Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła zabudowa a kominek z boczną szybą w małym salonie

por_nosa

Recommended Posts

Jako że jest to mój pierwszy post chciałem powitać wszystkich na forum i poprosić o opinie.

Jestem na etapie planowania kominka i przeglądam forum kominków od kilku miesięcy. Kominek ma być obudowany ciepłą zabudową z wymiennikiem stalowo ceramicznym. Dom jest niewielki (145 m2 wliczając garaż i kotłownie). Kominek ma stanąć w salonie połączonym z jadalnią ( w sumie niewiele ponad 30 m2) tuż przy otwartej klatce schodowej, bez systemu DGP, jedynie kratka wywiewna na klatkę schodową i druga na salon. Dom z rekuperacją.

Po lekturze forum wybrałem wkład kominkowy (12 kw) z szybą prostą, podwójną i możliwie niewielkim przeszkleniem (ok 45 x 50 cm) z uwagi na obawy przed przegrzaniem pomieszczenia ciepłem oddawanym przez szybę i głównie z tego też powodu nie brałem pod uwagę wkładów z boczną szybą.

Czy ktoś użytkuje podobny kominek ale z szybą boczną? Czy rzeczywiście przegrzewa salon?

Zmieniła mi się koncepcja aranżacji przestrzeni pod schodami co sprawi że kominek z prostą szybą będzie w zasadzie niewidoczny w związku z tym zastanawiam się nad kominkiem z szybą boczną (rozmiar ok 2* 45x50). Będę wdzięczny za każdą opinie.

Pozdrawiam

witam. ja posiadam kominek narożny z ciepła zabudowa +dgp model Hoxter Ecka 67/45/51h z podwójna szyba . mój salon jest mały 20m2+kuchnia14m2+hool 8m2. nawet przy dość ostrym paleniu nie mam efektu sauny w salonie. jest ciepło ale tak jak powinno być 23-25 stopni . mam dodatkowo dgp do 5 pokoi na poddaszu i duża cześć energii jest tam przekazywana . obudowa kominka oddaje ciepło jeszcze po zakończonym palenia przez 1-3 godz. zależnie od nagrzania. pare fotek z mojego bloga : http://tommar.mojabudowa.pl/?page=4

Witam tomo24. Dzięki za odpowiedź. Bardzo ładny kominek jak i cały dom. Trochę mnie uspokoiłeś z tym przegrzewaniem, mój kominek będzie miał mniejsze przeszklenie więc mam nadzieje że też nie odczuje efektu "sauny". Nigdy nie miałem kominka w domu ale na jednym z wyjazdów z żoną doświadczyłem tego zjawiska i nigdy więcej ( żona oczywiście była prze szczęśliwa, ja w samych spodniach musiałem wychodzić na zewnątrz, pochodzić boso po oszronionej trawie żeby przetrzymać te kilka godzin :). Z tym że domek był bardzo mały a ja zapewne za mocno rozpaliłem w kominku.

Jedno mnie tylko zaintrygowało, spodziewałem się że obudowa będzie dłużej trzymała ciepło ( jeżeli będzie to ok 4-5 godzin to będę bardzo zadowolony). Być może dlatego że masz rozprowadzenie DGP na piętro i zabudowa szybciej się przewietrza, albo moje oczekiwania są zbyt wysokie :)

Z tego co widzę na zdjęciach, to do płyty izolującej ścianę masz doklejone cegły szamotowe. Czy dobrze mi się wydaje?

Pozdrawiam

Witam tomo24. Dzięki za odpowiedź. Bardzo ładny kominek jak i cały dom. Trochę mnie uspokoiłeś z tym przegrzewaniem, mój kominek będzie miał mniejsze przeszklenie więc mam nadzieje że też nie odczuje efektu "sauny". Nigdy nie miałem kominka w domu ale na jednym z wyjazdów z żoną doświadczyłem tego zjawiska i nigdy więcej ( żona oczywiście była prze szczęśliwa, ja w samych spodniach musiałem wychodzić na zewnątrz, pochodzić boso po oszronionej trawie żeby przetrzymać te kilka godzin :). Z tym że domek był bardzo mały a ja zapewne za mocno rozpaliłem w kominku.

Jedno mnie tylko zaintrygowało, spodziewałem się że obudowa będzie dłużej trzymała ciepło ( jeżeli będzie to ok 4-5 godzin to będę bardzo zadowolony). Być może dlatego że masz rozprowadzenie DGP na piętro i zabudowa szybciej się przewietrza, albo moje oczekiwania są zbyt wysokie :)

Z tego co widzę na zdjęciach, to do płyty izolującej ścianę masz doklejone cegły szamotowe. Czy dobrze mi się wydaje?

Pozdrawiam

Padłeś ofiarą propagandy hochsztaplerów - handlarzy materiałami betonowymi. Ciepło nie trzyma obudowa, tylko masa akumulacyjna. I tu też Cię mogą nabrać, jeśli sprzedadzą ci (drogo) tylko kilogramy, zamiast ceramicznego wymiennika kanałowego lub komorowego....

Witam serdecznie.

Jeżeli chodzi o masę akumulacyjną to będę miał jedynie zawieszki z betonu akumulacyjnego wokół wkładu, i stalowy wymiennik przedłużający trochę drogę spalin również obłożny z zewnątrz betonem akumulacyjnym. Czy to oznacza że bez ceramicznego wymiennika nie jest możliwe zbliżenie się do tych 4-5 godzin? Pytam ponieważ mniej więcej taki okres podał wykonawca. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam serdecznie.

Jeżeli chodzi o masę akumulacyjną to będę miał jedynie zawieszki z betonu akumulacyjnego wokół wkładu, i stalowy wymiennik przedłużający trochę drogę spalin również obłożny z zewnątrz betonem akumulacyjnym. Czy to oznacza że bez ceramicznego wymiennika nie jest możliwe zbliżenie się do tych 4-5 godzin? Pytam ponieważ mniej więcej taki okres podał wykonawca. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Wykonawca gada co mu kazali, albo więcej nie wie.... Oczywiście, że się zbliżysz do tych 4-5 godzin, ale po spaleniu dwukrotnie większej dawki paliwa niż w przyzwoitym piecokominku . Paradoksalnie, cena może być podobna....Zamiast bulić za wisiorki i beton "akumulacyjny", obłóż sobie wkład i rurę tanimi cegłami.... Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Pisać to każdy może...co mu ślina na język przyniesie .

Porady typu "obłóż sobie rurę tanimi cegłami" są doskonałym tego przykładem .

Lepiej kup produkt z atestami [ sprawność , czystość spalin , zakres mocy ] o parametrach gwarantowanych przez producenta.

IMG_20170612_095330.jpg

Akumulacni sada horni Romotop MAMMOTH v.JPG

Slajd29.JPG

Slajd11.jpg

Slajd24.JPG

Edytowane przez Zdun Darek B

To prawda cena nie jest mała a i tak wybrałem wersje raczej ekonomiczną.

Zastanawiałem się nad piecokominkiem ( głównie ze względu na brak kratek) natomiast nie wiem jak sprawdziłby się w moim przypadku a to dlatego że miejsce na piecokominek (a nawet ciepłą zabudowę) nie jest jak mi się wydaje najlepsze, ponieważ z dwóch a nawet prawie z trzech stron styka się ze ściana więc powierzchnia oddawania ciepła jest bardzo ograniczona.

Po drugie domek jest niewielki, nowy, ogrzewany gazem a drewno i tak będę kupował więc ekonomicznie palenie tylko dla siebie kiedy rodzina jest poza domem wydaje mi się że nie ma sensu przynajmniej przy obecnych cenach gazu/drewna

No i trudno jest znaleźć wykonawce, jeżdżąc po salonach i tak w 80% kończy się (i zaczyna) tym że sprzedawca prezentuje i zachwala jedną markę wkładów kominkowych. Jakiś tydzień temu trafiłem przypadkiem do salonu z kaflami gdzie właściciel mógł polecić kilku fachowców którzy mogą wykonać piecokominek z prawdziwym paleniskiem zduńskim lub niedrogi wkład kominkowy z masą akumulacyjną ponad wkładem i tak jak Pan pisze, luźno oszacowana cena nie odbiega od kominka z ciepłą zabudową.

Lepiej kup produkt z atestami [ sprawność , czystość spalin , zakres mocy ] o parametrach gwarantowanych przez producenta.

Witam,

Dlatego własnie skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu, wkład kominkowy, montaż i wkład kominowy od producenta oszczędzi mi przepychanek gdyby coś nie działało jak powinno. Wina może być tylko po dwóch stronach: mojej lub producenta.

W takim przypadku ;

- ciepła zabudowa

- wkład o małej mocy [ bardzo ważna moc regulowana ]

- dodatkowe masy akumulacyjne [ o parametrach lepszych od szamotu ]

- prosta szyba [ nieprzesadnie wielka a wręcz mała ]

Slajd20.JPG

Akumulacja boczna 46 kg  Romotop Mammoth.JPG

Akumulacni sada horni Romotop MAMMOTH v.JPG

Edytowane przez Zdun Darek B

Witam,

Dlatego własnie skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu, wkład kominkowy, montaż i wkład kominowy od producenta oszczędzi mi przepychanek gdyby coś nie działało jak powinno. Wina może być tylko po dwóch stronach: mojej lub producenta.

Dysponuję adresami sprawdzonych wykonawców , potrafiących wykonać ciepły kominek z akumulacją , praktycznie w całej Polsce .

Witam,

No i takie myślenie nakręca ten biznes. Ktoś musi utrzymywać koncerny i ich wasali.... Brawo TY! :)

Nie rozumiem. Chodzi o to że nie zlecę wykonania rzemieślnikowi, tylko kupie gotowy produkt?
Twój gotowy produkt to tez produkcja rzemieślnicza....Próbowałem tylko odpowiedzieć na Twoje wątpliwości. Z tego co wiem, już masz wszystko kupione, więc nie ma o czym gadać, a i tak jest lepiej niż gdybyś miał kominek z płyt GK....Poza tym bulterier ze swoim nachalnym marketingiem nie da nam spokojnie pogadać...:D

Będzie dobrze!

Twój gotowy produkt to tez produkcja rzemieślnicza....Próbowałem tylko odpowiedzieć na Twoje wątpliwości. Z tego co wiem, już masz wszystko kupione, więc nie ma o czym gadać, a i tak jest lepiej niż gdybyś miał kominek z płyt GK....Poza tym bulterier ze swoim nachalnym marketingiem nie da nam spokojnie pogadać...:D

Będzie dobrze!

:) Mam wybrany kominek, materiały i wykonawce (producent). Na swoje usprawiedliwienie ma to że jest to Polska firma najbliższa (chyba) miejsca gdzie mieszkam ja i moja rodzina (chociaż nie to było głównym kryterium).

Na razie jest to "umowa dżentelmeńska" bo innej podpisać z mojej winy nie mogliśmy,niemniej dla mnie wiążąca. Z lektury forum wiem że przed budową kominka ( a piecokominka zwłaszcza) ważne jest określenie sposobu użytkowania a mi naprawdę trudno jest to w tym momencie określić ( pracuje w domu domu ale nie wiem czy tak będzie zawsze, zapotrzebowanie domu na ciepło, ekonomia itp). Jedno jest pewne, kominek musi być bo to spełnienie marzeń (pierwszy własny dom). Stąd ten kompromis.

Pozdrawiam

Niestety u mnie zabrakło trochę miejsca na dołożenie przedłużenie kanału ceramicznego do odzyskania ciepla ze spalin. Trochę w zastepstwie jest wymurowana ścianka ażurowa z cegieł szamotowych ktora cos tam akumuluje. Dgp napewno wplywa na szybsze wychlodzenie obudowy. Coś za coś. Pozdro.