Zig_Zag 10.12.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Zamierzam sprzedać dom z 2003r., który posiada elewację sidingową tj. panelową. Kilka osób oglądało i o ile uznają, że dom duży, funkcjonalny (ściana 50 cm- podwójne ocieplenie wełna+styropian), kilka systemów ogrzewania itd. o tyle kręcą nosem na widok elewacji. Proponowałem upust cenowy na wymianę na tynk mokry ale jak to w życiu, szczególnie panie chciałby mieć widok już a nie czekać...ach te "baby"- hehehhe. Jak uważacie jest sens zmieniać elewację przed sprzedażą?, ta obecna jest w stanie idealnym panele VOX 13 cm szer., jeśli tak to jakie tynki są teraz praktyczne, jeżeli będę zmieniał nie chcę oszczędzać na wykonaniu czy grubości styropianu, aby mnie potem nabywca nie przeklinał.Czy wymiana elewacji wiąże się z jakimiś wnioskami, pozwoleniami itd.? Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Zig_Zag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 16.12.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Nikt nie doradzi? - hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.12.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Klient kręci nosem na elewacje , jeśli nie ma nic innego do skrytykowania. Tak bardzo potrzebujesz kasy? Tak cię ciśnie? Cokolwiek nie zrobisz zawsze będzie źle. Odcień nie trafiony, faktura brzydka, ziarno nie takie bla,bla,bla. Spokojne Twoje wolne ruchy, pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 30.12.2017 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Czy wymiana elewacji wiąże się z jakimiś wnioskami, pozwoleniami itd.? Do 3-ch razy sztuka , może ktoś się jednak odezwie? Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Zig_Zag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 30.12.2017 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Tak bardzo potrzebujesz kasy? Tak cię ciśnie? Cokolwiek nie zrobisz zawsze będzie źle. Odcień nie trafiony, faktura brzydka, ziarno nie takie bla,bla,bla. Spokojne Twoje wolne ruchy, pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł. Właściwie to nie ma parcia na kasę, jest tylko problem, - zimą trzeba ogrzewać, doglądanie itd. ps. Dalej nie mam powiadomień na maila o odpowiedziach w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrecki 02.01.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Moim zdaniem masz po prostu pecha do klientów - dom to nie jest zakup w stylu nowego swetra albo butów. Ludzie, którzy kupują z rynku wtórnego muszą się liczyć z koniecznością pójścia na jakiś kompromis. Ja bym nie zmieniał elewacji pod sprzedaż - a skąd wiesz czy to w ogóle podniesie cenę sprzedaży? Ja bym raczej wzmógł podejrzliwość jakbym miał do kupienia dom ze świeżo nałożoną elewacją. Może sprzedawca chciał coś ukryć? To tak jakbyś umył przed sprzedażą silnik auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 02.01.2018 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Dom, działka to są produkty które sprzedają się wolno: miesiącami, latami - jeśli chcesz wziąć za niego cenę rynkową. Musisz być przygotowany, że obejrzy 100 klientów, a jeden kupi. Jak ktoś będzie zdecydowany, a jedynie wybrzydza na elewację, to zaproponuj, że w przedwstępnym akcie notarialnym zawrzesz zobowiązanie do wymiany elewacji w jakimś terminie. Nawet nie musi być akt przedwstępny. Uzgodnisz, że po kupnie twoim obowiązkiem będzie wymiana elewacji w jakimś tam terminie i dopiero po tym następi wydanie nieruchomości kupującemu. Uzgodnij z klientem na jaką elewację, kolor itp. i przelicz sobie, że o tyle mniej dostaniesz kasy - ile dołożysz do elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 02.01.2018 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Moim zdaniem masz po prostu pecha do klientów - dom to nie jest zakup w stylu nowego swetra albo butów. Ludzie, którzy kupują z rynku wtórnego muszą się liczyć z koniecznością pójścia na jakiś kompromis. Ja bym nie zmieniał elewacji pod sprzedaż - a skąd wiesz czy to w ogóle podniesie cenę sprzedaży? Ja bym raczej wzmógł podejrzliwość jakbym miał do kupienia dom ze świeżo nałożoną elewacją. Może sprzedawca chciał coś ukryć? Nie zależy mi na podniesieniu ceny sprzedaży, mam teraz cenę od której chcę dokonać upustu na wymianę elewacji, jak wymienię to po prostu trzymam się tej ceny i już, no wiadomo krakowskim targiem coś się zbije na dobrą gorzałę (parapetówka) - hehhehe. Ukryć?- czy ja wiem, co masz na myśli pękającą ścianę, to wtedy od środka by były ślady, no nie wiem może się mylę..., teraz jak mam siding to też może być cokolwiek pod nim ukryte Uzgodnisz, że po kupnie twoim obowiązkiem będzie wymiana elewacji w jakimś tam terminie i dopiero po tym następi wydanie nieruchomości kupującemu. Uzgodnij z klientem na jaką elewację, kolor itp. i przelicz sobie, że o tyle mniej dostaniesz kasy - ile dołożysz do elewacji. Jedna pani wstępnie poszła na taką propozycję ale zażyczyła sobie kolor jasno zielony (groszek) i dopiero wtedy się zdecyduje jak zobaczy to w realu, inna zaś chciałaby zostać przy białym ale nie siding. Ciężko ludziom dogodzić. Dałem już ogłoszenie na oferii ale sam się biję z myślami co zrobić Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Zig_Zag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.01.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Jedna pani wstępnie poszła na taką propozycję ale zażyczyła sobie kolor jasno zielony (groszek) i dopiero wtedy się zdecyduje jak zobaczy to w realu, inna zaś chciałaby zostać przy białym ale nie siding. Niezłe baby. Trzeba mieć tupet, żeby zażądać od ciebie zainwestowania w ciemno sporych kwot, a ona ... wtedy się zastanowi. Niech sobie sama pomaluje. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 03.01.2018 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Niezłe baby. Trzeba mieć tupet, żeby zażądać od ciebie zainwestowania w ciemno sporych kwot, a o ona ... wtedy się zastanowi Niech sobie sama pomaluje. Klient nasz Pan, chce temu sprostać ale faktycznie niektórym trudno dogodzić, jedna rzecz jest jeszcze dosyć ciekawa, oglądało kilka rodzin a decyzję ostateczną podejmują za każdym razem kobiety i to powiedzmy typowe humanistki, absolutnie nie techniczne podejście do sprawy. Mam w domu kilka ciekawych/praktycznych rozwiązań np. wentylację grawitacyjną w każdym pokoju , 3 systemy ogrzewania, kominek z płaszczem wodnym, kompletny drenaż całego budynku, opady po sidingu spływają do opaski wokół budynku a dalej drenażem do kanalizacji deszczowej (zero wilgoci na ścianach), studnia z własnym ujęciem wody ... i inne - i to pomijają, w ogóle nie rozwijają tematu natomiast elewacja jest najważniejsza . Chciałoby się powiedzieć "nie szata zdobi człowieka (tut.dom)", no ale jak to w życiu podobnie jest z ludźmi, najpierw zakochujemy się w fizjonomii partnera/partnerki a dopiero z czasem odkrywamy prawdziwe wady/zalety. Dałem ogłoszenie na Oferii, czekam na oferty firm i biję się z myślami ... Ostatnio oglądała dom rodzina 30-paro latków z dziećmi - biorą "od zaraz", bo funkcjonalny tylko najpierw muszą sprzedać mieszkanie i zapracować na kredyt, bo nie spełniają kryteriów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts