Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka ze spadkiem terenu

Recommended Posts

Nie wiadomo jaka jest rzeczywistość a według mapy teren ma spadek pomiędzy 92,4 do 90.

Poza tym droga lewej ma przy granicy poziom 93,4, a działka z prawej 89,7.

Nasypanie jest jakimś sposobem ale wyrównywanie do poziomu np. 93m spowoduje powstanie prawie 4 metrowej przepaści na granicy.

Poza tym jeśli dobrze widzę sama droga dojazdowa ma spadek pomiędzy 93,4 90 .

Nie wiadomo jak to wszystko zachowuje się w zimie i po większych opadach deszczu, oraz z której strony planujesz wjazd.

Raczej starał bym się to wypośrodkować nawożąc grunt i robiąc niwelację do poziomu 90 - 91m oraz pozostawiając i umacniając skarpę pomiędzy drogą z lewej strony, oraz budując z wysokim poziomem "0"i ujemną różnicą poziomów dla garażu i np kotłowni względem części mieszkalnej, a wybierając projekt starał bym się wykorzystać ten charakter. działki.

U mnie różnica pomiędzy drogą a przeciwległą granicą działki była tylko 1,3m. Od drogi podjazd do garażu mam 0,6m na 5 m odległości i żeby nie kostka granitowa to w zimę wjazd do garażu byłby problemem. Z drugiej strony 0,7m mam kamienny murek oporowy z fundamentem aby uniknąć przesiąkania i wody z pozostałych terenów.

Edytowane przez Mareks77

działka jest dużo poniżej poziomu ulicy.

Nadsypywanie ziemi będzie bardzo kosztowne.

Podniesienie poziomu o 10 cm na obszarze 20x30 m2 wymaga 60 m3 ziemi, czyli ok. 6 wielkich ciężarówek typu kamaz, tatra.

Na dodatek taki grunt nie jest stabilny, trzeba byłoby zagęszczać warstwami.

Czy to się wiążę z budową jakichś murów oporowych ?

Właściwości gruntu będę dopiero badał, jeśli się przekonam co do zakupu tej działki.

Kwestia co z wodą z drogi, żeby nie zalewała działki.

Co to jest wysoki poziom zero ?

Raczej starał bym się to wypośrodkować nawożąc grunt i robiąc niwelację do poziomu 90 - 91m oraz pozostawiając i umacniając skarpę pomiędzy drogą z lewej strony, oraz budując z wysokim poziomem "0"i ujemną różnicą poziomów dla garażu i np kotłowni względem części mieszkalnej, a wybierając projekt starał bym się wykorzystać ten charakter. działki

Jak jeszcze szukałem działki to dwóch właścicieli sprzedawało działki, po jednej stronie drogi gość miał 6 działek, a po drugiej drugi miał 5 działek. Te po lewej od drogi były w miare płaskie, cena 220zł/m2. Te po prawej miały zaraz za drogą spadek (pewnie jakieś 2 do 2.5m na długości 25m) Cena 140zł/m2. Ta sama ulica! Dodam że potem jak pytałem to z tych droższych została tylko narożna a z tych tanich nie sprzedała się żadna.

Ehhh... działka bardzo mi się podoba co do lokalizacji i tak jak cactus pisze cena super atrakcyjna.

Media wszystkie doprowadzone.

Niemniej jednak nawet idąc w budowę z róznicą poziomów, to z resztą działki i tak trzeba coś zrobić, bo spadek jest zbyt duży.

Jeżeli nie planujesz wykorzystania różnicy poziomów w projekcie domu to sobie tę działkę daruj. Niska cena ma swoje uzasadnienie. Nawożenie gruntu to fikcja. Jak to rozwiążesz na granicy działek, przy takiej różnicy poziomów, by ci to nie spłynęło? Mur lub murki oporowe?Jak chcesz rozwiązać posadowienie domu na tym nawiezionym gruncie? Będziesz to zagęszczał warstwami? Można ale to koszty, koszty, koszty.

Tak przy okazji. Zastanów się nad lokalizacją. Szosa polska to takie niebyt ładne okolice, do tego w szybkim tempie się zabudowują. Tam nawet nie bardzo będzie gdzie pójść na spacer. Przejedź się na prawobrzeże, okolice Klonowej (kościół i lipa św. Ottona) w Płoni i dalej, Smerdnica, po prawej stronie szosy przez Płonię do Stargardu. Piękne miejsca, dobra do budowy przepuszczalna gleba, Puszcza Bukowa pod nosem. Ja tez chciałem się budować po lewej stronie ale raz tam pojechałem i już zostałem. Nie żałuję. Dojazd do centrum 15 minut. Namówiłem kilku znajomych i jednego pracownika. :) Właśnie się budują. Ceny ziemi niskie, okolica bajkowa. Nie ma takiej ciasnej zabudowy jak w Dobrej, Wołczkowie, Mierzynie czy Bukowie. W życiu bym się nie zamienił.

Też miałem podobny spad na działce. O nawożeniu ziemi nie myślałem bo nie dość, że koszty wychodziły astronomiczne to drugą działkę, którą również zakupiłem miałbym zdecydowanie niżej, a na niej planuje cały ogród. Splantowałem działkę, wyszła mi skarpa przy której zrobiłem odwodnienie liniowe do tego ją również ładnie roślinnością obsadziłem i wszystko jest ok.

Ehhh... działka bardzo mi się podoba co do lokalizacji i tak jak cactus pisze cena super atrakcyjna.

- cena atrakcyjna, ponieważ koszt zainwestowania w niwelację terenu, czy też posadowienia obiektu ( w tym fundamentów ) duży lub bardzo duży

- działki z takim spadkiem nie wyrównasz do jednego poziomu. Nawet nie wiem, czy to dobry pomysł i czemu miałby służyć ? albo otrzymasz duże skarpy, albo wysokie mury oporowe projektowane pod te masy napierającej ziemi. Tak, czy nie - na pewno projekt indywidualny z dobrym pomysłem na zagospodarowanie terenu i posadowienie samego obiektu.

Myślę, że trochę przesadzacie z tymi gigantycznymi kosztami za nawóz kilku wywrotek ziemi. Ja swego czasu nawiozłem ich chyba 8, każda za 500 zł= 4000zł. Może jest to jakaś suma, ale patrząc na całokształt inwestycji i zagospodarowanie działki wokól domu to chyba żadna suma patrząc na to, że wydajemy kilkaset tyś zł na całą inwestycje.

- cena atrakcyjna, ponieważ koszt zainwestowania w niwelację terenu, czy też posadowienia obiektu ( w tym fundamentów ) duży lub bardzo duży

- działki z takim spadkiem nie wyrównasz do jednego poziomu. Nawet nie wiem, czy to dobry pomysł i czemu miałby służyć ? albo otrzymasz duże skarpy, albo wysokie mury oporowe projektowane pod te masy napierającej ziemi. Tak, czy nie - na pewno projekt indywidualny z dobrym pomysłem na zagospodarowanie terenu i posadowienie samego obiektu.

Czasem taka działka o nieregularnym kształcie, pozwala na super zabudowę , co widać chociażby w naszych pięknych górach.

Czasem taka działka o nieregularnym kształcie, pozwala na super zabudowę , co widać chociażby w naszych pięknych górach.

- to prawda. Zwracam jedynie uwagę na koszty posadowienia :) które mogą "iść" w inną część budynku, czy zagospodarowania dla działki mniej wymagającej. A że Paquito jest przed zakupem działki, to taka informacja z mojej strony jest uzasadniona. Projektowałem na skarpie :) i dla pięknego krajobrazu i dalekiego horyzontu na który można " otworzyć " taki budynek - warto ! ale to kosztuje.

- z zabudową w górach to jest różnie, są dobre i nietrafione pomysły pokonania skarpy. Teraz będzie troszeczkę gorzej dla takich działek ze spadkiem terenu.

Po nowelizacji Warunków Technicznych mamy :

§ 73. " W pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi poziom podłogi powinien znajdować się powyżej lub być równy poziomowi terenu przy budynku. " likwidujący, każde możliwe "wkopywanie się" budynku w skarpę / zbocze dla pomieszczeń mieszkalnych, choćby jedną ścianą bez okien. Ale to inna " bajka " ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Zgadzam się, że taka działka może zwiększyć koszty budowy. Dlatego niech inwestor ma świadomość tego czego może niejeden z nas nie miał kiedyś przed kupnem działki. Moim zdaniem działka to bardzo ważna, jak nie najważniejsza rzecz w całej inwestycji. Jej usytuowanie, kształt, rodzaj gleby np. czy jest gliniasta, piaszczysta, poziom wód gruntowych. Ta wiedza pozwoli nam na dostosowanie budynku jak i również całego zagospodarowania terenu. Projekt domu można zmienić, działke ciężko, dlatego warto się skupić przed kupnem.

Myślę, że trochę przesadzacie z tymi gigantycznymi kosztami za nawóz kilku wywrotek ziemi. Ja swego czasu nawiozłem ich chyba 8, każda za 500 zł= 4000zł. Może jest to jakaś suma, ale patrząc na całokształt inwestycji i zagospodarowanie działki wokól domu to chyba żadna suma patrząc na to, że wydajemy kilkaset tyś zł na całą inwestycje.

Ale tu raczej mowa o 80 autach a nie o 8. Dalej przesadzają ? A może wjedzie 120, do tego fundament x 2.