Remiks 18.01.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Nieprawda. A gdzie ta nieprawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.01.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Niestety, dawne szkoły to już ... zapomnienie. Ale ... dawne szkoły zostały pozamykane. Wbrew pozorom, ludzie 16-18 letni mogli się sporo nauczyć. Nieprawda. W zawodówkach przyzakładowych praktyki był po 3 dni w tygodniu, po 6 godzin. Przecież te myśli można było zawrzeć w jednym poście, ale co tam, statystyka przecież rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Oczywiście, że mozna było, ale ... kolega dalej nie rozumie, o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Tak właśnie jest, czas na pisanie pierdół macie, nabijanie postów itp itd. Natomiast pomóc nikt nie pomoże ehh. Napiszę wam jeszcze raz jak to ma wyglądać, jak ja widzę całą sprawę: Ja planuję sobie rozkład instalacji, dobór aparatów (wstępny), rozłożenie faz itp. Potem Wy weryfikujecie moje pomysły (bez zbednych gadek o tym jakie to może być niebezpieczne itp idt (puki co wszystko jest tylko pomysłem) Potem po waszych poprawkach, doradzeniu co zmienic, ide do elektryka ktory zrobi mi projekt z mojej koncepcji. Układam to sam, szyję rozdzielnie i wołam elektryka żeby sprawdził i zrobił pomiary. Pasuje tak? Czy kabli ułożyć też nie mogę sam, bo mi się w rękach spalą i w ogóle odmówią posłuszeństwa? Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Emek81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 A nie lepiej, by elektryk zrobił "projekt", a my go zweryfikujemy, w miarę naszych możliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.01.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Autor wątku jest tak bezczelny w swoich wypowiedziach, że aż się odechciewa cokolwiek "radzić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.01.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Autor wątku jest tak bezczelny w swoich wypowiedziach, że aż się odechciewa cokolwiek "radzić". A w którym miejscu?! Człowiek szuka porady na (wydaje mu się) fachowym forum. Znaczy, że swoje zamierzenie chce wykonać w miarę rozsądnie, radząc się (rzekomo) bardziej doświadczonych. Z czym się spotyka... wezwij elektryka, ale nie paproka... wynajmij projektanta, ale nie paproka... sam nie rób, bo prąd teściową kopnie ... a w ogóle to norma ma 200 stron i to po angielsku.... żałosne i smutne zarazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Nie ma co kopii kruszyć, tylko wziąć się za robotę ze swoim elektrykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Autor wątku jest tak bezczelny w swoich wypowiedziach, że aż się odechciewa cokolwiek "radzić". Puki co Kolego Ty nie "pomogłeś" ani razu, poza malo merytorycznym bełkotem. Więc dla Twojego spokoju po prostu opuść wątek. pietrek0m dziekuję za zauważenie prawdy Co do robienia projektu, to chcę wykonać sam przynajmniej koncepcję a najlepiej całość z prostego powodu, cieszy mnie to i lubie, to że nie umiem nie oznacza że nie mogę. Od tego mam Was jeżeli ktoś zechce pomóc. Jeżeli nie mogę liczyć na taką pomoc to piszcie od razu oszczędzi to Wam i mi czas. pozdrawiam Emanuel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Przecież od samego początku pomagamy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Przecież od samego początku pomagamy ... nakazując iśc do elektryka ^^ Spodziewalem się innej pomocy, ostrzegać mnie o zagrożeniach nie trzeba, jestem dużym chłopcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Na Twoich rysunkach nie mogę znaleźć informacji o np. przekroju i ilości żyłprzewodu/kabla zasilającego. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Na Twoich rysunkach nie mogę znaleźć informacji o np. przekroju i ilości żył przewodu/kabla zasilającego. Zakupię i doprowadzę za twoją podpowiedzią 5x 10mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Dlaczego 5-żyłowy ?I skąd-dokąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Tak mi chyba podpowiedziałeś wcześniej? Przewód ze skrzynki do domu. (w linii prostej to jakieś 10mb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Naprawdę ?Gdzie ja tak pisałem ?Swoją drogą standardy np. Tauronu nie wspominają o kablach 5-żyłowych od złącza kablowego (z licznikiem) do rozdzielnicy budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Naprawdę ? Gdzie ja tak pisałem ? Swoją drogą standardy np. Tauronu nie wspominają o kablach 5-żyłowych od złącza kablowego (z licznikiem) do rozdzielnicy budynku. W takim razie musiałem gdzieś o tych 5 żyłach przeczytać, Co do przyłącza to wiem z papierów że sieć to TNC więc raczej 4 żyły, skrzynke mam już od miesiąca a nie miałem kiedy do niej zajrzeć ;( Ok w takim razie wiem już że powinienem dać 4 żyłowy, rozumiem że przekrój 10mm2 jest ok ? Przypomnę że teraz mam zabezpieczenie głowne 25A ale będę zmieniał; na 32A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.01.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 W takim razie musiałem gdzieś o tych 5 żyłach przeczytać, Co do przyłącza to wiem z papierów że sieć to TNC więc raczej 4 żyły, skrzynke mam już od miesiąca a nie miałem kiedy do niej zajrzeć ;( Ok w takim razie wiem już że powinienem dać 4 żyłowy, rozumiem że przekrój 10mm2 jest ok ? Przypomnę że teraz mam zabezpieczenie głowne 25A ale będę zmieniał; na 32A. To może troszkę tych pierdół. raczej 4 żyły czy jednak powinieneś dać 4 żyły i o przekroju 10mm2 a z czego te żyły mają być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Tu was zaskoczę 10mm2 z miedzi jak nie to 16mm2 alu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 I to jest prawie dobra odpowiedź ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts