Kaizen 17.12.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ogrzewanie cały czas pracuje dzisiaj podniodniosłem trochę temp. Do tej pory na zasilaniu miałem około 30 stopni a na powrocie 23-24 w domu w najbliższym pokoju było 22 stopnie a w ostatnim 20 to max Na zdjęciach masz taką samą temperaturę zasilania jak powrotu. Żeby wnioskować, że przepływ jest za mały, to różnica temperatur musi być za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigly113 17.12.2017 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Na zdjęciu zasilania temp jest 30 a na powrocie 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Na zdjęciu zasilania temp jest 30 a na powrocie 25 A to nie kwestia perspektywy? Ale jeżeli nawet to 5*, to jak najbardziej OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.12.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 U siebie mam wadliwe rotametry. Nie puszczają wody, lub w minimalnej ilości. Może u Ciebie jest podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigly113 17.12.2017 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Możliwe że sa popsuje. Chociaż teraz patrzyłem na ostatnim do którego nie podłączyłem pętli i lekko to odkrecilem i leci woda. A jakie powinno byc ciśnienie żeby dobrze działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigly113 17.12.2017 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Z temp jest ok tyle że jak podnieść temp w tym ostatnim pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.12.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Podnieś temp. zasilania, a w pokojach, w których zrobi się za ciepło zmniejsz przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.12.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Z temp jest ok tyle że jak podnieść temp w tym ostatnim pokoju? Na obiegu ostatniego pokoju wykręć maksymalnie rotametr (max przepływ) resztę minimalnie przykręć by przepływ na nich nie spadł poniżej ok.1,5 l/min i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigly113 17.12.2017 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 1,5 l to ja nie mogę osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigly113 17.12.2017 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Wydaje mi się że to wina zawory mieszjacego. Rozkreciłem to na części i w nim są bardzo małe szczeliny+male ciśnienie i to moze może być przyczyną. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.12.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Wydaje mi się że to wina zawory mieszjacego. Rozkreciłem to na części i w nim są bardzo małe szczeliny+male ciśnienie i to moze może być przyczyną. Co o tym myślicie? Jeżeli temp zasilania jest taka jak podajesz z zasilania to jest ok. Raczej problem tkwi w zespole mieszającym to on ma mielić wodę w pętlach i to on wraz z pompą decydują o wielkości przepływu na rotametrach, to jego ustawienia lub złe działanie powinno Cię zainteresować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigly113 17.12.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 To co teraz powinienem zrobić wymienić na inny moze ominąć jego przy rozdzielacz a wstawić większy na instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.12.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Zawór mieszający tylko dopuszcza odpowiednią ilość wody z zasilania do układu OP-tak jak kolega wyżej napisał wpływa na temperaturę układu, za poziom przepływu odpowiada pompa i zawory/rotametry pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.12.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ogrzewanie cały czas pracuje dzisiaj podniodniosłem trochę temp. Do tej pory na zasilaniu miałem około 30 stopni a na powrocie 23-24 w domu w najbliższym pokoju było 22 stopnie a w ostatnim 20 to max Spróbuj odciąć zaworami rozdzielacz od zasilania, włącz pompę , jeżeli przepływy są za niskie to coś się dzieje z bypassem (nie domyka się) lub z mieszaczem (może rzeczywiście ma za małe przekroje i dławi przepływ) lub zaworami zamykającymi (mogły się zaciąć ,sprawdż po odkręceniu białego pokrętła czy iglice wychodzą do góry czuli się otwierają) lub rotametrami (przytkane , zabrudzone, za mało wykręcone do góry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamkam007 13.01.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Witam, mam identyczny rozdzielacz jak smigly113 i też przepływy na rotametrach nie podnoszą się. A jak zamknę wszystkie pętle i zostawię jedną otwartą to max przepływ jaki pokazuję rotametr to 1l/m. Pompa za słaba? (grundfos upm3 flex as 25-70) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 14.01.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 A ja sądzę że jest za mały zaw.3D co z tego że 1" ale jaki jest Kvs tego zaworu?11 pętli to sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts