Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozważania na temat technologii budowy domu

iso2

Recommended Posts

Jak paliły sie tylko meble? Po zderzeniu samolotu z budynkiem nastąpił wybuch paliwa a temperatura jego spalania osiągneła tysiące stopni C powodując stopienie się stali także tej konstrukcyjnej w betonie. Średnie to porównanie do Londynu gdzie był zwykły pożar instalacji wewnątrz budynku.

W ten budynek akurat nic nie uderzylo...

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W Nowym Yorku 11 września 2001 roku w wyniku pożaru na kilku piętrach zawalił się budynek WTC7 (miał 47 pięter) o całowicie betonowej konstrukcji.

Paliło się tylko wyposażenie biurowe. Te kilka mebli.

Tam paliło się przede wszystkim paliwo lotnicze.

Nie przechowuję tego u siebie.

Nie planuję także nadwyrężać konstrukcji wlatując w nią samolotem.

Pamiętam z forum kilka pożarów u forumowiczów. Zwykle pożar ograniczał się do jednego pomieszczenia i był łatwy do opanowania.

Spłonął ze szczętem tylko ten szkielet.

Edytowane przez Elfir

Ale to jest 5 miesięcy.

Jeśli przyjmiemy że fundament był gotowy po miesiącu to nadal 4 miesiące a nie dwa.

Jak komuś się tak spieszy, ze musi się wprowadzić natychmiast, stać go na droższą technologię i na to, że dom po wybudowaniu od razu będzie tańszy niż koszt budowy to faktycznie może to być wybór dla niego.

Podejrzewam, że jest to niewielki procent budujących na tym forum.

Foto - o budynku, na który miała wpływ wysoka temperatura sąsiednich pożarów, rozpryskane w okolicy paliwo i podmuch wybuchu. Podejrzewam się, na domy moich sąsiadów nikt zamachów samolotowych nie będzie robił.

co do szkieletowca - to na pewno jest szybciej ale nie dużo szybciej. SSO otwarty jest szybko a reszta to juz pratycznie to samo.

Nie jest taniej, albo niewiele taniej. Masa przykładów na forum, również wsród moich znajomych bylo wielkie rozczarowanie że budowa wyszła tyle samo co tradycyjnego. Za to ilość spapranych rzeczy czy przy takim domu jest x razy wieksza niż tradycyjnego.

Tam paliło się przede wszystkim paliwo lotnicze.

Miłośnicy teorii spiskowych tu akurat mają rację. Paliwo lotnicze nie jest w stanie nadwerężyć stalowej konstrukcji, a taką miało WTC. Za to może stanowić rozpałkę dla aluminium. To aluminium powaliło dwie wieże.

Jaki jest sens pisania o warstwach kiedy istotny jest czas budowy i czas po jakim, po skończeniu budowy, można się wprowadzić do domu.

- to jeszcze powinieneś doliczyć czas i nakłady ponoszone w trakcie eksploatacji budynku.

- nie sztuką jest zaprojektować, czy też wybudować szybko, ale również to, by te nakłady zminimalizować do niezbędnego minimum.

przykładowa ( pierwsza z brzegu ) ściana w konstrukcji szkieletowej drewnianej

http://www.debal.pl/dom/images/przekroj.gif

debal.pl

i jeszcze jedna :

http://www.domylimba.pl/pl/obrazki/sciana_zew.jpg

domylimba.pl

firmy jw - przykładowe !

takie ściany się dłużej realizuje, a niżeli ściany tradycyjne " dwuwarstwowe ", nie wspominając o tolerancji wymiarowej, modułowej, ... w trakcie realizacji tych ścian

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Ja moj dom tez wycenilem w trzech firmach, w konstrukcji szkieletowej.

Jedna firma byla nastawiona jedynie na budownictwo modułowe, mieli na stronie pięć projektow roznej wielkosci i te faktycznie nie zabijaly cena.

Za to przystosonanie innego projektu - kosmos cenowy

Pozostale na pierwszy rzut oka kusily cena, a potem okazywalo sie, ze w wycenie brak fumdamentu, welna podlej jakosci, marne okna, najtansze, pospolite dachówki.

Po zrobieniu tego tak, jak sobie ten dom wyobrazalismy, kwota byla wyąsza, niz ostatecznie wydaliśmy.

Do tego wycenilem jeden dom w technologii drewna litego, klejonego.

Prezentowal się pięknie, inwestor zachwalal, ale cena byla kosmiczna.

Choc w tym przypadku mnie to nie zdziwilo, bo to faktycznie dom z dewna, duzo lepszy od szkieleciaka.

W domach z drewna płaci się drogo za materiał czyli samo drewno konstrukcyjne, płyty osb oraz za to że buduje i myśli za nas ekipa bo na dobrą sprawę to podpisujemy tą umowę i w sumie nic nas nie obchodzi, możemy nawet nie zaglądać na działkę. A co nam wybudują to już inna sprawa. W technologii murowanej duża część domów powstaje w systemie gospodarczym i bardzo gospodarczym (czytaj samemu), wiele prac inwestorzy robią sami lub zlecają je "fachowcom" lub "złotym rączkom" co też różnie wychodzi ale jest zdecydowanie taniej. Jak się dopytywałem znajomego od szkieleciaków o cenę płyt osb i drewna to hm kupują je w ilościach hurtowych i po cenie producenta a niestety inwestor płaci za to jakby kupował indywidualnie. Tak więc wykonawcy zarabiają nie tylko na robociźnie ale i na materiale ... a chyba jest na czym zarobić ;).

W okresie podstawówki byłem świadkiem kilku pożarów, dom drewniany spłonął doszczętnie, tylko piwnica ocalała. Pozostałe domy murowane po wysuszeniu z wody użytej do gaszenia, czy naprawy spalonego dachu są normalnie użytkowane do dzisiaj. Tak więc tutaj plus na konto technologii tradycyjnej.

To wolny kraj, mogę przebywać gdzie chcę. Jak chcesz się bawić w reklamę to wykup konto.

[EDYTOWANO TEKST OBRAŹLIWY] Jest to forum dyskusyjne a temat jest otwarty dla wszystkich. Rozumiem, że oczekiwałeś innych odpowiedzi, ale to nie powód dla których masz obrażać forumowiczów.

Jest opcja ignoruj.

Trzeba było albo inaczej zadać pytanie, jeśli szukasz innych odpowiedzi, albo pogodzić się z tym, że inni mają odmienne poglądy.

Edytowane przez Elfir

NIST w swoim raporcie napisał że WTC7 zawalił się w wyniku pożaru na kilku piętrach i uszkodzeniu ściany bocznej.

Czyli zawalił się w wyniku wcześniejszego uszkodzenia konstrukcji a niekoniecznie od pożaru

Edytowane przez Elfir

-

przykładowa ( pierwsza z brzegu ) ściana w konstrukcji szkieletowej drewnianej

http://www.debal.pl/dom/images/przekroj.gif

debal.pl

i jeszcze jedna :

http://www.domylimba.pl/pl/obrazki/sciana_zew.jpg

domylimba.pl

firmy jw - przykładowe !

Tylko ze te przekroje to akurat przykład jak sie nie powinno budować. A już ten styro ryflowany to kpina. Mnozy sie bzdurne warstwy,wklada wełne to opinia o szkieleciach leci.

W okresie podstawówki byłem świadkiem kilku pożarów, dom drewniany spłonął doszczętnie, tylko piwnica ocalała. Pozostałe domy murowane po wysuszeniu z wody użytej do gaszenia, czy naprawy spalonego dachu są normalnie użytkowane do dzisiaj. Tak więc tutaj plus na konto technologii tradycyjnej.

Niestety to jest nietrafiony atut albowiem gdyby wszyscy dbali o niepalność to w Polsce nie królowałby wszechobecny, palny styropian.

Odpowiadając przykładem na przykład ja już jako dorosły byłem świadkiem jak dom murowany spłonął doszczętnie od pożaru sadzy w kominie.

Ktoś już wcześniej napisał że konstrukcja dachu zazwyczaj jest drewniana a więc będzie się palić wspaniale.

W Nowym Yorku 11 września 2001 roku w wyniku pożaru na kilku piętrach zawalił się budynek WTC7 (miał 47 pięter) o całowicie betonowej konstrukcji.

Paliło się tylko wyposażenie biurowe. Te kilka mebli.

Z tego co pamiętam to walnął samolot w budynek i eksplodował.

Naruszył konstrukcję i budynek się zawalił a nie spłonął ...

Niestety to jest nietrafiony atut albowiem gdyby wszyscy dbali o niepalność to w Polsce nie królowałby wszechobecny, palny styropian.

Odpowiadając przykładem na przykład ja już jako dorosły byłem świadkiem jak dom murowany spłonął doszczętnie od pożaru sadzy w kominie.

Ktoś już wcześniej napisał że konstrukcja dachu zazwyczaj jest drewniana a więc będzie się palić wspaniale.

Styropian nie jest palny. Jest samogasnacy. Bez stałego dopływu ognia się nie pali.

Palna sadza w kominie - kolejny powód dlaczego nie należy używać pieców w domach.

Zgadza się, m.in. dlatego ja robię lane skosy nad poddaszem. Jeden z tych pożarów dotyczył właśnie dachu- dach się spalił, ale cała reszta ocalała. Dla mnie jest to argument za domem murowanym z zelbetem nad głową.

co do szkieletowca - to na pewno jest szybciej ale nie dużo szybciej. SSO otwarty jest szybko a reszta to juz pratycznie to samo.

Nie jest taniej, albo niewiele taniej. Masa przykładów na forum, również wsród moich znajomych bylo wielkie rozczarowanie że budowa wyszła tyle samo co tradycyjnego. Za to ilość spapranych rzeczy czy przy takim domu jest x razy wieksza niż tradycyjnego.

Zgadzam się, szybkość postawienia takiego domu szkieletowego jest dużym atutem.

Jeśli chodzi o ilość spapranych rzeczy to bym nie zgodził się.

W każdym domu niezależnie od technologii kiepski wykonawca może zawsze coś spieprzy.

Tak samo jak w przypadku wykonawców producentów domów w technologii szkieletowej można podzielić na dobrych i złych.

Wystarczy poczytać opinię w internecie.

Jest jednak polska firma, która stawia domy szkieletowe w 99% na zachodzie Europy i tam ma świetną opinię.

Oczywiście sprzedaje tam ze względu na wyższą cenę albowiem w Polsce sporo osób nadal buduje sposobem gospodarczym a to ma wpływ na ceną.

Na zachodzie praktycznie mało kto bawi się w sposób gospodarczy budowy domu.