Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt instalacji elektrycznej - założenia, weryfikacja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to kolejna podpowiedź :

Nie powiem, ładny malunek, ale ewidentnie tutaj brakuje istotnych elementów.

[ATTACH=CONFIG]405379[/ATTACH]

Kolega wie, o czym piszę ?

Na pewno bloków rozdzielających, wspólnych szyn PE i N, z aparatów czegoś też? Możliwe że same aparaty nie są do końca dobrze dobrane ;)

O blokach wiem, tylko w programie nie umiem ich dodać. Można w nim też zrobić pełny projekt, niestety brak wiedzy mi na to nie pozwala ;( dlatego będę potrzebował waszej pomocy.

Wracając jeszcze do aparatów, wiem że muszę PEN rozdzielić na PE + N i teraz pytanie czy rodzielenie to ma być za czy przed całą instalacją? i w związku z tym czy mają być aparaty 4P czy może 3P ?

Do numerowania już mam zakupioną drukarkę etykiet i takie opaski na kable z cyferkami ^^

tu jeszcze poprawiony plik z opisem rozdzielni bo w 1 poscie było źle (juz poprawiłem)

https://megawrzuta.pl/download/b1e20c6c852c128325062f1b9a5c2b27.html

Dokładnie.

Natomiast żyłę PEN podłączamy do szyny PE, z której należy wykonać mostek na szynę N (główną)

W tej konfiguracji, przy sporej ilości aparatów (wyłączników samoczynnych) powinno być kilka szyn N ZA poszczególnymi róznicówkami (od strony zasilania).

N zasilające a N po każdej różnicówce to nie sa te same neutralne.

Witam, dojechałem do pracy tak więc "podpowiadać" znowu można. :)

elpapiotr nie potrzebnie usunąłeś to co pisałeś, i tak widziałem ^^

Narysowałem połączenia w rozdzielni tak jak ja widzę to co Ty mówiłeś ;) Proszę o weryfikację:

eman - Widok-A.jpg

Proszę nie zwracać uwagi na ułożenie aparatów bo jestem świadom że można to zrobić "ekonomiczniej" i estetyczniej, nie mniej jednak czy dobrze zrozumiałem sprawe z szynami N ? No i czy takie połączenie jest poprawne?

To za co (tak na marginesie) bierzesz pieniądze ?

Też bym tak chciał.

Sprawa z szynami N za poszczególnymi różnicówkami niedokończona. Należy je ponumerować od 1 do 5. Bo to są różne N.

No i być może rysunek nie odzwierciedla rzeczywistości, ale ja bym dał pięć osobnych linek od szyny głównej N do weiść na różnicówki.

A widzę tam (rysunkowo), że są dwa mostki. Można i tak, ale technicznie lepiej na osobnych.

To za co (tak na marginesie) bierzesz pieniądze ?

Też bym tak chciał.

Serwisuje i składam drony ;) oczywiscie te z segmentu prywatnego, nie wojskowe. Dzisiaj sobota 4 godz w pracy a i luzu mam trochę więc mogę pisać.

Co do osobnych linek, tak też zrobię, na rysunku nie dałem, aby widać było to o co pytałem i chciałem potwierdzić.

Czy mógłbyś podpowiedzieć jakieś sensowne rozłożenie obwodów na konkretne fazy? Z założeniem już mocniejszych niż obecnie zabezpieczeń głównych czyli nie 25 a 40A.

Edit 32 A pomyłka ;]

Edytowane przez Emek81

Ok, fakt najlepiej będę wiedział sam co i kedy będę używał, czyli coś na zasadzie jak siedzę w saunie to nie gotuję itp.. Czy jakieś inne dobre praktyki typu oświetlenie nie dawać na fazie z urządzeniami które mają chwilowy duży pobór? Zasłyszane gdzieś no i z życia też wzięte że światło lubi przygasnąć w momęcie uruchamiania takiego urządzenia?