robos2234 17.12.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Witam Mam skrzynkę na działce i dom w SSZ.Jak wygląda dalej procedura podłączenia prądu ? czy dalej jest coś takiego jak taryfa budowlana ? czy mogę od razu zakopać kabel od skrzynki do rozdzielacza w domu i stamtąd brać prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.12.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Taryfa budowlana jest nadal, ale nie musisz jej mieć, poczytaj na forum to znajdziesz metody. Masz prąd w tej skrzynce na działce ? Jak masz to wkopujesz odpowiedni kabel od złącza do rozdzielnicy w domu i prąd masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 17.12.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 No właśnie, co to za skrzynka? Twoja prywatna czy ZE? Bo jak ZE to sama się tam nie postawiła, tylko na podstawie wniosku i umowy, z której coś powinno wynikać przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 17.12.2017 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 dostałem coś takiego po podłączeniu zamontowaniu przez tauron skrzynki na działce i wykonaniu opląty w wysokości 1000zł https://zapodaj.net/4d2a08e21d9ee.jpg.html https://zapodaj.net/38a9a0adb3734.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 17.12.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Czyli potrzebujesz elektryka, który wykona podłączenie skrzynka-dom, wystawi na to odpowiednie papiery i z tym idziesz podpisać umowę na pobór prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 17.12.2017 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 a jaką dostanę taryfę czy muszę mieć budowlaną czy jak to wygląda ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 17.12.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Taką, jaką sobie załatwisz. Naprawdę jest o tym 100 wątków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 17.12.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 robos widzę że też z Rybnika jesteś, Ja w styczniu będe to załatwiał, najpierw budowlana a potem zaraz G, chyba że uda się załatwić od razu G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.12.2017 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Jak macie dom w SSZ to powinno się dać od razu taryfę G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 17.12.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Problemem jest zawsze to, że pytają o adres gdzie będzie świadczona usługa, a mając tylko SSZ nie masz numeru przyznanego i trzeba kombinować http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Jinikao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabzin82 17.12.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Niekoniecznie, ja nie miałem SSZ a numer budynku bez problemu otrzymałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Problemem jest zawsze to, że pytają o adres gdzie będzie świadczona usługa, a mając tylko SSZ nie masz numeru przyznanego i trzeba kombinować http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru Ja tam miałem numer, zanim zacząłem budowę. Mam działkę leśną niedaleko - nie można nawet budować. A ma ulicę i nr. SSZ niczego nie zmienia - nie ma przecież instalacji której można zrobić pomiary i protokół dostarczyć do ZE. Formalnie nie ma czegoś takiego, jak taryfa budowlana. Można jednak wnioskować o prąd tymczasowy, albo docelowy. Przy czym docelowy nie musi być do domu - może być do podpięcia przyczepki kempingowej, żebym sobie w wakacje wodę na herbatkę zagotował. Ja też dałem się przekonać, i wnioskowałem o C. Bez sensu. Jak jeszcze stropu nie miałem to złożyłem wniosek o zmianę na G - i dostałem. Złożyłem na piśmie - bardziej z ciekawości, jak mi uzasadnią odmowę. Ale okazało się, że to urban legend z tą C "taryfą budowlaną"/ Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 17.12.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Czyli reasumując, od razu dostałeś taryfe G, bez wcześniejszej C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.12.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Złożyłem na piśmie - bardziej z ciekawości, jak mi uzasadnią odmowę. Ale okazało się, że to urban legend z tą C "taryfą budowlaną"/ Ale tak było, dopóki ludzie nie doszli do świadomości, że są po prostu naciągani na ... działalność gospodarczą, której nigdy nie prowadzili. Wiele postów, wiele tematów na tym i innych forach napisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Czyli reasumując, od razu dostałeś taryfe G, bez wcześniejszej C? Nie, najpierw rękami elektryka z pełnomocnictwem, co mi robił erbetkę i przekonywał (tak jak i na gębę pracownicy PGE) zawnioskowałem o C11. Po kilku miesiącach dopiero poszedłem po rozum do głowy (jeszcze nie było nawet stropu nad parterem) i zawnioskowałem o zmianę na G11 i bez problemu dostałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 17.12.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Nie, najpierw rękami elektryka z pełnomocnictwem, co mi robił erbetkę i przekonywał (tak jak i na gębę pracownicy PGE) zawnioskowałem o C11. Po kilku miesiącach dopiero poszedłem po rozum do głowy (jeszcze nie było nawet stropu nad parterem) i zawnioskowałem o zmianę na G11 i bez problemu dostałem. Dzięki za info:) W sprawie numeru domu, nie wiem czemu, ale u Nas przyznają numer dopiero jak jest odebrana budowa, działkę dostałem od rodziców, po podziale ich działki i ona także nie ma żadnego nr(tzn moja nie ma, im został stary nr oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 17.12.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Widać w reszcie kraju prawo funkcjonuje i wystarczy we wniosku zaznaczyć:status budynku*: 1. budynek istniejący2. budynek w trakcie budowy3. budynek prognozowany*) właściwe podkreślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.12.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 SSZ niczego nie zmienia - nie ma przecież instalacji której można zrobić pomiary i protokół dostarczyć do ZE. / A ktore to ZE zada protokolu z pomiarow. Pomiary mozna zrobic i na jednym gniazdku w rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 A ktore to ZE zada protokolu z pomiarow. Pomiary mozna zrobic i na jednym gniazdku w rozdzielnicy. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=403359 Skoro można na rozdzielnicy, to tylko potwierdza moje zdanie, że SSZ nie robi różnicy - czy rozdzielnica na zewnątrz, czy pod dachem . Widać w reszcie kraju prawo funkcjonuje i wystarczy we wniosku zaznaczyć: status budynku*: 1. budynek istniejący 2. budynek w trakcie budowy 3. budynek prognozowany *) właściwe podkreślić A nie można mieć prądu, jak nie ma budynku i się go nie planuje? Jakoś PGE nie ma obiekcji z podłączeniem mi prądu na działce leśnej, na której stoi tylko altana i blaszak (obydwa obiekty nie są budynkami, nie są trwale związane z gruntem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts