jaromkv 03.01.2018 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Zabieram się za fundament. Aktualnie trwają negocjacje z wykonawcami. Wyliczyłem orientacyjnie koszty materiałów, jeśli coś pominąłem to czekam na rady. - Ławy fundamentowe - 75 mb x 0,5 m. szer. x 0,4 m. wysokość - 15 m/3 : B20 - 3150 zł - Ściany fundamentowe - 69,5 mb x 0,3 szer. x 0,95 m. wysokość - 20 m/3 : B20 - 4200 zł - Chudy beton pod ławy - 75 mb x 0,5 szer. x 0,1 wysokość - 4 m/3 : B10 - 720 zł - Chudy beton B10 zalanie fundamentów: 170 m/2 x 0,08 m - 14 m/3 : 2520 zł - Zasypanie fundamentów piasek: 6000 zł ( orientacyjnie, wariant pesymistyczny ) - Geodeta: 1000 zł- Stal strzemiona: 615 zł + pręty: 800 zł- Styropian 6m/3 + pianka, siatka, klej: 1500 zł - (Styropian zwykły fundamentowy)- Dysperbit, papa: 850 zł- Wynajem szalunków: 1500 zł- Zdjecie humusu koparka - 1500 zł I teraz dostałem ofertę za wykonanie czyli samą robocizne - 18 000 zł. Czekam jeszcze na inne oferty. Wg. mnie trochę dużo tym bardziej, że muszę wynająć szalunki i koparke do zdjecia humusu. Całość po zaokrągleniu do góry jakieś 45 000 zł. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez jaromkv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.01.2018 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 dodaj do kosztów budowy jakieś 30 procent i wtedy to jest realizm.beton jakieś 5m3, stal 100-200 kg więcej. Szalunki pewnie transportu nie liczyłeś i założyłeś szybkie zalanie i rozebranie.A robocizna ....tyle się bierze ile ktoś daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 04.01.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Dodaj materiał i wykonanie porządnej izolacji przeciwwilgociowej np:Izohan WL lub WM...dysperbit to farba na polepszenie humoru inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.01.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Szukaj innej ekipy. Nie wiem co chcą robić ci budowlańcy przy fundamentach za 18 tyś.Przygotowanie zbrojenia, skręcenie szalunków na ławy a później na ściany oraz poprowadzenie pompy do betonu z zegęszczeniem to jakaś zabawa.Zagęszczenie pospółki i zatarcie chudziaka to także raczej zabawa, chyba że będą wozić piasek taczkami. Nie wiem z jakiego miasta jesteś i ile miałeś wycen ale moim zdaniem jak zejdą do 10 tyś to bym się zastanowił. Z tym Dysperbitem to zgadzam się w zupełności. Wywalić i zamienić na papę termozgrzewalną lub jakiś solodny inny izolator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 04.01.2018 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Szukaj innej ekipy. Nie wiem co chcą robić ci budowlańcy przy fundamentach za 18 tyś. Przygotowanie zbrojenia, skręcenie szalunków na ławy a później na ściany oraz poprowadzenie pompy do betonu z zegęszczeniem to jakaś zabawa. Zagęszczenie pospółki i zatarcie chudziaka to także raczej zabawa, chyba że będą wozić piasek taczkami. Nie wiem z jakiego miasta jesteś i ile miałeś wycen ale moim zdaniem jak zejdą do 10 tyś to bym się zastanowił. Z tym Dysperbitem to zgadzam się w zupełności. Wywalić i zamienić na papę termozgrzewalną lub jakiś solodny inny izolator. Okolice Bielska, ta kwota 18 tys. to dla mnie też raczej zbyt wygórowana. Czekam na inne oferty jeszcze, swoją drogą już prawie pięć miesięcy od niektórych ekip. Czas robót około trzech tygodni, uwzględniając,że będzie padać kilka dni - tak usłyszałem od majstra. W trzy tygodnie 18 tys. - stawka niezła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 04.01.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 U mnie w dzienniku masz wycenę fundamentów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?340851-Dom-w-malin%C3%B3wkach-6-dolno%C5%9Bl%C4%85skie/page5Jako komentarz dodam, że 18 tysięcy to wysoka stawka. Ja dałem 15 tysiaków, czuje się jak frajer patrząc na całość przedsięwzięcia. 10 max. Ja u siebie nie znalazłem taniej, jeden na siedmiu oferentów zaproponował 10 tysięcy. Ale ona szedł po bandzie ze wszystkimi cenami. Jak patrzę na porównania cen robocizny w kraju to żałuję, że mieszkam na Dolnym Śląsku. Koparkowy musi jeszcze poza zdjęciem humusu wykopać ławy i słupy. Brakuje Ci jeszcze kilku innych pozycji, zerknij do mnie, powinnieneś mieć pełen obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.01.