Pratchawiec 23.12.2017 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Przeglądałem chińskie strony dotyczące PCPrzy okazji natknąłem się na artykuł dotyczący zanieczyszczenia powietrza przez kotły węglowe. Te same problemy, tylko skala innaNo i podjęte działania.Jak wynika z treści bez kasy ani i nich ani u nas się nie obejdzie Coal fired boilers for space heating are a key reason for air pollution, especially in the north of China. In theAir Pollution Prevention and Control Action Plan introduced by the State Council in September 2013, heat pumpapplication is recommended as an energy saving and clean energy space heating product to replace coal firedboilers.The Beijing-Tianjin-Hebei (BTH) region and surrounding areas will continue to intensify efforts to cut coalfired boilers over the next five years. Most of the areas without a district heating supply facility are located insuburbs of cities or rural areas and where it is unlikely that the gas distribution network will reach in the next fewyears. There will be a big electricity driven heating product market. In 2015, Beijing municipal governmentgives a subsidy of up to 24,000 to 28,000 RMB per household to families who use clean energy products, likeheat pumps, to replace coal fired boilers. The policy is expected to last for 3 to 5 years.In 2016, the targeted installation is more than 150,000 units in Beijing, comparing with 5,500 units in 2015.There is around 30 times increase. Tianjin, Shandong, and Hebei provinces will follow Beijing in 2017 tosupport the air source heat pump installation. CHPA estimated the market will increase by more than 200% in2017 edit działa google tłumacz Cały artykuł pod tym linkiem;http://hpc2017.org/wp-content/uploads/2017/05/O.2.1.1-Strategic-outlook-of-Heat-pump-development-in-China.pdf Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.12.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Varme- możliwości techniczne oczywiście są , tylko koszt nie jest przystępny ... Mariusz,jak najbardziej ,ale to nie tylko koszt -bo ja rozumiem jak ktoś nie ma kasy.Mam sąsiadów,bogaci ludzie,firma budowlana,którzy palą mokrym drewnem z resztkami z budowy i czym tam popadnie.Drugi lata do sklepu obok non stop wóda,browary itd.A puszcza z dymem co popadnie.A ja od niego słyszę-Co Pan robi ,że z Pana komina dymu nie widać? Ale mam i taką sąsiadkę,która ma z 80lat i co lato ciupie na pieńku opał na zimę,żeby przez lato wysechł.Taka butelki do pieca nie włoży.To ludzie z innych czasów. To kwestia mentalności.Trzeba zaostrzyć przepisy,pomóc najbiedniejszym i powoli robić to o czym pisałem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.12.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Mariusz,jak najbardziej ,ale to nie tylko koszt -bo ja rozumiem jak ktoś nie ma kasy.Mam sąsiadów,bogaci ludzie,firma budowlana,którzy palą mokrym drewnem z resztkami z budowy i czym tam popadnie.Drugi lata do sklepu obok non stop wóda,browary itd.A puszcza z dymem co popadnie.A ja od niego słyszę-Co Pan robi ,że z Pana komina dymu nie widać? Ale mam i taką sąsiadkę,która ma z 80lat i co lato ciupie na pieńku opał na zimę,żeby przez lato wysechł.Taka butelki do pieca nie włoży.To ludzie z innych czasów. To kwestia mentalności.Trzeba zaostrzyć przepisy,pomóc najbiedniejszym i powoli robić to o czym pisałem powyżej. Czyli tylko kompleksowe podejście do tematu tj edukacja, dofinansowanie lub ulgi , a na koniec ściganie spalających śmieci Ozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Myślałem, że dyskutujemy o polskich dopłatach, cenach programach, realiach. Dom z 1910 https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=35059.0 Dom jest w zimie tylko z ogrzewaniem pomocniczym, ponieważ jest używany głównie w okresie letnim. Tam, gdzie jest informacja o tym - jest mowa o dociepleniu. W innych przypadkach nie ma informacji o ociepleniu, ale moce pomp sugferują, że nie jest to to, co mogło zostać zainstalowane sto lat temu. Innan värmesystemet installerades passade man på att tilläggsisolera husets vindsutrymme med träfiberull. När sekelskifteshuset sedan renoverats i omgångar har detta påverkat ventilationen. Podtrzymuję stanowisko, że w stuletnim domu nie da się bez ocieplenia ogrzewać PC. Chyba, że jakiejś kosmicznej mocy i ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Skąd taki szacunek? Obserwując wyniki OZC straty maksymalne stanowią jakieś 2/3 zapotrzebowania. Czyli w tym wypadku 14kW. Czyli pewnie ZUBADAN 16kW dałby radę, a i tak trzeba pamiętać że taka moc to w porywach na 10-12 dni (a raczej nocy) potrzeba.. Nawet 23kW nie sięga do 50* GZ przy -20* DZ. Przynajmniej oficjalnie. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379158 Pytanie, jakie są kaloryfery i przy jakiej temperaturze sprężarka odmówi współpracy. A przy jakiej zabraknie mocy. Co do zapotrzebowania - mi jakoś co nie zmienię, to zapotrzebowanie (CO+CWU) jest bardzo bliskie obciążeniu przy -20 za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.12.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Nawet 23kW nie sięga do 50* GZ przy -20* DZ. Przynajmniej oficjalnie. Pytanie, jakie są kaloryfery i przy jakiej temperaturze sprężarka odmówi współpracy. A przy jakiej zabraknie mocy. Dobieranie mocy PC aby koniecznie sprężarką ciągnęło do -20 mija się z celem. Co nie zmienia faktu, ze są takie jednostki. Ja pisałem akurat o Mitsubishi ZUBADAN z dotryskiem czynnika. Co do zapotrzebowania - mi jakoś co nie zmienię, to zapotrzebowanie (CO+CWU) jest bardzo bliskie obciążeniu przy -20 za oknem. Ja patrzę na OZC potwierdzone z praktyką podpatrzone w wielu tutejszych DB -- tam straty maksymalne stanowią około 2/3 (kW/MWh) samego zapotrzebowanie na CO (CWU zwiększa jeszcze przepaść). Co tylko po raz kolejny potwierdza, że Twoje wyliczenia nie są poprawne. U mnie w durszlaku z PRAKTYKI podobnie wychodzi stosunek strat do zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.12.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 "Czy 100 letnie domy w PL to najwiekszy problem?"Nie. Po II światowej mało ich zostało.Problemem są 60-70 letnie.Problemem jest ustrój państwa, kadencyjność decydentów.Brak możliwości planowania na dziesięciolecia zamiast - na 4 lata a potem się zobaczy, najczęściej burzenie zbudowanego i jazda w odwrotnym kierunku...Tej sytuacji, jaka jest, w jeden sezon się nie zmieni nawet najsurowszymi zakazami czy nakazami. Co wiec można?- No, dokładnie to, co robimy!Ględzić o dupie maryni... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.12.2017 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Do us... śmierci bedę powtarzał że Onkel Biskmarck miał rację: POLAKOM NIE TRZEBA WOJNY, WYSTARCZY DAĆ IM SIE RZĄDZIC, SAMI SIĘ ZAŻRĄ. CODZIENNIE TO WIDZIMY GOŁYM OKIEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.12.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Bertha . Wypowiedź Twoja świadczy tylko o braku podstaw w edukacji.Poczytaj o początkach Niemiec, Francji, Włoch.Podstawy naszej państwowości zrodziły się o ok. 1000 lat później, aniżeli naszych sąsiadów i dlatego obecnie musimy nadganiać to opóźnienie. Musi to trwać i rodzi problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.12.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Bertha . Wypowiedź Twoja świadczy tylko o braku podstaw w edukacji. Poczytaj o początkach Niemiec, Francji, Włoch. Podstawy naszej państwowości zrodziły się o ok. 1000 lat później, aniżeli naszych sąsiadów i dlatego obecnie musimy nadganiać to opóźnienie. Musi to trwać i rodzi problemy. Zgoda, historycznie oczywiście że masz rację. Na nieszczęscie granice sa symboliczne, poki szlabanów nie przywrócą to jeździć wolno, więc jeżdżę i widzę jak ludzie żyją. I @ówno mnie obchodzi ze wybrańce naroda jeszcze z drzew nie zeszli, dlaczego mam się wstydzić że jestem Polakiem? Życie mam jedno i żadna pociecha że za dwa pokolenia może cywilizacyjnie dojdziemy do oczywistej oczywistości że niezgoda rujnuje a zgoda buduje, choć wieszcz pisał to 500 lat temu. Z historii pamiętam, że gdy 1863 chłopi stawiali kosy na sztorc, to w Londynie otwierano kolej miejską, początki metra. Gdy w 1886 carski namiestnik Sokrat Starynkiewicz budował wodociągi i kanalizację w Warszawie, prawidzwe Polaki walczyli z postępem chocby przez wydawnictwa o tytule „Kanalizacja miasta Warszawy jako narzędzie judaizmu i szarlatanerii w celu zniszczenia rolnictwa polskiego oraz wytępienia ludności słowiańskiej nad Wisłą” nakładem Gebethnera . cytat: ....Siły przymusowego postępu bowiem wymyśliły straszliwe narzędzie w postaci kanalizacji. Ten straszliwy wynalazek został stworzony właśnie w tym jednym celu, aby zniszczyć polskie rolnictwo. Eeeeh, szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 26.12.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Może ja dorzucę swoje 3 grosze. Dom 15 letni 180m2, ściany 12 styro, strop 30 wełny, okna plastik 2 szybowe, podłogówki około 20%, reszta duże grzejniki.Grzałem gazem ale drogo i wkurzał mne abonament stały. Wstawiłem śmieciucha 20 kw i paliłem drewnem, ale komin zapchany i lało się z pieca. Dostawiłem bufor 1500l ze złomu za 800 zł, do środka wrzuciłem wężownice na cwu przepływowo. Aktualnie trafiłem na klimę inwerter 8,5 w. zamiast jw wstawiłem wymiennik i grzeję dom. Wstawiłem ciepłomierz i licznik ciepła. Przy temperaturze 4 stopni w domu 22-23 stopnie. pompa proteza bierze 870 wat i oddaje 2.3 kw, na co daje 41 stopni.W taniej taryfie koszt 1 kw około 10 groszy w drogiej około 25 groszy( czyli tyle co gaz). Jak na razie w tym roku nie używałem śmieciucha. Gazu zużyłem w listopadzie około 25 m3 na dogrzane cwu i parę godzin co.Ogólnie jestem zadowolony lecz bufor mały - chyba dostawię drug 1500 l i to by starczyło na drogą taryfę. Koszt pradu do grzania co i cwu to 440 zł i 40 m3 gazu od 18 pażdiernika do dzisiaj tj 71 dni. Cobędzi w zimie obaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 17.01.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Witam, Nawiązując do tematu wyboru pompy ciepła do starego budynku, najważniejszym aspektem jest zapotrzebowanie na energię budynku oraz stan instalacji centralnego ogrzewania. Te aspekty wpływają w największym stopniu na opłacalność całej inwestycji. Przy braku izolacji przegród zewnętrznych oraz starej stolarce okiennej, ogrzewanie pompą ciepła może być nieopłacalne w porównaniu do kotłów na paliwa stałe. W sprawie doboru, wyceny oraz montażu pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 05.02.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam. Dom lata 70, ocieplony około 110m2. Wszędzie grzejniki, montuję teraz PC 8kW i chciałbym pokombinować i dodać trochę podłogówki. W salonie są panele i nie chciałbym skuwać całej wylewki. Czy miało by to sens gdybym na wylewce przykręcił listewki tak ze 2 cm grubości i ułożył rurkę tak jak na typowe ogrzewanie powiedzmy co 15 cm i na to panele.Może zalać rurkę między listewkami zaprawą albo całość zalać zaprawą nie stosując listewek. Z moich obliczeń wynika , że przy samych grzejnikach zasilanie z pompy uzyska 47 *C a chciałbym zejść przynajmniej do 40 *C.Oprucz salonu mógłbym tak samo zrobić jeszcze z trzema pokojami . Było by to dużo prostrze rozwiązanie , nie trzeba by nosić ton betonu na wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Poczytaj o suchej podłogówce.Tu masz PURMO, ale są i inne...http://www.purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/system-suchy.htm Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 05.02.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Poczytaj o suchej podłogówce. Tu masz PURMO, ale są i inne... http://www.purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/system-suchy.htm Adam M. Tylko tutaj masz całość 5cm a jeżeli do istniejącej wylewki zamontowałoby się listwe montażową pod rury ogrzewania podłogowego i zalała to Wylewką anhydrytową to masz 2-2,5cm, może by to nie było super bo rura ma być zalana 3cm warstwą ale Na pewno byłoby to lepsze od grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 05.02.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam. Dom lata 70, ocieplony około 110m2. Wszędzie grzejniki, montuję teraz PC 8kW i chciałbym pokombinować i dodać trochę podłogówki. W salonie są panele i nie chciałbym skuwać całej wylewki. Czy miało by to sens gdybym na wylewce przykręcił listewki tak ze 2 cm grubości i ułożył rurkę tak jak na typowe ogrzewanie powiedzmy co 15 cm i na to panele. Może zalać rurkę między listewkami zaprawą albo całość zalać zaprawą nie stosując listewek. Z moich obliczeń wynika , że przy samych grzejnikach zasilanie z pompy uzyska 47 *C a chciałbym zejść przynajmniej do 40 *C. Oprucz salonu mógłbym tak samo zrobić jeszcze z trzema pokojami . Było by to dużo prostrze rozwiązanie , nie trzeba by nosić ton betonu na wylewki. a może coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 05.02.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 a może coś takiego? Moim zdaniem to już jest ostateczność w chwili gdy naprawdę już nie możemy podnieść wylewki o te 25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 05.02.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Dzięki za informację. Widzę, że nie jestem skazany na grzejniki, jest dużo ciekawych rozwiązań. Mam bruzdownicę z odkurzaczem pod instalację elektryczną może bym nią powycinał kanaliki. Myślę, że 3 cm wyżej by się spokojnie zmieściło. Prawdopodobnie stara wylewka nie ma dylatacji więc musiał bym ją zrobić. Jak bym przeciął po brzegach dużą szlifierką kontową czy to by wystarczyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts