Elfir 29.01.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Chyba nie bez powodu ktoś wymyślił otwory na przewody w silikatach, wedlug mnie jeżeli ktoś się decyduje na silikaty to chce w pełni wykorzystać ich mozliwosci, przynajmniej w moim przypadku, ja chcę uniknąć bruzdowania w ścianach kucia i rozwalania, te kilka otworów na kable mozna udrożnić i po problemie, Otwory są dla zmniejszenia wagi bloczków. A że ktoś wynajął marketingowca, co nigdy na budowie nie był, to dopisuje rożne bzdury. Chyba, że faktycznie ktoś buduje sam, po 1 warstwę bloczków dziennie i bawi się w przeciąganie kabli. Budowę ma stale na oku i nie boi się, ze złodzieje mu zwiną zwój kabli. I liczy się z większymi stratami na docinanie bloczków (chyba, że projekt domu jest zaplanowany pod pełną ilość bloczków na ścianę). Kiedy budujesz ekipą, to przecież elektryk nie stoi murarzom nad głową. Na dodatek docelowo musisz znać położenie każdego sprzętu elektrycznego i bardzo dokładnie rozplanować bieg przewodów, by nie trafiły na lane nadproże (chyba, że od razu montujesz w zbrojeniu peszel i to zalewasz betonem). Co do tynkowania - też chciałam zostawić nieotynkowaną jakąś ścianę w salonie. Ale musiałabym ją murować własnoręcznie sortując bloczki. Silikat jest twardy, ale jednak znajdą się ukruszenia. Edytowane 29 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.01.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Nie wszystkie silikaty, a jedynie Silka. Oczywiście miałem na myśli Silkę E. A z budujacych w Silce jakiś promil bawi się w ciągnięcie kabli przez te otwory. Trochę budów już mam za sobą w tym i swoją więc raczej z doświadczenia wiem jakie panują tam warunki. Z takim bawieniem się mogą sobie pozwolić raczej samoroby oraz inwestorzy zatrudniający generalnego wykonawcę którego zmuszą do takiej metody za grubą kasę. Dlatego oglądając instrukcję producenta szczególnie 21 - 22 https://www.ytong-silka.pl/pl/docs/Poradnik_-_Murowanie_z_Silki_11-2014.pdf oraz inne promujące tą metodę kolejnymi zdjęciami http://www.e-instalacje.pl/a/bloczki-silikatowe-do-instalacji-elektrycznej-3444.html informującymi jak to wszystko pięknie i ładnie wygląda a stara instalacja podtynkowa jest "BE" w sposób specjalny ukazująca totalną rozpierduchę szczerze współczuję osobie dla której ta wizja zderzy się z rzeczywistością panującą na placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 29.01.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Gdy wybrałem projekt i zdecydowałem się na silikaty to dzięki niektórym osobą na forum też miałem obawy co do wykorzystania otworów wewnątrz silikatu do poprowadzenia instalacji elektrycznej W sierpniu 2017 zakończyłem pomagać znajomemu, który także robił instalację w otworach. Dla Nas nie było to nic trudnego i na pewno będę tak robił u siebie Nie chcę się tutaj niczym chwalić, po prostu piszę, że dla mnie była to nowa przygoda, doświadczenie, ale nie rzecz niemożliwa. Łatwiej jest w 18 niż 24, ale pewnie każdy wie. Najważniejsze to pilnować budowlańców i cały czas im o tym przypominać Reasumując trochę odwagi i pomysłowości w budowaniu. P.S. Oby nie doszło do tego, że w niedługim czasie elektryk w naszym kraju będzie chciał kłaść instalację zdalnie Bo abstrahując znam już kilku co budują wirtualnie i na wszystkim najlepiej się znają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.02.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Nie ma problemu z ciągnięciem kabli w Silce, np E18. Razem z wykonawcą doszliśmy do porozumienia, że w moim przypadku nie ma to sensu. Co kilkadziesiąt cm mam albo otwór albo rdzeń (ściana przy rdzeniach bez równanych krawędzi) - przy cenie 4.18 za bloczek ilośc odpadów podniosłaby bardzo koszt ściany. Nie budując na szkodach nie ma problemu z zachowaniem ciągłości kanałów. A same kable kładziemy IMO po zakończeniu robót. ot robimy w ustalonym miejscu otwory otwornicą i ciągniemy peszel.Ja na Silce na pewno zrobię bruzdy pod kable. Zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że bieg kabla pojawi się na ścianie, ponoć w tedy gdy kable będą tłuste a elektryk ich nie oczyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts