Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpływ liniowy w garazu montaż

uciu

Recommended Posts

Czesc,

Szukam informacji jak osadzić odpływ liniowy w garazu...

https://www.bielbet.pl/produkt/17,3/...ztucznego-130/

IMG_20180130_164502.jpg

DSC02348.jpg

W wylewce jest przygotowane miejsce - przed wylewkami był osadzony styropian. Teraz muszę tam osadzić odpływ - widać to na fotce.

Pod wylewką (także pod tym kawałkeim styropianu do wyciągnięcia) jest EPS200 - wytnę go w miejscu pod odwodnieniem.

Teraz pytania:

1) osadzić odpływ na zwykłym betonie?

2) jak uszczelnić łączenie plastiku i betonu - czy boki odwodnienienia owinąć jakąś pianką i potem po jej wyciągnięciu dać w to miejsce jakiś uszczelniacz dekarski bo woda ściekała do korytka a nie do szczeliny, która pewnie kiedyć się zrobi?

Ogólnie to o czym jeszcze pamiętać by tego nie zepsuć, by potem woda nie podciekała pod odpływ.

Edytowane przez uciu

• 1 year później...
witam, temat odpływu liniowego w garażu również przedemną. W styczniu planuję kłaść podłogówkę i wylewki. Zastanawiam się jak zgrać poziom odpływu z docelowym poziomem 0 (po położeniu płytek w garażu)? czy może zostawić miejsce i po wylaniu betonu osadzić odpływ liniowy na odpowiedni poziom i zabetonować ? jaka powinna być kolejność prac?

Dzięki, tak właśnie zrobię - będzie to najbezpieczniejsze, aby później złapać poziom z płytkami.

Dokładnie zrobię tak jak na tym zdjęciu / artykule: https://receptynadom.pl/warto-robic-garazu-odwodnienie-liniowe/ (bo mam odpływ do kanalizy z boku przy bramie)

garaz_odw_Fot_3-730x490.jpg

jaki masz odpływ? kupowałeś gdzieś w naszych rejonach czy przez internet ?

• 4 years później...
On 12/26/2019 at 10:33 AM, uciu said:

Kupowałem na allego firmy bielbet ten płaski model, wysoki na 50. Mam w nim zamontowany też syfon by nie śmierdziało.

Z tym że jak mam podłączenie do kanalizy w dół wiec miałem jak go zamontować.

Widziałem je też ma marketach ale cena była z kosmosu.

Witam, z ciekawości - jak masz uszczelniony ten syfon, żeby zapachy się nie przedostawały? Zakupiłem syfon do odpływu z opływem dolnym, gdzie się go osadza, jednak nie ma tam żadnej uszczelki. Widzę, że pomiędzy syfonem a odpływem na obwodzie jest szczelina przez którą będą wydostawać się zapachy 😕

Dokładnie, te wszystkie odpływy liniowe to proteza. Ja mam go zaniżonego w stosunku do poziomu posadzki, płytka 30 schodzi ok 1/2 cm do niego w koperte. W innym budynku robiłem odpływ z poziomem ale to  się nie sprawdza bo źle się zgarnia. Te odpływy są z reguły do zewnątrz - swój składałem na klej do szyb samochodowych - jest znacznie lepszy niż jakikolwiek silikon budowlany który i tak skruszeje i puści. Syfonu nie mam, za to mam wydrukowaną kratkę na drukarce 3d a odpływ jest poprowadzony do rynny do drenu rozsączającego deszczówke. Kratkę musiałem drukować bo żaden producent nie oferuje rozwiązań "systemowych". Do kanalizacji nie ma tego sensu pchać, chyba że ktoś ma wystarczająco poziomu, żeby od dołu przykręcić albo jakiś dobry syfon z membraną, albo jeszcze uda mu się zrobić Ske ale wtedy wiadomo, że trzeba podlewać wodą bo jak podeschnie to śmierdzi. I nie wiadomo czy oczyszczalnia polubi się z takimi ściekami. 

Edytowane przez Wnikający