Emek81 20.01.2018 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Poza mogącym denerwować efektem migania sa jakieś przsłanki aby nie łaczyc takich obwodów z innymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 20.01.2018 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Zrobiłem nowy rysunek z podziałem na fazy tak jak mi pasuje Teraz mam pytanie czy dobrze jest rozrysowane podłączenie licznika 1 fazowego? Bo o ile przy jednym aparacie jest to dość proste, to przy kilku już mam zagwózdke Ok sprawa z licznikiem już wyjaśniona POPRAWIONA WERSJA: Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Emek81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.01.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Emek jak już robisz takie śliczne rysunki to dobrze by było by wszystkie elementy były na swoich miejscach jak to będzie w trakcie wykonania. Chodzi o to by np. szyny N były na końcach szyn montażowych, jak zaczynasz rozmieszczać aparaty to też lepiej od prawej albo lewej. Chodzi o to że jeśli w czasie wykonania zasugerujesz się rysunkami, potniesz przewody i podłączysz np. szyny w takim rozmieszczeniu to dołożenie czegokolwiek oczywiście będzie możliwe ale będzie to troszkę kiepsko wyglądało, konieczność szycia linkami a przesunięcie szyny N będzie kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 21.01.2018 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Wezmę pod uwagę, Rysunki zamieszczam aby ktoś podpowiedział czy takie połączenia są poprawne Ale chyba elpapiotr stracił już cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.01.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Nic nie stracił, nic nie stracił. Nie widzi N1 do N4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 21.01.2018 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Nic nie stracił, nic nie stracił. Nie widzi N1 do N4 O co dokładnie Ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.01.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Na rysunku brak N1, N2, N3 , N 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 22.01.2018 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Na rysunku brak N1, N2, N3 , N 4 Jak miło że czepiasz się takich malutkich pierdół ^^ czyżby świadczyło to o braku większych błędów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Te malutkie "pierdoły" to poważna sprawa. Naprawdę.Połączenie Nx z Ny za RCD będzie skutkować niezamierzonymi wyłączeniami RCD i/lub niemożnością ich załączania.Na to należy zwracać uwagę.Jest jeszcze sprawa doboru ochronników przepięciowych.Nie mam zaufania do tych "pospolitych" B+C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 22.01.2018 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Ok zrobiłem od nowa, wygląda to tak : I pytanie mam właśnie co do ochronników, czy podłaczenie tak jak narysowałem jest ok? coś wewnątrz mówi mi że czegoś brakuje... Nie mam zaufania do tych "pospolitych" B+C. Co proponujesz? Edytowane 22 Stycznia 2018 przez Emek81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 I pytanie mam właśnie co do ochronników, czy podłaczenie tak jak narysowałem jest ok? coś wewnątrz mówi mi że czegoś brakuje... Przeczucie Cię nie myli, ochronników tak się nie łączy do tego brakuje istotnego połączenia. elpapiotr wyjaśni skoro podjął się nauczania;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Znowu na mnie !!Moja wina, że zrobił z nich "przelotówki" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Znowu na mnie !! Moja wina, że zrobił z nich "przelotówki" ? Pewnie że nie, to pytający nie wie jak działa ochronnik. Ale Ty podjąłeś się nauczania;-) Po co czytać skoro można zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 No ale przecież elektryk autora będzie wiedział, to żaden problem, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 No ale przecież elektryk autora będzie wiedział, to żaden problem, prawda ? Przecież, ale autor to właśnie elektryk przecież już instalacje robił za co pewnie i kasę wziął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 22.01.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Nie jestem elektrykiem z zawodu, instalacje robiłem u rodziny czytaj, mamy, siostry na 2 mieszkaniach Ok idę w takim razie poczytać jak ochronnik działa poprawię i zapytam znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 22.01.2018 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Już wszystko wiem a przynajmnej wydaje mi się że wiem jak to podłączyć. Fakt nigdy go nie stosowałem w instalacjach które mi się zdażyło zrobić więc nie miałem z tym styczności. Gafa jak nic ale jutro w pracy poprawie rysunek, i mam nadzieję że do dyskusji wrócimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 22.01.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Pewnie że nie, to pytający nie wie jak działa ochronnik. Ale Ty podjąłeś się nauczania;-) Po co czytać skoro można zapytać To może i ja się zapytam grzecznie: jak połączyć uziom z szyną PEN w rozdzielni wewnątrz budynku jednorodzinnego?Jakieś przyrządy do gięcia bednarki czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 22.01.2018 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Było wcześniej nawet ze zdjęciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 22.01.2018 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 odnalazłem : Do szyny GSW można spokojnie doprowadzić bednarkę, zmieści się. O, takie cóś - https://voltahurt.pl/product-pol-17806-Szyna-wyrownawcza-7x25mm2-1x10mm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts