fotohobby 26.11.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Tylko w USA tradycyjna to szkieletowa. Dobrze - tradycyjna dla nas, czyli murowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A gdzie napisałem w poprzedniej wiadomości że to szkieletowy, drewniany ? Domy modułowe są z różnych materiałów. Proponuję czytać ze zrozumieniem i nie zaśmiecać wątku. No to uscislij z czego mialby powstac ten dom 55m2 za 150000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Widocznie są jeszcze droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 26.11.2017 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) Widocznie są jeszcze droższe. człowieku w takim tempie zaśmiecasz wątek że nie dziwi ilość twoich postów widać, że traktujesz to jako sport pisać byle co byleby tylko pisać Edytowane 26 Listopada 2017 przez iso2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.11.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jeden z najlepszych energetycznie domów na forum był zbudowany w technologii szkieletowej . Miał co prawda parę oszczędzaczy w postaci reku szarych ścieków i kolektora słonecznego. I nie był to mały dom bo coś około 140-150 mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.11.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Dostałem ofertę na dom modułowy ok 55m2 w kwocie 150 000 PLN. Bardzo proszę o podanie ceny wymurowania domu o takiej powierzchni. 150 000 PLN / 55m2 = 2727zł / m2 - czyli " szału " nie ma ! nie jestem kosztorysantem ( i pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi ) , ale wg mnie dla budynku realizowanego w " tradycji " szacunkowy koszt stanu zamkniętego to około 2000,-zł / m2 szacunkowy koszt stanu "developerskiego" 3000 - 3200,-zł / m2 do zamieszkania 3500,-zł / m2 ... do tego dochodzi zagospodarowanie, media, itd czy budynek jest realizowany jako modułowy, czy w tradycji, przykładowe drzwi podnoszono przesuwne 2,2 x 6m kosztują tyle samo ! napisz : za co 2727zł/m2 ? za jaki stan ( etap ) realizacji budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 ... do tego dochodzi zagospodarowanie, media, itd Część kosztów niewiele zależy od wielkości domu. Kotłownia/pomieszczenie techniczne i jej wyposażenie czy dom ma 55m2, czy 110m2 kosztuje prawie tyle samo (i tak kocioł, zasobnik i rekuperator najmniejsze wystarczą). Zbudowanie szamba czy przyłączy - tak samo. Papierkologia - bardzo podobnie. Więc im mniejszy dom, tym taki wskaźnik jak koszt m2 PU większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 człowieku w takim tempie zaśmiecasz wątek że nie dziwi ilość twoich postów widać, że traktujesz to jako sport pisać byle co byleby tylko pisać Zadalem pytanie odnośnie tej oferty, moze odpowiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 27.11.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Zgodze się z przedmówcami: bez względu czy murowany czy drewniany, straty przy pożarze takie same. Więc to argument raczej średni. Zastanawia mnie tylko skąd macie informacje że drewniane są w tej samej cenie co murowane? W przyszłym roku startuje z budową, ponad miesiąc temu wysłałem projekt do ok 20 firm (10 do murowanych, 10 do szkieletowych). Ceny szkieletów były wyższe o ok 30 - 50 tys [powierzchnia ok 210 m2 po podłogach]). Więc buduje murowany bo tańszy. Keramzyt jeszcze droższy. Kontenery - nie wiem, nie pytałem. Ale u mnie budowali przedszkole z kontenerów: ani szybciej, fundament taki sam jak pod murowany, z zewnątrz i tak musi być ocieplony, zakres prac taki sam, jak nie większy. A o energooszczędności chyba nie ma za bardzo co mówić, bo to w końcu kontener z blachy. Więc gdzie tu sens? I energooszczędność? Poza tym zastanawiam się po co autor ten wątek założył, skoro krytykuje wszystkich którzy mają nie taką rację jak powinni nie podając żadnych argumentów.. Edit: co do domu za 150 tys.: http://www.domza150tysiecy.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.11.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Ceny szkieletów były wyższe o ok 30 - 50 tys [powierzchnia ok 210 m2 po podłogach]). Więc buduje murowany bo tańszy. Keramzyt jeszcze droższy. ... no i potwierdza się to co napisałem wcześniej. Szkieletówka jest droższa od technologi " tradycyjnej ". Wynika to moim zdaniem z większej robocizny przy "szkielecie" gdzie przykładowa ściana zewnętrzna złożona jest z X warstw ( w zależności od technologii szkieletowej, a jest ich sporo ), a przy " tradycji " można ograniczyć ilość warstw przegrody do dwóch : ściana murowana + izolacja. Nie neguje konstrukcji szkieletowej, jeśli kogoś na nią stać - jak najbardziej, pamiętając jednocześnie, że czy mamy ścianę szkieletową, tradycyjną, inną - wymogi stawiane tej przykładowej przegrodzie budowlanej są identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 To tylko oznacza że po pożarze rozbiórka będzie jeszcze droższa. Tylko co ma się palić by osiągnąć długotrwale wysoką temperaturę? te kilka mebli? Bo sama cena w miarę atrakcyjna sugeruje coś takiego. Dolicz VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 27.11.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Witam wszystkich Od dłuższego czasu nurtuje mnie myśl po jaką cholerę budować dom w tradycyjnej technologii murowanej ? Kosztuje to sporo a i mnóstwo czasu zabiera. Czy są jakieś plusy takiej technologii poza może tym że huragan go nie zmiecie ? W skandynawii budują z drewna od pokoleń i są zadowoleni. Na pewno taniej i szybciej. Idąc dalej nasuwa mi się pytanie a dlaczego nie domy modułowe albo nawet z kontenerów morskich ? Nie mam dużej rodziny toteż nie potrzebuję dużego domu. A że jestem raczej za minimalizmem to takie domy modułowe mi się bardzo podobają. Cena dużo niższa i praktycznie stawia się go od ręki. Reasumując zadam zaczepne pytanie: jaki jest sens budowania domu metodą tradycyjną ? Pozdrawiam taki sam jak jeżdżenie maluchem jeżeli stać cie na mercedesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.11.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Dolicz VAT Tylko jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.11.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 A ta ściana w tradycji to z ilu warstw śę sklada? Czy sugerujesz że wystarczy wymurować ścianę z bloczka/cegły i koniec? - nic nie sugeruje. Wymieniłem dwie podstawowe warstwy przegrody. Nie pisałem że wszystko " trzyma się " magicznym przyciąganiem ziemskim, czy też, że nie wymaga warstw wykończeniowych, wodochronnych ( co dotyczy również szkieletówki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.11.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 W Nowym Yorku 11 września 2001 roku w wyniku pożaru na kilku piętrach zawalił się budynek WTC7 (miał 47 pięter) o całowicie betonowej konstrukcji. Paliło się tylko wyposażenie biurowe. Te kilka mebli. Mowi sie, ze ktos w tym pomogl.... Jesli nie, to marnie ci Amerykanie buduja, bo w Europie: http://bi.gazeta.pl/im/ab/f3/14/z21969067IER,Spalony-budynek-Grenfell-Tower-w-Londynie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 27.11.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 - nic nie sugeruje. Wymieniłem dwie podstawowe warstwy przegrody. Nie pisałem że wszystko " trzyma się " magicznym przyciąganiem ziemskim, czy też, że nie wymaga warstw wykończeniowych, wodochronnych ( co dotyczy również szkieletówki ) Kolega Łukasz ma całkowitą racje Tam gdzie ściana w tradycyjnym budownictwie składa się tylko z cegły + zaprawy w szkielecie składa się z większej ilości warstw (płyta osp, kantówka, folia, wełna w środku). To o czym piszesz, czyli siatka, styropian, tynk lub KG występuje w każdej technologi, bez względu czy to murowany czy szkieletowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.11.2017 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Co ty piszesz? Przecież to są teorie spiskowe. A ten budynek z Londynu to myślisz że go wyremontują czy rozbiorą. Myślisz że nasz inspektor budowlany pozwoliłby go wyremontować i ponownie zasiedlić? Najwazniejsze, ze sie nikomu nie poskladal na glowe, co zwiększyloby ilość ofiar. Edytowane 27 Listopada 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.11.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Nie masz racji. W ścianie szkieletowej nie ma styropianu na zewnątrz bo ocieplenie jest w ścianie. Sciany szkieletowej w środku się nie tynkuje. Poza tym. Jakie znaczenie ma ilość warstw kiedy ściane szkieletową można postawić 10 razy szybciej niż ścianę tradycyjną. Mam kilka szkieleciaków w dzielnicy, chyba mają jeszcze ocieplenie poza scianą, albo styro, albo welne, ale kazdy ma tynk sisi, czy tego typu, wiec klej siatka i tynk też poszedl. Czas jest oczywiscie wazny, tyle, ze budowa domu, to nie zawody w lapaniu pchel. Poza tym, co komu po szybkosci stawiania scian, jak np na polecanego glazurnika trzeba kilka miesiecy poczekac ? Edytowane 27 Listopada 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 27.11.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Jak paliły sie tylko meble? Po zderzeniu samolotu z budynkiem nastąpił wybuch paliwa a temperatura jego spalania osiągneła tysiące stopni C powodując stopienie się stali także tej konstrukcyjnej w betonie. Średnie to porównanie do Londynu gdzie był zwykły pożar instalacji wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 27.11.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Spróbuj, wybudować (do zamieszkania) dom metodą tradycyjną w miesiąc, albo nawet dwa, od wejścia na plac budowy z gotowym fundamentem. Mój dziany sąsiad postawił budynek od gołej działki (kwiecień) do zamieszkania (sierpien lub początek wrzesnia). Budynek tradycyjny z BK, parterowy, dachówka ceramiczka, dach bardzo wyszukany. powierzchnia domu okolo 150m2. W padzierniku zrobili mu też ogrodznenie a w listopadzie kostke. OCzywiście przy budowie pracowało kilka ekip na raz i nie jest to dom z watku "czy da sie wybodować dom do 200tys" Edytowane 27 Listopada 2017 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts