Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt instalacji elektrycznej - założenia, weryfikacja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety, dawne szkoły to już ... zapomnienie.

Ale ... dawne szkoły zostały pozamykane.

Wbrew pozorom, ludzie 16-18 letni mogli się sporo nauczyć.

Nieprawda.

W zawodówkach przyzakładowych praktyki był po 3 dni w tygodniu, po 6 godzin.

Przecież te myśli można było zawrzeć w jednym poście, ale co tam, statystyka przecież rośnie :rolleyes:

Tak właśnie jest, czas na pisanie pierdół macie, nabijanie postów itp itd. Natomiast pomóc nikt nie pomoże ehh.

Napiszę wam jeszcze raz jak to ma wyglądać, jak ja widzę całą sprawę:

Ja planuję sobie rozkład instalacji, dobór aparatów (wstępny), rozłożenie faz itp. Potem Wy weryfikujecie moje pomysły (bez zbednych gadek o tym jakie to może być niebezpieczne itp idt (puki co wszystko jest tylko pomysłem) Potem po waszych poprawkach, doradzeniu co zmienic, ide do elektryka ktory zrobi mi projekt z mojej koncepcji. Układam to sam, szyję rozdzielnie i wołam elektryka żeby sprawdził i zrobił pomiary. Pasuje tak? Czy kabli ułożyć też nie mogę sam, bo mi się w rękach spalą i w ogóle odmówią posłuszeństwa?

Edytowane przez Emek81

Autor wątku jest tak bezczelny w swoich wypowiedziach, że aż się odechciewa cokolwiek "radzić".

A w którym miejscu?!

Człowiek szuka porady na (wydaje mu się) fachowym forum. Znaczy, że swoje zamierzenie chce wykonać w miarę rozsądnie, radząc się (rzekomo) bardziej doświadczonych. Z czym się spotyka... wezwij elektryka, ale nie paproka... wynajmij projektanta, ale nie paproka... sam nie rób, bo prąd teściową kopnie ... a w ogóle to norma ma 200 stron i to po angielsku.... żałosne i smutne zarazem.

Autor wątku jest tak bezczelny w swoich wypowiedziach, że aż się odechciewa cokolwiek "radzić".

Puki co Kolego Ty nie "pomogłeś" ani razu, poza malo merytorycznym bełkotem. Więc dla Twojego spokoju po prostu opuść wątek.

pietrek0m dziekuję za zauważenie prawdy ;)

Co do robienia projektu, to chcę wykonać sam przynajmniej koncepcję a najlepiej całość z prostego powodu, cieszy mnie to i lubie, to że nie umiem nie oznacza że nie mogę. Od tego mam Was jeżeli ktoś zechce pomóc. Jeżeli nie mogę liczyć na taką pomoc to piszcie od razu oszczędzi to Wam i mi czas.

pozdrawiam Emanuel.

Naprawdę ?

Gdzie ja tak pisałem ?

Swoją drogą standardy np. Tauronu nie wspominają o kablach 5-żyłowych od złącza kablowego (z licznikiem) do rozdzielnicy budynku.

W takim razie musiałem gdzieś o tych 5 żyłach przeczytać, Co do przyłącza to wiem z papierów że sieć to TNC więc raczej 4 żyły, skrzynke mam już od miesiąca a nie miałem kiedy do niej zajrzeć ;( Ok w takim razie wiem już że powinienem dać 4 żyłowy, rozumiem że przekrój 10mm2 jest ok ? Przypomnę że teraz mam zabezpieczenie głowne 25A ale będę zmieniał; na 32A.

W takim razie musiałem gdzieś o tych 5 żyłach przeczytać, Co do przyłącza to wiem z papierów że sieć to TNC więc raczej 4 żyły, skrzynke mam już od miesiąca a nie miałem kiedy do niej zajrzeć ;( Ok w takim razie wiem już że powinienem dać 4 żyłowy, rozumiem że przekrój 10mm2 jest ok ? Przypomnę że teraz mam zabezpieczenie głowne 25A ale będę zmieniał; na 32A.

To może troszkę tych pierdół. raczej 4 żyły czy jednak powinieneś dać 4 żyły i o przekroju 10mm2 a z czego te żyły mają być?