Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prądożerna automatyka sterująca ogrzewaniem podłogowym

Wadolek

Recommended Posts

a może go włącz? i nie dlatego, ze ja tak piszę, ale dla przyzwoitości.

W tym przedświątecznym okresie jest dobra okazja, żeby przemysleć swoje zachowanie, racje i zastanowić się czy jest sens obrażać innych bez powodu. Naprawdę nie urośniesz w oczach innych obrażając kogoś z kim się nie zgadzasz.

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdyby taki uklad byl dobrze zaprojektowany moglby ciagnac w spoczynku 1watt a chwile przestawiania pobieralyby 10w przez kilka sekund. Mamy do czynienia z blednym pomiarem lub porażką. Najlatwiej sprawdzic to reka jesli urzadzenia nie sa cieple to bledny pomiar a jesli cieple to wadliwie zaprojektowane urzaxzenia

W tym przedświątecznym okresie jest dobra okazja, żeby przemysleć swoje zachowanie, racje i zastanowić się czy jest sens obrażać innych bez powodu. Naprawdę nie urośniesz w oczach innych obrażając kogoś z kim się nie zgadzasz.

nie zachowuj sie jak pisowiec, sam to robi a zarzuca innym.

Sam zacząłeś mnie obrażać i zrób dokładnie to co napisałeś: Przemyśl i zastanów się.

Ja tylko wytykałem Twoje błędne myślenie i domyślanie się.

Na tym kończę dyskusje z Toba, bo takimi tekstami widać, że wycofujesz sie rakiem ze swoich racji.

Edytowane przez Slawko123

@mistalova, @adam626, nie wiadomo co za urządzenia ma autor. Wy sprawdzacie zwykłe sterowniki na baterie, a co ma autor? producent, typ? nie wiadomo, nie napisał.

to tak jakby porównywać, np. telewizory, jeden pobiera 20W a drugi 500W .

Wydaje mi sie dopóki autor nie poda jakie ustrojstwa posiada, to pozostaje dywagacja i pisanie nie zawsze zgodnie z rzeczywistością.

Nie zmienia to jednak faktu, ze każda automatyka prąd żre, więcej lub mniej, ale żre :)

nie zachowuj sie jak pisowiec, sam to robi a zarzuca innym.

Sam zacząłeś mnie obrażać i zrób dokładnie to co napisałeś: Przemyśl i zastanów się.

w którym miejscu Cie obraziłem? Stwierdzenie że sie mylisz to nie obraza. Za to ty rzucasz kolejne epitety typu "pisowiec".

Ja tylko wytykałem Twoje błędne myślenie i domyślanie się.

Na tym kończę dyskusje z Toba, bo takimi tekstami widać, że wycofujesz sie rakiem ze swoich racji.

No proszę Cię,.. takie układy pobierają minimalne moce w spoczynku, zresztą osoby wyżej to potwierdzają. Autor albo bardzo źle zmierzył albo ma uszkodzony układ. Daj już spokój. Czasami wystarczy powstrzymać się od klawiatury.

autor posiada 31 siłowników na listwach. Nie wiem czy sa inne, ale wszystkie jakie znajduje w sklepach sa termoelektryczne normalnie zamknięte lub normalnie otwarte czyli stan przeciwny od normalnego wymaga ciągłego zasilania. Załóżmy, ze autor ma siłowniki normalnie zamknięte, aby grzały mu wszystkie petle, kazdy siłownik musi mieć ciągłe zasilanie na poziomie 3W ( przykładowy SIŁOWNIK DO PODŁOGÓWKI STT-230/2S M30) czyli 31x3W=93W ciagłego poboru. to jest moc ciagła, kiedy siłownik już otworzył petle, w momencie otwierania pobiera znacznie więcej (vide post #29)

Czuję się zwyczajnie oszukany, bo nikt mi nie mówił, nigdzie nie było i nadal nie ma informacji ile pojedyńcze podzespoły biorą energii. Jest tylko lakoniczna wartość 2W na siłowniku a to też nie do końca prawda :) bo potrafi wziąć ponad 15W przy podnoszeniu. Później spada do wartości nieznacznie poniżej 2W
Tu widać, ze autor dobrze pomierzył ma siłowniki co pobierają 2W w stanie spoczynku, ale sa i takie co razem z listwą pobierają (vide post #42)
Listwa z podpietym jednym silownikiem w trakcie pracy pobiera 4,2W....
jeden, a razy 31?

Reasumując autor dobrze pomierzył i wszystko zgadza sie z danymi katalogowymi i Jego automatyką

• 3 weeks później...
czyli producenci siłownikow do zaworów produkują buble. Bo taki silownik powinien być de facto pozycjonerem zaworu i prad powinien pobierać jedynie w czasie zmiany położenia.

Siłowniki to nic innego niż elektromagnes wciągający metalowy rdzeń , podczas ruchu pokonuje siłę spręzyny powrotnej więc ciągnie więcej watów , potem w czasie np.otwarcia pobiera już tylko prąd podtrzymujący by rdzeń stał w miejscu. Żeby siłownik pobierał prąd tylko w czasie zmiany położenia musiałby być napędzany silniczkiem elektrycznym z przekładnią ślimakową czy obiegową tak jak to ma miejsce w regulatorach jakie montuje się na termostaty w grzejnikach. Sławko 123 dokładnie Ci wyjaśnił sprawę i ma rację więc postaraj się czytać ze zrozumieniem.

buble raczej nie, ale produkują to co ludzie kupują i są megaszczęsliwi z posiadanej automatyki która jest im całkowicie zbędna.

Jak dla mnie, to taka automatyka w domu jednorodzinnym służy do przykrycia i zrekompensowania bubla w postaci źle zrobionej instalacji CO

Siłowniki to nic innego niż elektromagnes wciągający metalowy rdzeń , podczas ruchu pokonuje siłę spręzyny powrotnej

akurat te co ja znalazłem to były termoelektryczne i działały jak taki termostat przy grzejniku z tym, ze "ogrzewaczem" była jakaś grzałka.

Tu https://www.caleffi.com/sites/default/files/file/01198_pl.pdf dokładny opis z ładnymi kolorowymi rysunkami i przekrojami

edit: sam teraz doczytałem do końca ten dokument a tam na końcu "Prąd rozruchu ≤ 1 A." dla jednej wersji, a dla drugiej "Prąd rozruchu ≤ 250 mA." czyli jeden model pobiera 220W a drugi 55W w momencie włączenia, oczywiście jest to chwila, ale jest. jak juz sie nagrzeje i otworzy no to juz duuuzo mniej albo 15mA albo 13mA,

o ile pojedyńczy to znikomo mało, ale jak jest ich wiecej to sie zbiera, tu 1W-acik, tam 1W-acik i w sumie nie wiadomo skąd robi sie 200W-acików :)

edit2:

czas otwarcia tez nie jest krótki 300s do 80% i 600s(10minut) do pełnych 100%.

Czyli przez 10 minut pobiera moc od 220(55)W do 3W

tego nie wiem, nie napisali. o ile napisali jaki prąd płynie w stanie pracy dla napiec 230V i 24V w zależności od wersji, to prąd rozruchu podany jest jeden.

nie miałem tego w reku, nie mierzyłem.

Ale taki może być, on płynie przez pierwsze milisekundy, także jest możliwe. To jest prąd rozruchu, po kilkuset milisekundach a nawet wcześniej, jak element grzejny sie podgrzeje, to prąd maleje, bo wzrasta opór elementu grzejnego.

A i ten czas otwarcia 300-600s dotyczy tego co pobiera mniej pradu przy rozruchu, ten 1A otwiera sie od 120 do 180s

• 1 month później...
Panowie,teraz szczerze.Mam w planach polozyc OP na 140m² parterowki.Niech mi ktos objasni jak czlowiekowi nie majacemu pojecia o tych tematach:potrzeba jest stosowania calej automatyki do tego typu ogrzewania?.Gdzies czytam,ze to zupelnie zbedne,niepotrzebne,zrace prad,drogie.Kazdy hydraulik z ktorym dotychczas rozmawialem twierdzi,ze to jest niezbedne jak chce miec utrzymana zadana temp w pokojach.Podpowiecie jak to zrobic bez zbednych kosztow?Dodam,ze na działce jest gaz ziemny.Chcialbym uniknac takich naprawde niepotrzebnych gazdzetow.I gdzie mozna zlecic zrobienie projektu,bo na razie wstawiaja mi 10cm rozstawy wszedxie.Wszystkim doradzajacym z gory dziekuje!

potrzeba jest stosowania calej automatyki do tego typu ogrzewania?.Gdzies czytam,ze to zupelnie zbedne,niepotrzebne,zrace prad,drogie.Kazdy hydraulik z ktorym dotychczas rozmawialem twierdzi,ze to jest niezbedne

[...]

wstawiaja mi 10cm rozstawy wszedxie.

Jak dają co 10cm wszędzie, to potem trzeba się nakombinować z automatyką, żeby to jakoś działało.

Więc masz prosty test - jak spec chce dawać wszędzie ten sam rozstaw, to mu podziękuj. Jak do tego chce automatykę z termostatami pokojowymi - poszczuj psami.

Jak znajdziesz takiego, co zrobi projekt i dobierze rozstawy i powie, że automatyki nie trzeba co najwyżej dostroi na rotametrach - zatrudnij.

Jak nie znajdziesz - zamów projekt w necie (pewnie warto w pakiecie z porządnym OZC) i poszukaj takiego wykonawcy, co nie będzie mądrzejszy od kury, i po prostu wykona wg projektu bez prób jego ulepszania (i pilnuj, patrz na ręce, żeby faktycznie nie poprawiał projektu).

Jak dają co 10cm wszędzie, to potem trzeba się nakombinować z automatyką, żeby to jakoś działało.

Więc masz prosty test - jak spec chce dawać wszędzie ten sam rozstaw, to mu podziękuj. Jak do tego chce automatykę z termostatami pokojowymi - poszczuj psami.

Jak znajdziesz takiego, co zrobi projekt i dobierze rozstawy i powie, że automatyki nie trzeba co najwyżej dostroi na rotametrach - zatrudnij.

Jak nie znajdziesz - zamów projekt w necie (pewnie warto w pakiecie z porządnym OZC) i poszukaj takiego wykonawcy, co nie będzie mądrzejszy od kury, i po prostu wykona wg projektu bez prób jego ulepszania (i pilnuj, patrz na ręce, żeby faktycznie nie poprawiał projektu).

Wielkie dzieki!!!Wlasnie cos mi tutaj ,,smierdzialo,,.A mozesz mi wytlumaczyc jak sterowac temp w pokojach?Bo ja to rozumiem tak,ze ustawiam dana temp np 20st,wlaczam podlogowke w pazdzierniku i wylaczam w kwietniu.Ale jak to sie dopasowuje do syt na zewnatrz?Jesli jest np -10 ,a za pare dni 2+.?Sam to dopasowuje,czy jak?

Sam to dopasowuje,czy jak?

Kocioł tym steruje na podstawie temperatury zewnętrznej, temperatury zasilania i powrotu z uwzględnieniem krzywej grzewczej.

Podział ciepła między pomieszczenia ustawiasz raz (ewentualnie jeszcze przez jakiś czas dopieszczasz) za pomocą rotametrów.