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Spora ta wycena, a nie mozesz poszukać ekipy która ma swoje szalunki? Często betoniarnie maja takie znajome ekipy. Ja wynajem szalunków pod ławy z dowozem, ustawieniem kręceniem zbrojenia płaciłem 100 zł/ m3 ławy, -sama robocizna , za ściany w szalunkach 120 zł/m3 cena z przed 3 lat. 10-12 tys za ten etap byłoby dobra kwotą 18 to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.01.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 za fundamety bez koparki liczy się 150 do 200 zł za mb ławy. Plus vat oczywiście . Zależy jaką z nimi masz umowę a to to ty i oni wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.01.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 10 tys na 3 tygodnie. To czas dla 4 osobowej ekipy zgranej i 5 osobowej słabszej . 2500 na trzy tygodnie przy równym podziale dla 4 fachowców plus podatki zusy, narzędzia to tak po prawdzie to psie pieniądze. A jak ktoś chce sprawdzić to na wiosnę dam fundamenty do zrobienia za 10 tysięcy i wtedy zobaczymy czy nagle zdanie się nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 04.01.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Mnie 14 tyś wyszedł stan 0:)Za tyle metrów ław pasowało by wziąć 12 tyś i to by była odpowiednia cena.Tylko teraz dużo osób się buduje i wykonawcy mogą przebierać w ofertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 04.01.2018 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Ok. Więc już wiem na czym stoję. Majster nie liczy za mb ławy, a za m2 powierzchni fundamentu. Z jego wyliczeń wyszło około 166 m2 x 120 zł/h = 19 900 zł i łaskawie sam od siebie zszedł do 18 000 zł. Moze ktoś wyjaśni. Stan zero budynku mam na 325 m n.p.m. Działka jest niżej aniżeli zjazd z głównej drogi, natomiast jest na równo z drogą boczną. Na działce jest lekki spad. Koniec budynku wychodzi na to,że stan zero będzie miał o metr wyżej niż jest teraz. Względem bocznej ulicy również będzie metr różnicy. Co w takiej sytuacji się robi, sama ściana fundamentowa + ława ma 1.35 m. Trzeba będzie nawieźć ziemi ? Czy jest możliwość zejść niżej ze stanem zer ? Wg. mnie strasznie wysoko będzie stan zero, mam wizualne odniesienie do drogi gdyż jest na wysokości 325 m n.p.m - dopiero dziś zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 04.01.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Zabieram się za fundament. Aktualnie trwają negocjacje z wykonawcami. Wyliczyłem orientacyjnie koszty materiałów, jeśli coś pominąłem to czekam na rady. - Chudy beton B10 zalanie fundamentów: 170 m/2 x 0,08 m - 14 m/3 : 2520 zł - Stal strzemiona: 615 zł + pręty: 800 zł Całość po zaokrągleniu do góry jakieś 45 000 zł. ten chudy beton B10 warstwa 8 cm to na co to ? mniemam że chodzi o wylewkę, tak się już nie oznacza klas betonu i B10 to trochę mizernie jak na wylewkę o grubości 8 cm. Zapomniałeś o stali zbrojeniowej - a będzie jej dużo zarówno na ławę, jak i na ścianę jak i siatkę (ta nie jest konieczna), zapomniałeś o bednarce (opcja), o folii kubełkowej, folii budowlanej, drucie wiązałkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.01.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Popatrz gdzie w planie masz zjazd z drogi na działkę i czy zjazd jest zrobiony ze spadkiem na zewnątrz. Ważne abyś dom miał wyżej od drogi tam gdzie masz zjazd. mam jedną taką budowę już skończoną dwa lata temu że dom jest 60 cm niżej od drogi mi udało się zrobić że woda ani roztopy nie zalewają garażu ale to drożej wychodzi niż w odwrotną stronę, a jak trafisz na niekumatych wykonawców to będziesz zły całe życie.Urzednicy przymykaja oko na 50 cm róznicy, chyba że któraś w urzędzie ma "złe dni" albo upierdliwy sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 04.01.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Popatrz gdzie w planie masz zjazd z drogi na działkę i czy zjazd jest zrobiony ze spadkiem na zewnątrz. Ważne abyś dom miał wyżej od drogi tam gdzie masz zjazd. mam jedną taką budowę już skończoną dwa lata temu że dom jest 60 cm niżej od drogi mi udało się zrobić że woda ani roztopy nie zalewają garażu ale to drożej wychodzi niż w odwrotną stronę, a jak trafisz na niekumatych wykonawców to będziesz zły całe życie. Urzednicy przymykaja oko na 50 cm róznicy, chyba że któraś w urzędzie ma "złe dni" albo upierdliwy sąsiad Wychodzi, że na tą chwilę taras będę miał około 1.30 m. wyżej aniżeli działka. Ehhh nie zwróciłem na to uwagi wcześniej. Co w sytuacji, gdzie stan zero jednego z boku budynku wypada jakieś 1.30 - 1.40 m. powyżej poziomu działki, a ława + ściana ma w sumie 1.35 m. ? Od frontu ława + około 0.40 m. jest w ziemi, a po przeciwnej stronie całość odkryta, co oczywiście być nie może. Wylewa się wyższe ściany fundamentowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.01.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Wychodzi, że na tą chwilę taras będę miał około 1.30 m. wyżej aniżeli działka. Ehhh nie zwróciłem na to uwagi wcześniej. Co w sytuacji, gdzie stan zero jednego z boku budynku wypada jakieś 1.30 - 1.40 m. powyżej poziomu działki, a ława + ściana ma w sumie 1.35 m. ? Od frontu ława + około 0.40 m. jest w ziemi, a po przeciwnej stronie całość odkryta, co oczywiście być nie może. Wylewa się wyższe ściany fundamentowe ? Na działce przed fundamentami warto wykonać niwelację terenu która w miarę wyrówna te większe rozbierzności. Wjazd na działkę a szczególnie do garażu powinien być na równo jak nie wyżej lekko wyżej. Godzina pracy koparko-ładowarki to 100 - 130zł więc za te 3 - 4 godziny i razem z dojazdem wyrówna co trzeba i zdejmie humus. Do ław fundamentowych minikoparka jest najlepsza. Wszystko zależy na jakiej wysokości na działce jest grunt nośny. Ściągniesz humus to będziesz wiedział dużo więcej niż całe forum razem wzięte. Jeśli działka jest niżej niż droga publiczna to można spróbować obniżyć poziom "0" ale to wszystko musi być poprzedzone całorocznymi obserwacjami zachowania szczególnie po ulewnych deszczach. W innym przypadku nawiezienie gruntu jest jedyną możliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.01.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Moze ktoś wyjaśni. Stan zero budynku mam na 325 m n.p.m. Działka jest niżej aniżeli zjazd z głównej drogi, natomiast jest na równo z drogą boczną. Na działce jest lekki spad. Koniec budynku wychodzi na to,że stan zero będzie miał o metr wyżej niż jest teraz. Względem bocznej ulicy również będzie metr różnicy. Co w takiej sytuacji się robi, sama ściana fundamentowa + ława ma 1.35 m. Trzeba będzie nawieźć ziemi ? Czy jest możliwość zejść niżej ze stanem zer ? Wg. mnie strasznie wysoko będzie stan zero, mam wizualne odniesienie do drogi gdyż jest na wysokości 325 m n.p.m - dopiero dziś zauważyłem Masz cały teren wkoło domu obsypany do poziomu -30 od parteru a potem skarpa na ~130-140 - taki sobie pomysł bo praktycznie wyjdziesz z domu i lecisz w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 07.01.2018 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Dostałem dwie kolejne wyceny: 1. Sama robocizna: 16 700 zł - wykonawca ma swoje szalunki2. Tutaj robocizna + materiał: 72 000 zł. - wycena z kosmosu jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 07.01.2018 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Czy przykładowo jeśli zdejme humus powiedzmy 20 cm, tyle ile potrzeba to czy trzeba kopać jeszcze pod ławy fundamentowe czy mogę je np. zrobić w szalunkach i obsypać ziemią ? Wychodzi na to, że z jednej strony budynku przy takim wariancie będę prawie idealnie z wysokością na jakiej powinna być gorna część sciany fundamentowej. Mam działkę z lekkim spadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.01.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Ława fundamentowa ma być z każdej strony poniżej poziomu przemarzania dla danego regionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graucho 17.01.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Okolice Bielska, ta kwota 18 tys. to dla mnie też raczej zbyt wygórowana. Czekam na inne oferty jeszcze, swoją drogą już prawie pięć miesięcy od niektórych ekip. Czas robót około trzech tygodni, uwzględniając,że będzie padać kilka dni - tak usłyszałem od majstra. W trzy tygodnie 18 tys. - stawka niezła Cześć. Też jestem z BB i na wiosnę chce zaczynać. Z moich obserwacji powiem Ci że u nas jest cholernie drogo. Ja oferty na sso parterówke sama robociznę mam od 40-50kpln mimo że ten sam projekt ludzie robią za 30kpln w innych rejonach pl. Ekipy z poza BB są tańsze ale też trzeba szukać kogoś z polecenia bo czasem z ceną można przedobrzyć. Robocizna za prosty fundament do zera mialem w BB od 14-17kpln. Na razie jestem z jedną ekipa dogadany ale jak mnie wystawia to biorę miesiąc urlopu i własnymi rękami. Nawet jak najmniejszej 2 pomocników na 2 miechy to i tak jesteś sporo do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts