Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel od skrzynki do domu

Recommended Posts

Jeden 12 kW drugi 14 kW. To za PRL ludzie mający tylko kasprzaka i franie mieli większe moce przyłączeniowe. Rok 2017, nowoczesne domy, z dużą ilością elektroniki i urządzeń prądożernych i przyłącze trójfazowe z 4 kW na fazę. Czajnik, toster i jakieś inne bzdury na jednej fazie i egipskie ciemności w całym domu jak wywali zabezpieczenie przedlicznikowe. Nie wiem jak inne ZE, ale w PGE przyłącze trójfazowe to minimum 17 kW moc umowna, 22 kW przyłączeniowa, 32A przed licznikiem. Nie da się wziąć mniej.

No właśnie u mnie przekrój WLZ był określony w warunkach technicznych. Chyba że coś źle pamiętam.

Dobrze pamiętasz, tak było, że ZE narzucał przekrój, materiał i ilosć żył w WLZ.

Obecnie żaden dostawca nie pisze tej bredni w warunkach. Chyba PGE była ostatnim dostawcą, który zorientował się że inerguje w nie swoją instalację, opomiarowaną wcześciej, czyli jego "jurysdykcja" tam nie się siega.

Jak napisano wcześniej, jest to w gestii projektanta instalacji odbiorczej.

Jeden 12 kW drugi 14 kW. To za PRL ludzie mający tylko kasprzaka i franie mieli większe moce przyłączeniowe. Rok 2017, nowoczesne domy, z dużą ilością elektroniki i urządzeń prądożernych i przyłącze trójfazowe z 4 kW na fazę. Czajnik, toster i jakieś inne bzdury na jednej fazie i egipskie ciemności w całym domu jak wywali zabezpieczenie przedlicznikowe. Nie wiem jak inne ZE, ale w PGE przyłącze trójfazowe to minimum 17 kW moc umowna, 22 kW przyłączeniowa, 32A przed licznikiem. Nie da się wziąć mniej.

Mam właśnie 22kW w PGE i zabezpieczenia w skrzynce są większe niż 32A. Tylko nie pamiętam ile.

Dobrze pamiętasz, tak było, że ZE narzucał przekrój, materiał i ilosć żył w WLZ.

Obecnie żaden dostawca nie pisze tej bredni w warunkach. Chyba PGE była ostatnim dostawcą, który zorientował się że inerguje w nie swoją instalację, opomiarowaną wcześciej, czyli jego "jurysdykcja" tam nie się siega.

Jak napisano wcześniej, jest to w gestii projektanta instalacji odbiorczej.

Wtedy to jeszcze był ZEWT, teraz PGE. Czyli dobrze pamiętałem.

w PGE przyłącze trójfazowe to minimum 17 kW moc umowna, 22 kW przyłączeniowa, 32A przed licznikiem. Nie da się wziąć mniej.

Mam w PGE 14kW mocy przyłączeniowej 3f.

Rodzaj i usytuowanie zabezpieczenia głównego: topikowe (rozłącznik bezpiecznikowy) 40 A w złączu kablowym.;

zabezpieczenie w złączu pomiarowym: nadmiarowo-prądowe (przedlicznikowe) w obudowie przystosowanej do plombowania 25 A.

Edytowane przez Kaizen