szymek008 14.01.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Witam wszystkich! Pora i na mnie. Chciałbym prowadzić dziennik budowy naszego domu. Jak tylko pogoda pozwoli, to ruszamy w lutym. Nazwa "stodoła" jest pewnie większości z Was znana. Nawet jeśli ktoś wcześniej nie spotkał się z tym "stylem architektonicznym", to widząc wizualizacje naszego domu powinien bardzo szybko wpaść na właściwy trop. Przykład: pierwsze spotkanie z kierownikiem budowy. Pokazujemy mu wizualizacje. Myśli...myśli... w końcu mówi...: -KIEROWNIK: "no... taka...". -JA: "stodoła?" -KIEROWNIK: "dokładnie, ale nie chciałem was obrażać" -JA: "ależ skąd! to dla nas komplement!" I niby czym tu się obrażać? Od samego początku tego typu budownictwo nas urzekło, nie wyobrażaliśmy sobie niczego innego (no, może oprócz kostki z płaskim dachem, ale przepis to przepis). Nie obrażając innych lokatorów domów jednorodzinnych - skoro macie dworki to gdzie tytuły szlacheckie ? Jakby się ktoś pytał, to tak - jesteśmy ze wsi. I na wieś wracamy ;P Nie skłamię jeśli powiem, że przejrzeliśmy tysiące gotowych projektów. Jeden czy dwa przypadł nam do gustu. Jednak podliczając wszystkie koszty (adaptacje itd) koszt gotowca wcale nie okazywał się dużo mniejszy niż projekt indywidualny. Trafiliśmy na świetne biuro projektowe DOOMO z Katowic (http://www.doomo.pl) . Rozmawialiśmy wcześniej z kilkoma innymi architektami jednak dokonaliśmy trafnego wyboru. O etapie projektowania opowiem jeszcze w innym poście. Kolejną zasadą jaka nam przyświeca to energooszczędność. Chociaż mam wrażenie że to słowo traci pomału na znaczeniu, bo który z dzisiejszych domów nie jest energooszczędny? A przynajmniej takie mam wrażenie. Bez wątpienia architekt wstrzelił się w nasze oczekiwania: -prosta bryła -odpowiednie przeszklenia z odpowiednich stron świata -posadowienie na płycie fundamentowej z 20 cm izolacją XPS i 10 cm EPS na płycie (energooszczęność nie była jedynym argumentem za płytą, na działce sąsiada jest ładne źródełko) -25 cm styropianu pod tynkiem oraz 20 cm pod elewacją wentylowaną (planowo deski modrzewiowe - opalane) -30 cm izolacji na dachu (wełna) -ogrzewanie powietrzną pompą ciepła -wentylacja mechaniczna z rekuperacją -nieogrzewany garaż jako osobna bryła (o parametrach izolacji nie będę się teraz rozpisywał) Dzięki powyższemu projektowane obciążenie cieplne to około 5,3 kW (OZC forumowego asolta). Powierzchnia użytkowa domu to około 160 metrów + 46 metrów garażu. Do komentarzy zapraszam w tym wątku. C.D.N. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez szymek008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 14.01.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) To są nawet dwie stodoły: duża i mała Gdzie będą zlokalizowane czerpnia i wyrzutnia wentylacji? Edytowane 14 Stycznia 2018 przez redd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 14.01.2018 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Ooo... mam nadzieję że nie będziesz sobie rościł(a) praw autorskich do tej nazwy. Podoba mi się! Czerpnia pojawi się na elewacji północnej, za garażem. Wyrzutnia natomiast na dachu. Chociaż zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce... Edytowane 14 Stycznia 2018 przez szymek008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.01.2018 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Ładny projekt. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 15.01.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Nie obrażając innych lokatorów domów jednorodzinnych - skoro macie dworki to gdzie tytuły szlacheckie ? Źli ludzie zabrali blisko wiek temu, ale jakby co to papiery leżą w szufladzie wiekowego biurka w gabinecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 15.01.2018 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 KILKA SŁÓW O DZIAŁCE I PODZIALE Otrzymaliśmy działkę od rodziców - 47 arów. W międzyczasie okazuje się że rząd wprowadza ustawę która zakazuje kupna działek rolnych przez nie-rolników (z drobnymi wyjątkami). Efektem tego jest reakcja większości banków polegająca na tym, że nie wyrażają zgody na kredytowanie się na działkach rolnych powyżej 30 arów. Jako że nasza wieś nie ma Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego i nasza działka w księdze wieczystej widnieje jako działka rolna, jedyną nadzieją dla nas było uzyskanie Warunków Zabudowy oraz późniejszy podział działki. Straszono nas tym, że działek rolnych nie dzieli się na mniejsze niż 30 arów. Jednak bez większych problemów udaje nam się uzyskać WZ i podzielić działkę na 29 oraz 18 arów. KILKA SŁÓW O WARUNKACH ZABUDOWY I PNB Składając wniosek o WZ mamy już koncepcję naszego domu i WZ zostają przygotowane w oparciu o tą koncepcję. Architekt spokojnie kończy projekt, ostatnie uzgodnienia i możemy składać wniosek o pozwolenie na budowę. Ale STOP! Starostwo ma inny plan w stosunku do nas… Nie są w stanie znaleźć wysokości elewacji frontowej mierzonej do okapu, ponieważ… nie mamy okapu. W tym przypadku wystarczy ich poinformować że powinni liczyć ją do gzymsu/rynny. Pojawiło się kilka innych uwag, jednak najciekawszą z nich jest to, że WZ mamy wydane na dom, a my chcemy budować dom ORAZ garaż. Urząd gminy upiera się że WZ są wydane poprawnie ponieważ dom jest połączony z garażem łącznikiem i traktują to jako jedną bryłę. Starostwo upiera się natomiast przy tym, że nasz łącznik jest, cytując słowa urzędników, „sztucznym tworem” i powinniśmy mieć osobne WZ nad dom oraz osobne WZ na garaż. Łącznik jest z przeszkolnych drzwi aluminiowych z frontu, z tyłu okno fix alu, dach z blach i styrobetonu. Najśmieszniejsze w całej tej sytuacji jest to, że urząd gminy jest oddalony od starostwa o dosłownie 100 metrów i każdy z nich ma inną interpretację. Pozostaje nam odwołanie się od decyzji starostwa do Wojewódzkiego Urzędu Czegoś Tam, ale nam zależy na czasie. Urząd gminy ponownie rozpoczyna procedurę wydawania WZ i tym razem, po kolejnych 3 miesiącach, mamy WZ dla inwestycji polegającej na (uwaga, długie, można przewinąć) „budowie budynku mieszkalnego jednorodzinnego, budynku garażu dwustanowiskowego; Instalacji wewnętrznych w budynkach: prądu, wody, kanalizacji, C.O., wentylacji; Instalacji wewnętrznych na działce: prądu, wentylacji z gruntowym wymiennikiem ciepła, kanalizacji deszczowej ze zbiornikiem na wody deszczowe, kanalizacji sanitarnej z przydomową oczyszczalnią ścieków na działce nr XXX w miejscowości XXX”. Mija 14 miesiąc od kiedy rozpoczęliśmy naszą przygodę z dokumentami. Aktualnie czekamy aż decyzja o PnB się uprawomocni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 16.01.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Witaj Jak sam napisałeś energooszczędność jest oklepana. Niemal każdy nowy dom jest energooszczędny, ma rekuperator i PC (bo gazu brak) niemal każdy to stodoła (to jakieś magiczne słowo klucz) no i forumowy asolt Pokazałeś otoczenie to bardzo dobry i jeden z ważniejszych aspektów, ale pokaż rzuty, bo reszta to parametry techniczne o których zapomnisz po 2-3 latach od zamieszkania Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Też jestem ciekawa rozkładu wnętrz, ale to dziennik autora a nie strona projektu. Jeśli ich nie wkleił, być może nie chce się nimi dzielić publicznie (np. zobowiązuje go do tego umowa z biurem projektowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.01.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Zapowiada się ciekawie. Kiedy start? Od razu po uprawomocnieniu PNB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Zdajesz sobie sprawę, że za ten garaż będziesz płacił 3x większy kwotowo podatek, niż za ten dom? Nazwa tego biura projektowego to od zagłady z angielskiego się wywodzi? No i czemu to wy się kopiecie z urzędnikami, a nie biuro? Asolt nie zasugerował, że 30cm do gruntu, gdzie będzie sporo na plusie z natury to trochę nieproporcjonalnie dużo w porównaniu do 30cm ocieplenia połaci, gdzie po drugiej stronie będzie pewnie czasami poniżej -20* a sama izolacja poprzecinana mostkami? Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 16.01.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Jak dla mnie dom wygląda zjawiskowo Gratuluję. Gdybym była odważniejsza to też bym poszła w takie klimaty Faktycznie byłoby jeszcze ciekawej, gdybyś zamieścił rzuty, ale to oczywiście indywidualna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Zdajesz sobie sprawę, że za ten garaż będziesz płacił 3x większy kwotowo podatek, niż za ten dom? Nie będzie. Garaż jest integralną częścią bryły domu. Nie jest wolnostojący. To dom w kształcie lister L, gdzie jednym skrzydłem jest garaż. Starostwo nie ma racji i można spokojnie się odwołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Nie będzie. Dom jest integralną częścią bryły domu. Nie jest wolnostojący. mamy WZ dla inwestycji polegającej na (uwaga, długie, można przewinąć) „budowie budynku mieszkalnego jednorodzinnego, budynku garażu dwustanowiskowego;”. Ewidentnie osobny budynek. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) WZ określają co można postawić na działce a nie co zaprojektował (na bazie WZ) architekt. A można postawić dom (w tym z garażem) lub garaż dwustanowiskowy. W moim WZ były określone dwa rodzaje dozwolonego dachu, ale to nie znaczyło, że mój dom miał mieć obydwa. WZ wydaje gmina, nie starostwo. I gmina nie widzi problemów. Czyli problem stanowi zła interpretacja WZ przez starostwo. W sumie, jakby się uprzeć, to można szklany ganek nakryć dachem w projekcie a potem w czasie budowy zrobić projekt zastępczy. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 16.01.2018 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Dziękuję wszystkim za miłe słowa! Co do rzutów - zobaczymy, może kiedyś je tu zamieszczę. … niemal każdy to stodoła (to jakieś magiczne słowo klucz) … Czy ja wiem czy każdy dom to stodoła? Może na forum rzeczywiście jest kilka dzienników opisujących tego typu inwestycje, ale to co widzę jeżdżąc po okolicy pokazuje coś kompletnie innego. Każdy z nowobudowanych domów, które mijam są pod jedno kopyto. Różnią się tylko ilością jaskółek i kolorem dachu. Zapowiada się ciekawie. Kiedy start? Od razu po uprawomocnieniu PNB? Tak, jak tylko decyzja się uprawomocni i zrobimy odpowiednie zgłoszenia. Oczywiście wiele zależy od pogody, ale liczymy na to że na przełomie lutego/marca coś już będzie się działo. Zdajesz sobie sprawę, że za ten garaż będziesz płacił 3x większy kwotowo podatek, niż za ten dom? Tak, zdaję sobie sprawę z „ryzyka”. Gdyby się okazało, że będziemy musieli płacić rzeczywiście większy podatek, to pogodzimy się z tym. Jednak wcześniej na pewno będę się starał przekonać ich do tego, co sami od początku nam mówili – czyli jednej bryły, a nie dwóch osobnych. Nazwa tego biura projektowego to od zagłady z angielskiego się wywodzi? Żyjemy w Polsce, także zakładam że wiesz od czego może się wywodzić No chyba że chadzasz na lancz a nie na obiad. Dla pewności możesz napisać do nich maila No i czemu to wy się kopiecie z urzędnikami, a nie biuro? Nigdzie nie napisałem, że to my się z urzędnikami kopaliśmy. DOOMO wspierali nas na każdym etapie, wyjaśniali wszelkie nieścisłości z urzędnikami i „poprawki” nanosili ekspresowo. Słowo „poprawki” nie bez powodu jest w cudzysłowie, bo urzędnicy czepiali się jedynie do kwestii formalnych. Asolt nie zasugerował, że 30cm do gruntu, gdzie będzie sporo na plusie z natury to trochę nieproporcjonalnie dużo w porównaniu do 30cm ocieplenia połaci, gdzie po drugiej stronie będzie pewnie czasami poniżej -20* a sama izolacja poprzecinana mostkami? Wyniki od Asolta dostałem niedawno. Na pewno będę z nim jeszcze rozmawiał na ten temat. Wyniki rozmowy przedstawię w tym wątku. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez szymek008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 16.01.2018 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 WZ określają co można postawić na działce a nie co zaprojektował (na bazie WZ) architekt. A można postawić dom (w tym z garażem) lub garaż dwustanowiskowy. W moim WZ były określone dwa rodzaje dozwolonego dachu, ale to nie znaczyło, że mój dom miał mieć obydwa. WZ wydaje gmina, nie starostwo. I gmina nie widzi problemów. Czyli problem stanowi zła interpretacja WZ przez starostwo. W sumie, jakby się uprzeć, to można szklany ganek nakryć dachem w projekcie a potem w czasie budowy zrobić projekt zastępczy. Mam dokładnie takie samo zdanie w tej kwestii jak ty. Co do ganka, to w projekcie jest on już nakryty styrobetonem oraz blachą. Najwidoczniej jeśli nie ma pustaka to już mamy do czynienia z inną kategorią budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotusowa 16.01.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Piękny i odważny, powodzenia Też jestem ciekawa układu funkcjonalnego Jakie drewno planujesz na elewacji? Edytowane 16 Stycznia 2018 przez lotusowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 17.01.2018 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Piękny i odważny, powodzenia Też jestem ciekawa układu funkcjonalnego Jakie drewno planujesz na elewacji? W imieniu swoim i mojej lubej - dziękujemy Drzewo planujemy opalać wg metody Shou Sugi Ban, albo jak kto woli - spalona deska. Zastanawiam się jeszcze nad gatunkiem który użyjemy. Modrzew? A jeśli tak, to czy warto dopłacać za syberyjski? Czas pokaże. A może ktoś z Was coś poleci lub zna kogoś kto posiada tego typu elewację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 17.01.2018 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Zestawienie kosztów na dzień 2018-01-17 Badanie geologiczne (4 odwierty, po 3 metry) - 500 zł Wypis i wyrys z ewidencji gruntów - 150 zł2 mapki hybrydowe 1:1000 - 40 złMapa do celów projektowych - 900 złOpłata skarbowa za wydanie pozwolenia na lokalizację zjazdu - 82 złPomiar i podział działki - 1730 złOpłata przyłączeniowa PGE - 132,50Podłączenie rozdzielni budowlanej - 1000 zł Wyceny podstawowych materiałów - Styczeń 2018:stal fi 10,12,16 - 2650 tonaPorotherm 25 P+W - 4,75 z transportem i po budogramiePorotherm 11,5 P+W - 3,99 z transportem i po budogramieURSA XPS WOF 10 cm - 410 zł/ m3 Edytowane 18 Stycznia 2018 przez szymek008 Dodanie wyceny materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 W imieniu swoim i mojej lubej - dziękujemy Drzewo planujemy opalać wg metody Shou Sugi Ban, albo jak kto woli - spalona deska. Zastanawiam się jeszcze nad gatunkiem który użyjemy. Modrzew? A jeśli tak, to czy warto dopłacać za syberyjski? Czas pokaże. A może ktoś z Was coś poleci lub zna kogoś kto posiada tego typu elewację? na forum jest jedna osoba, która ma taka elewację - oresund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts