podobnie. Więc im mniejszy dom, tym taki wskaźnik jak koszt m2 PU większy.

Zgodze się z przedmówcami: bez względu czy murowany czy drewniany, straty przy pożarze takie same. Więc to argument raczej średni. Zastanawia mnie tylko skąd macie informacje że drewniane są w tej samej cenie co murowane? W przyszłym roku startuje z budową, ponad miesiąc temu wysłałem projekt do ok 20 firm (10 do murowanych, 10 do szkieletowych). Ceny szkieletów były wyższe o ok 30 - 50 tys [powierzchnia ok 210 m2 po podłogach]). Więc buduje murowany bo tańszy. Keramzyt jeszcze droższy. Kontenery - nie wiem, nie pytałem. Ale u mnie budowali przedszkole z kontenerów: ani szybciej, fundament taki sam jak pod murowany, z zewnątrz i tak musi być ocieplony, zakres prac taki sam, jak nie większy. A o energooszczędności chyba nie ma za bardzo co mówić, bo to w końcu kontener z blachy. Więc gdzie tu sens? I energooszczędność?

Poza tym zastanawiam się po co autor ten wątek założył, skoro krytykuje wszystkich którzy mają nie taką rację jak powinni nie podając żadnych argumentów..

Edit: co do domu za 150 tys.: http://www.domza150tysiecy.pl/

Ceny szkieletów były wyższe o ok 30 - 50 tys [powierzchnia ok 210 m2 po podłogach]). Więc buduje murowany bo tańszy. Keramzyt jeszcze droższy.

... no i potwierdza się to co napisałem wcześniej. Szkieletówka jest droższa od technologi " tradycyjnej ". Wynika to moim zdaniem z większej robocizny przy "szkielecie" gdzie przykładowa ściana zewnętrzna złożona jest z X warstw ( w zależności od technologii szkieletowej, a jest ich sporo ), a przy " tradycji " można ograniczyć ilość warstw przegrody do dwóch : ściana murowana + izolacja. Nie neguje konstrukcji szkieletowej, jeśli kogoś na nią stać - jak najbardziej, pamiętając jednocześnie, że czy mamy ścianę szkieletową, tradycyjną, inną - wymogi stawiane tej przykładowej przegrodzie budowlanej są identyczne.

Witam wszystkich

Od dłuższego czasu nurtuje mnie myśl po jaką cholerę budować dom w tradycyjnej technologii murowanej ?

Kosztuje to sporo a i mnóstwo czasu zabiera.

Czy są jakieś plusy takiej technologii poza może tym że huragan go nie zmiecie ?

W skandynawii budują z drewna od pokoleń i są zadowoleni.

Na pewno taniej i szybciej.

Idąc dalej nasuwa mi się pytanie a dlaczego nie domy modułowe albo nawet z kontenerów morskich ?

Nie mam dużej rodziny toteż nie potrzebuję dużego domu.

A że jestem raczej za minimalizmem to takie domy modułowe mi się bardzo podobają.

Cena dużo niższa i praktycznie stawia się go od ręki.

Reasumując zadam zaczepne pytanie: jaki jest sens budowania domu metodą tradycyjną ?

Pozdrawiam

taki sam jak jeżdżenie maluchem jeżeli stać cie na mercedesa.

A ta ściana w tradycji to z ilu warstw śę sklada?

Czy sugerujesz że wystarczy wymurować ścianę z bloczka/cegły i koniec?

- nic nie sugeruje. Wymieniłem dwie podstawowe warstwy przegrody. Nie pisałem że wszystko " trzyma się " magicznym przyciąganiem ziemskim, czy też, że nie wymaga warstw wykończeniowych, wodochronnych ( co dotyczy również szkieletówki )

W Nowym Yorku 11 września 2001 roku w wyniku pożaru na kilku piętrach zawalił się budynek WTC7 (miał 47 pięter) o całowicie betonowej konstrukcji.

Paliło się tylko wyposażenie biurowe. Te kilka mebli.

Mowi sie, ze ktos w tym pomogl....

Jesli nie, to marnie ci Amerykanie buduja, bo w Europie:

http://bi.gazeta.pl/im/ab/f3/14/z21969067IER,Spalony-budynek-Grenfell-Tower-w-Londynie.jpg

- nic nie sugeruje. Wymieniłem dwie podstawowe warstwy przegrody. Nie pisałem że wszystko " trzyma się " magicznym przyciąganiem ziemskim, czy też, że nie wymaga warstw wykończeniowych, wodochronnych ( co dotyczy również szkieletówki )

Kolega Łukasz ma całkowitą racje :) Tam gdzie ściana w tradycyjnym budownictwie składa się tylko z cegły + zaprawy w szkielecie składa się z większej ilości warstw (płyta osp, kantówka, folia, wełna w środku). To o czym piszesz, czyli siatka, styropian, tynk lub KG występuje w każdej technologi, bez względu czy to murowany czy szkieletowy

Co ty piszesz?

Przecież to są teorie spiskowe. :)

A ten budynek z Londynu to myślisz że go wyremontują czy rozbiorą.

Myślisz że nasz inspektor budowlany pozwoliłby go wyremontować i ponownie zasiedlić?

Najwazniejsze, ze sie nikomu nie poskladal na glowe, co zwiększyloby ilość ofiar.

Edytowane przez fotohobby

Nie masz racji.

W ścianie szkieletowej nie ma styropianu na zewnątrz bo ocieplenie jest w ścianie.

Sciany szkieletowej w środku się nie tynkuje.

Poza tym.

Jakie znaczenie ma ilość warstw kiedy ściane szkieletową można postawić 10 razy szybciej niż ścianę tradycyjną.

Mam kilka szkieleciaków w dzielnicy, chyba mają jeszcze ocieplenie poza scianą, albo styro, albo welne, ale kazdy ma tynk sisi, czy tego typu, wiec klej siatka i tynk też poszedl.

Czas jest oczywiscie wazny, tyle, ze budowa domu, to nie zawody w lapaniu pchel. Poza tym, co komu po szybkosci stawiania scian, jak np na polecanego glazurnika trzeba kilka miesiecy poczekac ?

Edytowane przez fotohobby

Jak paliły sie tylko meble? Po zderzeniu samolotu z budynkiem nastąpił wybuch paliwa a temperatura jego spalania osiągneła tysiące stopni C powodując stopienie się stali także tej konstrukcyjnej w betonie. Średnie to porównanie do Londynu gdzie był zwykły pożar instalacji wewnątrz budynku.

Spróbuj, wybudować (do zamieszkania) dom metodą tradycyjną w miesiąc, albo nawet dwa, od wejścia na plac budowy z gotowym fundamentem.

Mój dziany sąsiad postawił budynek od gołej działki (kwiecień) do zamieszkania (sierpien lub początek wrzesnia). Budynek tradycyjny z BK, parterowy, dachówka ceramiczka, dach bardzo wyszukany. powierzchnia domu okolo 150m2. W padzierniku zrobili mu też ogrodznenie a w listopadzie kostke. OCzywiście przy budowie pracowało kilka ekip na raz i nie jest to dom z watku "czy da sie wybodować dom do 200tys" :)

Edytowane przez cactus