Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu blisko słupa i linii WN 220 kv

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Posiadam działkę budowlaną na wsi blisko słupa WN 220KV. Mam możliwość budowy domu w odległości ok 40 m od osi biegnącej lini WN oraz ok 50m od samego słupa (wysoki słup konstrukcji szkieletowej). Blisko działki dostęp do wszystkich mediów (woda, gaz, prąd, internet). Dwa domy już wybudowane stoją jeszcze bliżej tego słupa (pod drugiej stronie)

Pomijać bliskość linii WN działka nie ma wad a przede wszystkim jest "darmowa" - mamy ją w rodzinie od kilkudziesięciu lat.

Miał ktoś podobny dylemat lub mieszka w pobliżu takiej linii? Chętnie poczytam wasze doświadczenia i rady. Aktualnie jestem w kropce.

W okolicy nie łatwo kupić działkę, a jeśli już to cena odstrasza...

Z góry dzięki za wszystkie rady.

Pozdrawiam

Pytanie czy 50 metrów od linii 220kV metalowe elementy już brzęczą ? Kiedyś zimą stałem centralnie pod linią 220kV , (pi razy oko z 15m poniżej srodkowego przewodu , chyba to była linia z Mikułowej do Świebodzic) to metalowy statyw szczypał w łapy jak diabli , instrument w plastikowej obudowie (tani Topcon) zgłupiał totalnie, Sokkia w metalowej obudowie działała, wyładowania ulotowe skwierczały jak skwarki na patelni.

Znam ludzi którzy mieszkają 67m od osi takiej linii (przęsło 440metrów), 155m od słupa. Spróbuję podpytać przy okazji, z 10 lat już mieszkają, płaskie pole, skraj wsi.

Ja bym się nie budował. Czemu ? bo ani to później sprzedać ani dać dzieciom, albo cena marna będzie. W burzę a jak pokazują ostatnie lata mamy szaleństwo piorunów, silnych wiatrów i tornad trzeba mieć stalowe nerwy. Widoki może i fajne ale jak pi....nie w słupa albo obok to wierz mi antena nie Twoja, a na antenie się zapewne nie skończy. Poza tym dochodzą takie sprawy jak modernizacje linii dziś jest tam 220 kV a za 10 lat może być to już linia dwutorowa, albo 400 kV. Do tego dochodzi bzyczenie które mnie osobiście przyprawia o ciarki, w wilgotny ciepły dzień linię słychać z kilkudziesięciu metrów, no i nie lubię zapachu tego oprysku na podstawę nośną słupa

Dzięki za odpowiedzi.

Z tego co wyczytałem to w takiej odległości pole elektromagnetyczne jest już całkowicie w normie. Chodź oficjalnie nikt nie udowodnił chyba szkodliwości tego pola na życie ludzkie. Jeśli komuś wpadł w oko artykuł na ten temat chętnie poczytam. Czym więcej opinii i wiedzy tym lepiej.

Witam wszystkich,

Posiadam działkę budowlaną na wsi blisko słupa WN 220KV. Mam możliwość budowy domu w odległości ok 40 m od osi biegnącej lini WN oraz ok 50m od samego słupa (wysoki słup konstrukcji szkieletowej). Blisko działki dostęp do wszystkich mediów (woda, gaz, prąd, internet). Dwa domy już wybudowane stoją jeszcze bliżej tego słupa (pod drugiej stronie)

Pomijać bliskość linii WN działka nie ma wad a przede wszystkim jest "darmowa" - mamy ją w rodzinie od kilkudziesięciu lat.

Miał ktoś podobny dylemat lub mieszka w pobliżu takiej linii? Chętnie poczytam wasze doświadczenia i rady. Aktualnie jestem w kropce.

Pozdrawiam

Mirku, USUN KONTO! :D

Tutaj jest wysoki blok jeszcze bliżej linii WN (dokładnie nie wiem jakiego napięcia, ale bzyczy jeżeli to o czymś świadczy). Kiedyś brałem pod uwagę kupno mieszkania w tym bloku i oglądałem. Wcale cena nie odbiegała od innych w tej okolicy. Też o problemach zdrowotnych mieszkańców nie słyszałem.

Ciekawy jednak jestem porównania natężenia pola elektromagnetycznego w odległości 50m od takiej linii z polem generowanym przez telefon w kieszeni z odległości milimetrów, mikrofali z kilkudziesięciu centymetrów czy zwykłych kabli w ścianie zasilających pracującą kuchenkę elektryczną z kilkudziesięciu centymetrów. Obstawiam, że natężenie od kabli WN z tej odległości będzie wielokrotnie mniejsze.

Gdybym miał się budować, to bym poszukał firmy, która mi to zmierzy dla pewności. Ale raczej ciepło myślałbym o budowie, gdybym miał za darmo działkę w atrakcyjnej okolicy, której jedyną wadą jest względna bliskość (bo 50m to wcale nie tak blisko) linii WN.

Witam wszystkich,

Pozdrawiam

http://archiwum.wiz.pl/1998/98112300.asp

na terenach przeznaczonych pod zabudowę mieszkaniową dopuszczalne natężenie pola elektrycznego o częstotliwości 50 Hz jest 1 kV/m.

Z kolei natężenie pola magnetycznego nie może przekroczyć 60 A/m.

Edytowane przez firewall

• 8 months później...

Witaj Andrzej317,

Jeśli mogę zapytać, jaką podjąłeś decyzję ? Zaczynasz budowę czy zrezygnowałeś ?

Mam podobną sytuację, odległość od planowanej budowy domu do dwóch linii WN tj. pierwsza 110kV w odległości 90 metrów, druga 220kV w odległości 120 m.

Działki jeszcze nie kupiłem, cena nie odbiega od innych działek w okolicy. Nie mam pojęcia co robić, sprzedający czeka na decyzje.

Czy pomiary specjalistycznymi urządzeniami mają sens i dadzą prawdziwy wynik oddziaływania pola elektromagnetycznego ?