Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skrzynka elektryczna na działce dom w SSZ

Recommended Posts

Problemem jest zawsze to, że pytają o adres gdzie będzie świadczona usługa, a mając tylko SSZ nie masz numeru przyznanego i trzeba kombinować:)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru

Ja tam miałem numer, zanim zacząłem budowę. Mam działkę leśną niedaleko - nie można nawet budować. A ma ulicę i nr.

SSZ niczego nie zmienia - nie ma przecież instalacji której można zrobić pomiary i protokół dostarczyć do ZE.

Formalnie nie ma czegoś takiego, jak taryfa budowlana. Można jednak wnioskować o prąd tymczasowy, albo docelowy. Przy czym docelowy nie musi być do domu - może być do podpięcia przyczepki kempingowej, żebym sobie w wakacje wodę na herbatkę zagotował.

Ja też dałem się przekonać, i wnioskowałem o C. Bez sensu. Jak jeszcze stropu nie miałem to złożyłem wniosek o zmianę na G - i dostałem. Złożyłem na piśmie - bardziej z ciekawości, jak mi uzasadnią odmowę. Ale okazało się, że to urban legend z tą C "taryfą budowlaną"/

Edytowane przez Kaizen

Złożyłem na piśmie - bardziej z ciekawości, jak mi uzasadnią odmowę. Ale okazało się, że to urban legend z tą C "taryfą budowlaną"/
Ale tak było, dopóki ludzie nie doszli do świadomości, że są po prostu naciągani na ... działalność gospodarczą, której nigdy nie prowadzili.

Wiele postów, wiele tematów na tym i innych forach napisano.

Czyli reasumując, od razu dostałeś taryfe G, bez wcześniejszej C?

Nie, najpierw rękami elektryka z pełnomocnictwem, co mi robił erbetkę i przekonywał (tak jak i na gębę pracownicy PGE) zawnioskowałem o C11. Po kilku miesiącach dopiero poszedłem po rozum do głowy (jeszcze nie było nawet stropu nad parterem) i zawnioskowałem o zmianę na G11 i bez problemu dostałem.

Nie, najpierw rękami elektryka z pełnomocnictwem, co mi robił erbetkę i przekonywał (tak jak i na gębę pracownicy PGE) zawnioskowałem o C11. Po kilku miesiącach dopiero poszedłem po rozum do głowy (jeszcze nie było nawet stropu nad parterem) i zawnioskowałem o zmianę na G11 i bez problemu dostałem.

Dzięki za info:)

W sprawie numeru domu, nie wiem czemu, ale u Nas przyznają numer dopiero jak jest odebrana budowa, działkę dostałem od rodziców, po podziale ich działki i ona także nie ma żadnego nr(tzn moja nie ma, im został stary nr oczywiście)

A ktore to ZE zada protokolu z pomiarow. Pomiary mozna zrobic i na jednym gniazdku w rozdzielnicy.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=403359

Skoro można na rozdzielnicy, to tylko potwierdza moje zdanie, że SSZ nie robi różnicy - czy rozdzielnica na zewnątrz, czy pod dachem .

Widać w reszcie kraju prawo funkcjonuje i wystarczy we wniosku zaznaczyć:

status budynku*:

1. budynek istniejący

2. budynek w trakcie budowy

3. budynek prognozowany

*) właściwe podkreślić

A nie można mieć prądu, jak nie ma budynku i się go nie planuje?

Jakoś PGE nie ma obiekcji z podłączeniem mi prądu na działce leśnej, na której stoi tylko altana i blaszak (obydwa obiekty nie są budynkami, nie są trwale związane z gruntem).

temp.jpg