Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy z wentylacją

lukaszu

Recommended Posts

Witam, nie bardzo się znam na tym temacie a mam pytanie. W projekcie przewidziano komin systemowy Schiedel Rondo Plus 20 +W z kanałem wentylacyjnym. Z tego co widziałem, to częściej dolot powietrza jest prowadzony jako rura gdzieś na zewnątrz budynku. Czy dobrze rozumiem, że tym kanałem wentylacyjnym z komina jest dolot powietrza do spalania? W domu będzie WM więc chyba wentylacja niepotrzebna.

To że niewskazane to tak podejrzewałem, ale kominek musi mieć dolot z zewnątrz. Zawsze widziałem, że była to rura pozioma i kratka na elewacji a w tym przypadku jest to w kominie. Czy jest jakaś różnica? Czy trzeba na kominie montować jakieś specjalne nasadki na wentylacje albo dymowy?

W tym Schiedlu to zwykły kanał do wentylacji grawitacyjnej. Przy rekuperacji zakazany.

Z Rozporządzenia w sprawie WT:

§ 148.

[...]

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

Są kominy systemowe, które doprowadzają jednocześnie powietrze do kominka. Powietrza z nich nie możesz "wpuścić" do pomieszczenia z kominkiem - musi zostać podpięte do kominka, bo złamiesz powyższy przepis.

Wadą takiego rozwiązania jest to, że to powietrze wpadające do kominka idzie przestrzenią bardzo słabo izolowaną od domu. Więc wychładza ścianę i może doprowadzić do skraplania się tam wilgoci. Najlepiej doprowadzić powietrze rurą pod chudziakiem i całą izolacją poziomą.

Za to wbrew wielu opiniom, które powielasz, nie musisz przy rekuperacji doprowadzać do kominka powietrza z zewnątrz - może pobierać powietrze z pomieszczenia w którym stoi. Znowu z WT:

§ 150.

[...]

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisuust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

A kto powiedział że musi być jako taki wykorzystany? Jak wygląda taki specjalny do zasilania kominka?
Ma 3 cm izolacji...:D Jak sobie pomyślę, ile mam w domu mostków termicznych, nawiewów powietrza z zewnątrz i miejsc, które sprzyjają skraplaniu się pary, to zastanawiam się dlaczego jeszcze żyję?!

Za to wbrew wielu opiniom, które powielasz, nie musisz przy rekuperacji doprowadzać do kominka powietrza z zewnątrz - może pobierać powietrze z pomieszczenia w którym stoi. Znowu z WT:

Jakie opinie i jak wiele ich powielam? "Fantastyczny pomysł" z pobieraniem powietrza z pomieszczenia, aż dziwi mnie taka sugestia na forum. Można też zrezygnować z wodociągu i nosić wodę ze strumyka - tylko chyba nie o to chodzi.

Ja nigdzie nie piszę, że będzie to normalny kanał grawitacyjny, że ma mieć coś wspólnego z rekuperacją.

Pytam tylko czy on się nadaje do zasilania kominka zamiast tradycyjnego dolotu poziomego?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?343746-Komin-systemowy-z-wentylacj%C4%85&p=7595001&viewfull=1#post7595001

Jakie opinie i jak wiele ich powielam? "Fantastyczny pomysł" z pobieraniem powietrza z pomieszczenia, aż dziwi mnie taka sugestia na forum. Można też zrezygnować z wodociągu i nosić wodę ze strumyka - tylko chyba nie o to chodzi.
Niepotrzebnie się wymądrzasz....Pobieranie powietrza z pomieszczenia to....wentylacja wyciągowa za darmo ;) . Ciąg kominowy zamiast wentylatora. Oczywiście trzeba pomyśleć jak to robić dobrze.

Jakie opinie i jak wiele ich powielam?

Powielasz taki urban legend:

To że niewskazane to tak podejrzewałem, ale kominek musi mieć dolot z zewnątrz.

A to nie prawda. Nie musi. O tym czy warto - można podyskutować. Ale zdecydowanie w domu z rekuperacją nie musi mieć doprowadzenia powietrza z zewnątrz.

Przy WM, lub reku, nie kombinuję...Podłączam z zewnątrz szczelnie. Brzęczydło to brzęczydło. Może się spsuć, albo zamiast nad, zrobi podciśnienie...O nieszczęście dość łatwo. Natomiast przy grawitacji, kominek jako wentylacja to doskonała sprawa. Oczywiście dla ludzi którzy nie lamentują z powodu wymiany powietrza którym oddychamy. Powietrze ma bardzo małą pojemność cieplną, tylko do niektórych to nie dociera....Jak ktoś w smrodzie lubi siedzieć, to koniecznie szczelnie z zewnątrz i dobre uszczelki w okna.