Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak przepływu w rozdzielaczu

smigly113

Recommended Posts

Ogrzewanie cały czas pracuje dzisiaj podniodniosłem trochę temp. Do tej pory na zasilaniu miałem około 30 stopni a na powrocie 23-24 w domu w najbliższym pokoju było 22 stopnie a w ostatnim 20 to max

Na zdjęciach masz taką samą temperaturę zasilania jak powrotu.

Żeby wnioskować, że przepływ jest za mały, to różnica temperatur musi być za duża.

Wydaje mi się że to wina zawory mieszjacego. Rozkreciłem to na części i w nim są bardzo małe szczeliny+male ciśnienie i to moze może być przyczyną. Co o tym myślicie?

Jeżeli temp zasilania jest taka jak podajesz z zasilania to jest ok. Raczej problem tkwi w zespole mieszającym to on ma mielić wodę w pętlach i to on wraz z pompą decydują o wielkości przepływu na rotametrach, to jego ustawienia lub złe działanie powinno Cię zainteresować

Ogrzewanie cały czas pracuje dzisiaj podniodniosłem trochę temp. Do tej pory na zasilaniu miałem około 30 stopni a na powrocie 23-24 w domu w najbliższym pokoju było 22 stopnie a w ostatnim 20 to max

Spróbuj odciąć zaworami rozdzielacz od zasilania, włącz pompę , jeżeli przepływy są za niskie to coś się dzieje z bypassem (nie domyka się) lub z mieszaczem (może rzeczywiście ma za małe przekroje i dławi przepływ) lub zaworami zamykającymi (mogły się zaciąć ,sprawdż po odkręceniu białego pokrętła czy iglice wychodzą do góry czuli się otwierają) lub rotametrami (przytkane , zabrudzone, za mało wykręcone do góry)

• 1 year później...