Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przygotowanie gruntu pod budowe

schneidertb

Recommended Posts

Dzien dobry,

chcialbym zasiegnac Panstwa opinii.

Badanie geo wykazalo, ze na mojej dzialce pierwsza warstwa (1,5m) nie nadaje sie pod fundamenty, dopiero nizej jest piach drobnoziarnisty. W tej chwili poziom wody gruntowej to 1,5m ppt. Zalecono mi usunac pierwsza warstwe, czyli 1,5m i dowiezc 0,5m piachu/pospolki i zagescic. Nie znam sie na tym kompletnie, ale nawet dla laika oznaczaloby to, ze po wykonaniu tego zabiegu, woda bedzie 0,5m ppt. No ok, ale fundament ma isc 1m w dol czyli bylby z kolei w polowie 0,5m pod poziomem wody. Sam budynek ma byc wyniesiony 50cm nad poziom terenu. Czy to wszystko brzmi sensownie? Dobrze mi poradzono? Osobiscie sugerowalem nawiezienie i zageszczenie 1m piachu, ale to ponoc nie ma sensu. Tak twierdzi fachowiec. Ktos, cos podpowie?

Andrzej

Nie znam sie na tym kompletnie, ale nawet dla laika oznaczaloby to, ze po wykonaniu tego zabiegu, woda bedzie 0,5m ppt.
Ja jestem laikiem i doprawdy nie wiem skąd ta woda ma Ci się wtedy podnieść o metr? Masz tam źródło pod ciśnieniem? Nawieźć należy pospółki, a nie piachu, a górna warstwa nawieziona powinna być ze żwiru, gdyż nie podciąga kapilarnie.

Usuniesz 1,5m gruntu i dostaniesz się do poziomu wód gruntowych.

Po pierwsze poziom wód nie świadczy o płynącym na tym poziomie strumyku czyli żyły wodnej ale raczej o gruncie wilgotnym.

Dalej, nawożąc 0,5m pospółki podnosisz grunt nośny do poziomu 1 m pod pooziomem działki natomiast poziom wód pozostaje 0,5m pod poziomem przyszłej ławy fundamentowej.

Ławę wylewasz w szalunku a następnie ciągniesz fundamenty do poziomu "0"

Nie usuwasz terenu na całej działce tylko pod samym domem

Edytowane przez Mareks77