xul 26.12.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Witam Od jakiegoś czasu przymierzam się do jak na razie największej inwestycji w swoim życiu, a zarazem największego wyzwania, a mianowicie postanowiłem wybudować dom, który będzie kompromisem miedzy marzeniami, a możliwościami finansowymi. Założenia jakimi się kierowałem: dwie pełne kondygnacje parter użytkowy, piętro mieszkalne wygodny garaż na 2 samochody biuro przy wejściu pomieszczenie "sportowe" proste schody pomieszczenie gospodarcze na rowery, kosiarkę, itd. dach dwuspadowy północ/południe ogrzewanie powietrzna pompą ciepła + rekuperacja brak kominów prosta bryła i pomieszczenia Poczyniłem już wstępny projekt mojej wizji, a prezentuje się on następująco: U góry południe, od tej strony mam dostęp do drogi publicznej, szerokość działki około 27-28m, długość ponad 50m. Szerokość domu bez docieplenia 14m, długość 10.5m, wysokość 8-9m (zależy na jaki skos się zdecyduję, wstępnie 20-35st). PARTER (124.125): Hol: 7.75x2.25 Biuro: 5.50x2.75 Spiżarnia 2.00x2.75 Łazienka 2.00x5.25 Soportowy 3.75x3.75 Gospodarcze 3.75x4.00 Techniczne 6.00x1.50 Garaż 6.00x6.25 PIETRO (122): Dzienny 7.75x5.00 Kuchnia 2.25x5.00 Sypialnia 4.75x4.00 Pokój 1 3.75x4.00 Pokój 2 3.75x4.00 Pokój 3 3.75x4.00 Łazienka 2.00x4.00 Z rzeczy technicznych: Planuje budować na płycie fundamentowej ocieplonej 20cm styropianu (Termonium fundament). Ściany z Ytong Silka (miał być Porotherm Dryfix, ale mi odradzono ze względu na problematyczny montaż cięższych mebli na ścianach działowych), 14 warstw na zaprawie cienkowarstwowej (2.8m) na poziom. Docieplenie 20cm styropianu (Galaxy fasada) + elewacja z tynku silikonowego. Strop nad parterem - monolityczny, ocieplony dodatkowo nad częścią techniczną (nie planuję pełnego grzania), nad piętrem deskowanie. Sufity podwieszane - planuję poprowadzić tam instalacje (rekuperacja, prąd, ethernet, ...). Dach dwuspadowy 20-35st z dachówki ceramicznej Braas Rubin 9V/13V przystosowany pod instalację fotowoltaiczną (planuje założyć w przyszłości do 10kW paneli) i ocieplony (styropian/wełna/pianka) z 20-30cm. Jest też opcja ocieplenia deskowania nad piętrem + dodatkowo pod dachem. Ogrzewanie podłogowe (możliwe, że wypełnione glikolem) przy wykorzystaniu powietrznej pompy ciepła z możliwością pracy odwróconej (chłodzenie) + rekuperacja (opcjonalnie z chłodnicą podłączona pod pompę ciepła) i GWC w postaci 50m rury zakopanej w ziemi. Okna energooszczędne + rolety zewnętrzne. Generalnie chcę ograniczyć zapotrzebowanie na ciepło. Wyszło mi, że lepsze ocieplenie jest tańsze niż mocniejsza pompa ciepła + eksploatacja. Aktualnie jestem po podziale działki (będę mieć darowiznę od rodziców) i zamierzam wystąpić o warunki przyłączy (prąd + woda), a następnie o warunki zabudowy (brak planu) i tu pojawia się mój pierwszy problem. Wybrałem mapki zasadnicze i muszę sporządzić szkice planowanego zagospodarowania, tylko nie bardzo potrafię znaleźć co tam ma się znajdować, większość co znajduję dotyczy się pozwolenia na budowę. Ze szczątkowych informacji, które mam, to powinien się tam znajdować planowany budynek, wjazd, zaznaczona działka, odległości od granicy, nie wiem czy powinny być wymiary budynku, wjazdu, ogrodzenie, może coś jeszcze? Drugi problem, który napotkałem, to kanalizacja, a własowiec to jej brak i brak perspektywy na odległej przyszłości, więc pozostaje szambo bezodpływowe (wtedy kubik wody z wywozem wychodzi blisko 40zł) albo oczyszczalnia biologiczna. Decyzja padła na oczyszczalnię, tylko po wizycie w urzędzie nie jest to już takie pewne. Nie jestem w aglomeracji więc wg. aktualnych przepisów wypadają 4 badania rocznie (2 jeżeli poprzedni rok był OK) i jest to do przełknięcia, ale od nowego roku wychodzi nowa ustawa, w której nie ma żadnych szczegółów, bo są w rozporządzaniach, których nie ma (stan gdzieś z przed tygodnia, dwóch - dzwoniłem do RZGW - od nowego roku regionalny zarząd "Wody Polskie"), widział ktoś gdzieś jakieś przecieki? Bo oczyszczalnia to jednak inwestycja długofalowa, a robienie kilkunastu badań rocznie niweczy cały sens ekonomiczny posiadania oczyszczalni. Trzecia sprawa, są dostępne masowo produkowane (czyt. w przyzwoitej cenie) drzwi powyżej 2m w świetle, najlepiej takie 2.10m, czy zostaje tylko na zamówienie? Z góry dziękuje za porady i oceny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.12.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Może tak, pomieszczenia techniczne o szerokości 1m czy 120cm to nieporozumienie. Bardzo niepraktyczny kształt, jak masz taką wąską kiszkę i coś umieścisz na jednej ścianie to ciężko sensownie się do tego schylić bo dupą zaczepisz o przeciwległą ścianę. Na dole planujesz biuro, ma to być miejsce pracy tylko dla Ciebie? Czy firma zatrudniająca inne osoby? To ważne bo inne przepisy obowiązują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xul 27.12.2017 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Dziękuję za sugestie.Pomieszczenie techniczne na piętrze generalnie ma służyć do przeprowadzenia instalacji miedzy piętrem, a parterem: prąd, rury z rekuperacji, ethernetu, ogrzewania. Do tego skrzynka z bezpiecznikami od piętra. Ściany w całym projekcie są przyjęte 25cm dla ułatwienia projektowania, docelowo tam będzie 11.5 albo płyta g-k (zastanawiam się czy w pomieszczeniach przylegających do niego nie odsunąć drzwi i na tej ścianie nie zrobić szafy przesuwnej po całości). Docelowo to pomieszczenie powinno mieć 1.25-1.4m, na parterze analogicznie ze ściana, wtedy tez się trochę poszerzy.Co do biura, to tylko miejsce pracy dla mnie. Tu mi zależy na możliwości powieszenia dużej tablicy na ścianie, dlatego taki kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.12.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Ściany obok schodów raz sa z lewej raz z prawej, ściany nośnej gr.25 na środku stropu nie postawisz tak jak naszkicowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Ciemno w wielu miejscach - jedno okno w biurze w na końcu długiej kiszki to słabe rozwiązanie. Które ściany mają być konstrukcyjne?Styropian do gruntu to słabe rozwiązanie - nasiąka wodą i ma nieprzewidywalne parametry po kilku latach w wilgoci.Długie kiszki to słabe rozwiązanie - postawisz jakieś urządzenie i nie da się go ominąć.Różne grubości ocieplenia na stropie to różna wysokość pomieszczeń. Do tego oddzielenie powierzchni ogrzewanych od nieogrzewanych to nie tylko strop - trzeba sensownie połączyć izolację poziomą z pionową.Spiżarnia na dole a kuchnia na górze? Jaki to ma sens? Ogólnie kuchnia na górz to IMO słabe rozwiązanie, bo ciągle trzeba zakupy dźwigać po tych schodach. Podobnie pralnia.Brakuje mi też podziału na strefę dzienną i nocną. Ktoś sobie w salonie posiadówę urządzi czy film będzie oglądał, a inni domownicy spać nie będę mogli. Pamiętaj, że przy wentylacji mechanicznej drzwi będą z podcięciami albo tulejami - więc niewiele będą izolowały. Brakuje wymiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xul 27.12.2017 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Na piętrze myślałem, że wystarczą tylko ściany działowe, choć nie wiem czy ściany zewnętrze utrzymają dach - pójdę do architekta, to się wszystkiego dowiem, na razie to tylko moja wizja. Co do różnej grubości ocieplenia, nad stropem wszystkie pomieszczenia jednakowo, a pod stropem, w części gospodarczej dodatkowo docieplone + może jakaś izolacja akustyczna, bo tam nie będzie podwieszanego sufitu, nie widzę sensu. Jeżeli chodzi o styropian do fundamentu, to z tego co czytałem, to daje się styropian XPS albo EPS do płyty fundamentowej + izolację przeciwwilgociową, widziałem w konfiguracji ze styropianem pod i nad betonem. Co do pralni i spiżarni na dole, a reszty części mieszkalnej na górze, u rodziców jest podobna konfiguracja z tym, że jest to w piwnicy i się sprawdza. Pralki tak nie słychać w części mieszkalnej, a na dole zawsze chłodniej jeżeli chodzi o spiżarnie, a bieganie po schodach mi nie przeszkadza, troche sportu niezaszkodzi O podziale na strefę dzienną i nocną nie pomyślałem, a o podcinaniu drzwi/kanałach wiem. Wymiary pomieszczeń są pod rysunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.12.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Sypialnie są mało prywatne - wchodzi się do nich z salonu. Jeśli to rozwiązanie dla rodziny z małymi dziećmi, to wyjątkowo niekorzystne - hałas w salonie będzie przeszkadzał w wypoczynku w sypialni. Podczas wizyt gości, śpiący w sypialni musi w piżamie przedefilować przed kanapą, by skorzystać z toalety.Wejście do łazienki z kuchni?Jedna łazienka na 4 mieszkańców (bo 3 sypialnie)?Pralka na parterze - naprawdę lubicie sobie uprzykrzać życie. Jak wiem, że człowiek przyzwyczai się do największej bzdury funkcjonalnej, jak musi. Ale chyba nie po to projektujecie sobie dom, by był idiotycznie zaplanowany? Bieganie po schodach - w przypadku małych dzieci również? Wnoszenie wózka, zakupów. A co, jak złamiesz nogę? Mnie się zdarzyło - dobrze, że mogłam spać na parterze i miałam łazienkę do której można było wjechać wózkiem. Wiesz, co. Lepiej nie narzucaj swojej wizji architektowi, ale daj mu wolną rękę. Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 27.12.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Dzienna część na piętrze to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xul 27.12.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Dzięki za porady, będę intensywnie myślał. Może biuro i sportowy przeniosę na piętro, a na parterze zrobię dzienny + kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.12.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Dzięki za porady, będę intensywnie myślał. Może biuro i sportowy przeniosę na piętro, a na parterze zrobię dzienny + kuchnię. Czy do biura czasem ktoś przychodzi? Jak tak biuro na pietrze to nieporozumienie, powinno być blisko drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 27.12.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Jeśli pozostawisz salon w tym miejscu, co teraz, to będzie bardzo ciemny i ponury- jedno okno to zdecydowanie za mało jak na tak długie pomieszczenie. Popieram Elfir- wejście do łazienki z kuchni to nienajlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 27.12.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Pędź do architekta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 28.12.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Ja z innej beczki...Odradzono Ci dryfixa bo będziesz montował ciężkie meble? Przy dzisiejszych metodach mocowań to konia powiesić można - nie brałbym tego aspektu w ogóle pod zdanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 28.12.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Pędź do architekta! Nie jestem znawcą tematu ale już na pierwszy rzut oka na plany zgadzam się z przedmówcą. Suzkaj architekta, powiedz czego oczekujesz a on zaprojektuje. Ja chciałem być mądrzejszy od architekta i wprowadziłem pare średnio udanych zmian w projekcie, które będę musiał odkręcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xul 31.12.2017 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Dziękuję wszystkim za porady. Do architekta się wybieram po nowym roku, ale nie chciałem iść z pustymi rękami, prościej mi się tłumaczy mając jakiś rysunek poglądowy. I tak powstała kolejna koncepcja: Ułożenie mebli poglądowe, żeby zobaczyć jak miejscem. Jeżeli chodzi o biuro to zastanawiam się nad drugim oknem od północy oraz nad balkonem z wyjściem z sypialni. Na budownictwie się nie znam, ale wiem czego chciałbym uniknąć w swoim domu, a co chciałbym mieć, a co fajnie byłoby mieć. Co do technologii wykonania, to będę jeszcze analizował wszystkie za i przeciw. Za silką są możliwości akumulacji ciepła czy izolacja akustyczna, a za porothermem szybkość budowy czy mniejsza waga, jest się nad czym zastanawiać, a to nie jedyne materiały, z których się buduje. Mam jeszcze trochę czasu do namysłu, aktualnie jestem na etapie przygotowywania wniosków o warunki przyłączy, a następnie warunków zabudowy, zobaczymy co mi pozwolą postawić Do siego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.12.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 wejście do łazienki przy stole jadalnianym? nie ma to jak iśc na klocka przy gościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xul 31.12.2017 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Wiem, wiem, jest jeszcze opcja od kuchni przy takim układzie pomieszczeń nie bardzo miałem koncepcje gdzie łazienkę upchnąć, bo na parterze też się przyda, a miejsca za dużo nie ma. Zobaczę co z tym fantem architekt zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts