lukaszu 16.01.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Witam, nie bardzo się znam na tym temacie a mam pytanie. W projekcie przewidziano komin systemowy Schiedel Rondo Plus 20 +W z kanałem wentylacyjnym. Z tego co widziałem, to częściej dolot powietrza jest prowadzony jako rura gdzieś na zewnątrz budynku. Czy dobrze rozumiem, że tym kanałem wentylacyjnym z komina jest dolot powietrza do spalania? W domu będzie WM więc chyba wentylacja niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.01.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Niepotrzebna, to mało powiedziane....Niewskazana! Skoro WM, dom ma być szczelny. Możesz użyć tego kanału jako dolotu do spalania, pod warunkiem posiadania dobrego szczelnego wkładu kominkowego lub pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 16.01.2018 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 To że niewskazane to tak podejrzewałem, ale kominek musi mieć dolot z zewnątrz. Zawsze widziałem, że była to rura pozioma i kratka na elewacji a w tym przypadku jest to w kominie. Czy jest jakaś różnica? Czy trzeba na kominie montować jakieś specjalne nasadki na wentylacje albo dymowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 W tym Schiedlu to zwykły kanał do wentylacji grawitacyjnej. Przy rekuperacji zakazany. Z Rozporządzenia w sprawie WT:§ 148.[...]2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. Są kominy systemowe, które doprowadzają jednocześnie powietrze do kominka. Powietrza z nich nie możesz "wpuścić" do pomieszczenia z kominkiem - musi zostać podpięte do kominka, bo złamiesz powyższy przepis. Wadą takiego rozwiązania jest to, że to powietrze wpadające do kominka idzie przestrzenią bardzo słabo izolowaną od domu. Więc wychładza ścianę i może doprowadzić do skraplania się tam wilgoci. Najlepiej doprowadzić powietrze rurą pod chudziakiem i całą izolacją poziomą. Za to wbrew wielu opiniom, które powielasz, nie musisz przy rekuperacji doprowadzać do kominka powietrza z zewnątrz - może pobierać powietrze z pomieszczenia w którym stoi. Znowu z WT: § 150.[...]9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.10. Przepisuust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.01.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 W tym Schiedlu to zwykły kanał do wentylacji grawitacyjnej. Przy rekuperacji zakazany. A kto powiedział że musi być jako taki wykorzystany? Jak wygląda taki specjalny do zasilania kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.01.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 A kto powiedział że musi być jako taki wykorzystany? Jak wygląda taki specjalny do zasilania kominka?Ma 3 cm izolacji... Jak sobie pomyślę, ile mam w domu mostków termicznych, nawiewów powietrza z zewnątrz i miejsc, które sprzyjają skraplaniu się pary, to zastanawiam się dlaczego jeszcze żyję?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 17.01.2018 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ja nigdzie nie piszę, że będzie to normalny kanał grawitacyjny, że ma mieć coś wspólnego z rekuperacją. Pytam tylko czy on się nadaje do zasilania kominka zamiast tradycyjnego dolotu poziomego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 17.01.2018 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Za to wbrew wielu opiniom, które powielasz, nie musisz przy rekuperacji doprowadzać do kominka powietrza z zewnątrz - może pobierać powietrze z pomieszczenia w którym stoi. Znowu z WT: Jakie opinie i jak wiele ich powielam? "Fantastyczny pomysł" z pobieraniem powietrza z pomieszczenia, aż dziwi mnie taka sugestia na forum. Można też zrezygnować z wodociągu i nosić wodę ze strumyka - tylko chyba nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.01.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ja nigdzie nie piszę, że będzie to normalny kanał grawitacyjny, że ma mieć coś wspólnego z rekuperacją. Pytam tylko czy on się nadaje do zasilania kominka zamiast tradycyjnego dolotu poziomego?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?343746-Komin-systemowy-z-wentylacj%C4%85&p=7595001&viewfull=1#post7595001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 17.01.2018 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Faktycznie, ten kanał wentylacyjny jest przeznaczony wyłącznie do wentylacji grawitacyjnej. Macie racje, potwierdziłem w dziale technicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.01.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Jakie opinie i jak wiele ich powielam? "Fantastyczny pomysł" z pobieraniem powietrza z pomieszczenia, aż dziwi mnie taka sugestia na forum. Można też zrezygnować z wodociągu i nosić wodę ze strumyka - tylko chyba nie o to chodzi.Niepotrzebnie się wymądrzasz....Pobieranie powietrza z pomieszczenia to....wentylacja wyciągowa za darmo . Ciąg kominowy zamiast wentylatora. Oczywiście trzeba pomyśleć jak to robić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Jakie opinie i jak wiele ich powielam? Powielasz taki urban legend: To że niewskazane to tak podejrzewałem, ale kominek musi mieć dolot z zewnątrz. A to nie prawda. Nie musi. O tym czy warto - można podyskutować. Ale zdecydowanie w domu z rekuperacją nie musi mieć doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 17.01.2018 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Właśnie te "dobre zrobienie" to pewna komplikacja, ale z drugiej strony ergonomia i oszczędność. Przepraszam, źle to odczytałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 17.01.2018 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 W sensie zrobienia nadciśnienia poprzez WM rozumiem? Masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.01.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Przy WM, lub reku, nie kombinuję...Podłączam z zewnątrz szczelnie. Brzęczydło to brzęczydło. Może się spsuć, albo zamiast nad, zrobi podciśnienie...O nieszczęście dość łatwo. Natomiast przy grawitacji, kominek jako wentylacja to doskonała sprawa. Oczywiście dla ludzi którzy nie lamentują z powodu wymiany powietrza którym oddychamy. Powietrze ma bardzo małą pojemność cieplną, tylko do niektórych to nie dociera....Jak ktoś w smrodzie lubi siedzieć, to koniecznie szczelnie z zewnątrz i dobre uszczelki w okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts