Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt instalacji elektrycznej - założenia, weryfikacja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobiłem nowy rysunek z podziałem na fazy tak jak mi pasuje ;)

roz.jpg

Teraz mam pytanie czy dobrze jest rozrysowane podłączenie licznika 1 fazowego? Bo o ile przy jednym aparacie jest to dość proste, to przy kilku już mam zagwózdke ;)

Ok sprawa z licznikiem już wyjaśniona ;) POPRAWIONA WERSJA:

roz.jpg

roz.jpg

Edytowane przez Emek81

Emek jak już robisz takie śliczne rysunki to dobrze by było by wszystkie elementy były na swoich miejscach jak to będzie w trakcie wykonania. Chodzi o to by np. szyny N były na końcach szyn montażowych, jak zaczynasz rozmieszczać aparaty to też lepiej od prawej albo lewej. Chodzi o to że jeśli w czasie wykonania zasugerujesz się rysunkami, potniesz przewody i podłączysz np. szyny w takim rozmieszczeniu to dołożenie czegokolwiek oczywiście będzie możliwe ale będzie to troszkę kiepsko wyglądało, konieczność szycia linkami a przesunięcie szyny N będzie kłopotliwe.

Te malutkie "pierdoły" to poważna sprawa. Naprawdę.

Połączenie Nx z Ny za RCD będzie skutkować niezamierzonymi wyłączeniami RCD i/lub niemożnością ich załączania.

Na to należy zwracać uwagę.

Jest jeszcze sprawa doboru ochronników przepięciowych.

Nie mam zaufania do tych "pospolitych" B+C.

Pewnie że nie, to pytający nie wie jak działa ochronnik. Ale Ty podjąłeś się nauczania;-) Po co czytać skoro można zapytać;-)

To może i ja się zapytam grzecznie: jak połączyć uziom z szyną PEN w rozdzielni wewnątrz budynku jednorodzinnego?Jakieś przyrządy do gięcia bednarki czy coś? :)