Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki techniczne a projekt przyłącza do wody

adams1692

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję pomocy odnośnie projektu przyłącza do wody na mojej działce. Otóż, wydane warunki techniczne są już po terminie, otrzymałem już z Gminy nowe warunki techniczne i pytanie brzmi, czy muszę robić jeszcze raz projekt całego przyłącza, czy mogę dołączyć nowe warunki techniczne do starego projektu? Dodam tylko, że warunki techniczne nie uległu zmianie. Z góry dzięuję za pomoc.

Pozdrawiam

U mnie tak jest, że warunki techniczne były tylko do opracowania projektu i były ważne 2 lata. Ale jak został opracowany projekt, zaakceptowany przez MPWiK i zatwierdzony na Naradzie Koordynacyjnej, to dano mi termin 3 lata od daty zatwierdzenia projektu. Tamte warunki już są do niczego nie potrzebne. Jak u Ciebie nie ma daty to nie wiem, bo u mnie jest... Podejdź do wodociągów z tym projektem. Pokaż go, że zatwierdzony i spytaj czy jeśli projekt zatwierdzony to "możesz budować według tego projektu?". Edytowane przez Lew2

To trochę pytanie do właścicieli szklanej kuli. Przecież nie znamy ani treści projektu ani warunków terenowych. Projektant mógł stracić uprawnienia, mógł zastosować materiały i technologie, których obecnie się nie stosuje, mogły pojawić się kolizje z wybudowaną przez te 11 lat infrastrukturą. Jak napisano wyżej ważność mogły stracić uzgodnienia.

Może się i nie przyczepi, a może i przyczepi - do wszystkiego. Stąd warto skonsultować temat z obeznanym miejscowo projektantem.

Projektant mógł stracić uprawnieni

To akurat nie jest przeszkoda. Uprawnienia mógł stracić na drugi dzień po zrobieniu projektu. Ważne jest że na dzień robienia projektu miał aktualne uprawnienia. Na pewno przepisy pozmieniały się znacznie przez 11 lat.

mogły pojawić się kolizje z wybudowaną przez te 11 lat infrastrukturą.

Jeśli przyłącze było zatwierdzone na ówczesnym Zespole Uzgodnień Dokumentacji Projektowej (dawna wersja obecnej Narady Koordynacyjnej), to rezerwa pod przebieg instalacji jest wpisana w zasobach geodezyjnych. Obecnie prawo jest luźniejsze i na Naradzie Koordynacyjnej nie uzgadnia się już przyłączy, chociaż można jak ktoś chce "zaklepać" sobie rezerwę.

Rozmawiałem już z wodiciagami i tak naprawdę oni sami za bardzo nie wiedzą co zrobić. Pierwsza wersja była taka że mam to robić na starym projekcie, jednak nie wiem czy później nie będzie problemu z odbiorem tego przyłącza. Myślisz że nikt się nie przyczepi?

To ich człowiek będzie odbierał. Skoro powiedzieli Ci, że masz robić na starym projekcie, to tylko poproś o to na piśmie tzn. przygotuj gotowe pismo ze świeżą datą w stylu "MPWiK potwierdza obowiązek wykonania przyłącza wg projektu ....", żeby urzędnik tylko miał podpisać... A czy nie mają "swojego" przedsiębiorstwa? W Krakowie jest "Przedsiębiorstwo Pomocnicze MPWiK". Zlecasz takiemu przedsiębiorstwu usługę wykonania przyłącza wraz z uzyskaniem odbioru wg przedstawionego projektu.

Edytowane przez Lew2

• 11 months później...

Ja podłącze się pod temat przyłącza i warunków technicznych.

Złożyłem wniosek w Zakłądzie Usług Komunalnych o przygotowanie projektu przyłącza wodnego do działki. Dom jest dopiero w projektowaniu ale ma on być umiejscowiony 6 metrów od granicy działki. Architekt zaproponował aby wyjście przyłącza było po stronie garażu (na rysunku zaznaczony na żółto). W ZUK chcą aby zaznaczyc na mapce miejsce, gdzie ma być umiejscowione wyprowadzenie przyłącza. Architekt powiedział, aby zaznaczyć po prostu 6 metrów od granicy działki od strony garażu. I moje pytanie do znawców tematu - gdzie dokładnie to miejsce na załączonej mapce zaznaczyć - obok garażu czy w miejscu garażu. a może nie ma to obecnie większego znaczenia?

woda1.jpg