frytek1986 05.01.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Jestem na etapie kończenia projektu indyw. z architektem. Doszliśmy do rozwiązania gdzie kominek umiejscowiony jest pod schodami, które jedną stroną łączą się ze ścianą nośna, za którą są kominy. Mamy to narysowane, jednak mam pewne wątpliwości stąd pytania: - czy komin może być za ścianą, podłączenie go nie będzie problematyczne? - wkład kominkowy będzie musiał być odsunięty od komina o ok 50cm, później jest ściana 25-> czy to nie za daleko? - czy tak jak jest to narysowane to zmieszcze się? 7 stopień czyli 7*17,2=120,4cm (góra stopnia), czyli dół ok 100cm. Budynek będzie miał ok 9,5m wysokości, jest to centralne miejsce (najwyższy punkt dachu) więc całość komina ok 10m. Wydaje mi się, że powinno być ok. Arch mówi też, że będzie ok, ale wolę 2 razy zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Jest jakiś szczególny powód, by wciskać kominek pod schody? Czy architekt trąba i nie umie po bożemu narysować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 05.01.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 To mój pomysł go tam dać. Po prostu patrząc na rzut całego parteru to miejsce jest najlepsze (schody są w salonie). O to się nie boję, bardziej pytam o kwestie techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 To mój pomysł go tam dać. Po prostu patrząc na rzut całego parteru to miejsce jest najlepsze (schody są w salonie). O to się nie boję, bardziej pytam o kwestie techniczne. Technicznie spoko. Tylko z głową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 05.01.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 A możesz rozwinąć? Na tym etapie mogę jeszcze coś zmienić łatwo, jak już będę miał pnb i kredyt na głowie będzie trudniej;) Jakieś rady, żeby było ok? Zakłądam, że na pewno połączenie między wkładem a kominem musi być jakoś odizolowane od dziury w ścianie przez którą będzie przechodzić? No i kąt tego połączenia musi być nie większy niż... ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Co to ma być, do czego i dlaczego? Czyli jakie są Twoje oczekiwania co do kominka? Jutro Ci odpowiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 05.01.2018 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Kominek odpalany okazjonalnie, bez płaszczów wodnych i innych cudów. W całym domu podłogówka, ogrzewanie gazowe. Kominek od święta, bardziej dla atmosfery (ewentualnie zamiast ogrzewania na parterze w jakiś czas) - nie wiem do końca jeszcze jak będę tego używał, ale nie częściej niż raz na tydzień Za każdą uwagę z góry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 05.01.2018 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Kominek odpalany okazjonalnie, bez płaszczów wodnych i innych cudów. W całym domu podłogówka, ogrzewanie gazowe. Kominek od święta, bardziej dla atmosfery (ewentualnie zamiast ogrzewania na parterze w jakiś czas) - nie wiem do końca jeszcze jak będę tego używał, ale nie częściej niż raz na tydzień Za każdą uwagę z góry dzieki. Styl nowoczesny, minimalistyczny, myślałem o tym, żęby szyba licowała się z resztą tej "ściany". Kawałek dalej będzie TV i to raczej bo będzie centrum uwagi na tej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.01.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Pokaż jeszcze rzut od strony frontowej kominka. Drzwi standardowe? 70 x 50 cm? W takim miejscu i przy tego typu zabudowie, fajnie prezentuje się kwadrat - 50 x 50, 60 x 60..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.01.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 To mój pomysł go tam dać. Po prostu patrząc na rzut całego parteru to miejsce jest najlepsze (schody są w salonie). O to się nie boję, bardziej pytam o kwestie techniczne. Znam taki przypadek - kominek we wnęce pod żelbetowymi schodami, z boku i z tyłu ściana murowana. Całość obłożona od wewnątrz odpowiednimi płytami termoizolacyjnymi. Technicznie wykonane poprawnie i działa od 5 lat bez problemów. Wkład to kaseta Jotul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 06.01.2018 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Na razie narysowane jest to mniej więcej tak: Po dorysowaniu rzutu z boku już mi się to aż tak nie podoba:) Mam wrażenie, że jest "ciasno". Ale rozumiem, że technicznie będzie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.01.2018 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 O kominku nic , bo nie używam. Lokalizacja ekranu wydaje mi sie niezbyt szczęsliwa (w polu widzenia drzwi i schody) plus ograniczenia wymiarów. Ale chyba wiesz co czynisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.01.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Na razie narysowane jest to mniej więcej tak: [ATTACH=CONFIG]404465[/ATTACH] Po dorysowaniu rzutu z boku już mi się to aż tak nie podoba:) Mam wrażenie, że jest "ciasno". Ale rozumiem, że technicznie będzie działać? Tragedia...Techniczna, wizualna, praktyczna....Jaki jest sens wciskania najważniejszych elementów salonu pod schody? Co planujesz na pozostałych trzech ścianach salonu? Nie możesz rozdzielić tv i kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.01.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Schody fajnie grają same....http://www.kominki-batura.pl/db/photos/50f85c23545b7b0a2f65e02a29342c2d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 07.01.2018 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) No.. tak być nie może. Doszedłem już do tego. Problem jest taki, że nie ma "pozostałych 3 ścian salonu". Jedna to przeszklenie, druga jest - na niej stoi wypoczynek, trzecia to otwarta przestrzeń na jadalnię a czwarta właśnie schody. Ale coś będziemy myśleć dalej.. Kominek albo na "środek", między jadalnią a salonem (też niefortunne miejsce), albo w środek przeszklenia, którego też mi trochę szkoda. A schody z jednej strony same fajnie wyglądają, zgadzam się, ale z drugiej strony skoro ma tam być tv, zastanwiam się czy ich trochę nie zamknąć, powiekszając optycznie tą "ścianę" właśnie.. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez frytek1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) IMO TV na ścianie od kibelka może być.A co do kominka - to jak wysoko będzie (mierząc od docelowej podłogi) przy ścianie oddzielającej od łazienki, a jak wysoko z metr od niej? Z tynkami. Chyba będzie za ciasno, żeby tam wcisnąć kominek i zaizolować schody. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.01.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Zauważ, że w moim salonie nie ma TV (fotka ze schodami to moja chata...). Terroryzowanie sie nawzajem oglądaniem wybranych programów, to horror. Wchodzę czasem do domów, gdzie wszyscy muszą oglądać bajki, bo akurat dziecka w domu. Albo terroryzowanie rodziny meczem Borusi Dortmund z Bayern Koln...Albo M jak miłość... U nas TV są w oddzielnych, zamykanych pomieszczeniach. Zwróć też uwagą na to co piszą Bertha i Kaizen.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts