cudak 15.12.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Witam, Na mojej działce przez sam środek przebiega rura drenarska (sąsiada), która odprowadza wodę do rowu melioracyjnego na tyłach mojej działki. Rura jest zakopana na głębokości 100 cm (początek działki) i ponad 150cm (koniec działki). Zamierzam budować dom na płycie fundamentowej gdzie głębokość zakopanego drenu wynosi średnio około 120cm. 1. Czy mogę swobodnie bez żadnych przeciwwskazań budować dom, a właściwie płytę fundamentową nad tą rurą drenarską ? Skoro potrzebuję wykopu do około 100cm.2. W przypadku gdybym mógł budować płytę nad rurą to czy w przyszłości nie ma żadnego zagrożenia o podmywaniu domu ?3. Czy lepiej przebudować istniejącą rurę drenarską ? Jakie są to koszty ? Ile czasu to trwa ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.12.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Na jakiej zasadzie została umieszczona ta rura drenarska ? Dawałeś jakieś pozwolenie sąsiadowi? Rura musi zostać zlikwidowana, tam miałem u siebie. Inaczej nie będzie pozwolenia na budowę. Chyba, że rura została zrobiona nielegalnie i nie ma jej na planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.12.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Witam, Na mojej działce przez sam środek przebiega rura drenarska (sąsiada), która odprowadza wodę do rowu melioracyjnego na tyłach mojej działki. Rura jest zakopana na głębokości 100 cm (początek działki) i ponad 150cm (koniec działki). Zamierzam budować dom na płycie fundamentowej gdzie głębokość zakopanego drenu wynosi średnio około 120cm. 1. Czy mogę swobodnie bez żadnych przeciwwskazań budować dom, a właściwie płytę fundamentową nad tą rurą drenarską ? Skoro potrzebuję wykopu do około 100cm. 2. W przypadku gdybym mógł budować płytę nad rurą to czy w przyszłości nie ma żadnego zagrożenia o podmywaniu domu ? 3. Czy lepiej przebudować istniejącą rurę drenarską ? Jakie są to koszty ? Ile czasu to trwa ? Pozdrawiam - nie projektuje się obiektów, jak również nie realizuje się ich na istniejących sieciach, instalacjach, .... - jeśli to nie Twoja rura drenarska, a koliduje z budową budynku i przebiega na Twojej działce, napisz pisemko ( lub dogadaj się z sąsiadem ) aby przebudował swoją ( nie Twoją ! ) instalację, przełożył ją w inne miejsce poza zakresem i w bezpiecznej odległości od Twoich fundamentów i innych elementów zagospodarowania działki. - mapa do celów projektowych nie pokazuje tej instalacji ? projektant pominął ją w projektowaniu i lokalizacji budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 15.12.2017 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Kupiłem działkę i wtedy znajomy sąsiad powiedział mi, że jest tu gdzieś rura. Zadzwoniłem do melioracji żeby mi coś podpowiedzieli, oni oczywiście nie mieli żadnych map itp. rzeczy, ale coś mówił, że w takim przypadku napisze stosowną informację przy pozwoleniu na budowę. Chyba coś w stylu, że na działce istnieją czynne urządzenia melioracyjne. Po dłuższej rozmowie powiedział, że to nie problem, bo jak przy budowie natrafię na rurę to żebym przełożył i po problemie Rura w 100% została zrobiona nielegalnie, bo w melioracji nic nie mają, ale po moim telefonie (chyba źle zrobiłem) coś tam już wiedzą Że rura jest na działce, ale nikt oprócz mnie nie wie dokładnie gdzie Ona jest. No teraz to i Wy już wiecie To było pewnie na takiej zasadzie, że sąsiadowi podchodziła woda i postanowił sobie ułożyć rurę i tyle Na mapie do celów projektowych nie ma żadnych śladów. P.S. Czy jeśli jest to nielegalne i rura nie jest drenem rolniczym to jest sprawa melioracji ? Edytowane 15 Grudnia 2017 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 15.12.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Nie zawsze drenaż jest na mapie zasadniczej/do celów projektowych. Ja tak miałem. Teren był zmelioryzowany i projekt należało uzgodnić w Zarządzie Melioracji. Jeżeli melioracja tak podchodzi to sprawy, to pewnie jest to jakaś samowolka. I ciesz się, że pozwoleń wodno-prawnych, aby to ruszyć nie musisz załatwiać. Sprawdź WZ albo MPZP co mówi o melioracji. Od tego powinno się zacząć rozmowę. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 15.12.2017 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Zapis z MPZP, mój teren to MN1 8. W zakresie odprowadzania wód opadowych i roztopowych: 1) ustala się odprowadzenie ze szczelnych powierzchni jezdni, placów manewrowych i parkingów do istniejącej i projektowanej sieci kanalizacji deszczowej zlokalizowanej na obszarze oraz poza obszarem objętym planem; 2) ustala się średnicę nowych przewodów sieci kanalizacji deszczowej minimalnie 200 mm; 3) dopuszcza się odprowadzenie poprzez układy podczyszczające ze szczelnych powierzchni jezdni, placów manewrowych i parkingów do gruntu, rzeki S..... oraz kanałów i rowów melioracyjnych; 4) dopuszcza się gromadzenie w szczelnych zbiornikach przeciwpożarowych zlokalizowanych na terenach oznaczonych na rysunku planu symbolami P1, P2 i P3; 5) dopuszcza się odprowadzenie z terenów oznaczonych symbolami MN1, MN2, MN3, MN4, MN5, MN6 MN7, MN8, MN9, MN10, MN11, MN12 oraz powierzchni niezabudowanych na pozostałych terenach do gruntu; 6) dopuszcza się odprowadzenie z terenów oznaczonych symbolami MN1, MN2, MN3, MN4, MN5, MN6 MN7, MN8, MN9, MN10, MN11, MN12 oraz powierzchni niezabudowanych na pozostałych terenach do sieci kanalizacji deszczowej, rzeki S..... oraz kanałów i rowów melioracyjnych; 7) dopuszcza się gromadzenie na terenie oznaczonym symbolem MN9 w sztucznych zbiornikach wodnych o powierzchni maksymalnie 350m². Podejrzewam, że jest to bardziej burzówka niż drenaż. Nie chcę się kłócić z sąsiadem, bo to znajomy. Chcę po prostu załatwić sprawę żebym nie miał wybudowanego domu na tej rurze. Mam pomysł:Może przy pracach fundamentowych samemu zrobić obejście kupując te 50 metrów rury drenarskiej i po sprawie ? Edytowane 15 Grudnia 2017 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.12.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Nie zawsze dreny są na mapach. Na naszej ulicy tak było że miejscowość w latach 70-tych "wystąpiła ze spółki wodnej" (cokolwiek to znaczy) i w ten sposób urząd melioracji przestał się interesować istniejącymi instalacjami. Na tyle skutecznie że w w 2008 roku nie było ich na mapach. Instalacje były i działały o czym boleśnie przekonał się nasz sąsiad jak mu wybiło cudowne źródło wybiło tuż pod bramą. Dren przechodził mu centralnie pod domem. Zrobiliśmy obejście i po sprawie. Na własną rękę bo urząd melioracji nie był tematem zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.12.2017 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, Na mojej działce przez sam środek przebiega rura drenarska (sąsiada), która odprowadza wodę do rowu melioracyjnego na tyłach mojej działki. Rura jest zakopana na głębokości 100 cm (początek działki) i ponad 150cm (koniec działki). Zamierzam budować dom na płycie fundamentowej gdzie głębokość zakopanego drenu wynosi średnio około 120cm. 1. Czy mogę swobodnie bez żadnych przeciwwskazań budować dom, a właściwie płytę fundamentową nad tą rurą drenarską ? Skoro potrzebuję wykopu do około 100cm. 2. W przypadku gdybym mógł budować płytę nad rurą to czy w przyszłości nie ma żadnego zagrożenia o podmywaniu domu ? 3. Czy lepiej przebudować istniejącą rurę drenarską ? Jakie są to koszty ? Ile czasu to trwa ? Pozdrawiam poczta priv Instalacja nie twoja i samowolka, lecz zalewać będzie twoje dywany/parkiety czy co tam położysz. Zrób obejście średnica nie mniejszą niż istniejąca , ze studzienkami na załamaniach i po ptokach. Spokój jest bezcenny. Na mapie nie ma, znalazłeś poczas wykonywania inwestycji i awaryjnie usuwasz przeszkody= wykonujesz obejście. Kierbud zrobi wpis do DB. Resztę szczegółow powie ci geodeta. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 15.12.2017 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 I tak też chyba zrobię Kupię rurę drenarską i studzienki i z głową to sobie zrobię. Wujek google się kłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 15.12.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Ale skoro to nie Twoje to dlaczego Ty masz za to płacić i sam robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 15.12.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Ale skoro to nie Twoje to dlaczego Ty masz za to płacić i sam robić? A może dlatego że to wykorzysta do zrzutu wody z swojego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.12.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Czy to rura do odprowadzania wody opadowej z dachu? Czy może rura z drenażu opaskowego wokół fundamentów sąsiada? Tak czy inaczej, zrób obejście, trójnik i sam skorzystaj, odprowadzając swoje wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 10.01.2018 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Przepraszam, że zostawiłem temat bez "monitoringu", ale stwierdziłem, że wszystko zostało wyjaśnione Oczywiście z grzeczności odpiszę na pytania i zadam kolejne Ale skoro to nie Twoje to dlaczego Ty masz za to płacić i sam robić? CO proponujesz ? Czy to rura do odprowadzania wody opadowej z dachu? Czy może rura z drenażu opaskowego wokół fundamentów sąsiada? Tak czy inaczej, zrób obejście, trójnik i sam skorzystaj, odprowadzając swoje wody. Nie mam pojęcia jakiego rodzaju woda jest odprowadzana tą rurą Edytowane 10 Stycznia 2018 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts