jaromkv 14.12.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Jakie powinien być kabel ziemny pociągnięty od skrzynki do domu. Długość około 55 m, sieć pracuję w TT, 3 fazy, zabezpieczenie 20 a. Moc przyłączeniowa 12 kv. Dim jednorodzinny 110 m/2Ze słupa do skrzynki ZE dało kabel YAKXS 4x35 mm. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 14.12.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Ja w podobnej sytuacji tylko przy odległości ponad 70m i mocy 14KW dałem YAKXS 4X35.U Ciebie myślę, że YAKXS 4X25 powinien starczyć lub 4x16 YKY w miedzi jak masz $$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.12.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 a to nie jest określone w warunkach technicznych z zakładu energetycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.12.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 a to nie jest określone w warunkach technicznych z zakładu energetycznego? Nie nie jest, WLZ jest Twoj a nie ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 14.12.2017 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Nie ma tego w WT. Mam wykonać przyłącz kablem o średnicy dobranym przez projektanta. A pytam dlatego, że mam dwie możliwości umiejscowienia skrzynki. Bliżej domu i dalej. Osobiście wolałbym dalej, ale rzecz jasna cena kabla również gra rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.12.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Nie ma tego w WT. Mam wykonać przyłącz kablem o średnicy dobranym przez projektanta. No i masz odpowiedz, projektant czy elektryk powinni sobie poradzic z doborem kabla. Chcesz taniej zasugeruj im alu i dobiora ci przekroj tak by nie bylo to przewymiarowane jak w ktoryms poscie wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.12.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 No właśnie u mnie przekrój WLZ był określony w warunkach technicznych. Chyba że coś źle pamiętam. A pamietam ze musiałem doczytać jaki kabel mam kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.12.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 w WT masz określony tylko kabel do złącza, ale to działka ZE. WLZ masz określony w projekcie domu lub w projekcie instalacji elektrycznej domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 14.12.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Jeden 12 kW drugi 14 kW. To za PRL ludzie mający tylko kasprzaka i franie mieli większe moce przyłączeniowe. Rok 2017, nowoczesne domy, z dużą ilością elektroniki i urządzeń prądożernych i przyłącze trójfazowe z 4 kW na fazę. Czajnik, toster i jakieś inne bzdury na jednej fazie i egipskie ciemności w całym domu jak wywali zabezpieczenie przedlicznikowe. Nie wiem jak inne ZE, ale w PGE przyłącze trójfazowe to minimum 17 kW moc umowna, 22 kW przyłączeniowa, 32A przed licznikiem. Nie da się wziąć mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.12.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 No właśnie u mnie przekrój WLZ był określony w warunkach technicznych. Chyba że coś źle pamiętam. Dobrze pamiętasz, tak było, że ZE narzucał przekrój, materiał i ilosć żył w WLZ. Obecnie żaden dostawca nie pisze tej bredni w warunkach. Chyba PGE była ostatnim dostawcą, który zorientował się że inerguje w nie swoją instalację, opomiarowaną wcześciej, czyli jego "jurysdykcja" tam nie się siega. Jak napisano wcześniej, jest to w gestii projektanta instalacji odbiorczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 14.12.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Nie wiem jak inne ZE, ale w PGE przyłącze trójfazowe to minimum 17 kW moc umowna, 22 kW przyłączeniowa, 32A przed licznikiem. Nie da się wziąć mniej.Nie da się?? Naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 14.12.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Tak mi powiedziano w PGE Obrót. Może to też zależy od regionu Polski. Poza tym przyłącze trójfazowe poniżej 17 kW to jakiś idiotyzm. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 14.12.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Kiedyś minimum to było 6 kW, ale dostali 260 tys. kary od UOKiKu za praktyki monopolistyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.12.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Jeden 12 kW drugi 14 kW. To za PRL ludzie mający tylko kasprzaka i franie mieli większe moce przyłączeniowe. Rok 2017, nowoczesne domy, z dużą ilością elektroniki i urządzeń prądożernych i przyłącze trójfazowe z 4 kW na fazę. Czajnik, toster i jakieś inne bzdury na jednej fazie i egipskie ciemności w całym domu jak wywali zabezpieczenie przedlicznikowe. Nie wiem jak inne ZE, ale w PGE przyłącze trójfazowe to minimum 17 kW moc umowna, 22 kW przyłączeniowa, 32A przed licznikiem. Nie da się wziąć mniej. Mam właśnie 22kW w PGE i zabezpieczenia w skrzynce są większe niż 32A. Tylko nie pamiętam ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 14.12.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Przyłącze trójfazowe 6 kW? Jeżeli chodzi o jednofazowe to u mnie 5,5 kW moc przyłączeniowa i umowna, oraz 25 A przed licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 14.12.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Mam właśnie 22kW w PGE i zabezpieczenia w skrzynce są większe niż 32A. Tylko nie pamiętam ile. Masz 22 kW mocy umownej, ale 26 kW przyłączeniowej i zabezpieczenie powinno być 40 A. Ja też mam przed licznikiem 40 A, ale moc przyłączeniowa i umowna to 26 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.12.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Przyłącze 16 kw i wszytko na prąd w tym ogrzewanie - grzejniki a nie pc. Nie widzę zastosowania dla przyłącza 26kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.12.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Dobrze pamiętasz, tak było, że ZE narzucał przekrój, materiał i ilosć żył w WLZ. Obecnie żaden dostawca nie pisze tej bredni w warunkach. Chyba PGE była ostatnim dostawcą, który zorientował się że inerguje w nie swoją instalację, opomiarowaną wcześciej, czyli jego "jurysdykcja" tam nie się siega. Jak napisano wcześniej, jest to w gestii projektanta instalacji odbiorczej. Wtedy to jeszcze był ZEWT, teraz PGE. Czyli dobrze pamiętałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) w PGE przyłącze trójfazowe to minimum 17 kW moc umowna, 22 kW przyłączeniowa, 32A przed licznikiem. Nie da się wziąć mniej. Mam w PGE 14kW mocy przyłączeniowej 3f. Rodzaj i usytuowanie zabezpieczenia głównego: topikowe (rozłącznik bezpiecznikowy) 40 A w złączu kablowym.; zabezpieczenie w złączu pomiarowym: nadmiarowo-prądowe (przedlicznikowe) w obudowie przystosowanej do plombowania 25 A. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 14.12.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 10 kW i 3 fazy, niesamowite. Da się z tym funkcjonować normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts