djibiza 28.01.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Witam łazienka 2x2m. Okno w łazience mam rozszczelnione, kanały w drzwiach również są.Obecnie jest tak...kratka wentylacyjna w suficie, przechodzi przez ocieplone poddasze nieużytkowe i na dachu skośnym zakończone takim specjalnym kominkiem dachówkowym wystającym ok 40cm. Całość wykonane rurą srebrną giętką spiro 125mm. Przy braku wiatru na dworze jest ciąg bardzo słaby a gdy zaczyna wiać to powietrze cofa się do łazienki, jest bardzo zimno i mocno wieje do środka. Długość rury spiro ok 200cm nie mniej. Poradźcie mi Panowie co zrobić z tym problemem bo już nie mam sił. Najpierw miałem zwykły wentylator ale wiadomo jak to z nimi jest. Dekarz przerobił mi to tak jak napisałem a problem jest jeszcze większy bo wieje do łazienki strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.01.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Zamknij okno w łazience a rozszczelnij w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 28.01.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Jeśli w łazience nie ma pieca z otwartą komorą spalania, to zastosuj wentylator wywiewny kanałowy np. z jakimś programatorem sterowany np. czujnikiem wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczelarzyk 28.01.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Miałem podobny problem,kupiłem dwubiegowy wentylator z higrometrem który na pierwszym biegu pobiera tylko 4w.,po osiągnięciu wilgotności 65% wchodzi na drugim biegu.Wentylator jest połączony z siecią przez autotransformator który zwalnia bieg wentylatora na 75% nominalnej prędkości.Zrobiłem tak bo hałasował nieco.Teraz jest cicho ,wentylator chodzi na okrągło latem też.Okno mam zamknięte pod drzwiami szczelina.Jest ok.Pieczarek brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djibiza 28.01.2018 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Kombinowałem na wszystkie sposoby dziś, ciągle dmucha w każdej konfiguracji okien drzwi otwartych zamkniętych. Zrobię ostatecznie chyba tak, że zamontuję wentylator z higrometrem by wyciągało wilgoć na nieużytkowe poddasze. Chociaż czemu nie działa grawitacja? A czy nieocieplona rura spiro może powodować wsteczny ciąg? Na dachu jest kominek triventa, spiro 2mb. Strop, w którym jest kratka jest ocieplony 20cm wełny i skosy dachu od spodu 20cm wełna i zabite wszystko osb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 28.01.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Mamy ventylatory VENTS, z żaluzją, , higrometrem, ze sznurkiem do wyłączenia w dowolnym momencie, ustawianym czasomierzem, podłączone do wyłącznika, ze swoim "pstryczkiem". http://www.vents-group.pl/oferta/wentylatory-domowe/wentylatory-domowe-vents/ma Potrafią włączyć się nawet w nocy i chodzić do upadłego gdy wywęszą wilgoć Jedyna rada, to wyłączyć prąd Te na parterze, idące do kanału wentylacyjnego nie sprawiają problemu, nie wyziębiają pomieszczenia, żaluzja sama automatycznie zamyka się po zaprzestaniu jego pracy. Te na piętrze zaś z przewodem/rurą wyprowadzoną na nieużytkowy ocieplony strych mają jeden feler, po prostu kapie po tej rurze i jest wilgotny sufit wokoło wentylatora i nie wiem już co tu wymyśleć Na jednej rurze pozakładałam kolanka i postawiłam pod kolankiem na strychu miskę :rolleyes:na skropliny-ale nadal po tej rurze nadal trochę kapie. Rury poowijane, z zostawionym tylko otworem. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.01.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Kombinowałem na wszystkie sposoby dziś, ciągle dmucha w każdej konfiguracji okien drzwi otwartych zamkniętych.Czy masz w domu chociaż jedno-dwa okna z nawiewnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.01.2018 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 . Chociaż czemu nie działa grawitacja? . Za krotka rura. Za zimna rura. Brak innego dopływu powierza do budynku. Za nisko nad dach wyprowadzony kanał. Tak an szybko co mi przyszło do głowy, może być jedno moze być wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 31.01.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Możesz napisać, jaki dokładnie masz ten wentylator? DziękiMiałem podobny problem,kupiłem dwubiegowy wentylator z higrometrem który na pierwszym biegu pobiera tylko 4w.,po osiągnięciu wilgotności 65% wchodzi na drugim biegu.Wentylator jest połączony z siecią przez autotransformator który zwalnia bieg wentylatora na 75% nominalnej prędkości.Zrobiłem tak bo hałasował nieco.Teraz jest cicho ,wentylator chodzi na okrągło latem też.Okno mam zamknięte pod drzwiami szczelina.Jest ok.Pieczarek brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djibiza 31.01.2018 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Też kupiłem. Awenta loop WL100H. Dwa biegi, pierwszy działa ciągle zużywając 3,3W, drugi załącza się po 70% wilgotności i zużywa 4,4W. Głośność to 21db i na dwójce 26db więc w miarę cicho. 117zl kupiony w lerle merle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts