elpapiotr 19.01.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 No to kolejna podpowiedź : Nie powiem, ładny malunek, ale ewidentnie tutaj brakuje istotnych elementów. Kolega wie, o czym piszę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 I to jest prawie dobra odpowiedź ! Prawie ? czego brakuje? ZIEMNY Przewód YKY 4x10 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 No to kolejna podpowiedź : Nie powiem, ładny malunek, ale ewidentnie tutaj brakuje istotnych elementów. [ATTACH=CONFIG]405379[/ATTACH] Kolega wie, o czym piszę ? Na pewno bloków rozdzielających, wspólnych szyn PE i N, z aparatów czegoś też? Możliwe że same aparaty nie są do końca dobrze dobrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Dokładnie. W końcu tę rozdzielnicę i jej elementy należy jakoś połączyć.Nie tylko tzw. "grzebienie', ale i linkowe mostki pionowe itd.Oczywiście należy również ponumerować każdą żyłę przewodu odbiorczego (i nie tylko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 O blokach wiem, tylko w programie nie umiem ich dodać. Można w nim też zrobić pełny projekt, niestety brak wiedzy mi na to nie pozwala ;( dlatego będę potrzebował waszej pomocy. Wracając jeszcze do aparatów, wiem że muszę PEN rozdzielić na PE + N i teraz pytanie czy rodzielenie to ma być za czy przed całą instalacją? i w związku z tym czy mają być aparaty 4P czy może 3P ? Do numerowania już mam zakupioną drukarkę etykiet i takie opaski na kable z cyferkami ^^ tu jeszcze poprawiony plik z opisem rozdzielni bo w 1 poscie było źle (juz poprawiłem) https://megawrzuta.pl/download/b1e20c6c852c128325062f1b9a5c2b27.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 O jakich aparatach 4-polowych mowa ?Bo jeżeli RCD tzw. 3-fazowe, to niestety, muszą być cztery, nie trzy pola.Natomiast jeżeli chodzi o rozłącznik izolacyjny, jaki ma być przy kablu zasilającym 4-żyłowym z żyłą PEN, której w żadnym wypadku rozłączać/przerywać nie można (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 No widzisz już coś nowego się dowiedziałem jaki ma być przy kablu zasilającym 4-żyłowym z żyłą PEN, której w żadnym wypadku rozłączać/przerywać nie można (?) Czyli aparaty które wybrałem, między innymi rozłącznik izolacyjny mają być 3P ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Dokładnie.Natomiast żyłę PEN podłączamy do szyny PE, z której należy wykonać mostek na szynę N (główną)W tej konfiguracji, przy sporej ilości aparatów (wyłączników samoczynnych) powinno być kilka szyn N ZA poszczególnymi róznicówkami (od strony zasilania).N zasilające a N po każdej różnicówce to nie sa te same neutralne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Czyli z RCD N idzie na szynę N osobną w każdym obwodzie? może tak być dobrze to rozumuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Wszystkie obwody objęte konkretną różnicówką są obwodami odrębnymi od RCD pozostałych.Natomiast przewody PE - wszystkie wspólne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Czyli PE i tu wspolnie przewody, do tego N jedno głowne do różnicówek które stanowią zabezpieczenie przeciwporazeniowe dla konkrednego obwodu i w tym obwodzie N od roznicówki na pozostałe aparaty w tym obwodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.01.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 elpapiotr widzę spore niekonsekwencje w wypowiedziach. Czyżbyś podjął się nauczania na forum kogoś od zera i zagrożeń nie dostrzegasz, oj zmiany zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.01.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 E tam. Ja tylko podpowiadam, a to nie jest nauka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 19.01.2018 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 elpapiotr widzę spore niekonsekwencje w wypowiedziach. Czyżbyś podjął się nauczania na forum kogoś od zera i zagrożeń nie dostrzegasz, oj zmiany zmiany. Nie prowokuj ^^ Ok dalsza część jutro trzeba iść spać ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 20.01.2018 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Witam, dojechałem do pracy tak więc "podpowiadać" znowu można. elpapiotr nie potrzebnie usunąłeś to co pisałeś, i tak widziałem ^^ Narysowałem połączenia w rozdzielni tak jak ja widzę to co Ty mówiłeś Proszę o weryfikację: Proszę nie zwracać uwagi na ułożenie aparatów bo jestem świadom że można to zrobić "ekonomiczniej" i estetyczniej, nie mniej jednak czy dobrze zrozumiałem sprawe z szynami N ? No i czy takie połączenie jest poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.01.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 To za co (tak na marginesie) bierzesz pieniądze ?Też bym tak chciał. Sprawa z szynami N za poszczególnymi różnicówkami niedokończona. Należy je ponumerować od 1 do 5. Bo to są różne N.No i być może rysunek nie odzwierciedla rzeczywistości, ale ja bym dał pięć osobnych linek od szyny głównej N do weiść na różnicówki.A widzę tam (rysunkowo), że są dwa mostki. Można i tak, ale technicznie lepiej na osobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 20.01.2018 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 (edytowane) To za co (tak na marginesie) bierzesz pieniądze ? Też bym tak chciał. Serwisuje i składam drony oczywiscie te z segmentu prywatnego, nie wojskowe. Dzisiaj sobota 4 godz w pracy a i luzu mam trochę więc mogę pisać. Co do osobnych linek, tak też zrobię, na rysunku nie dałem, aby widać było to o co pytałem i chciałem potwierdzić. Czy mógłbyś podpowiedzieć jakieś sensowne rozłożenie obwodów na konkretne fazy? Z założeniem już mocniejszych niż obecnie zabezpieczeń głównych czyli nie 25 a 40A. Edit 32 A pomyłka ;] Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Emek81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.01.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Nie będę wnikał w szczegóły.Ważne, by odbiorniki 1-fazowe o większej mocy były podłączone do różnych faz, ale również "obowiązuje" zasada równoczesności działania tych odbiorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 20.01.2018 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Ok, fakt najlepiej będę wiedział sam co i kedy będę używał, czyli coś na zasadzie jak siedzę w saunie to nie gotuję itp.. Czy jakieś inne dobre praktyki typu oświetlenie nie dawać na fazie z urządzeniami które mają chwilowy duży pobór? Zasłyszane gdzieś no i z życia też wzięte że światło lubi przygasnąć w momęcie uruchamiania takiego urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.01.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Zasłyszane gdzieś no i z życia też wzięte że światło lubi przygasnąć w momęcie uruchamiania takiego urządzenia? Nazywa się to chwilowe obniżenie napięcia przy zwiększonym przepływie prądu w danym obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts