yeti67 27.12.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Cześć, Szukam opinii na temat zakupu tzw domku całorocznego na terenie typu rodzinne ogródki działkowe. Jestem z Poznania i ceny takich domków wraz z działką sięgają ok 150 000 zł za domek ok 70 m2 gotowy do zamieszkania + działka ok 400 m2.Domek ogrzewany w zimie piecem CO - takie rozwiązanie nie stanowi dla mnie problemu bo mam w tym jakieś doświadczenie. Woda miejska lub ze własnej studni + hydrofor. Oczywiście jest elektryka. Właściciele takich domków w ogłoszeniach piszą że koszt utrzymania to powiedzmy ok 500 zł / rok - opłata do ROD + pozostałe koszty utrzymania we własnym zakresie .. chodzi o prąd, ewentualnie gaz , koszty ogrzewania. I tu moje pytanie, czy przy takim rozwiązaniu są jeszcze jakieś koszty? Jako osobie młodej marzy się swój własny kąt a oferty wydają się być całkiem atrakcyjne i w sumie nie wiem czy jest to okazja na samodzielność czy "mina" na którą lepiej nie wchodzić .... Czy ktoś z Was jest w stanie mi pomóc i naświetlić sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Największa wada, to że nie jesteś właścicielem takiego tworu. Drugi potencjalny problem - to że to samowola budowlana i wcześniej czy później może zostać nakazana rozbiórka. Więc zanim kupisz pochyl się nad papierami z prawnikiem i/lub projektantem (który w tym zakresie pewnie będzi miał większą wiedzą od większości prawników) czy ten budynek stoi legalnie.Jeszcze jeden potencjalny problem - to czy zimą nie zakręcają wody? W dwóch znanych mi RODosach na zimę zakręcają wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yeti67 27.12.2017 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Dziękuję, to już są jakieś informację. Woda to dla mnie cenna uwaga bo o tym jeszcze nie wiedziałem. Myślałem że jest ona przez cały rok.. ! Na pewno będę na to patrzył. Zawsze mogę brać pod uwagę tylko te działki ze własną studnią i hydroforem Jeśli chodzi o własność to ponoć można dostać takie których teren należy np do miasta i dostaje się gwarancję że nikt mnie z niej nie wyprosi w przyszłości. Ale będę starał się znaleźć taką, która będzie w 100% moją własnością (o ile to możliwe...) W ogłoszeniach są info że budynek jest wykonany według projektu i ze wszystkimi zgodami budowlanymi. A co z opłatami , czy istnieje coś takiego jak np. czynsz ? Wiem że są opłaty roczne typu 500 zł / rok (zależne od powierzchni działki) .. Coś wiecie w tym temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.12.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Zgodnie z przepisami Związków Działkowców zabronione jest mieszkanie na stałe na terenie ogrodów. Ale nie wiem czy ROD się pod to załapuje. Z resztą innych działkowców zwykle denerwują mieszkańcy na stałe - zanieczyszczają ogrody dymem z pieców, korzystają ze wspólnych pojemników na śmieci, za które płaca wszyscy, chociaż korzystają sporadycznie, często wjeżdżają samochodem na tereny ogrodów zamiast zostawić samochód na parkingu. Czasem woda jest wspólnie rozliczana solid\arnie na wszystkich działkowiczów, a wiadomo, ze całoroczny dom zuzywa więcej. Czynszu za domek nie ma, ale zwykle są opłaty za działkę, bo ogródki nie należą do działkowiczów, ale do związku. Płaci się za korzystanie a nie za własność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 27.12.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Na ogródkach działkowych można mieć maksymalnie altanę 35m2 prawdopodobnie ta ma doklejone piętro w takim budynku zgodnie z przepisami nie można mieć komina . Ogólnie zamieszkiwanie w takim budynku jest nielegalne , sama budowla też prawdopodobnie jest postawiona nielegalnie jeżeli ma taki metraż i komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yeti67 27.12.2017 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 *Jaro0106 Tak, właśnie często jest takie rozwiązanie 35m2 + piętro. Z tego co zauważyłem często takie domki nie mają ogrzewania (takich nie mogę wziąć pod uwagę no bo jak przeżyć w takim domku zimą..), mają kominek lub piec CO no ale w ostatnich dwóch przypadkach muszą przecież mieć komin ! A jeśli budowa została wykonana to ktoś chyba musiał na to dać pozwolenie. Tym bardziej to chyba dotyczy domków w stanie surowym zamkniętym gdzie w ogłoszeniach wyraźnie piszą że jest komin. Czy jesteś pewien , że nic w przepisach się czasem nie zmieniło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.12.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Nie musiał mieć pozwolenia. Domy były budowane jako altanki 35 m2 a potem rozbudowywane i nielegalnie montowano piec. Samowola budowlana. Mało tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 31.12.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Z tego co się orientuję, w ROD to jeśli chodzi o powierzchnię to jest 25m2 w altanach w granicach miasta i 35 poza granicami. Wysokość nie może przekraczać 4m przy dachu płaskim i 5m przy dwuspadowym. Na taki budynek nie trzeba żadnych pozwoleń. Nic mi nie wiadomo, żeby nie można było mieć komina.Czasami są obszary rekreacyjne, które nie są ROD i tam domki można stawiać większe, ale już z pozwoleniem na budowę i całą papierologią. Tylko taki domek będzie droższy od samowolki na działce, ceny dochodzą do cen normalnych domów.Co do zamieszkania na terenie ROD- prawda jest taka, że prędzej czy później komuś się to nie spodoba, doniesie gdzie trzeba i będziesz miał problem. Zdaj sobie też sprawę, że na działce nie będziesz miał adresu, zameldowania, nie odbierzesz listu, paczki itd. Tak, czy inaczej musisz mieć jakieś lokum w zapasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts