Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt instalacji elektrycznej - założenia, weryfikacja

Recommended Posts

Oczywiście że niekoniecznie ale sugerowane rozwiązanie daje sporą elastyczność. Można na początek zastosować zwykłe wyłączniki a łączyć wszystko w rozdzielnicy i z czasem bawić się ze sterowaniem, Koszt przewodu nie aż tak duży. Przypomnę że wspomniane było arduino a i pytający chyba nie ma zamiaru wydać na zabawki 15-20kzł;-)

Witam,

Szanowny kolego, właśnie dla tego trzeba mieć na uwadze, że rozwiązanie jest raczej nisko budżetowe...

Do autora postu: moim skromnym zdaniem, kolega powinien najpierw zlecić projektantowi projekt instalacji, ponieważ będzie to duże ułatwienie w dalszej optymalizacji, w kierunku automatyki. Mało tego, pozwoli uniknąć: błędów, braku znajomości aktualnych norm,przepisów oraz zadawania kompromitujących pytań.

No i pytanie które zostało bez odp. ... jak przygotować instalację na podpięcie PV on grid ?

Tak jak wcześniej wspomniałem, mając kompleksowy proj.będziesz wiedział: jaka moc , jaki inwerter, czy 1f lub 3f,ile stringów itd...

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak i...?

Ps. I na pewno projektant zaprojektuje instalację pod arduino;-) no i będzie budżetowo.

...i wydaje mi się, że nie ma sensu do każdego odbiornika prowadzić osobnego przewodu prądowego z rozdzielni.

projektant wykona podstawową wersję-bilans mocy, obliczenia prądu,dobierze zabezpieczenia nadprądowe, przepięciowe, itd. instalacji z uwzględnieniem możliwości rozbudowy/przebudowy.

P.S.

Moim zdaniem, wykonanie każdej instalacji powinno być poprzedzone wykonaniem projektu.Gdybyś kolego mógł zlecić wykonanie wszystkich projektów branżowych, to zapewniam, że zaoszczędzisz wiele czasu i nerwów.

Moim zdaniem, wykonanie każdej instalacji powinno być poprzedzone wykonaniem projektu.Gdybyś kolego mógł zlecić wykonanie wszystkich projektów branżowych, to zapewniam, że zaoszczędzisz wiele czasu i nerwów.

Tyle, że wydałbym te pieniądze kilka razy. A kolejne projekty lądowałyby w koszu. Szkoda czasu i pieniędzy.

I w ten sposób kolega sam sobie zaprojektuje.

Jestem pełen podziwu.

Projekt na papierze miałem. I niewiele z niego jest zrealizowane.

Potem nastąpiło rysowanie na ścianach - i w czasie całej realizacji projektu to żyło.

Nie, nie robiłem tego sam. Robił elektryk korygując moje pomysły (a ja jego).

Podobnie z hydrauliką - tu akurat prawie nic nie zostało zrealizowane, bo zmieniłem koncepcję i rury poszły pod sufitem.

Podobnie z CO. Bo najpierw miały być kaloryfery i kocioł gazowy, potem PC i podłogówka a skończyło się na kablach i kominku.

Ile kasy wywaliłbym na kolejne projekty branżowe to szkoda liczyć.

Edyta dla członków fanklubu projektantów - kwiatki z mojego projektu instalacji elektrycznej:

W pomieszczeniach wilgotnych ( łazienka, WC, itp.) należy zastosować osprzęt szczelny natynkowy.

To fajne:

1.6.2. Obliczanie rezystancji uziem ienia

Zał. Nr 2 do PN - 86/E - 05003/01

Uziom otokowy

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405144

Nic, tylko się cieszyć z dobrze wyposażonej rozdzielni i z licznika którym będę mógł kontrolować ZE.

ProjElektr.jpg

Edytowane przez Kaizen

Panowie, zaprojektować chcę sam bo do puki dom nie stoi cały czas coś się zmienia. Co mi z tego że projektant zrobi instalacje jak do jej realizacji zmieni się 40% założeń? Nidzie nie napisałem że przyjdzie podstawiony gość i mi podbije nie patrząc na to jak jest zrobione. Dom ma być drewniany, ja jestem świadomy zagrożeń i nie jestem ignorantem. Instalacja bedzie odebrana jak bedzie miała do tego prawo. Obcemu bym tak nie zrobił a co dopiero sobie...

Dla tego proszę o wyrozumiałość i pomoc, bo w końcu są tu fachowcy, a forum jest po to żeby podpowiedzieć i pomóc.

Jestem świadomy że dużo nie wiem ale również szybko się uczę i umiem przyjąć krytykę jak i dobre rady, byle były by konstruktywne.

Rozumiem wasze podejście, zachęcanie do zatrudnienia fachowca, w końcu z tego żyjecie. Nie mniej jednak jesteście tu na forum, i chciałbym myśleć że nie tylko po to aby naganiać klientów.

Pozdrawiam Emanuel.