Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dla singla 30ci kilka lat. Czy ma to sens?

Recommended Posts

Witam,

Jestem facetem, singlem z wyboru, w sile wieku i mam zamiar w końcu zbudować mały dom do 70m2 lub kupić kawalerke z budżetem do ok. 200tyś. (średnie polskie miasto).

Z moich przemyśleń wychodzi:

zalety i wady domku:

+ spokój. nie lubię sąsiadów mi grających muzykę, pukania, etc

+ przytulny kominek, swoboda

+ moźna mieć zwierzątko, które będzie się dobrze czuło

+ mam pole obok miasta, więc koszta bloku/domku pewnie będą podobne

- więcej własnej roboty w utrzymaniu porządku, ale to mnie akurat nie przeraża

- potencjalnie trudniej sprzedać niż mieszkanie, szczególnie o mniejszym metrażu (choć mogę sie mylić?)

- gdybym w przyszłości chciał wynająć, to pewnie jest trudniej wynając (więc nie jest to potencjalna inwestycja, a raczej dobro konsumpcyjne... a może się mylę?)

- niby nie powinno mnie obchodzić co ludzie myślą, ale niektórzy mogą puknąć się w głowę co singiel robi w domku. co pomyślą sobie potencjalne "randki", gdy zaproszę do siebie do domku 2km poza miastem

zalety i wady mieszkania:

+ wygoda. kupujesz i się wprowadzasz

+ niby bardziej akceptowalna forma mieszkania dla singla

+ sklepy są bliżej, ale to akurat nie jest mi potrzebne do szczęścia

+ lepsza forma inwestycji, gdybym chciał wynająć w przyszłości

+ łatwiej sprzedać, gdyby coś się zmieniło w życiu

- sąsiedzi i jeszcze raz sąsiedzi

- mniejsza kontrola nad własnym życiem

- raczej zwierzątka domowego bym nie skazywał na mieszkanie w bloku (osobiste podejscie do tematu)

Co byście zrobili na moim miejscu, jeśli mogę spytać? A może ktoś jest lub był w podobnej pozycji do mojej? Chętnie usłyszę Wasze historie jak i przemyślenia.

Pozdrawiam,

Adam

Mieszkanie kupujesz i wykańczasz (jak od dewelopera) lub remontujesz (jak z rynku wtórnego). Chyba, ze chcesz kupić pod klucz?

Pamiętaj, że w domku pod miastem koledzy będą cię rzadziej odwiedzać niż w mieście.

Budując dom - masz czas doglądać budowy? Szukać materiałów? Pilnować ekipy. Te 200 tyś to wcale nie jest dużo.

Argumentu "co ludzie pomyślą o singlu w domu" nie rozumiem? Co mieliby pomyśleć?

BTW. Śwince morskiej chyba jest wszystko jedno czy ma klatkę w mieszkaniu czy w domku jednorodzinnym? Albo rybkom, gdzie stoi akwarium. :D

Wychowałem się w dużym mieście, mieszkałem w kamienicy, a później w bloku. Teraz mieszkam na wsi i w pobliżu mam swój biznes. Za skarby świata nie przeniósłbym się z powrotem do miasta. Właśnie teraz znajomi chętnie przyjeżdżają imprezować do mnie na wieś, grilować na świeżym powietrzu i jeździć rowerami po lasach. Na wsi dosyć szybko zapoznałem nowych znajomych z podobnych kręgów kulturowych do moich, uciekinierów z miasta.

Stosując najnowsze technologie budowy, domek można ogrzać za symboliczne pieniądze i nie trzeba płacić czynszu. Bieżące naprawy, konserwacje i ogrzewanie domu będą kosztować circa połowę czynszu mieszkania w bloku.

Dzisiaj na wsi są samoobsługowe markety, u mnie dwa, a kiedyś jeden sklep GS-u. Dobre drogi i elektroniczna łączność ze światem.

Możesz uwędzić szyneczkę, ugotować bigos w kociołku na ognisku i posiedzieć w altance przy własnej warce piwa lub bardziej wyskokowych trunków.

Żyć nie umierać.:)

e_gregor

jestem bardziej domatorem, nie imprezowiczem. do teatru wybieram się raz na rok albo rzadziej ;) może do kina... 3 razy w roku. co do uszczelek w kranie... nie jestem ekspertem, ale na pewno hydrualika znajdę :)

Elfir

tu raczej chodzi mi o kota :). myślę, żeby wolał ogródek

cezary.pl

bardzo się z Tobą zgadzam. Też mieszkałem w kamienicy i bloku i powoli mam tego dosyć. Myślę, że znajomi mnie odwiedzą na grilla :)

jedyny problem jaki mam, że jestem osobą dosyć finansowo "świadomym"

lubię komfort i tak dalej, ale gdyby coś nie wyszło, czy łatwo będzie domek sprzedać/wynająć?

za 20 lat mogę odziedziczyć chatę od "starszych" i co wtedy?

mieszkanie można wynająć? a co z domkiem?

pozdrawiam,

adam

za 200 tysięcy bez działki nie ma szans. Poniżej po najmniejszej linii oporu (niskie koszta, słabsze materiały):

- działka blisko miasta: 80 000 zł.

- wydatki przed budową: 10 000 zł

- fundament: 20 000 zł

- SSZ - ściany, dach, orynnowanie, okna, drzwi: 80 000 zł

- Instalacje: 15 000 zł

Dalej nie wymieniam, bo już przekroczyliśmy budżet :)

Musisz podnieść budżet do min 300 tysięcy i budować bardzo oszczędnie. Inaczej się po prostu nie uda.

Dziękuję Wam wszystkim ma odpowiedź.

Tak, mam działkę wartą ok 100k. Jest w okolicy kilka domków więc z podłączeniem do mediów nie powinno być problemu.

200tyś starczy na mały domek z wykończeniem pod klucz (nie z najgorszych materiałów, ale też nie będę wydziwiać z niewiadomo czym)?

200tyś starczy na mały domek z wykończeniem pod klucz (nie z najgorszych materiałów, ale też nie będę wydziwiać z niewiadomo czym)?

Jak prawie wszystko wykonasz własnymi rękami - to jest szansa, że za 200K zł postawisz dom w stanie "pod klucz". Jak niewiele zrobisz sam - nie ma szans.

Jak prawie wszystko wykonasz własnymi rękami - to jest szansa, że za 200K zł postawisz dom w stanie "pod klucz". Jak niewiele zrobisz sam - nie ma szans.

Jeżeli nigdy nie pracowałeś na budowie czyt. nie masz doświadczenia masz nikłe szanse wybudować za 200000zł pod klucz.

Mnie wyszło 220,665 teren wokół budowy w miarę ogarnięty, na wiosnę zajmę się tym. Dom 105m2 po podłogach, tyle że 90% to moja własna praca( nie wstawiałem okien i drzwi bo na 8% oraz pokrycie dachu dachówką - brak czasu). 80k SSZ mnie kosztował reszta kasy to wykończenie.

Brakuje mi jeszcze struktury na budynku koszt tynku ok 2800zł i trzy dni mojej pracy.

Jak tylko pomalujesz i ułożysz panele to pasuje ci mieć z 300k ale i tak Ci może braknąć.

Cezary - jak znajomi wpadają i wypiją piwko, to ich nocujesz u siebie? Czy wracają komunikacją publiczną w nocy?

Bo na 70 m2 może być problem z zapewnieniem noclegów większej ekipie.

To jest właśnie powód, że moi znajomi wolą spotykać się w Poznaniu a nie u mnie na działce.

Najtańszy byłby projekt domu bez ścian nośnych wewnątrz i z płaskim lub pulpitowym dachem krytym papą. Ogrzewany prądem, bez kominka (bo trzeba budowac komin, wkład i obudowa też swoje kosztuje).

Edytowane przez Elfir

@Elfir Z tym jest różnie. Bywa że wracają z trzeźwym nieszczęśnikiem, śpią pokotem na moich obecnych 80 m2, lub śpią w T4 Multivanach nawet późną jesienią, to najczęściej. Do łazienki jest wtedy długa kolejka:D Kilka imprez w roku nie stanowi problemu. A jaki wielki mam dom jak wszyscy wyjadą:)

@adam_gre Jak będziesz skrupulatnie sprawdzał i pilnował ceny materiałów i usług, masz szansę na zbudowanie tych 70 m2 domu w zakładanym budżecie.

Pisałem gdzieś w innym wątku o mojej budowie budynku biurowego 90 m2 za 100 kilkanaście tysięcy zł. z dachem jednospadowym z płyty warstwowej. Z doprowadzeniem mediów, ogrzewaniem elektrycznym i podłogach z gresu polerowanego.

Pozdrawiam

Cezary

Kolega pokazywał mi notes w którym skrupulatnie notował wszystkie zakupy, całość domu 89 m2 powierzchni użytkowej (z poddaszem użytkowym) wyniosło go właśnie 200 tys razem z wykończeniem i sprzętem, więc sie da (ekipa tylko do SSZ, ), w środku kominek z płaszczem, wcale nie tanie schody, raczej nie widać tam taniości i tandety. Ja osobiście gdybym miał taki dylemat jak kolega to tylko i wyłącznie bym się budował, bez zastanowienia! Zresztą po samym jego wpisie spokojnie można wywnioskować, że dużo bardziej wolałby dom niż mieszkanie z sąsiadami za ścianą :) A czy uda Ci się sprzedać go za 20 lat? Ludzie już teraz uciekają z miast, więc pewnie by się znalazło jakieś starsze małżeństwo które chętnie by się wyniosło do małego domku w spokojnej okolicy. Ale myślę, ze tym byś się mógł martwić za 20 lat, zbyt duży okres czasu.